Hubungan seks ketika haid beri kesan buruk

Hubungan seks ketika haid beri kesan buruk

Bolehkah melakukan hubungan seksual ketika haid?

Bolehkah seseorang itu hamil jika melakukan hubungan seks ketika haid?

Meskipun ramai yang menyatakan ya tetapi agama Islam menegaskan hubungan suami isteri ketika haid adalah perlakuan yang bukan saja haram tetapidianggap jijik.

Dari sudut kesihatan, hubungan seksual ketika haid memberi pelbagai kesanb uruk kepada individu.

Ia tidak terhad kepada isteri tetapi juga suami. Inikerana golongan yang aktif seks seperti pelacur memiliki potensi yang tinggiuntuk mendapat masalah kesihatan kerana melakukan hubungan seks ketika haid.

Perunding Sakit Puan dari Pusat Perubatan Darul Ehsan, Dr Fairuz Ashikin Abdul Kadir, berkata darah haid mengandungi monotoksid dan jika diimbasbudaya pelbagai bangsa, apabila perempuan didatangi haid, dia iasanya diasingkan.

*Orang kata, kalau tanam pokok pun, pokok tak akan tumbuh. Vagina pada masahaid sangat lembut dan lebih senang dijangkiti penyakit dan ia bolehmemindahkan pelbagai jenis penyakit STD (sexually transmitted disease)seperti genital warts, herpes, gonorea dan chlamydia,* katanya.

Kata Dr Fairuz, kebanyakan pasangan yang melakukan hubungan seksual ketika haid mengadu mengalami kesakitan dua kali ganda daripada biasa.

Darah haidatau rembesan dari faraj sangat mudah mendedahkan pasangan dengan pelbagaijenis penyakit.

Meskipun kesannya kepada lelaki ketara tetapi impaknya kepada perempuan lebih hebat.

Tahap keseriusan STD memungkinkan perempuant idak mampu hamil.

Gonorea misalnya disebabkan oleh bakteria yang dipanggil neisseria gonorrhea. Ia mudah disebarkan menerusi hubungan seksual termasuk seks oral.

Ada banyak kes, gonorea tidak menunjukkan simptom tertentu.
Tetapi ada juga simpton yang ditunjukkan tidak dapat dikesan oleh pesakit.

Lazimnya bagi perempuan yang mengalami gonorea, ia akan berasa sakit(burning sensation) ketika membuang air kecil atau keluarnya rembesan hijau kekuningan dari vagina.

Jika jangkitan merebak, ia akan masuk ke rahim dantiub fallopia yang akan mengakibatkan sakit perut, demam dan bengkak-bengkakpada badan.
Keadaan ini turut menyebabkan seseorang itu tidak subur.

Jangkitan gonorea ketika hamil akan mendatangkan masalah kepada janin danbayi yang baru lahir pula mungkin akan buta dan terdedah pada meningitis.

Lelaki yang terdedah pada gonorea akan mengalami simptom yang hampir sama,rasa sakit ketika kencing dan keluarnya cair kehijauan.
Gonorea bolehtersebar pada epididymis (struktur yang membantu membawa sperma). Keadaanini akan menyebabkan tisu berparut yang mengakibatkan kemandulan.

Satu lagi jangkitan yang boleh merebak ialah genital warts atau dikenali juga sebagai venereal warts.

Ia boleh tersebar kerana hubungan seksual termasuk oral.

Sesetengah orang mengesan genital warts pada bahagian tangan dan ada juga di kakinya. Biasanya ia kecil, warnanya seakan kulit dan gatal.Banyak kes genital warts kelihatan seperti kubis bunga.

Bagi perempuan,genital warts biasanya tumbuh di bahagian bawah pintu faraj atau bibir faraj di bahagian serviks atau sekeliling punggung.Bagi lelaki, warts tumbuh berhampiran zakar dan kawasan sekitarnya.

Chlamydia pula adalah penyakit seksual yang paling biasa.Ia akanmenyebabkan seseorang itu berasa sakit ketika membuang air kecil malah ada yang akan terasa sakit di bahagian perut, sakit ketika melakukan hubungan kelamin kadang-kadang ia menyebabkan demam.

Lelaki yang terdedah pada Chlamydia akan berasa gatal atau burning sensations di sekitar zakar. malahada yang turut mengalami masalah zakar membengkak walaupun kes sebegini jarang berlaku.

Pasangan juga mungkin terdedah dengan genital herpes, satu lagi penyakit STD. Genital herpes boleh muncul dan hilang begitu saja kerana tidak ada penawaruntuk herpes. Ia akan kekal di dalam tubuh pesakit dan merebak menerusi hubungan kelamin.

Genital herpes meningkatkan risiko terkena jangkitan HIV.

Ini kerana virus HIV boleh memasuki tubuh dengan mudah setiap kali berlakunya luka pada badan. Jika perempuan hamil mengidap herpes,kemungkinan untuk menjangkiti janin sangat tinggi dan mendedahkan bayi dengan meningitis malah kerosakan otak.

Bolehkah perempuan haid boleh hamil?

Kata Dr Fairuz ia tidak mungkin berlaku. Ini kerana ketika haid, tubuh wanita mengeluarkan telur yang tidaksubur dan lapisan tubuhnya bersedia untuk telur yang subur jadi ia agakpayah untuk hamil pada ketika ini. Begitupun ia bukan lesen menghalalkanhubungan seksual ketika haid.

Seperti mana Islam menegaskan haram melakukanhubungan kelamin ketika haid, seperti itulah juga hebatnya kesan kepada kesihatan kepada yang ingkar.


Rahsia Pikat Nafsu Suami. Nak tau, sila klik sini


Rahsia Tambat Nafsu Isteri. Nak tau, sila klik sini

15 thoughts on “Hubungan seks ketika haid beri kesan buruk

 1. Maaf , saya ingin tanya.. Jika penah bersama suami ketika hujung2 haid adakah comfirm boleh dapat semua penyakit to? Penah 3-4 kali ketika haid 😔

 2. Bagi sesiapa yg pernah melakukan hubungan sexs ketika haid, apakah langkah yg mereka perlu ambil untuk mencegah dari kena penyakit

 3. Maaf , saya ingin tanya.. Jika penah bersama suami ketika hujung2 haid adakah comfirm boleh dapat semua penyakit to? dalam masa haid hari ketiga..

 4. Sy dengan boyfriend sy tgh buat sex sewaktu sy tgh dtang haid .klau waktu mlm sy tgok muka boyfriend sy .warna hitam dgn warna putih .mata dia seakan dia mcm org buta .bulu muka dia keluar smua .mata dia tegelam .saya merasa takut sangat .adakah bf sy terkena pnyakit??

 5. bersetubuh ketika isteri sdang haid memang confirm ke dpt penyakit tu? jd apa caranya untk menghindari jngkitan penyakit tu?

 6. bersetubuh ketika isteri sdang haid memang confirm ke dpt penyakit tu? jd apa caranya untk menghindari jngkitan penyakit tu? sila beri jawapan Dktor ???

 7. Assalamualaikum..suami saya pancut luar.. Kmudian sya bsuh dgn air.. Sptutnya mlm itu adalh waktu sya period mgikut kalendar period… Adkah kmugkinan sya akn hamil?

 8. Binggung cari poker terpercaya dan teraman
  Gabung yuk di situs judi poker online terpercaya, Domino 99, bandarQ, Hanya di CebanQQ
  Bonus cashback: 0.4%
  Refferal: 20%
  Minimal Dp hanya 10rb rupiah
  Bonus paling besar dari semua agen di server pokerV

 9. Hi intimku.com

  Dominate Google Page 1 In Minutes
  Newbie Friendly Software: Ranks on Google & YouTube Within 60 Minutes Regardless of Niche – With Just 4 Clicks… Guaranteed
  Breakthrough Software Gets You Unlimited FREE TRAFFIC From Google & YouTube… In Minutes

  Ranking almost instantly on Google is like finding ‘The Holy Grail when it comes to driving free online traffic.
  How much Free Targeted Traffic can you drive in the next few hours?

  * Imagine: What you can achieve now you can jump straight to the top of Google…
  * Imagine: How much traffic you could drive to your websites, ecom stores, to your offers, or direct to affiliate offers
  * Imagine: How much you can make each day when you can Rank on Google in Minutes.

  IF YOU’RE INTERESTED, CONTACT ME ==> videosumo@mail.com

  Regards, Judy
  Switzerland, NA, Merligen, 3658, Schuetzenweg 65

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s