Dilema status nikah di Thailand

Soalan:
Saya dan suami telah melangsungkan perkahwinan di selatan Thailand tiga bulan yang lepas. Kawan-kawan menasihatkan agar saya mendaftarkan perkahwinan di Malaysia kerana perkahwinan saya dianggap tidak sah jika tidak berbuat demikian.

Suami saya bersikap acuh tak acuh dan enggan mendaftarkan perkahwinan kami.

Apakah status perkahwinan saya sebenarnya? Benarkah pernikahan kami tidak sah kalau tidak didaftarkan di sini? Adakah saya masih boleh mendaftarkan perkahwinan kami selepas tiga bulan kahwin? Bagaimana jika suami saya enggan?

Izzafarhana Mokhtar, Kuala Lumpur

Jawapan:
Terima kasih atas kesudian puan berkongsi dilema yang puan hadapi. Diharap nasihat yang kami berikan di sini sedikit sebanyak dapat membantu puan.

Nasihat yang diberi oleh kawan-kawan puan itu memang ada benarnya. Seksyen 31 (2) Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984 menyatakan bahawa pasangan yang berkahwin di luar negara tetapi sudah kembali ke Malaysia perlu mendaftarkan perkahwinan mereka di sini.

Bagaimanapun, puan tidak perlu bimbang. Pendaftaran ini mesti dibuat dalam masa enam bulan dari tarikh puan atau suami atau kedua-duanya sekali kembali ke tanah air. Dengan kata lain, puan masih ada masa untuk mendaftarkan perkahwinan puan.

Selain itu, Seksyen 34 akta yang sama turut menyatakan jika perkahwinan itu dilangsungkan secara sah menurut hukum syarak, ia tidak menjadi tidak sah semata-mata atas sebab tidak didaftarkan.

Namun, adalah diingatkan agar puan dan suami mendaftarkan perkahwinan dengan segera. Seksyen 31 (5) menyebut bahawa, sekiranya perkahwinan itu lewat didaftarkan, ia boleh didaftarkan kemudian tetapi tindakan akan diambil terhadap puan dan juga suami.

Tindakan yang dimaksudkan adalah denda tidak melebihi RM1,000 atau penjara tidak lebih dari tempoh enam bulan atau kedua-duanya sekali. Ini berdasarkan Seksyen 125 (2) akta yang sama.

Walaupun status perkahwinan puan dan suami dianggap sah mengikut hukum syarak, namun dalam ketiadaan sijil nikah yang sah di sisi undang-undang Malaysia, sebarang perkara yang memerlukan mengemukakan sijil nikah tidak akan dapat puan lakukan. Sebagai contohnya, untuk mendaftar kelahiran anak daripada perkahwinan tersebut, pihak Jabatan Pendaftaran Negara memerlukan sijil nikah yang sah di sisi undang-undang keluarga Islam Malaysia.

Malah, puan juga tidak akan dapat menuntut hak puan sebagai isteri, contohnya dari segi nafkah, hutang mas kahwin, harta sepencarian mahupun pembahagian harta pusaka di masa hadapan.

Jika suami puan masih tidak mahu mendaftarkan perkahwinan, puan bolehlah mendaftarkannya sendiri. Tidak perlu menunggu suami puan.

Semasa pendaftaran perkahwinan nanti, puan perlu mengemukakan sijil perkahwinan atau sebarang bukti lisan atau bertulis bahawa perkahwinan puan ada dilangsungkan. Puan juga perlu mengemukakan sebarang butir-butir yang dikehendaki oleh Pendaftar Perkahwinan.

Kemudiannya, puan perlu mengisi borang permohonan pendaftaran perkahwinan dan menandatangani perakuan yang terdapat di dalamnya. Seterusnya, puan dan suami akan dibekalkan dengan sesalinan sijil pendaftaran perkahwinan yang telah diperakui sah (Seksyen 31 (2) (a) hingga (c)).

Kami di Sisters In Islam mengucapkan setinggi-tinggi tahniah sempena perkahwinan puan dan suami. Semoga mahligai puan kekal utuh buat selama-lamanya.

* Nur Fadhlin Mohd Yusof


Rahsia Doa Pengasih. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Super Isteri. Nak tau, sila klik sini


Rahsia Kecurangan Pasangan. Keterangan lanjut, sila klik sini.

413 thoughts on “Dilema status nikah di Thailand

  • Di sini saya menawarkan perkidmatan nikah kahwin yang dibuat di Majlis Agama Islam Narathiwat. Perkahwinan tersebut memakan masa lebih kurang 1 jam.
   sijil perkahwinan akan dikeluarkan setelah selesai kahwin dan sijil tersebut adalah sah dan di perakui di Malaysia, Singapura dan Brunei.
   Pakej perkidmatan yang saya tawarakan adalah termasuk bayaran pernikahan, pengangkutan, dokumen perjalanan dan bayaran saksi serta makan minum.
   Kos perkhidmatan adalah RM 1,500.00 sahaja (Boleh Runding) bagi setiap pasangan.
   Pasangan hanya perlu membawa Passport, Maskahwin dan wang saku itu sahaja.
   Jika berkesempatan saya akan membawa pasangan berjalan-jalan di sekitar Bandar Thailand iaitu Narathiwat, Ta’ba dan Sungai Golok. Pasangan juga boleh berbulan madu di sini. Cukup Mudah, Cepat Dan Selamat.
   Berminat Hubungi Saya Azahari 012-2908459

   • AMIR ODY: Pasangan Malaysia yang nikah di Thailand tak ada bezanya dari pasangan Malaysia yang nikah di mana-mana negara lain. Yang penting, selepas nikah perlu mendapatkan surat pengesahan nikah dari Kedutaan Malaysia atau Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di negara berkenaan. Surat ini merupakan pengiktirafan kerajaan Malaysia. Bagi pernikahan di Selatan Thailand, surat pengesahan yang diperlukan ialah dari Konsulat Malaysia di Songkhla. Selepas nikah di mana-mana Majlis Agama Islam di Selatan Thailand yang diiktiraf oleh JAKIM, perlu pergi ke Songkhla untuk mendapatkan surat pengesahan ini dari Konsulat Malaysia. Kalau nikah di tempat yang tak diiktiraf oleh JAKIM, surat ini tidak akan dikeluarkan. Contoh surat pengesahan dari Konsulat Malaysia di Songkhla boleh dilihat di http://nikah-siam.sukasamasuka.net/images/sah-kahwin-thailand.gif

   • salam.
    saya bercadang untuk bernikah di songkla dengan pasangan saya warga asing dari eropah.

    saya ingan tahu pengalaman anda bernikah di sana tanpa menggunakan kidmat agen.

    terima kasih

   • salam, saya benikah di siam tahun lepas kerana jadi isteri no 2, sampai sekarag suami tak daftr katanya tak nak kecewakan isteri pertama , saya tak paham langsung , skg sya di abaikan, suami hanya pulan seminggu sekai itu pn 2,3 jam ,,say dah buntu,, tak tahu apa yang harus di buat

   • dengan harga bawah RM 1000 tu,dengan pasangan atau 1 kepala…?bagai mana sy boleh berhubung dengan anda…?

   • pakej nikah di thailand, pernikahan di pejabat agama islam songkla, anda akan menerima sijil nikah + surat pengesahan nikah dan pengesahan konsulat malaysia.harga terendah dipasaran rm1550.00

  • sy ingin bertanya…sy berasal dari swk dan kini menetap di kedah…sekiranya sy ingin berkahwin di kedah adakah sy blh menngunakan wali hakim kerana sy berada di dua marhalah…ataupun maksud dua marhalah sy masih perlu meminta surat kebenaran dari mahkamah syariah untuk wali hakim???? sblm ini sy pernah bertanya kepada mahkamah syariah bahagian swk bagaimana sekiranya sy ingin berkahwin di sini…dan mereka menerangkan kpd sy bahawa sy perlu balik ke swk dan membawa ayah sy bersama ke mahkamah syariah utk meminta surat kebenaran wali hakim…sekiranya benar bgitu maka lebih baik sy menikah di siam…. kerana perkahwinan tak direstui org tua….

   • Saya cadangkan awak bertanya dengan Pejabat Agama terdekat dengan anda iaitu di Kedah. Undang-undang syariah setiap negeri boleh dikatakan berbeza.

 1. saya ingin tahu macam mana mendaftarkan kahwin saya yang berlansung di thailand,songkla.kami tidak ada pihak untuk tolong,please help us

  • saya ingin berkahwin di thailand tetapi saya tidak tahu dimana hendak dituju n bagaiman hendak kesana adakah selamat buat masa sekarang? ada document apap yg diperlukan?? tolonglah saya .
   ini perkahwinan kali ke3 n saya mahu meggelakkan zina.

   • Saya boleh tolong uruskan perkahwinan anda. Pengangkutan disediakan dari Kangar hingga ke Songkhla pergi dan balik. Urusan perkahwinan dilangsungkan di Masjid Negeri Hatyai oleh Penolong Kadzi Majlis Agama Islam Hatyai. Selepas nikah anda akan mendapat surat nikah dan surat pengesahan pernikahan anda terus daripa jabatan berkenaan pada hari yang sama. begitu juga urusan dengan pejabat Konsul malaysia di Songkhla. Semua siap dalam masa satu hari iaitu hari yang sama. Selanjutnya sms Pak Wan 019-5294949 dgn keterangan lanjut atau email wanzarma@yahoo.com.my. Saya akan terangkan berapa kos semuanya. Tidak ada kos tersembunyi. Nasihat saya jangan terpedaya dengan sindiket yang anda tidak kenal kerana anda terpaksa ke Thailand 2 atau 3 kali kerana urusan tarikh kahwin, akad nikah, sijil nikah, pengesahan nikah, pengesahan konsul dan macam-macam lagi. Dengan saya anda tidak perlu bimbang kerna isteri saya orang Thailand dan mempunyai hubungan rapat dengan pihak Majlis Agama Islam dan Konsul Malaysia. Sebab itu sya beranai katakan semua urusan sberes dalam satu hari sahaja.

   • cuba call saya 0174406501 (zul),saya dah uruskan banyak pasangan siap surat duta

  • Anda boleh mendaftar di Negeri Perlis ataudi Pulau Pinang. Kalau di Perlis saya boleh uruskan dengan sedikit bayaran perkhidmatan seikhlas anda. Saya tidak tetapkan berapa kos yang patut di bayar. Saya mempunyai pengalaman mendaftar perkahwinan keranan saya juga pernah mendaftar perkahwinan saya di Jabatan Agama Islam dan Mahkamah Syariah Kangar. Sila SMS pak Wan 019-5294949 atau email wanzarma@yahoo.com my dengan keterangan lanjut latar belaklang anda.

   • Mulai bulan Oktober ini urusan mendaftar semula perkahwinan yang dilakukan di Thailand bagi pasangan luar negeri perlis tidak dapat dilakukan kerana ada peraturan baru yang lebih ketat.Cuba tanya Pejabat Agama Pulau Pinang. Ada kenalan saya yang pernah mendaftar di Pulau Pinang tetapi mengambil masa selama 3 bulan baru selesai dan dapat didaftarkan.Sebaik-baiknya daftarlah perkahwinan anda di wilayah atau negeri masing-masing, lebih jimat kerana kos pengangkutan dll lebih murah dari mendaftar di Negeri Perlis kerana terpksa mengeluarkan kos yang banyak dan merugikan masa jika ada kes-kes yang ditangguhkan oleh mahkamah syariah dan lain-lain dokumentasi yang diperlukan oleh Jbt Agama Islam dan terpaksadatang semula ke Perlis 2 atau 3 kali.

 2. saya da suami baru berkahwin di thailand.sy b’khwn disana kerana tidak mahu keluarga saya tahu.

  saya ingin mendaftarkn p’khwn di malaysia,tetapi sy ingin tahu adakah pihak jabatan akan memberitahu keluarga saya mengenai perkahwinwn saya di thailand?

 3. As’kum,

  Disini saya ingin menawarkan perkhidmatan Nikah yang dilakukan di Pejabat Agama Daerah Yala Cawangan Betong.

  Hanya 10 minit perjalanan dari pintu sempadan negara dengan menaiki kereta.

  Kawasan ini aman & tenteram, tiada pergaduhan, peperangan atau pengeboman dan sebagainya.

  Pergaduhan hanya berlaku di kawasan yang lebih jauh iaitu pekan Yala 150km dari Betong.

  Surat Nikah dikeluarkan oleh Pejabat Agama Daerah Yala dan boleh digunakan di Malaysia. Tidak ada masalah di kemudian hari kerana ini bukan Nikah Sindiket. Perkahwinan ini adalah Sah disisi Agama dan diterima untuk diperakui di Malaysia.

  Hanya perlu membayar denda (kadangkala tak perlu langsung) jika Sijil Nikah tersebut hendak Sahkan di Malaysia. Data akan dimasukkan ke dalam sistem pejabat agama dan pendaftaran di Malaysia.

  Kenderaan akan disediakan dari exit tol PLUS Kuala Kangsar untuk membawa pasangan untuk diijabkabul. Proses hanya lah dalam masa satu hari sahaja. Tuan akan mendapat terus sijil nikah selepas akad & surat pengesahan dalam masa 7 hari.

  Keseluruhan kos termasuk kenderaan, minyak, insuran kereta & roadtax Thailand boleh dibincangkan dgn lebih lanjut.

  Yang penting kepada yg berminat perlu menyediakan passport antarabangsa (atau pas sempadan) & mas kahwin.

  Diharap tawaran ini dapat menyelesaikan masalah tuan/puan.

  Untuk Urusan & Pertanyaan Sila email saya di elmyda@gmail.com.

  Terima Kasih.

 4. Mak oii org skrg memang jelas dan nyata..allamdullilah..semoga pasangan dapet ditolong ..mejauhi tinggal besama tampa ijab kabul..dulu memang susah sangat..nak kawin 2 ni susah..kou org skrg memang untong ,, drp tekanan birokasi Pejabat Ugama di Malaysia..seolah2 mereka ada hak menyekat keinginan nafsu pasangan bersama..aku dulu nak kawin no 2 pejabat ugama tabung haji jln ipoh kasi form 14 muka surat kpd isteri no 1 yg pergi sendiri mengambil form tersebut untok aku isikan.dgn kata2 belum geranti layak berkawin no 2..aku kawin jugak peduli apa aku yg benafsu bukan dia orang….nak tunggu dia orag benarkan…bermakna aku kena bergasak dulu baru leh kawin kot kot..laaaaa

  • btol ke abg dh kwin dgn isteri nom 2??lau mcm 2 bgs laa..bnda yg baik tak prlu di lengah-lengah kan..bf sy dh berkahwin dgn isteri ptama..skrg bf sy nk jd kan sy isteri nom 2..tp dia tak berani nk beri tau isteri ptama..lalu,bf sy ajak sy kawin di slatan thailand..tp,sy tak nak sbab fmily sy dah restui hbungan sy dgn bf sy..jd,knapa perlu nikah di sana???sy buntu….

 5. harap2 dpt menyelesaikan masalah kepada yg memerlukan. tetapi sebaik2nya buat solat istikarah dahulu sebelum nekad nk teruskan.

  insyaallah kalau niat kita btl, Allah swt akan melindungi umatNya.

  cuma perlu diingat, 1 nyawa akan bergantung hidup dgn kita. jgn diabaikan atau disia2kan hidup mereka y bergelar isteri itu nanti.

 6. salam…kes nikah kahwin diselatan Thailand sebenarnya bukan kes baru…cuma,ianya menjadi semakin hangat disebabkan beberapa faktor selain faktor halangan keluarga, mereka juga terpaksa menikah disana disebabkan telah terlanjur dan berusaha utk menutup malu,serta juga disebabkan pasangan tersebut tidak mempunyai budget yg mencukupi utk berkahwin….

  web khas utk pasangan suami isteri http://www.pancutkanisteri.com/index.php?ref=powerdady

 7. btl tu. terlalu byk kes2 maksiat, buang bayi, pengguguran haram dll.

  walaupun ada yg berpandangan serong, tetapi yg halal kn lebih baik dr yg haram.

  sesiapa yg memerlukan khidmat bole call sy di no 0175955633.

 8. kalau kita dgr berita & baca akhbar skang ni rasa nak muntah n loya bila setiap hari ada2 je berita pasal ditangkap khalwat,zina dan rogol…tak habis2…dan majoritinya ialah melayu…dahsyat jugak bangsa kita MELAYU ni yer…

  mintak2 ler ada pemimpin kita yg berani dan ada satu jalan terbaik utk merawat gejala yg semakin menjadi2 ni…n dlm kes ni,hamba mmg sangat2 la bersetuju klu sapa2 yg nak menjurus kearah perkahwinan tu cepat2 la berkahwin…sbb zaman skarang ni mcm2 benda yg boleh menjurus kita kearah maksiat…hanya iman je bekalan kita…

  web khas utk orang yg nak kahwin dan tip2 kebahagiaan utk org yg dah kawin.. URL agen anda :

  http://www.maskahwin.com/index.php?ref=fendimz

  • pak syeik arab pun tukaq jubah ke pakaian western dalei kapal terbang ke surga dunia new york london paris..bab sex inie pak aji pun tanggal sarban ..kata ustaza hari jumaat ….belalu

   • TAK KAWIN PUN TAK PA LAH…SEKARANG NII PETIK 1 JARI SEPULOH MALI…ADOI HAI SIHAT BONAR KOU ORANG ZAMAN SEKARANG…DULU DULU PORIT BONAR NAK DAPEK…

  • BANGSA LAIN LAGI DASHAT BINI SENDIRI PUN DI JUAL CARI WANG.. kurang kedegaran sebab mereka tak di awasi atau dlm kawalan perundangan..mereka memang bebas ..sesuka ati… bab MELAYU NII SELALU KENA cekup SoBaB DAH TERMAKTUP OLEH HUKUM DAN JUGAK undang2 …BIAWAK2 YG MENJALANKAN TUGAS TAK SEMPURNA..IKUT SEDAP HATI AJE…anak bilis yg kecik2 selalu kena..

  • mano noak cali pemimpin yang ado kotei ..punai macei tok taliban dio sinie..menogak undang islei..had pejabat ugamo ketok rumah olang bagai noak rak berani laah..had hukum hudud demo dok terbik khet bibir jerr….nanti mampus tuhei akaein tanyo..had mu laguo mano tok imam haji sarban singh’s tahu hukum hakam had cecah pucuk kelapo tu..to’ kein ..segan noak jalein kaein hukum yg di suroh dek tuhein….

 9. Copy n paste aje …

  (dari http://nikah-thailand.blogspot.com/ aku dah cuba x la kos tinggi gila macam kau cakap dan urusan mudah mengikut undang-undang – tak payah gempar kalau tak tahu)

  Salam

  Saya Hj Din rakyat Malaysia yang bermastautin di Thailand terlibat dalam industri eksport.

  Selama saya di Thailand saya lihat banyak pasangan Malaysia tertipu kerana bayaran nikah yang terlalu mahal sehingga ribuan Ringgit dan implikasi daripada perkara tersebut mereka melewatkan laporan ke pejabat agama dan daftar nikah di Malaysia kerana denda dikenakan.

  Banyak pasangan kahwin ke Thailand tidak bahagia tetapi banyak juga kahwin di Malaysia tidak bahagia. Hakikatnya tiada siapa dapat membaca masa depan.

  Antara sebab utama dilangsungkan perkahwinan di Thailand:

  1- Tidak mendapat restu keluarga

  2-Tidak mendapat restu isteri pertama

  3-Talak Tiga ( kahwin semula)

  Apa pilihan yang ada?

  Haruskah dibiarkan pasangan muda berzina dan membuang anak? Haruskah pasangan 30-an, 40-an berzina dengan dosa yang sangat besar hanya kerana tidak mendapat restu isteri pertama?

  Haruskah rumahtangga diruntuhkan terus kerana terlepas talak tiga-dan bagaimana kalau tiada orang baik membuat kerja ini – bagaimana nasib wanita yang menjaga kemualiaan dirinya berpuluh tahun terpaksa bernikah sementara dengan manusia yang kotor?

  Semua ini adalah realiti yang saya lihat sehari-hari dan kerana itu saya ingin memulakan blog ini.

  Sila email saya untuk maklumat lanjut. Saya percaya bahawa mereka yang bersusah payah untuk berkahwin kerana mereka ada sedikit iman di hati mereka. Berzina lebih mudah.

  (Setiap perkahwinan akan dilaporkan ke konsul Malaysia di Songkhla secara rasmi untuk menjamin kebajikan semua pihak)

  Untuk makluman lanjut email saya din.shamsul31@gmail.com
  Posted by Hj Din at 2:48 AM 2 comments

 10. Salam

  Saya berpengalaman nikah di Thailand.

  Banyak yang kata mudah, memang mudah. Yang payahnya konsulat. Sebab mereka tunggu surat pengesahan jabatan agama wilayah Thai bukan surat pengesahan yang kita bawa walaupun betul-betul sama setiap butiran. Lepas itu mereka minta pengesahan imigresen di KL. Betul tak kita ada di Thailand pada masa akad nikah.

  Kalau siapa yang kata siapa sehari saya tak tahu sebab saya terima surat ‘terima’ hari tu juga tapi surat pengesahan tiga minggu.

  Kos keseluruhan kahwin RM400 , menunggu untuk konsulat RM2500 ( 3 minggu dok hotel – nak hotel murah takut keselamatan)

  Nak buat camana? kalau tak buat macam selalu jadi ialah anak ‘tidak sah taraf’

  sekadar kongsi pengalaman soleha.zamani@gmail.com

  • Assalamualaikum wbk……
   Pakcik amat bersimpati dengan kisah adik yang terpaksa mengeluarkan banyak belanja menguruskan kes adik. Kalau adik buat tinjauan terlebih dahulu dan layarari web pakcik munkin tak jadi begini.
   Sebenarnya pakcik ada menguruskan pakej perkahwinan di Thailand. Semua urusan pakcik buat sendiri, pakcik bawa pasangan yang hendak berkahwin dengan kereta pakcik sendiri ke Thailand. Dari peringkat akad nikah, pengesahan Majlis Agama Islam Songkhla dan Pengesahan Konsul Malaysia pakcik boleh uruskan dalam masa satu hari sahaja, kadangkala siap sebelum jam 1.00 tengah hari. Lepas tu pakcik bawa pusing-pusing kat mana sahaja pasangan hendak pergi atau nak pergi shopping ke, pakcik akan tunggu sampai malam pun tak apa. Tak perlu tunggu surat pengesahan sampai satu atau 2 minggu seperti yang adik alami.

   Ramai orang tak percaya yang pakcik boleh uruskan semua dalam masa satu hari sahaja. Sebenarnya pakcik pernah tinggal di Thailand dan isteri pakcik pun orang sana. Jadi pakcik tidak ada masalah kat sana kerana pakcik mempunyai ramai kenalan yang boleh membantu pakcik. Satu lagi adik pakcik juga seorang konsulat yang bekerja di Tokyo. Pakcik mempunyai personal contact dengan orang dalam di Pejabat Konsul. Jadi jika ada apa-apa masalah dengan pejabat konsul InsyaAllah semuanya pakcik boleh di selesaikan.Dengan pakcik tak timbul masalah pasport atau dokumen perjalanan. Pakcik tak mahulah takkabbur kerana pakcik memang kesihan melihat ramai orang kita terkena tipu dan potong kepala dengan sindiket palsu atau agen perkahwinan yang mengenakan caj yang terlalu tinggi dan membebankan. Lepas tu kena tunggu satu atau 2 minggu lagi baru boleh dapat surat pengesahan.

   Pakcik tidak memandang duit sangat. Pakcik nak buat kebajikan sikit dan ingin membantu pasangan yang bermasalah. Sebab itu pakcik tidak mengenakan kos yang terlalu tinggi. Pada masa ini pakcik hanya caj sebanyak RM1,200.00 sahaja. Semua kos ini bersih iaitu termasuk kos perjalanan, bayaran kepada Tok Kadhi dan 2 orang saksi, bayaran kepada Majlis Agama Islam Songkhla dan kos fotostat dokumen dan pengesahan pejabat Konsul, makan tengah hari untuk pasangan, cop passport dan lain-lain. Pasangan hanya perlu sediakan duit mas kahwin dan duit poket untuk berbelanja kat sana sahaja. Tidak ada kos tersembunyi atau kos tambahan yang perlu dibayar. Lagi pun adik tak perlu bimbang kerana pakcik tak ambil apa-apa deposit. Boleh bayar kat pakcik semasa hendak bertolak keThailand atau sebelum akad nikah dijalankan. Tidak ada paksaan dan tidak ada rasa bimbang nanti kena tipu dan sebagainya.

   Untuk makluman pakcik pernah uruskan pasangan dari Singapore, Brunei, Cechoslovakia, Liberia, UK, Perancis, Burma dan banyak lagi yang berkahwin dengan rakyat Malaysia dsb.

   Kos yang pakcik kenakan untuk semua urusan perkahwinan ini hanya dari RM1,200.00 hingga RM1,500.00 sahaja bergantung kepada kes-kes yang terpaksa diuruskan.

   Kalau ada dokumen yang tak lengkap pun pakcik boleh uruskan. Pakcik juga mendapat sokongan dan kepercayaan dari sebuah firma guaman dari Sungai Petani dan Penang yang menggunakan perkhidmatan pakcik sehingga urusan pengesahan di Wilayah Pattani.

   Sila lawati web pakcik wanzarma.blogspot.com. untuk lebih lanjut mengenai aktiviti pakcik.

   Salam daripada pakcik:

   WAN MAKHDZAR BIN WAN MAHMUD
   K/P: 470428-09-5079
   H/P: 019-5294949
   FAX: 04-9765686
   Pejabat:
   52, Medan Syed Alwi, Jalan Penjara,
   01000 Kangar, Perlis
   5/12/09

 11. assalamualaikum…

  saya ingin bertanya..jika seorang lelaki yg telah mempunyai isteri berkahwin 1 lagi di thailand dan mendaftarkan perkahwinannya di malaysia, apakah isteri pertama akan diberitahu oleh pihak jabatan agama islam malaysia?

  terima kasih di atas jawapan yg diberikan..

 12. Tiap2 negeri mempunyai pentadbiran masing2,kalo daftar tompek belainan no problems,aku kawin 2 okey aje..sampai aruah..kawin dua ni syok+terpiggir+jealousy+makan hati+penggantian malam kalo 1 uzur+tempat menyuai diri masa kedukaan+ado keseronokan-kesedehan macam, drama aje…

 13. Everything is okey,kalu buat tahu simpan,jangan ada kekecohan-menimbul perbagai masaalah..sebenar nya kekecohan dlm perkawinan tak memberi apa apa keuntongan,kerugian di sebaliknya dan malu aje.

 14. insyaallah nikah yg dibuat melalui betong ini adalah sah & cukup dr hukum syarak.

  kerana itu lah akad nikah di buat di dalam pejabat majlis agama wilayah yala cawangan betong, bkn di bawah pokok, atau dlm rmh kadi yg tidak ditauliahkn seperti nikah sindiket yg lain.

  hati2 dgn pihak yg menawarkn khidmat nikah yg diragui.

  di betong nnti segalanya akan diuruskn oleh sy & naib kadi di betong.

  setiap pasangan yg bernikah bole berkenalan dgn kadi2 yg ditauliahkan dlm wilayah yala (ada 30 org kadi di wilayan yala yg dilantik setiap 6thn, 2 drpdnya telah meninggal dunia)

  alhamdulillah setakat ini byk pasangan yg sy bawa telah berjaya mendaftarkan pernikahan mereka tanpa sebarang masalah.

  kpd yg memerlukan khidmat sy bole la menghubungi sy melalui email elmyda@gmail.com atau call sy di no 0175955633 (helmi).

  sy akan memberikan segala butir dgn lebih terperinci. sebaik2nya di jelaskan segala keraguan sblm nk ke sana.

 15. Zaman skrg nie memang best senang tak pening kepalo jadi migrane dgn masalah remeh temeh sepatut nya belaku..tapi bang jgn lak gasak mahal mahal,sedia maklum laa..yg nak bersatu itu berkedaan ‘terdesak’..lebeh kurang laa..kesiani lah mereka..ala kadar dah lah..upah letih..icecream loli pop dah laa bang..hi hi hi…kalo tak dapek tumpang sekaki..hi hi hi mj..senyum aje tu..dah nasib..

 16. Untuk En Helmi..Bolehkah saya tahu kos sepenuhnya utk bernikah di Betong tu?(tanpa ada kos tersembunyi yer)kerana saya memerlukan perkhidmatan en helmi..Sekian tkasih

 17. SEMUA URUSAN AKAD NIKAH, PENGESAHAN DARI MAJLIS AGAMA ISLAM SONGKHLA DAN SURAT PENGESAHAN DARIPADA KONSUL MALAYSIA DI SONGKHLA SIAP DALAM SATU HARI.BUKAN SINDIKET PALSU. MEMANG TULIN. SILA LAYARAI WEB: wanzarma.blogspot.com. LEPAS TU BUAT PERTIMBANGAN SENDIRI. KALAU ADA MASALAH SILA TEL: 019-5294949 UNTUK PENJELASAN LANJUT. KOS PAKEJ LENGKAP DENGAN MAKAN MINUM KURANG DARI RM1,500.00 MENGIKUT LATARBELAKANG KES ANDA.TAK ADA MASALAH SEPERTI YANG CIK SOLEHA SEBUTKAN DI ATAS.

  • saya nak tau kalo tunang saya pemandu lori dan tiada cuti,camana nk wat?
   sy orang perak n tunang saya orang kedah?dia x mau pergi kursus kahwin?ape leh sy wat?ape butiran yg perlu sy sediakn?

   • mcm tu sediakan border past sj la.. masa nak pergi tu boleh je trus buat d sempadan. mudah cepat n xyah bercuti. pernikahan pon mengambil masa beberapa jam sahaja

 18. SEMUA BERES DALAM SATU HARI !
  JAMINAN: WANG DIKEMBALIKAN SEPENUHNYA !
  KALAU NAK URUSKAN SURAT PENGESAHAN MAJLIS AGAMA ISLAM DAN KONSUL SAJA PUN BOLEH!
  SEMUA BOLEH . TIDAK ADA YANG TIDAK BOLEH. BUAT SAMPAI BOLEH DAA………

 19. Assalamualaikum wbk……
  Pakcik amat bersimpati dengan kisah adik yang terpaksa mengeluarkan banyak belanja menguruskan kes adik. Kalau adik buat tinjauan terlebih dahulu dan layarari web pakcik munkin tak jadi begini.
  Sebenarnya pakcik ada menguruskan pakej perkahwinan di Thailand. Semua urusan pakcik buat sendiri, pakcik bawa pasangan yang hendak berkahwin dengan kereta pakcik sendiri ke Thailand. Dari peringkat akad nikah, pengesahan Majlis Agama Islam Songkhla dan Pengesahan Konsul Malaysia pakcik boleh uruskan dalam masa satu hari sahaja, kadangkala siap sebelum jam 1.00 tengah hari. Lepas tu pakcik bawa pusing-pusing kat mana sahaja pasangan hendak pergi atau nak pergi shopping ke, pakcik akan tunggu sampai malam pun tak apa. Tak perlu tunggu surat pengesahan sampai satu atau 2 minggu seperti yang adik alami.

  Ramai orang tak percaya yang pakcik boleh uruskan semua dalam masa satu hari sahaja. Sebenarnya pakcik pernah tinggal di Thailand dan isteri pakcik pun orang sana. Jadi pakcik tidak ada masalah kat sana kerana pakcik mempunyai ramai kenalan yang boleh membantu pakcik. Satu lagi adik pakcik juga seorang konsulat yang bekerja di Tokyo. Pakcik mempunyai personal contact dengan orang dalam di Pejabat Konsul. Jadi jika ada apa-apa masalah dengan pejabat konsul InsyaAllah semuanya pakcik boleh di selesaikan.Dengan pakcik tak timbul masalah pasport atau dokumen perjalanan. Pakcik tak mahulah takkabbur kerana pakcik memang kesihan melihat ramai orang kita terkena tipu dan potong kepala dengan sindiket palsu atau agen perkahwinan yang mengenakan caj yang terlalu tinggi dan membebankan. Lepas tu kena tunggu satu atau 2 minggu lagi baru boleh dapat surat pengesahan.

  Pakcik tidak memandang duit sangat. Pakcik nak buat kebajikan sikit dan ingin membantu pasangan yang bermasalah. Sebab itu pakcik tidak mengenakan kos yang terlalu tinggi. Pada masa ini pakcik hanya caj sebanyak RM1,200.00 sahaja. Semua kos ini bersih iaitu termasuk kos perjalanan, bayaran kepada Tok Kadhi dan 2 orang saksi, bayaran kepada Majlis Agama Islam Songkhla dan kos fotostat dokumen dan pengesahan pejabat Konsul, makan tengah hari untuk pasangan, cop passport dan lain-lain. Pasangan hanya perlu sediakan duit mas kahwin dan duit poket untuk berbelanja kat sana sahaja. Tidak ada kos tersembunyi atau kos tambahan yang perlu dibayar. Lagi pun adik tak perlu bimbang kerana pakcik tak ambil apa-apa deposit. Boleh bayar kat pakcik semasa hendak bertolak keThailand atau sebelum akad nikah dijalankan. Tidak ada paksaan dan tidak ada rasa bimbang nanti kena tipu dan sebagainya.

  Untuk makluman adik pakcik pernah uruskan pasangan dari Singapore, Brunei, Cechoslovakia, Liberia, UK, Perancis, Burma dan banyak lagi yang berkahwin dengan rakyat Malaysia dsb.

  Kos yang pakcik kenakan untuk semua urusan perkahwinan ini hanya dari RM1,200.00 hingga RM1,500.00 sahaja bergantung kepada kes-kes yang terpaksa diuruskan.

  Kalau ada dokumen yang tak lengkap pun pakcik boleh uruskan. Pakcik juga mendapat sokongan dan kepercayaan dari sebuah firma guaman dari Sungai Petani dan Penang yang menggunakan perkhidmatan pakcik sehingga urusan pengesahan di Wilayah Pattani.

  Sila lawati web pakcik wanzarma.blogspot.com. untuk lebih lanjut mengenai aktiviti pakcik.

  Salam daripada pakcik:

  WAN MAKHDZAR BIN WAN MAHMUD
  K/P: 470428-09-5079
  H/P: 019-5294949
  FAX: 04-9765686
  Pejabat:
  52, Medan Syed Alwi, Jalan Penjara,
  01000 Kangar, Perlis
  5/12/09

  • banyak mulah loo..macei tak cayo ajo aku..kalo mahal pun sakit jugak..aku kasi lima bintang atas kewajipan mumenolong hamba yg dalei kesempitan.menderita untok bersatu..harap2 gitiu laa tak baik .. ambik kesempatan…keeps up will u…

 20. NIKAH KAHWIN DI THAILAND SIAM AKAD NIKAH IJAB KABUL DI YALA THAI

  Assalamualaikum,

  Disini saya ingin menawarkan perkhidmatan Nikah dlm masa 1 hari sahaja yang dibuat di Pejabat Agama Wilayah Yala Cawangan Betong.

  Hanya 5 minit perjalanan dari pintu sempadan negara dengan menaiki kereta.

  Kawasan ini aman & tenteram, tiada pergaduhan, peperangan atau pengeboman dan sebagainya.

  Pergaduhan hanya berlaku di kawasan yang lebih jauh iaitu bandar Yala 150km dari Betong.

  Surat Nikah dikeluarkan oleh Pejabat Agama Wilayah Yala dan boleh digunakan di Malaysia. Tidak ada masalah di kemudian hari kerana ini bukan Nikah Sindiket. Perkahwinan ini adalah Sah disisi Agama dan diterima untuk diperakui di Malaysia.

  Kenderaan akan disediakan dari exit tol lebuhraya utara-selatan PLUS Kuala Kangsar untuk membawa pasangan untuk diijabkabul. Pasangan akan mendapat terus sijil nikah selepas akad & surat pengesahan dalam masa 7 hari.

  Keseluruhan kos termasuk kenderaan, minyak, dll. boleh dibincangkan dgn lebih lanjut.

  Diharap tawaran ini dapat menyelesaikan masalah tuan/puan.

  Untuk Urusan & Pertanyaan Sila email saya di elmyda@gmail.com atau call saya di no 0175955633 (Helmi).

  Terima Kasih.

 21. syok nye zaman kou oerang..xemua macam main petik aje dah dapat..aku tengah cari yg sudi..am sweet56..tak kesah dah kena ke dah ..apa2 laa..terima kaseh laa bang bagi tips kat sini..korang2 tak lah teraba2 glm golap..tq very nuch 4 urr tips..goodlucks..

 22. sap2 nak kawin nak cari pembantu-penghikut-meramaikan … den leh rela tumpang sekaki untok jadi teman…

 23. dil… juwi …ari nie aku nak conquered lak..tapi bang jgn lah gasak sangat kat demo yg baru nak bersama nie..kdg kalo demo nie kan pocket penoh sangat ..ambik upah pengurusan ijabkabul dan upah letih dah lah bang..tak payah dok hotel lamo2..kalo leh nikah dan balik segera..pandangan ajo bang muda..

 24. Adik WAN okey lah tu charge yg hang kena tu,manaa nak cari habuan macam tu,dulu aku degar kat KL nie bung indon kena sampei 3,500-5,000 pun ada..kallo depa baca hang punya..dah tentu depa nagis tak belagu..thank you r\for your commitments to ease the problems here..thereafter

 25. Perkahwinan Sah di Selatan Thailand
  Assalamualaikum Tuan-Tuan Semua,

  Disini saya ingin menawarkan perkhidmatan Nikah di Kalonggek daerah Songkla Thailand.

  Kalonggek adalah bawah jajahan Songkla dan jauhnya 40 kilometer dari Bukit kayu Hitam atau Danok. Kawasan ini selamat dari pergaduhan dan tidak ada peristiwa bom dan sebagainya.
  Pergaduhan hanya berlaku di Patani, naratiwat yang tempatnya lebih jauh.

  Surat Nikah dikeluarkan oleh Pejabat Agama Daerah Songkla dan diterima serta boleh digunakan di Malaysia. Maknanya tidak ada masaalah. Perkahwinan Sah disisi Agama dan diterima untuk diperakui di Malaysia.

  Sekiranya Sijil Nikah tersebut nak Sahkan di Malaysia perlu bayar denda dan masukkan dalam sistem pejabat agama dan pendaftaran sini.

  Pasangan yang nak berkahwin perlu ada pasport antarabangsa untuk kita melalui sempadan.

  Kenderaan akan disediakan di Alor Setar atau di Jitra untuk membawa pasangan untuk diijabkabulkan dalam masa satu hari sahaja. Tuan aka mendapat terus sijil nikah selepas akad.

  Kos RM3,000 termasuk tranportation, makan, minyak, insuran kereta thailand roadtax thailand dan sebagainya

  mas kahwin tuan kena keluar sendiri RM80 atau 50 saja

  Semoga tawaran ini dapat menyelesaikan masaalah tuan puan
  Terima Kasih

  Untuk Urusan Perkahwinan Indah ini… Sila Call atau SMS Ilham 0174270138

  emel: ilhamjabil@gmail.com atau YM ilham_jabil

  • okey lar tu kalo dah ado ..nanti i contact u okey..tapi bang kurang sikit lih ko…discount rm2555…rm 2888… rm3000 termasuk denda sah nya sijil nikah ko…

   • Nampaknya ada orang cuba menyamar sebagai pakwan dan buat komen tentang perkhidmatan yg disediakan oleh ilham di atas. Di sini saya menafikan bahawa saya telah membuat komen tentang harga diskaun seperti yg disebutkan. Mungkin ilham sendiri kot nak angkat dirinya supaya orang baca komen dia tu… Kalau betul saya yg membuat komen kenapa bila klik nama pakwan tak link pun kepada nama dan email saya. Saya ingin menashatkan supaya janganlah nak cepat popular sehingga mengaitkan dgn orang lain. Berdosa besar ni dan ingat bahawa rezeki kita di tangan Allah. Kalau kita buat kerja tak betul jangan harap Allah akan membantu kita. Silap-silap haribulan …. faham2lah sendiri…jangan tertimbus dalam lubang yg kita korek sendiri. Awas kawan…

 26. Nampaknya ada orang cuba menyamar sebagai pakwan dan buat komen tentang perkhidmatan yg disediakan oleh ilhm di atas. Di sini saya menafikan bahawa saya telah membuat komen tentang harga diskaun seperti yg disebutkan. Mungkin ilham sendiri kot nak angkat dirinya supaya orang baca komen dia tu… Kalau betul saya yg membuat komen kenapa bila klik nama pakwan tak link pun kepada nama dan email saya. Saya ingin menashatkan supaya janganlah nak cepat popular sehingga mengaitkan dgn orang lain. Berdosa besar ni dan ingat bahawa rezeki kita di tangan Allah. Kalau kita buat kerja tak betul jangan harap Allah akan membantu kita. Silap-silap haribulan …. faham2lah sendiri…jangan tertimbus dalam lubang yg kita korek sendiri. Awas kawan…

 27. saya mempunyai masaalah tuk mendaftarkan kelahiran anak saya di jpn kerana saya x mendaftarkan pernikahan saya. sebelum ni saya dah tertipu dengan pegawai jpn taiping yg mengatakan bole membuat pendaftaran anak saya tanpa masaalah dengan bayaran sebanyak rm 1500.00. diharap ade sesape yg bole bantu saya…

  • Cik Nor boleh mendaftar kelahiran anak di JPN walaupun pernikahan anda belum di daftarkan di Malayisa; tetapi nama anak anda akan dibinkan/bintikan ABDULLAH.Anda boleh membuat permohonan untuk meminda nama bapa dari ABDULLAH kepada nama bapa anak yang sebenar dalam tempoh 6 bulan dan umur anak anda juga belum mencapai 6 bulan. Sekiranya sijil nikah anda belum mendapat pengesahan Majlis Agama Islam Siam dan Konsulat Jeneral Malaysia di Songkhla anda hendaklah cepat bertindak untuk mendapatkan pengesahan Sijil Nikah anda. Surat Pengesahan konsulat merupakan dokumen penting untuk membolehkan anda mendaftarkan pernikahan anda di Malaysia. Setelah anda mendapat Surat Keputusan Penghakiman dari Mahkamah Syariah, anda boleh membawa surat tersebut sebagai ganti Sijil Nikah Malaysia ke JPN dan memohon untuk meminda nama bapa anak anda dari ABDULLAH kepada nama bapany ayng sebenar. Pijak JPN akan mengambil masa lebih kurang 4 bulan untuk meluluskan permohonan anda, sebab permohonan and aakan dimajukan kepada JPN Putrajaya untuk kelulusan. Biasanya semua permohonan akan diluluskan sekiranya semua dokumenyg diperlukan lengkap dan teratur. Oleh itu bertindaklah dari sekarang. Jika ada apa2 masalah and aboleh menghubungi saya. Sekian.

   • okey lah tu wan , hang tolong die orang,…semoga kidmat u di hargai, tapi dek jgn lak ..harga services u melambung lak…..nanti bergadai golok lak demo…

  • sekarang nie banyak penyagak mata wang haram..dio org hisap darah olang, tak kira bangsa atau ugama selagi umat allah semua nye sama..ruan pun makei anak, jade ati2 loo..aku pun kalo lauk ternganga aje sobat aje..keinginan ado..gigi lak tak do..bondo lak tak bagun ..tapi rase nak nak nie…tak dapek yutuh lat puntak pooo

   • Awatlah sampai nak jilat-jilat pulak nih…
    Dah ada bini watlah baik2 danjagalah dia dgn elok… janganlah dok tengok hok olang aje elok tuh…

 28. Kawan saya telah berkahwin dengan pasangannya di Betong melalui agen nikah di sana Semasa meyeberangi sempadan Pengkalan Hulu/Betong kawan saya menggunakan pasport antarabangsa. Beliau telah menyerahkan pasportnya dan pasport isterinya kepada agen tersebut untuk urusan cop imigeresen. Setelah kembali ke Malaysia kawan saya tidak menyedari bahawa pasport mereka tidak dicop oleh imigeresen Malaysia dan Thailand. Saya hairan kenapa pasport mereka tidak dicop.

  Kawan saya menghadapi masalah apabila hendak mendaftar dengan Mahkamah Syariah Negeri Kedah, dan mahkamah hendakkan bukti cop tarikh masuk dan keluar negara ke Thailand. Kawan saya menjadi buntu sebab mereka kurang arif dalam hal ini dan beliau telah menyedari bahawa mereka di tipu atau di exploit oleh agensi perkahwinan tersebut. Bukan sahaja pasport tidak dicop tetapi agen tersebut hanya buat kerja sekerat jalan sahaja, dan apabila ke mahkamah, mereka minta surat pengesahan konsulat Malaysia pulak. Apabila saya menghubungi agen tersebut mereka mahukan lagi duit sebanyak RM1000.00 untuk membuat pengesahan dgn Konsulat Malaysia. Sudahlah kawan saya telah membayar sebanyak RM2,200.00 untuk pergi akad nikah, sekali lagi mereka terpaksa pergi ambil sendiri Surat Pengesahan Majlis Agama Islam Yala di tempat agen itu pada hari yang lain, dan ini telah menambahkan lagi kos dan merugikan masa. Nasib baik mereka telah mendapat pertolongan dari seorang agen dari Negeri Perlis yang prihatin dan belas kasihan kepada mereka dan beliau telah membantu kawan saya dan membawa merekai ke Pejabat Konsulat Malaysia di Songkhla untuk buat pengesahan. Selepas menyerahkan dokumen tadi dan hadir di mahkamah Syariah, pihak mahkamah memintak mereka tunjukkan bukti cop tarikh masuk dan keluar Thaland (Betong)pada hari akad nikah tersebut, tetapi kes mereka ditangguhkan sebab pasport tidak ada cop keluar masuk Malaysia/Thailand semasa akad nikah dahulu.

  Untuk makluman mereka dikehendaki hadir dan mengemukakan dokumen perjalanan tadi di Mahkamah Syariah ini untuk membuktikan tarikh masuk bernikah di Thailand. Sekarang mereka benar-benar buntu dan tidak tahu apa yang patut dilakukan.

  Ada sesiapa yang boleh memberi pandangan dan nasihat macam mana nak menyelesaikan masalah ini. Kalau tidak permohonan kawan saya untuk mendaftarkan pernikahan mereka di Malaysia mungkin akan di tolak.

  Bolehkah lain-lain dokumen ditunjukkan sebagai bukti bahawa mereka memang benar2 berada di tempat akad nikah dahulu seperti gambar atau rakaman video untuk membuktikan bahawa akad nikah ini memang betul dilaksanakan/berlaku pada raikh akad nikah mereka dahulu?

  Sekian. Terima kasih.

   • oh malang sungguh nasib u. dan kepada kwan2 yang lain berhati2 lah dalam memilih agen.. kalau boleh dapat kan lah agen yang boleh menyiapkan semua dokumen dalam satu hari supaya kita akan lebih berpuas hati.

   • Saya ingin menasihatkan semua agen-agen yang menguruskan perkahwinan di Siam supaya bersatu. Janganlah ada di antara mereka yang cuba menjatuhkan antara satu sama lain, terutama yang menyentuh hal peribadi dan cara perkhidmatan mereka. Buatlah teguran atau komen secara profesional. Mereka semua sama-sama cari makan dan ada cara tersendiri. Rezeki masing-masing. Kalau nak tarik pelanggan uruskanlah secara telus, bersahsiah dan beretika. Janganlah menjatuhkan maruah antara satu sama lain dan apabila memberi komen janganlah menyentuh secara peribadi secara terbuka. Satu lagi yang dilaknati Allah ialah berbohong kepada pelanggan dan cuba mengalihkan fakta mengenai sesuatu perkara seperti kedudukan kadi, jabatan atau keadaan di sesuatu tempat pernikahan dan cuba mengabui bakal pelangan hanya dengan niat menarik pelanggan secara kotor dan cuba mencantas antara satu sama lain. Bekerjalah dengan ikhlas dan jujur kerana Allah sebab Dialah (Allah) yang memberi rezeki kepada kita. Allah maha mengetahui apa yang kita kerjakan, sama ada kita ikhlas atau berhati busuk. Ingatlah balasan dan bala yang akan menimpa kita kalau kita tidak bertindak waras dan bertanggungjawab dan sekiranya kita hanya bertindak mengikut hawa nafsu kita. Ibliso dan syaitano akan sentiasa mendampingi kita kalau kita lemah.

  • Salam En Musophin,

   Saya perlukan nasihat encik, saya berhajat utk menggunakan khidmat ejen di Betong. Saya risau perkara yg sama akan berlaku. Boleh tak En Musophin tinggal email utk saya hubungi encik? Atau email saya bezictt@yahoo.com. Sgt appreciate pertolongan dr encik. Tq.

   • setau suci kalo nikah di betong dokumen tidak dapat dalam satu hari keran tempat pernikah dan konsul jauh sekali.. lebih baik pergi nikah di songkhla dan cari agen yg boleh selesaikn semuanya dalam satu hari..

  • ye uteh.. tp denda tidakla semahal mana. dan bergantung kepada kesalahan. nikah di siam sah dr hukum syarak dan diperakui di malaysia tetapi jika semua dokumen lengkap.untuk maklumat lanjut sy boleh membantu.sila tggalkan no telifon @hubungi 0193783820.

   • bagus jugak zaman kou orang dapek nikah gitiu sonang, jalan terus terang ..panduan jalan ke lorong2 dgn …guide..yg sedia membantu…jgn lak dah bersatu 1 hari semalam aje..esok dah renggang…

  • Saya bersetuju dengan pendapat Lily. Pernikahan di Thailand adalah sah dan diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia sekiranya dokumen nikah anda mendapat pengesahan daripada pihak Konsulat Jeneral Malaysia di Songkhla.

  • dan apabila ingin menikah disana pastikan (jika mengunakan agen) pastikan agen itu mendapatkan pengesahan majlis agama islam songkhla (MAIS)(jika tidak bernikah di pejabat agama islam songkhla kerana jika kita bernikah di MAIS terus dia akan menyiapkan surat pengesahan untuk dibawa ke konsul)dan pastikan pakej termasuk pengesahan konsulat jeneral malaysia seperti kata saudara sesamakita. jika tidak dokumen itu tidak akan diiktiraf.

 29. syoke nya zaman kou orang..tak pening..cuma get ready the money aje…kaya duit..kaya bini..leh tukar gamti…he he heh

 30. sya ada 1 soalan.
  sy dh berkhwin di songkla,thai 1 tahun lbh.
  sy juga dh mempunyai ank berumur 7bln.
  ank sy leh wat sjil klahiran dengan surat nikah thai.
  tp dibinkan dgn abdullh.
  kalu sya dftarkan perkhwinan kt mlaysia,leh x ank sy dbinkan dengan nama ayah dy.

 31. Pakej Perkahwinan Di Thailand Nikah Kahwin Siam Thai

  Pernikahan Yang Sah Urusan Poligami Perkhidmatan Wali Hakim Di Selatan Thailand

  As’kum

  Disini sy ingin menawarkan perkhidmatan nikah kahwin dlm masa 1 jam shj yg dibuat di Pejabat Agama Wilayah Yala Cawangan Betong. Nikah tidak dibuat di rumah perseorangan, kadi, kedai makan ataupun masjid utk mengelakkan nikah yg tidak sah dr segi syarak (Nikah Sindiket).

  Hanya 5 minit perjalanan dr pintu sempadan Malaysia. Kawasan ini aman dan tenteram, tiada pergaduhan, peperangan atau pengeboman. Dlm 14 wilayah di selatan Thailand hanya daerah Betong tiada lgsg peristiwa yg tidak diingini. Kita masih boleh mendengar pembunuhan dan pengeboman di Songhkla dan Golok.

  Surat Nikah dikeluarkan oleh Pejabat Agama Wilayah Yala. Perkahwinan ini adalah Sah disisi Agama dan diterima utk diperakui di Malaysia. Semua urusan dibuat di dlm Pejabat Agama dan semua maklumat penting akan disertakan. Pasangan jg boleh membawa ahli keluarga dan rakan bersama. Tidak lupa jg bergambar di Pejabat Agama bersama Kadi dan Saksi.

  Saya telah membawa lebih dari 100 pasangan tanpa ada masalah utk mendaftarkan pernikahan di Malaysia. Wilayah Yala amat kurang Nikah Sindiket. 60%-70% nikah yg dibuat di dalam wilayah Songhkla, Pattani & Narathiwat tidak sah dr segi syarak. Kadi di wilayah Yala terdiri drpd tokoh terkenal seperti Doktor, Pengetua Sekolah, Tuan Guru, Dato, Senator dan Saksi nikah adalah Pegawai Majlis Agama.

  Kenderaan akan disediakan dr exit Tol Lebuhraya Utara-Selatan PLUS Kuala Kangsar/Pulau Pinang/Pengkalan Hulu. Sijil nikah akan terus diserahkan sejurus selesai akad & surat pengesahan dlm masa 7 hari. Jika bertolak 8am, 11am semua urusan telah pn selesai. Ini akan memudahkan pasangan yg mempunyai masa yg terhad.

  Saya akan menguruskan segala urusan dr mula hingga selesai, bkn melalui pihak ketiga atau agen.

  Diharap tawaran ini dpt menyelesaikan masalah tuan/puan.

  Maklumat lanjut sila email elmyda@gmail.com. Urusan & Pertanyaan call no 0175955633.

  Terima Kasih.

 32. saya pernah berkahwin di songkhla 4bulan yang lalu mengunakan agen dari perlis.. kemudian sekarang saya telah pun siap urusan mendaftarkan perkahwinan saya disini dengan denda sebanyak rm500 sahaja. perkahwinan saya di sana sah dan tiada masalah untuk didaftarkan disini.semasa saya pergi menikah disana semua dokumen saya dapat dalam satu hari. surat nikah, surat pengesahan majlis agama islam songkhla dan juga pengesahan konsul malaysia.jadi saya amat berpuas hati dengan perkhidmatan tersebut. nasihat saya kepada rakan2 lain yang igin berkahwin di sana pilihlah agen yang boleh menyiapkan semua dokumen dalam satu hari sahaja. kerana ada juga agen yang menawarkan khidmat pernikahan dalam masa satu jam dan sijil nikah serta merta tetapi pengesahan akan dapat dalam masa seminggu kerana kawan saya pernah juga tertipu dengan penawaran tersebut. kerana yang kita mahukan semua urusan siap dalam satu hari. bukan hanya pernikahan satu jam.jadi berhati2lah anda.. saya tidak mahu ada kawan2 lain yang turut tertipu. dan di songkhla juga tiada pergaduhan dan pengeboman seperti yang diwar2kan segelintir agen. itu semua adalah taktik kotor sahaja. kerana kita semua tahu bahawa sebenarnya yang banyak masalah pergaduhan adalah di sebelah yala dan patani. saya disini hanya sekadar ingin berkongsi pengalaman dengan kawan2 semua.. agar semua urusan anda berjalan lancar.dan nasihat saya kepada agen2 yang mengunakan taktik kotor untuk menjatuhkan pesaing adalah tidak baik sekali.. semua rezeki kita allah yang berikan.terima kasih..

 33. kat mane ya ? boleh kasi contact agent.. yg menguruskan tak..tegah cari mak we yg loaded..macam ‘sofea’ yg mampu beri 1/2 juta kat kekasih ‘pak hitam’ tu la..

  • maksud mu di harian metro semalam ke..memang lah exkutif berpelajaran tinggi otak kecik..laki yg gering pun ditnggalkan ..saian betul…wahai sofea kou nie dah nak dipanggil sodar sikit laa…cassis pun dah lari …gila pae lagi..kubor kate mari..org macam inie patut dijolk dgn timun bangla aje..kasi anjing jilat dan main je…geram aku membodohkan bangsa dan agama aje…

   • senang ajerr ko kase duit keringat peluh masa tue ko kat perogol p..i kou tu..ingat jgn kou merayu simpati kat orang ramie ato menyusahkan kerajaan kelak …bila dah tak boleh berdiri sendiri…

   • kong cake tu hak dia nak bogel ke..nak apa ape saja ..dia bebas..cuma kasi tau aje nak degoe ke, tak nak dengar dia punye pasal…

  • mat tanjung rambutan ini ke yg kou kata tu…sure heboh yerr :ape nek buek sometimes bahan tue kemut sempt jugak lerr….panas lak tu…dapt lak duet…

   A 58-year-old grandmother is now RM600,000 poorer after being cheated by her Nigerian lover. At a certain point, the grandmother known as Sofea even dragged her crippled husband to court to seek a divorce so that she could be with the Nigerian hunk.

   In an interview with a local tabloid, Sofea said she flown 14 hours to Nigeria only to meet the 42-year-old Nigerian hunk known as Fareed. However, she was shocked to find that the man is living luxuriously with the ill-gotten money from Sofea and other women.

   Despite living luxuriously with multiple assets, Fareed often send messages to Sofea asking for money and promised to marry her in the future. When he was still in the country, Sofea realized that Fareed has several girlfriends.

   However, she was unwilling to let go of Fareed as she loved the man dearly. Sofea was introduced to Fareed by a friend about two years ago. When she first knew the Nigerian hunk, he often prepares and cooks dishes such as grilled bananas and herbs for her.

   Besides that, Fareed would address her as ‘sweetheart’, ‘baby’ and ‘princess’. She was madly in love with the Nigerian man and ignored her crippled husband and children. Hence, whenever Fareed asked for money, Sofea willingly gave him RM600,000 of her EPF savings.

   Sofea now urged those who are dating Africans to be careful and they should investigate the men’s background before surrendering hard-earned money.
   Set as favorite Bookmark Email this Hits: 417Comments (28)
   Subscribe to this comment’s feed…
   written by fair play , April 19, 2010
   What a great deal ! Had a free meal and top up with icsing some more . This lady has all herself to blame. Wonder if she is one of those UMNO`s elite !
   report abusevote downvote upVotes: +3

   written by carvalho francis , April 19, 2010
   SEX MANIAC muslim?
   report abusevote downvote upVotes: +8

   written by free-thinker , April 19, 2010
   Again the same story of African Blacks.This time it is a Nigerian of whom i have told at the last issue of Blog.This Malaysian Woman never learn and of all the woman she’s a grandmother.This Black never care an old woman as long he gets what he wants !
   report abusevote downvote upVotes: +4

   written by Si Mammi Bodoh , April 19, 2010
   There has been an increase of crimes committed from Africans. What is police going to do about this?? Women seem to be an easy target for these criminals. Women stop being stupid and wake up.
   report abusevote downvote upVotes: +3

   written by mami aziza , April 19, 2010

   especially KL females all they need is man n fugk them right.

   they ask for it – n so they deserve it

   report abusevote downvote upVotes: +1

   written by xxx , April 19, 2010
   How could she amass 600 000RM?????????????????????????????? Where did the money come from????? She is rich and married and goes for lover? No down to earth woman will have the money to spend!
   report abusevote downvote upVotes: +4

   written by Si Mammi Bodoh , April 19, 2010
   Eeh Mami memang hebat mencarut sekarang ye. Mami ada pengalaman macam ni ke? Memanglah.
   report abusevote downvote upVotes: +1
   …, Low-rated comment [Show]

   written by sword of justice , April 19, 2010
   Serve her right! As the Thais would say”Som Nam Na!” All she wanted in truth was a Back Mamba that is thich and big to satisfy her! She has paid dearly for leting him in into her tunnel of love!Another thing, desipte numerous reports about Backs cheating Malaysian women(last two weeks ago I read a piece of the same knd as reported in MT), the authorities are PRACTICALLY DOING NOTHING ESPECIALLY THE POLICE CRIME DIVISION. GO TO BUKIT BINTANG AND SEE FOR YOURSELVES AND I WAS ALSO NEALRY CONNED ABOUT INCREASNG MY LIBIDO AN AND THE GIRTH AND LENGTH OF MY TOOL! POLICE TAKE ACTION AND CHECK THEM AT HOTELS OR ANY OTHER ACCOMODATION THAT THEY ARE PUTTING UP AND THE IMMIGRATION AUTHORITIES NEED TO HAVE A RULING FOR THE SAMBOES (REFERENCE TO BLACKS!!!) TO REPORT TO THE NEAREST POLICE STATION EVERY 36 HIOURS FAILING WHICH THEY WOULD BE EXPEDITIOUSLY DEPORTED TO THEIR COUNTRY OF ORIGIN! AMEN AND SO BE IT!
   report abusevote downvote upVotes: +2

   written by Malaysian Boy , April 19, 2010
   This women should not be pitied at all. Just for the sake of getting the Nigerian’s big long cock into her old, loose and filthy cunt, she even dragged her crippled husband to court to ask for a divorce. She is a beast and cock hungry women and it is not a surprise when she says that no matter what, she still yearns for that Nigerian cheat. The Nigerian must have torn and tattered her cunt so much that it is time for her to go and modify her cunt. Hi Women, if you need your cunt to be serviced, I am always available. My cock is even bigger, longer and firmer that the Nigerian’s. You can come for a test drive……………….You up, I down. You can drive at cock breaking speed or slow movement. The choice is yours. If you are interested, please let me know will ya?
   report abusevote downvote upVotes: +2

   written by BUNG KARNO , April 19, 2010
   I KNEW BEFOREHAND IF THIS KIND OF SEX RELATED NEWS PUBLISHED IN MALAYSIA PORTAL THE WRITER MUST BE STEPHANIE LIEW
   report abusevote downvote upVotes: -1

   written by MT Reader , April 19, 2010

   carvalho francis,

   KEEP ON BARKING … AND KEEP ON VOTING UP YOUR OWN POST.
   WE CALLED THAT ‘SYOK SENDIRI’ !

   report abusevote downvote upVotes: -5

   written by BUNG KARNO , April 19, 2010
   EVEN AFTER LOSING MORE THAN HALF MILLION RINGGIT TO THIS AFRICAN, THIS WOMAN STILL NOT LOSE ANY APPETITE FOR THIS MAN LONG DICK

   HER LIBIDO STILL AS STRONG AS WHEN SHE WAS YOUNG

   SHE MUST HAVE CONSUME KACIP FATIMAH EVERYDAY MORE THAN SHE SHOULD
   report abusevote downvote upVotes: -1

   written by pan , April 20, 2010
   Wow does this women pay taxes? Please run a check. If she can spend or give away so much money she must be rich. This African must be a real terror or she must be a real terror. OR should I say a terror grandmother.
   report abusevote downvote upVotes: +2

   written by tak-boleh-tahan-lagi , April 20, 2010
   wow, it’s great to really have the cake and eat it, a rare thing nowadays. the money is good, and I could really have sent her into mindboggling spins of orgasmic earthquake about ten times in any 24 hr period. and she could be crawling to me begging for more and more. if her breasts are still firm and nipples erect and her cunt still juicy and tight perhaps due to some cosmetic surgery, i wouldn’t mind satisfying herself and myself nonstop till she flits between heaven and earth countless times in a single night. there, you see, it’s the good money and the good enjoyment too. i would like to have more such cakes and eat it too. any women of such category can contact me in this page.
   report abusevote downvote upVotes: +2

   written by ?????? , April 20, 2010

   GOING GA GA, i once wrote.
   report abusevote downvote upVotes: +1
   …, Low-rated comment [Show]

   written by Najis oh lan , April 20, 2010
   WANTED
   Hulu Voter (bn tarak bola blogger)

   Hallo HULU COTER where are you tak ada bola kah?
   We are waiting your 1000 examples how Malay being discriminated by Chinese
   PLEASE PROVE IT TO US, WE ARE WAITING U MORE THAN 24hours!!
   DONT RUNAWAY OK !!!
   report abusevote downvote upVotes: +1

   written by Tua Kee Lan , April 20, 2010
   Mami, just fu-ck from MT, there is nothing for you to achieve in MT excepr curses from everybody because you dont have brains to write and most of the times you write rubbish or trying to entice someone with your stupid love words….give it to Warisan and Yustam, they need your ‘sweet words’ and Warisan especially, will call you to fu-ck off and call you in his version of sweet nothings which is the word ‘SLUT’ !!!
   The more you write the more stupid you will be , in the eyes of all the bloggers here, you are just ‘A pain in the Arse’.
   You can continue to fake/impersonate with your dog-fuc-ked cousin sisters, Maseeda, Hilda and Juliana and also the Bast-ard swimming pool cleaner, Syed Husin, please go on faking my Tua Kee Lan, I just love it because you are only able to repeat the sentences which showed that you indeed are just a stupid good for nothing idiots on MT and disgracing yourselves and also your religion !!!
   Mami, please look yourself in the mirror, you are 49 years old, is it worth it or are you really enjoying all the fuc-kings and cursings on you ?????
   report abusevote downvote upVotes: +1

   written by Rajkamal 1 , April 20, 2010
   Nothing to say other than PADAN MUKA NENEK TUA TAK SEDAR DIRI..
   report abusevote downvote upVotes: +1
   …, Low-rated comment [Show]

   written by JusticeBao. , April 20, 2010
   Well Done !!!!!!!! Nigerian Lover Hero……………

   My Applaud all for you . Keep it up !!!!!!! Whack all those stupid fools.
   report abusevote downvote upVotes: +1

   written by kongkekmanman , April 20, 2010
   sofea kaou nie memalukan bangsa dan agama ajo..jago2 kou bilo dah tak bermayo kou jgn sekali2 menaggih smpati dgn orang ramei..kerajaan …ambil notice…duit letih peluh kou tu untok maso tuo ..kou kasi kat orang itam sewenang wenang nyo..likely semacen you dah raso brinjal orang itam bertapa hebat nya…bang dalam sikt bang..sedap sedap..lagi lagi mak oii…tak payah nashat olang lah….orag bukan exkutif tak berpelajaran tinnggi otak bosa..kou exkutif otak kecik…kalo kou gan nak contact aku free of charge..
   report abusevote downvote upVotes: +1

   written by kongkekmanman , April 20, 2010
   thats is a bowl of mee java cann do
   report abusevote downvote upVotes: +0
   …, Low-rated comment [Show]

   written by JusticeBao. , April 20, 2010
   Bro TUA KEE LAN,

   I AM WITH YOU !!!!!!!!!!!!!
   report abusevote downvote upVotes: +0

   written by kong222 , April 20, 2010
   illiterates, the woman went to Nigeria and spent time with the young man, how come he took her money and disappeared? In the post the woman did not mention that the young man ran away with her money, then how come we all know that the young Nigerian ran away with her money, even when she knows his place in Nigeria? This post was placed here without fact, and all you illiterates, uneducated, ignorant people commenting can think, before you conclude. Maybe the person that posted this news here, in a way found out the woman dates a Nigerian and maybe she is short of RM600,000, so he or she concluded. There is no where in this post that states the boy vanished with her money, This is just a haters, and of course an illiterates post.
   report abusevote downvote upVotes: +0

   written by kongkekmanman , April 20, 2010
   pompuan tue tak sadr dir..jolok dgn tmun bangla je..kasi anjng jlat maen
   report abusevote downvote upVotes: +0

 34. Beberapa fakta penting untuk sesiapa yang nak kahwin di Selatan Thai:

  1. Mesti mendapatkan surat nikah dan surat dari Majlis Agama Wilayah berkenaan. Kalau dapat pergi sendiri ke Majlis Agama Wilayah dan dapat surat dari Majlis Agama Wilayah, barulah kita boleh pasti yang pernikahan tu betul2 sah. Banyak kes surat nikah palsu di Selatan Thai tu, termasuk di Songkhla, Yala dan Narathiwat. Jadi kalau boleh, dapatkan surat pengesahan Majlis Agama Islam wilayah berkenaan secepat mungkin. Kalau hari yang sama, lagi baik.

  2. Dapatkan surat pengesahan dari Konsulat Malaysia di Songkhla. Surat ni perlu diserahkan kepada Pejabat Agama di Malaysia untuk pendaftaran nikah bila balik dari Siam nanti. Surat Konsulat adalah pengiktirafan dari Kerajaan Malaysia bahawa nikah tu sah. Kalau tak ada surat ni, bila sampai ke mahkamah syariah nanti, hakim akan mintak bukti-bukti lain. Ada kes dimana hakim mintak saksi hadir di mahkamah. Kalau gunakan saksi di Siam, susah jadinya!

  3. Keselamatan. Pilih tempat yang paling selamat. Ada 3 wilayah yang nak berpisah dari Thailand. Tiga wilayah ni majoriti penduduknya orang Melayu beragama Islam. Wilayah2 ni ialah Yala (82% penduduk Islam), Pattaya (88% Islam) dan Narathiwat (69% Islam). Songkhla (cuma 25% Islam) tak termasuk dalam kumpulan ni. Rusuhan masih berlaku di 3 Wilayah pemisah ni. Paling akhir, sebutir bom meletup cuma 31km dari Betong dalam bulan April 2010 ni. Baca beritanya disini: http://www.bangkokpost.com/news/security/173818/soldiers-wounded-in-yala-bomb-blast. Kalau nak tengok lagi, baca http://nikah-siam.sukasamasuka.net/selamat.html

  Pilih Songkhla. Paling selamat.

  4. Kos. Dapatkan kos untuk seluruh proses dan perjalanan, sampai dapat surat dari Konsulat.

  • Surat dari Konsulat Malaysia taklah penting mana.. sebab i kawin pun kat yala pun tak pakai surat tu…Boleh je daftar di Malaysia. Yang penting surat nikah yang ori tu dari Wilayah masing2. JAngan nak tarik pelanggan dgn surat Konsulat tu..tipu jee. Agen2 kat songla ni mau cari pelanggan lebih la tu.. hehehe

 35. salam semua.

  1. selepas urusan nikah di siam, mcmana nak daftar di Msia plak. kalau yg ini pernikahan ke 2, boleh ke daftar di negeri/wilayah yg sama dengan pernikahan pertama. kalau boleh, adakah isteri pertama akan diberitahu (kes no 1 x tau la ni). atau adakah lbh mudah kalau daftarkan di negeri/wilayah lain

  2. semasa mendaftar di Msia, pendaftar x mintak ke surat persetujuan isteri pertama utk yg kahwin kali ke 2 ni

  3. berapa denda yg selalunya dikenakan sebab bernikah di siam ni

 36. xde cara lain ke nak menikah kt malaysia ni selain ke siam. mmg la kes xnak no 1 tau..tp wali bkl isteri ke 2 dh setuju. kalau ada cara lain share la kat sini. tq

  • sini banyak taik palat laa..dulu isteri mat gol sendiri gie kat pejabat ugamo..nak bonarkan dio kawin lagi…demo bagi dio 8 muka surat borang permohonan nak kawin….dgn kato2 blum geranti dapek kelulusan..nak kawin mano leh stop stop kan abe lak dah menggilo nak raso yg original kotat lak tu..makan apakebenda baru kan..bayangkan lak keingin mat golo tu..membayang ayam golek ats meja tu..menuggu di santapkan..ibarat musang terleleh ayor lior nyo…seksa nya batin nye…sobabkan kerenah pejabat ugamo malasie dgn perhukuman tata duniawi demo lah..aku katakan kat mat golo.. kou sula aje..dosa demo tanggong..sedangkan bini kou sendiri dah kasi green lights..perhukumei di malasie ni ada lah bercampur adok dek keduniaan ajo..tak 100% perhukuman allah..mengikuti dalei alquran….buek lah caro yg terbaik melepaskan diri di dunia dan ahkirat..jgei nak serah tengkok kat demo nulat2 ajo…untok ditonggani..

   • adoi kluklaxsiok.. aku tonggangni kudo dan kaldai ajo..aku kalo ade jodoh lagi ..nak akad kat sempadan lah…

   • ye lee skrg nie lak dah ado ustaz moden kat tv..mengajor bacaan secara betul2 nahu bunyian secaro vetul… nyo..kita dah terkenal di pgkt atarabangsa tentang peraduan alquran.. megah atas kemenangan berkali2..tapi penghukuman tak seberapa bikin..+

 37. Kelembai:

  1. Selepas urusan nikah, pergi ke Pejabat Agama dan dapatkan borang pendaftaran nikah. Boleh daftar dinegeri yang sama dengan pendaftaran isteri pertama. Isteri pertama mungkin diberitahu, mungkin tidak, bergantung kepada negeri. Kalau KL, isteri pertama akan diberitahu.

  2. Persetujuan isteri pertama tidak akan diminta sebab pernikahan dah pun berlangsung. Tapi perlu bayar denda poligami tanpa kebenaran.

  3. Denda kahwin diluar kawasan tanpa kebenaran: sehingga RM1,000 seorang (RM2,000 sepasang) atau 6 bulan penjara atau kedua2nya sekali. Denda poligami tanpa kebenaran: sehingga RM1,000 atau penjara 6 bulan atau kedua2nya sekali.

  Tengok http://nikah-siam.sukasamasuka.net/daftar-nikah.html

  • blh ke daftar di negeri lain selain dari tpt bermestautin. contoh tinggal di selangor..daftar di perak. kena denda jgk ke or trus kena reject..

   • Pejabat agama akan tengok alamat pemohon. Kalau diluar bidang kuasa pejabat agama tu, mereka akan suruh pergi ke tempat yang sepatutnya.

 38. adoh.. bikin wang sahaja pejabat ugamo nii yo..lepas tu bayor gaji buat masjid..direct ingirect dgn wang ini tampa keringat tu ya..ato kasi kat org itu ini dgn muko sonyum yoo

 39. oke lah yu bang..ape sobab sekarang balu kasi details…takut kgb ko..ha ha ha….telus dan iklas kate rais yatimm.. takut apo..okey lah tu bang ..jalan yg baik..lurus megelak drp zinna zina ..buang ayi..kawin halal..sonang nya zaman nie..nanti lah bang kalo dah jumpa nak tupang sekaki..jgn lah gasak upah yg mahal2 bang…lebeh kurang dah lah..semoga dapek pahala bukan …

 40. ermm .. selalunya yang berkahwin di thai ni yang membelakangkan emak bapak dan saudara mara .Bahagia ke .. hidup berumahtangga seperti itu …takutnya bahagia hanya sekejap .. deritanya berpanjangan ..

  • nak buat macam mana habis tu buang anak merata tempat tu bagus ker…ada gak yg nikah knduri macam nak gila dapat restu apa suma x sampai setahun dah cerai..janji allah tahu niat kami

 41. Kahwin Thai Nikah Thailand Poligami Siam Urusan Khidmat Wali

  Perkahwinan Pernikahan Poligami Berkahwin Bernikah Berpoligami Wali Hakim

  As’kum

  Sy ingin menawarkan perkhidmatan nikah kahwin dlm masa 1 jam shj yg dibuat di Pejabat Majlis Agama Wilayah Yala. Nikah tidak dibuat di rumah perseorangan, kadi, kedai makan ataupun masjid utk mengelakkan nikah yg tidak sah dr segi syarak (Nikah Sindiket).

  Hanya 5 minit perjalanan dr pintu sempadan Malaysia. Kawasan ini aman dan tenteram, tiada pergaduhan, peperangan atau pengeboman. Dlm 14 wilayah di selatan Thailand hanya daerah Betong tiada lgsg peristiwa yg tidak diingini. Kita masih boleh mendengar pembunuhan dan pengeboman di Songhkla dan Golok.

  Sijil Nikah dikeluarkan oleh Pejabat Agama Wilayah Yala. Perkahwinan ini adalah Sah disisi Agama dan diterima utk diperakui di Malaysia. Semua urusan dibuat di dlm Pejabat Agama dan semua maklumat penting akan disertakan. Pasangan jg boleh membawa ahli keluarga dan rakan bersama. Tidak lupa jg bergambar di Pejabat Agama bersama Kadi dan Saksi.

  Saya telah membawa lebih dari 100 pasangan tanpa ada masalah utk mendaftarkan pernikahan di Malaysia. Wilayah Yala amat kurang Nikah Sindiket. 60%-70% nikah yg dibuat di dalam wilayah Songhkla, Pattani & Narathiwat tidak sah dr segi syarak. Kadi di wilayah Yala terdiri drpd tokoh terkenal seperti Doktor, Pengetua Sekolah, Tuan Guru, Dato, Senator dan Saksi nikah adalah Pegawai Majlis Agama.

  Kenderaan akan disediakan dr exit Tol Lebuhraya Utara-Selatan PLUS Kuala Kangsar/Pulau Pinang/Pengkalan Hulu. Sijil Nikah akan terus diserahkan sejurus selesai akad & surat pengesahan dlm masa 7 hari. Jika bertolak 8am dr Kuala Kangsar, 11am semua urusan telah pn selesai. Ini akan memudahkan pasangan yg mempunyai masa yg terhad.

  Saya akan menguruskan segala urusan dr mula hingga selesai, bkn melalui pihak ketiga atau agen.

  Diharap tawaran ini dpt menyelesaikan masalah tuan/puan.

  Maklumat lanjut sila email elmyda@gmail.com. Urusan & Pertanyaan call no 0175955633.

  Terima Kasih.

 42. untuk teropong…..

  Memang betul. Banyak kes kahwin di Siam yang melibatkan pasangan yang membelakangkan ayah atau mak. Tapi ada kalanya tindakan mereka betul.

  Baru2 ni ada seorang lelaki yang dah berkahwin dan ada anak. Kita panggil dia L. Dia terlanjur dengan seorang perempuan P. Disebabkan rasa tanggungjawab, L bercadang untuk kahwin dengan P. Dia nyatakan hasrat dia kepada isteri dia, mak dia dan ayah dia. Semuanya tak setuju.

  Mak dia kata, L tak mampu nak beristeri dua. Lagi pun mak L ni rapat dengan keluarga isteri L. Dia tak nak hubungan tu terjejas. Ayah dan mak L langsung tak fikir pasal apa akan jadi pada P kalau L tinggalkan dia, atau bagaimana perasaan mak dan ayah P.

  Cuba fikir – kalau kita ada anak perempuan, kemudian ada lelaki yang berzina dengan anak kita, dan lepas tu lelaki tu tinggalkan anak kita, macam mana perasaan kita? Macam mana perasaan anak kita? Bagaimana dengan masa depan anak kita?

  L lelaki yang baik. Dia tetap memilih untuk bertanggungjawab walau pun ditentang oleh mak dan ayah dia. Dia kahwin dengan P di Siam.

  Ada 3 lagi kisah nikah di Siam disebabkan tentangan wali, dalam laman web http://nikah-siam.sukasamasuka.net/kahwin-lari.html . Kalau berminat, bacalah.

 43. kes dharurat ..sanggup jolok sanggup lah telan..he hie hie i ji ..sedap nye..taniah L kou lelaki sejati.. terkenang lak pak ayub 70an.. aku negok awek dudok atas riba..sambil memakan piasang embon senyum lebor die ,,tengok gambor tulisan siam..kot kot demo baru nikak kat sempadan..kata nye… okey je…

 44. TIPS NIKAH DI SIAM THAILAND
  1. Pastikan anda memilih agen yang boleh dipercayai dan diyakini. Layarai blog-blog atau website mereka dan bandingkan tentang harga, perkhidmatan yang diberikan lengkap atau tidak. Maksud lengkap ialah semua urusan nikah kahwin, pengesahan Majlis Agama Islam dan Pengesahan KonsulatMalaysia dapat disiapkan dalam jangka waktu yang dijanjikan samada dalam satu jam, satu hari atau satu minggu.

  2. Pastikan bahawa pasport anda dicop oleh Imigeresen Malaysia dan Thailand. Jika pasport anda tidak dicop oleh Imigeresen Thailand, eloklah anda tarik diri dan jangan teruskan niat anda, sebab semasa membuat pendaftaran semula di Malaysia anda akan menyesal kalau mahkamah mintak bukti bahawa anda memang berada di Thailand semasa akad nikah.

  3. Pastikan bahawa agen tersebut pergi bersama-sama anda dari awal hingga selesai semua urusan di atas.

  4. Jangan buat sebarang bayaran kepada agen sebelum berpuas hati bahawa pasport and atelah dicop oleh pihak imigeresen.

  4. Kalau boleh sila buat bayaran semasa berada diPejabat Majlis Agama Islam Siam.

  5. Sila rakam gambar semasa akad nikah dan video ijab kabul serta gambar saksi-saksi dan sesiapa juga yang hadir semasa akad nikah untuk ditunjukkan sebagai bukti di Mahkamah nanti.

  6. Sila dapatkan surat tauliah kadi atau senarai tauliah kadi lengkap dengan nombor kad pengenalan mereka dan tandatangan mereka. Surat ini mesti dicop sah oleh pejabat Majlis Agama Islam Siam (cop original-bukan fotostat yang ada cop)

  7. Dapatkan salinan fotostat kad pengenalan saksi sebagai persediaan sekiranya dimintak oleh pihak mahkamah nanti. Pastikan maklumat dalam tulisan siam itu diterjemahkan ke dalam tulisan rumi untuk memudahkan pihak mahkamah membacanya.

  8. Dan akhir sekali pastikan harga yang ditetapkan agen itu berpatutan dan munasabah, dan sila tanya kos yang diberikan itu untuk nikah sahaja, atau nikah dan pengesahan majlis agama islam siam, atau nikah (sijil nikah), surat pengesahan oleh Majlis Agama Islam Siam dan Surat Pengesahan Konsulat (3 dokumen) ini termasuk dalam pakej kos yang ditawarkan dan buat perbandingan dengan kos yang ditawarkan oleh agen2 lain.

  9. Kalau boleh mintak sebutharga dari agen2 tadi dan mintak dia tandatangan surat akuan janji dengan syarat jika ada unsur2 penipuan tindakan mahkamah boleh diambil terhadap agen tadi. Untuk itu mintak agen berikan nama penuh, alamat, nombor telefon dan lain-lain maklumat untuk memudahkan kita membawa kes ini ke mahhkamah sekiranya beliau mungkir janji.

  10. Pastikan sama ada kos tersebut termasuk kos pengangkutan dan makan minum semasa berada di Thailand.

  PERINGATAN DARI:
  PERSATUAN PENGGUNA NIKAH SIAM YANG TERANIAYA

 45. salam saudara tumpangsama..
  saya dan psgn saya nak bernikah di thailand.. tanpa pgetahuan wali.. boleh bg cntct agen yg bole dipercayai dan kos yg berpatutan??? semua ikt prosedur yg di nyatakan di atas melalui agen tersbut..

 46. Kalau nikah di Siam, pastikan dapat semua ni:

  * Surat nikah

  * Surat pengesahan nikah dari Majlis Agama Islam wilayah dimana nikah berlangsung

  * Surat pengesahan nikah dari Konsulat Malaysia di Songkhla.

  Surat pengesahan dari Konsulat ni penting. Kalau tak ada, nanti akan bermasalah bila nak daftar nikah tu di Malaysia. Jadi, pastikan agen akan menguruskan sehingga dapat surat dari Konsulat.

  Untuk maklumat lanjut, layari

  http://nikah-siam.sukasamasuka.net

  Semua maklumat ada di situ, termasuk kawasan selamat di selatan Siam, senarai dokumen yang diperlukan untuk mendaftar nikah di Malaysia nanti, denda dan sebagainya.

  • Tipu ler… surat konsultan tu tak lah penting mana..kat makamah tanya passport jee.. aku tahu sbb aku dah kahwin kat yala tanpa surut tu..lagi pun kena bayar lak nak tu surat tu. isk2 agen songkala ni mau cari pelanggan je.

 47. Boleh email:kahwinsiam@yahoo.com.my atau SMS/Tel: 0194140434. Semua boleh siap dalam satu hari sahaja. InsyAllah.

   • Saya dah buka blog syaron dan tawaran harga sangat murah.
    Cuba telefon dia tengok dan mintak kurang harga mungkin dia akan pertimbangkan.

    NIKAH KAHWIN SIAM MURAH
    NIKAH KAHWIN SIAM THAILAND MURAH – HANYA RM1,600.00 SAHAJA
    URUSAN NIKAH KAHWIN DAN SURAT PENGESAHAN KONSULAT DAPAT DALAM SATU HARI SAHAJA.
    NIKAH DI PEJABAT AGAMA ISLAM SONGKHLA
    SIJIL NIKAH SAH DAN DIIKTIRAF OLEH KERAJAAN MALAYSIA.
    BAYARAN BOLEH DIBUAT SEMASA BERADA DI PEJABAT AGAMA ISLAM SONGKHLA SEBELUM AKAD NIKAH DIJALANKAN.
    KOS TERMASUK PENGANGKUTAN DI THAILAND, SIJIL NIKAH DAN SURAT PENGESAHAN KONSULAT MALAYSIA DI SONGKHLA.
    BERMINAT SILA SMS ATAU CALL SHAH 019-414 0434

   • syaron jihah dan shah ni bawah wan zarma jugak ke.. bila klik dkt jihah yang keluar wanzarma blogspot.. atau ada 2blog?tq

 48. Pengalaman nikah di siam memang pahit dengan wang yang banyak dan sering ditipu sindiki, jadi untuk mendaftarkan perkawinan semula memakan masa dan perlu duit lagi

  Kebanayakan pernikahan ia poligami langkah perlu di buat untuk daftarkan semula sekiranya nikah dah 10 tahun.

  • Assalamulaikum.ebenarnya urusan menikah di Siam tidaklah rumit dan pahit sepertimana anda sangkakan. Kalau anda membuat tinjauan dan selidik terlebih dahulu latarbelakang agensi yang menguruskan pernikahan di Siam sudah tentu anda tidak akan tertipu dengan sindiket. Kalau anda merujuk kepada komen sesama kita di atas anda tidak akan tertipu oleh sindiket. Begitu juga urusan pendaftaran di Malaysia hanya memakan masa satu bulan sahaja untuk diluluskan dan siapa kata proses ini terlalu lama dan memakan duit. Pakcik ingin menasihatkan supaya menguruskan sendiri pendaftaran perkahwinan anda di Malaysia. Belanjanya tak sampai RM100.00 sahaja. Kalau adik ambik peguam memanglah mahal sebab dia orang professional dan caj pun antara RM3000 hingga RM5000 bagi satu kes kahin luar negara. Berkenaan dengan tempoh pendaftaran di Malaysia anda boleh memohon untuk mendaftarkan semula pernikahan anda walau pun melebihi 10 tahun dan walau pun anda telah mempunyai anak. Sila hubungi pakcik jika ada sebarang masalah. Mungkin boleh pakcik tolong sekadar yang patut. Selian. Wassalam.

   • Boleh bantu saya untuk uruskan pendaftaran pernikahan yang dilakukan di thailand di pejabat agama islam malaysia.

 49. Assalammualaikum,

  saya ada masalah berkaitan dengan bernikah. bukan sebab saya nak kahwin lari atau ape2. bakal suami saya adalah warganegara Thailand. dan dia ingin kami bernikah di Pattani, Thailand. yang menjadi masalah sekarang. bakal suami saya adalah pelajar di Kuala Lumpur. saya ingin tahu apa yang perlu saya sediakan (document) untuk saya bernikah kelak. perlu ke bakal suami saya menghadiri kursus perkahwinan dan ujian HIV? saya tak nak bila tibanya saya disana kelak. ade borang or document yang tak lengkap. then kami kena pulang semula ke Malaysia. sebab perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pattani mengambil masa lebih kurang 10jam.

  saya harap ada yang dapat membantu saya menyelesaikan masalah yang saya hadapi sekarang. Wassalam.

  • Izinkan pakcik memberi sedikit pandangan. Pakcik berpendapat adalah lebih baik Sya berkahwin sahaja di Malaysia dan tidak perlu berkahwin di Pattani, Thailand. Kalau Sya berkahwin di Malaysia Sya akan mendapat terus Sijil Nikah dari Jabatan Agama Islam Malaysia. Sekiranya berlaku perceraian kelak masalah ini dapat diselesaikan dengan mudah dan hal-hal yang berbangkit dengan tuntutan hak penjagaan anak dan nafkah mudah diselesaikan di sini. Sebaliknya sekiranya Sya berkahwin di Thailand, Sya dikehendaki mendaftarkan pernikahan Sya di Malaysia dan kemungkinan akan dikenakan denda sebab berkahwin di luar negara tanpa kebenaran. Seandainya berlaku perceraian sebelum pernikahan Sya dapat di daftarkan di Malaysia, Sya terpaksa membuat aduan cerai taaliq dan sebagainya di Thailand. Sudah tentu akan memberi masalah kepada Sya untuk ke sana dan Sya akan membuang masa , tenaga dan wang ringgit untuk mendapatkan surat cerai dan sebagainya. Untuk makluman pernikahan di Thailand hanyalah terbaik bagi mereka yang hendak berpoligami atau pernikahan mereka tidak mendapat restu bapa (wali). Oleh itu fikirlah semasak-masaknya sebelum Sya mengambil keputusan untuk berkahwin di Thailand.
   Jika ada masalah Sya boleh email kepada pakcik atau sms/telefon pakcik 019 5294949.
   Sekian. Terima kasih.

   • Saya setuju dengan Pak Wan. Lebih baik nikah di Malaysia untuk mengelak dari masalah dimasa depan. Lebih-lebih lagi kalau Sya dan bakal suami bercadang untuk menetap di Malaysia.

    Lagi pun, Patani, seperti Narathiwat dan Yala, adalah kawasan yang kurang selamat buat masa sekarang, dengan berpuluh letupan bom setiap bulan akibat aktiviti golongan pemisah.

    Untuk nikah di Malaysia, Sya dan bakal suami perlu memenuhi syarat2 yang ditetapkan, termasuk menghadiri kursus pra-perkahwinan dan ujian HIV.

   • terima kasih di atas pendapat pakcik.. tapi disini Sya ingin membetulkan sedikit salah faham.. Sya bernikah disana nanti secara sah. membuat semua dengan mengikut peraturan yang ditetapkan.. dan bila sampai di Malaysia nanti. Sya hanya perlu mendaftar sahaja. itu yang diberitahu oleh Ustaz di Pattani. Sya memang ingin bernikah di Malaysia. tetapi bakal suami Sya yang ingin sangat bernikah disana. Kerana disitu tempat asal dia. cuma Sya ingin tahu. sekiranya seorang pelajar bukan warganegara ingin berkahwin. bagaimana caranya? dan lagi 1 sebab Sya akur untuk bernikah di Pattani kerana.. wali Sya ghaib. disini jika memohon untuk berwali kan hakim.. terlalu payah. Sya da pernah pergi bertanyakan di Pejabat Agama Kuala Lumpur. mereka mahu Sya iklankan di surat khabar. sekiranya wali Sya tidak hadir dalam masa beberapa minggu (mungkin) baru Sya bole berwalikan hakim. persoalannya. tak terlalu lama ke proses untuk bernikah disini? lagi2 tunang Sya orang luar dan sedang menuntut di IPTA disini. mungkin lagi leceh. betolkan sekiranya apa yang Sya cakap ni salah. Terima Kasih.

   • bukan ke kalau kita minta izin disini. kita takkan kena denda. sebab itu yang Sya tahu. sebab menurut Ustaz tu. kalau Sya minta izin disini untuk bernikah disana. kemudian sampai disini Sya daftar di Pejabat Agama. Sya tak akan kena denda. Sebab Sya dah maklumkan sebelum Sya nak bernikah. kalau Sya tak minta izin disini. memang Sya akan kena denda dan penjara.

   • Kalau dah ada kebenaran, tak ada masalah. Rasanya tak susah nak dapatkan kebenaran dalam kes sya ni.

    Tapi kalau tak minta kebenaran, mungkin banyak masalah. Ada sorang perempuan Melayu yg kawin di luar negara dgn Mat Salleh tanpa kebenaran, lepas setahun pun belum boleh daftar.

  • salam sya.. betul kata sya setelah meminta kebenaran berkahwin di sana sya tidak akan dikenakan denda atau penjara. untuk berkahwin di sana adalah perlu menyediakan hiv test n kursus kahwin tersebut untuk mendaftarkan kembali di malaysia selepas itu, tetapi seperti kata p.wan dan nikah siam tadi adalah lebih baik sha bernikah disini kerana untuk meminta kebenaran berkahwin di sana juga adalah rumit sebenarnya kerana sya adalah pihak perempuan. sepatutnya kita perlu menikah di sebelah perempuan, untuk kebenaran berkahwin di sana juga dia akan meminta kita mencari wali n kebenaran wali dahulu jika tiada kita perlu mengemukakan wali yang terhampir.ini berdasarkan pengalaman seorang kawan lin.

   • ws.. terima kasih sbb sudi berkongsi pengalaman. Sya terpaksa ikot kata tunang Sya. lagipon perkahwinan Sya hanya diketahui oleh pihak Sya sahaja. kerana pihak lelaki mereka berada di Arab Saudi. dimana tempat lahir tunang Sya. mereka warganegara Thailand. Tetapi lahir di Arab Saudi. Sya buntu. sekiranya bernikah di sini. apa yang perlu Sya sedikan seperti Document sebagainya?

 50. apaekebenda tak naek,dah cuba tongkat langit,pak ali tapi ape ke benda dok lentok aje, yg aku rusing ati memberontak nak nak nak lagie..

 51. Di sini pakcik sertakan cabutan PERMOHONAN BERKAHWIN DI WILAYAH BAGI PASANGAN PEREMPUAN DALAM WILAYAH DAN LELAKI BUKAN WARGANEGARA

  PEREMPUAN
  Salinan kad pengenalan beralamat di Wilayah Persekutuan atau surat pengesahan anak kariah
  sekiranya alamat tempat tinggal di Wilayah Persekutuan tidak sama di dalam kad pengenalan.

  Salinan kad pengenalan wali yang sah.

  Salinan surat mati jika Wali Akrab telah meninggal dunia.

  Surat tandatangan Wali jauh jika wali tidak tinggal di Wilayah Persekutuan atau tidak dapat hadir
  di hadapan Penolong Pendaftar.

  Surat perakuan cerai jika bercerai.

  Salinan surat mati dan salinan surat nikah jika kematian suami.

  Sijil kusus pra prkahwinan jika umur kurang dari 40 tahun .

  Surat Wakalah Wali sekiranya wali tidak dapat hadir di dalam majlis akad nikah.

  Surat kebenaran berkahwin secara Wali Hakim dari Mahkamah Syariah jika menggunakan wali
  hakim.

  LELAKI
  Salinan paspot (muka hadapan paspot dan cop kemasukan) dan visa yang masih sah digunakan.

  Surat kebenaran berkahwin dari kedutaan bagi pemegang paspot Visa Sosial.

  KALAU MENGIKUT SYARAT2 DI ATAS TIDAKLAH BEGITU RUMIT UNTUK DISEDIAKAN. TERPULANHLAH KEPADA SYA UNTUK MENENTUKAN YANG MANA YANG TERBAIK. PAKCIK HANYA MEMBANTU SAHAJA.

  • Terima kasih diatas pertolongan pakcik. Sya rasa semua document tu tidak ada masalah untuk Sya sediakan. cume Sya nak kepastian. Tunang Sya penuntut IPTA di Kuala Lumpur. perlu ke dia mengambil surat pengesahan dari IPTA untuk berkahwin?

 52. Urusan Kahwin| Khidmat Berkahwin | Perkhidmatan Perkahwinan | di Siam Thai

  As’kum

  Sy ingin menawarkan perkhidmatan nikah kahwin dlm masa 1 jam shj yg dibuat di Pejabat Majlis Agama Wilayah Yala. Nikah tidak dibuat di rumah kadi, kedai makan ataupun masjid bg mengelakkan psgn ditipu oleh jurunikah yg tidak bertauliah (Nikah Sindiket).

  Hanya 5 minit perjalanan dr pintu sempadan Malaysia. Kawasan ini aman dan tenteram, tiada peperangan atau pengeboman. Dlm 14 wilayah di selatan Thailand hanya daerah Betong tiada lgsg peristiwa yg tidak diingini. Kita masih boleh mendengar pembunuhan dan pengeboman di Songhkla dan Golok.

  Sijil Nikah dikeluarkan oleh Pejabat Majlis Agama Wilayah Yala. Perkahwinan ini Sah disisi Agama dan diterima utk diperakui di Malaysia. Urusan & akad nikah hanya akan dibuat di dlm Pejabat Agama. Pasangan jg boleh membawa keluarga dan rakan bersama. Tidak lupa jg bergambar di Pejabat Agama bersama Kadi dan Saksi.

  Saya telah membawa lbh dr 100 psgn tanpa sebarang masalah utk mendaftarkan perkahwinan di Malaysia. Kadi wilayah Yala terdiri drpd tokoh terkenal seperti Doktor, Pengetua Sekolah, Tuan Guru, Dato, Senator dan Saksi nikah adalah Pegawai Majlis Agama. 70% nikah yg dibuat di wilayah Songhkla & Narathiwat tidak sah dr segi syarak.

  Kenderaan akan disediakan dr exit Tol Lebuhraya Utara-Selatan PLUS Kuala Kangsar/Pulau Pinang/Pengkalan Hulu. Sijil Nikah akan terus diserahkan sejurus selesai akad & surat pengesahan dlm masa 7 hari. Jika bertolak 8am dr Kuala Kangsar, 11am semua urusan telah pn selesai. Ini akan memudahkan pasangan yg mempunyai masa yg terhad.

  Saya akan menguruskan segala urusan dr mula hingga selesai, bkn melalui pihak ketiga atau agen.

  Diharap tawaran ini dpt menyelesaikan masalah tuan/puan.

  Maklumat lanjut sila email elmyda@gmail.com. Urusan & Pertanyaan call 0175955633.

  Terima Kasih.

  • Masyaalah!
   Mana ada Dalam Dunia ni Kadi terdiri dari Doktor, Pengetua Sekolah, Tuan Guru, Dato, Senator. Kalau mereka tu ahlimajlis agama Islam tu mungkin juga. Setahu ana kebanyakan kadi adalah dari golongan orang2 alim dalam agama seperti imam, ahli majlis agama Islam sesebuah Negeri atau Wilayah. Macam mana dan waktu mana doktor yang bedah orang, Cikgu2 Besar yang dok rotan anak murid dia, Datok2 (Thailand pun ada Latuk ke?)dan Senator yang Dudok bertikam lidah di persidangan Dewan Negara (?) tu dok nikah orang sedangkan mereka bukan dari golongan berpendidikan agama dan pakar dalam hukum hakam agama Islam? Pelek juga mereka jadi Tok Kadi. Agaknya mereka jadi kadi dok nikah anak cucu mereka kot!
   Lagi satu macam mana 70% nikah yg dibuat di wilayah Songhkla & Narathiwat tidak sah dari segi syarak. Boleh dapatkan statistik nya ke?
   Ana nasihatkan tak usahlah kacau orang dgn fitnah macam ni, tak baik beb..Buatlah kerja secara professional…Ceritakan keadaan yang sebenar dan maacam mana anta uruskan nikah kahwin di Thailand. Ceritakan bagi habis dan lengkap tanpa sembunyi2 fakta. Barulah orang boleh percaya dan sukakan perkhidmatan anta.
   Sahlan Wa sahlan.

 53. Kalau nak nikah di Siam, baik ke Songkhla. Songkhla paling selamat. Tak ada bom meletup macam di tempat lain. Di Betong pun ada bom meletup. Kalau tak percaya, tengok ni: http://thainews.prd.go.th/en/news.php?id=254905270009

  Songkhla tak macam Yala, Narathiwat atau Pattani dimana majoriti penduduk adalah Islam dan mereka menentang kerajaan Thai. Sebab itu banyak bom meletup dalam 3 Wilayah Selatan Siam ni.

  Majoriti penduduk Songkhla adalah Buddhist, bukan Islam. Songkhla tak terlibat dalam rusuhan di Selatan Siam. Tak macam Yala, Narathiwat atau Pattani.

  Lagi pun, cuma di Songkhla saja pasangan akan dapat surat pengesahan dari Konsulat Malaysia. Surat yang paling penting untuk pendaftaran nikah di Malaysia nanti.

  Kalau di Yala atau Narathiwat, cuma dapat surat pengesahan dari Majlis Agama Islam Wilayah Yala atau Narathiwat. Tak cukup untuk pendaftaran nikah di Malaysia.

  • Tetapi sijil nikah palsu yang banyak adalah dari Wilayah Songkhla, pattani dan Yala. Tiada satupun Sijil palsu yang di keluarkan dari wilayah Narathiwat. Sijil Nikah dari Majlis Agama Narathiwat adalah yang terbaik diThailand, tidak di ragui dan di terima oleh seluruh majlis-majlis Agama dimalaysia
   berkenaan Kahwin Lari di Selatan Thailand Sila Rujuk Keputusan dari Jakim di bawah ini:

   Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-52 yang bersidang pada 1 Jul 2002 telah membincangkan Kahwin Lari di Selatan Thailand. Muzakarah telah memutuskan bahawa hukum pernikahan di luar negara adalah sah dengan syarat :

   1. Pernikahan itu mengikut rukun nikah

   2. Pernikahan itu melebihi dua marhalah

   3. Tiada keputusan mahkamah yang menghalang perempuan itu berkahwin atas alasan syarak ditempat dia bermastautin.

   4. Pernikahan itu dilakukan oleh wali hakim yang diiktiraf oleh wilayah negara berkenaan dan diakad nikahkan di wilayah berkenaan di mana ia ditauliahkan sebagai wali hakim.

   • Nampaknya anda telah ketinggalan dari segi fakta dan peraturan mahkamah syariah yang diamalkan sekarang. Fatwa itu telah dikeluarkan pada tahun 2002. Sekarang tahun 2010. Banyak dah peraturan telah dikemaskini bersesuaian dgn kehendak semasa. Kepada pembaca yang budiman saya nasihatkan lebih baiklah bertanya dahulu Pejabat Agama Islam di Malaysia. Sekarang semua perkahwinan diluar negara khususnya di Thailand tidak kira di Phuket ke atau di Songkhla ke atau di Narathiwat ke mesti ada surat pengesahan dari Konsulat Malaysia di Songkhla. Tanpa dokumen pengesahan dari Konsulat permohonan anda akan ditolak. Bukan itu sahaja tetapi mahkamah juga hendakkan bukti dokumen perjalanan pada tarikh akad nikah dilangsungkan. Biasanya tarikh masuk Thailand ada pada Border Pass atau Pasport Antarabangsa yang difotostat dan disahkan oleh Konsulat. Ada kes pernikahan di Narathiwat, mahkamah juga hendakkan surat tauliah kadi yang menikahkan pasangan tersebut. Jadi anda harus bertanya dahulu pejabat Agama di tempat anda apakah keperluan dokumen yang dikehendaki untuk mendaftar perkahwinan anda. Lepas tu barulah buat pertimbangan hendak pergi nikah sendiri atau menggunakanagen yang boleh dipercayai.

   • Macam mana sdra tahu yang sijil nikah di Songkhla, Yala dan Pattani tu palsu belaka. Ada bukti sahih ke? Takkanlah pejabat agama di sana teruk sangat macam tu ! Tak sedar kah di Narathiwat tu orang takut hendak pergi sebab silap-silap haribulan kena letup dan tak sempat nikah. Kempuna habis. Ha..ha…

   • Berdasarkan pengalaman saya semasa hadir memberi keterangan di mahkamah syariah Wilayah Persekutuan, ada kes di mana hakim meminta pasangan menceritakan bagaimana proses akad nikah dijalankan dari awal sehingga ke peringkatlafaz taaliq. Dalam satu kes lagi hakim pernah bertanya pasangan berkenaan dgn kadi dan saksi-saksi sama ada kadi ada tauliah atau tidak. Kes ini adalah pasangan yg bernikah di Narathiwat. Kemudian hakim akan bertanya berapa kali lafaz nikah, dan apa yang diucapkan oleh kadi dan macam mana pasangan lelaki jawab ijab kabul tersebut. Ini ialah untuk menentukan sama ada cara akad nikah di sanan sah menurut hukum syarak. Ada juga hakim hendakkan bukti gambar-gambar semasa akad nikah dan gambar saksi-saksi. Ada juga kes di Kemaman, Trengganu hakim mintak putarkan rakaman ijab kabul semasa akad nikah pasangan tersebut. Jadi semua ini adalah perkara baru bahan bukti yang harus disediakan oleh pasangan untuk meyakinkan pihak mahkamah. Kalau hakim tak puas hati mahkamah boleh memintak saksi lain (selain dari saksi nikah) dari Malaysia untuk memberi keterangan. Jadi saya nasihatkan pasangan yang hendak bernikah di Thailand harus juga mengaturkan supaya jika boleh membawa sekurang-kurangnya seorang kawan atau saudara mara bersama mereka sebagai pemerharti dalam proses akad nikah nanti.

  • tiada satu pun keputusan tersebut mensyaratkan kena ada surat pengesahan konsulat Malaysia untuk daftar di Malaysia kerana Tugas nikah kahwin adalah tugas makamah syariah.

   • yorr lah..banyak sangaet taik palat dunio..kawin ajorr..semua syarat cukup.tak payoh nak surat itu ini..sijil nikah pun tak po..asal sah di matao illahi dah lah..peduli apo kerajaei nie..tak kan nak tunggu ayor lior meleleh (aruah r.azmi a..ayor lior pak itam meleleh..alfatihah)…nafsu mano leh tunggu tunggu..

   • Dah ramai yang meminta saya tolong dapatkan surat dari Konsulat untuk mereka, setelah diminta oleh mahkamah. Mereka yang meminta tolong tu berkahwin di Narathiwat dan Yala.

 54. KHIDMAT PERNIKAHAN PERKAHWINAN NIKAH KAHWIN DI THAILAND, NARATHIWAT.

  Disini saya ingin menawarkan perkhidmatan nikah kahwin yang di buat di Pejabat Agama Wilayah Narathiwat masa urusan lebih kurang 1 Jam. Nikah tidak dibuat di rumah perseorangan, kadi, kedai makan ataupun masjid untuk mengelakkan nikah yang tidak sah dari segi syarak (Nikah Sindiket).Surat Nikah dikeluarkan oleh Pejabat Agama Wilayah Narathiwat. Perkahwinan ini adalah Sah disisi Agama dan diterima untuk diperakui di Malaysia. Urusan Perjalanan dari sempadan Rantau Panjang Kelantan ke Narathiwat, makan minum dan bayaran Nikah akan di tanggung. Bayaran perhidmatan RM 1,500.00. Berminat sila hubungi saya di talian 012-2908459 Azahari

  • Kalau harga tu untuk akad nikah dan pengesahan Majlis Sgama Islam Narathiwat, saya rasa harga tu memang murah dan berpatutan. Macam mana dgn bayaran konsulat dan adakah termasuk dalam harga tersebut?

 55. KHIDMAT PERNIKAHAN PERKAHWINAN NIKAH KAHWIN DI THAILAND, NARATHIWAT.
  Disini saya ingin menawarkan perkhidmatan nikah kahwin yang di buat di Pejabat Agama Wilayah Narathiwat masa urusan lebih kurang 1 Jam. Nikah tidak dibuat di rumah perseorangan, kadi, kedai makan ataupun masjid untuk mengelakkan nikah yang tidak sah dari segi syarak (Nikah Sindiket).Surat Nikah dikeluarkan oleh Pejabat Agama Wilayah Narathiwat. Perkahwinan ini adalah Sah disisi Agama dan diterima untuk diperakui di Malaysia. Urusan Perjalanan dari sempadan Rantau Panjang Kelantan ke Narathiwat, makan minum dan bayaran Nikah akan di tanggung. Bayaran perhidmatan RM 1,500.00. Berminat sila hubungi saya di talian 012-2908459 Azahari

 56. siok bonar zamein kou orang ..jalan dan lurah terbentang luas luas …hanya berpadukan hatie ajerr ..nak ko tandak ..terbukak luas sepanjang jalanan..menghirup susana mekar..

 57. AKU KETENGAH KAN DGN MEMBER MEMBER KALO DIO ORANG NAK AKAN CONTACT KOU ORG SEMUA..MEMNG BAIK UNTOK MENGELAK DRP GENJALA KURANG SIHAT…. TUNGGU AJE TALIPON TU..

 58. tak payah lah nak kene ‘sembeleh’ berguni2 rupiah dgn wak indon..ato tercari2 lagie ..services dah sedia ade..bagus jugak yerr..tak do lagi buang janin sano sini..elak drp segala genjalo dosa..yg merugie kein kitosemuo..

 59. Leh contact abei jo 0123155395..segala gala nasihat..perundingan percuma..asal anda bergembira ..megelakan kemungkaran..

 60. SALAM..SAYA INGIN MENGANJURKAN PAKEJ PERKAHWINAN DI SONGKHLA, PERNIKAHAN SAH MENGIKUT HUKUM SYARAK DAN BUKAN PERNIKAHAN SINDIKET. SEBELUM INI SAYA BANYAK MEMBAWA PASANGAN MALAYSIA BERNIKAH DI SANA DAN TIADA SEBARANG MASALAH UNTUK DIDAFTARKAN DISINI JUGA. PERNIKAHAN YANG AKAN KITA LAKUKAN ADALAH DI PEJABAT AGAMA SONGKHLA, DAN DI SITU KITA AKAN MENERIMA SIJIL NIKAH DAN SURAT PENGESAHAN PERNIKAHAN KEMUDIAN KITA AKAN TERUS KE KONSUL MALAYSIA DI MANA DISANA KITA AKAN TERIMA SURAT PENGESAHAN KONSUL MALAYSIA.DIJANGKA JIKA PERGI JAM 8.00PG DARI BUKIT KAYU HITAM KEDAH SEGALA URUSAN AKAN SELESAI DLM JAM 12.00TGHARI, DAN SEMUA DOKUMEN AKAN DITERIMA PADA HARI TERSEBUT JUGA. DENGAN DOKUMEN TERSEBUT PERKAHWINAN KITA AKAN DIIKTIRAF DI MALAYSIA DAN SEMUA PEJABAT AGAMA ISLAM DI MALAYSIA. JADI TIADA MASALAH UNTUK KITA TINGGAL BERSAMA APABILA PULANG KE MALAYSIA KELAK DAN TIADA MASALAH MENDAFTAR KELAHIRAN ANAK KEMUDIAN HARI.DISINI SAYA MENGANJURKAN PAKEJ PERGI BERAMAI2 DENGAN HARGA YANG TERMURAH DI PASARAN SERTA AMAT BERPATUTAN. KOS YANG DIKENAKAN ADALAH RM 1250.00 IA MERANGKUMI KESEMUA KOS, DIMANA APABILA PERGI KELAK ANDA HANYA PERLU SEDIAKAN MAS KAHWIN DAN WANG POKET ANDA SAHAJA, SEGALA PENGANKUTAN PERGI DAN BALIK KE SONGKHA BAYARAN PERNIKAHN SIJIL PENGESAHAN DAN SEMUANYA SUDAH TERMASUK DI DALAM PAKEJ.TARIKH YANG PIHAK KAMI TELAH TETAPKAN ADALAH 29/OKTOBER 2010 DENGAN KOS RM1250.OO SEPASANG..JIKA BERMINAT BOLEH LAH HUUNGI PIHAK KAMI DENGAN SEGERA UNTUK MEMBUAT BOOKING.. TEMPAT ADALAH TERHAD..HARAP MAKLUM. SILA HUBUNGI 0194306133 UNTUK PERTANYAAN DAN TEMPAHAN.( P/S ANDA AKAN MENERIMA SIJIL PERNIKAHAN , SURAT PENGESAHAN DARI PEJABAT AGAMA DAN SURAT PENGESAHAN DARI KONSUL.)

  • HARGA YANG TELAH DITETAPKAN ADALAH UNTUK TARIKH 29/OKTOBER 2010 SEBANAYAK RM1250.00, NIAT SAYA ADALAH UNTUK MEMBANTU SUPAYA PASANGAN YANG INGIN BERKAHWIN TIDAK TERBEBAN.TETAPI BAGI YANG MENGINGINKAN TARIKH LAIN BOLEH REQUEST, KEPADA AGEN LAIN DIHARAP SUDI BEKERJASAMA ANDAI DPERLUKAN KELAK DAN TIDAK BERKECIL HATI DENGAN TAWARAN YANG SAYA LAKUKAN KERANA IKHLAS INGIN MEMBANTU MEREKA.TQ BERMINAT SILA HUBUNGI 0194306133

   • JANGAN GITU GADIS…HARGA BAGI LAH SAMA RM1,500.00++. BARU SAMA KESEMUA PERSATUAN AGEN-AGEN NIKAH KAWIN KAT MALAY NI..KALAU NAK MAIN HARGA AKU BOLEH BAGI RM 600.00 JE . UNTUG SERATUS DUA JADI LER..MODAL BUKAN NYA BANYAK SANGAT.. KITA SAMAKAN HARGA LER.. NAK KURANG HARGA BIAR LAH SETELAH COSTEMER CONTAC KITA. JANGAN NAK KUCAR KACIRKAN HARGA.. TQ

   • maaf en cina buta.. saya x tahu dan x pernah tahu ada persatuan dan harga persatuan, saya bagi adalah mengikut kadar yg saya rasa berpatutan dan bukan untuk mengucar kacirkan.. berkenaan rm600 tu mungkin ada agen lain boleh bagi harga tersebut jika dia rasa berpatutan untuk dia dan berbaloi untuknya.. dan satu lagi igin saya tekan kan disini pernikahan saya adalah di pejabat agama islam songkhla dan dokumen adalah complite sehingga pengesahan konsul. tq..

   • aku buat di majlis agama islam songla ler … RM 600.00 Compalete surat kahwin+akuan+Konsulat malaysia.. ko org je nk buat mahal apa sal??

   • tadi saja en suruh selaraskan harga rm 1500++ dan marah bagi harga rm1250.00.sekarang kata en buat rm600.kalau begitu en buatlah pakej nikah di sana dengan bayaran rm 600. tq

  • Saya menyokong hasrat baik kawan kita sigadis ni. Kalau ada yang bercadang nak khwin dgn harga murah eloklah daftar dengan segera. Bukan mudah nak dapat peluang macam ini. Syabas gadis! Saya amat bersetuju dgn saranan gadis ini. Sebagai agen nikah di Siam sama-samalah kita bekerja sama dalam hal semacam ini.Kita tak perlu iri hati sebab semua rezeki allah yang menentukannya. Kalau rezeki dia Alhamdulillah, kalau rezeki kita pun Alhamdulillah. Kalau dah ramai-ramai nak menikah pastikan semua boleh selesai pada hari tersebut dan jangan ada yang tersangkut pulak. Terima kasih.

   • yup.. terima kasih bnyk2 diatas sokongn en wan zarma.. yup mcm tu lah. kena wat aranggement yang baik supaya semua selesai pada hari tersebut dan tidak tersangkut.sebab tu lah gadis kata kan tempat adalah terhad, terima kasih di ats peringtan en.

   • ADOH KAMU SEMUE GADOH DALAM KELAMBU LAH…DALAM SIKIT BANG..DALAM DALAM.ADUH SIOK NYE LAGIE LAGIE BANG,,KALO MMACAM NIE KITO GADUH DLEOI KELAMBU JERR BANG..

 61. ASSALAMUALAIKUM.
  SAYA ADALAH PENGANJUR PAKEJ PERKAHWINAN DI SONGKHLA. PERNIKAHAN SAH MENGIKUT HUKUM SYARAK DAN BUKAN PERNIKAHAN SINDIKET. RAMAI PASANGAN DARI MALAYSIA, SINGAPURA, BRUNEI, INDONESIA, AFGHANISTAN, IRAN, TURKEY, AMERIKA SYARIKAT, PAKISTAN, MYAMAR DAN FILIPINA BERNIKAH DI SANA DAN TIADA SEBARANG MASALAH UNTUK DIDAFTARKAN DI MALAYSIA. URUSAN PERNIKAHAN DILAKUKAN DI PEJABAT MAJLIS AGAMA ISLAM HATYAI, WILAYAH SONGKHLA. SIJIL NIKAH DAN SURAT PENGESAHAN NIKAH OLEH MAJLIS AGAMA ISLAM HATYAI AKAN DIBERI SERTA-MERTA. KEMUDIAN ANDA AKAN DIBAWA KE PEJABAT KONSULAT JENDERAL MALAYSIA DI SONGKHLA UNTUK MENDAPATKAN SURAT PENGESAHAN KONSULAT BAGI MEMBOLEHKAN ANDA MENDAFTARKAN PERNIKAHAN ANDA DI MALAYSIA. SURAT INI ADALAH DOKUMEN PENTING YANG DIIKTIRAF OLEH KERAJAAN MALAYSIA DAN PEJABAT AGAMA ISLAM DI MALAYSIA. TANPA SURAT INI SIJIL NIKAH ANDA ADALAH TIDAK SAH DAN TIDAK BOLEH DIDAFTARKAN. SEMUA DOKUMEN ANDA AKAN DAPAT PADA HARI YANG SAMA. DENGAN DOKUMEN TERSEBUT PERKAHWINAN KITA AKAN DIIKTIRAF DI MALAYSIA DAN SEMUA PEJABAT AGAMA ISLAM DI MALAYSIA. SAYA AKAN MEMBANTU ANDA MACAM MANA HENDAK MEMBUAT PERMOHONAN UNTUK MENDAFTARKAN SEMULA PERNIKAHAN ANDA DI MALAYSIA. SEKIRANYA MAHKAMAH MEMERLUKAN SAKSI ORANG MALAYSIA, SAYA AKAN HADIR MEMBERI KETERANGAN TENTANG PROSES PERNIKAHAN DI SANA. MALAH SAYA TELAH PUN MENGHADIRI PERBICARAAN DI MAHKAMAH SYARIAH DI KUALA TERENGGANU, KEMAMAN, WILAYAH PERSEKUTUAN KL DAN PUTRAJAYA. SAYA AKAN BIMBING ANDA BAGAIMANA UNTUK MENJAWAB SOALAN DARI PIHAK MAHKAMAH DAN SETERUSNYA MEMPERAKUI BAHAWA PROSES NIKAH INI ADALAH TULIN DAN BUKAN SINDIKET. SEMUA KES PENDAFTARAN SEMULA TELAH BERJAYA DISELESAIKAN DENGAN MUDAH. SEKIRANYA ANDA BERMINAT UNTUK BERKAHWIN DI LAIN-LAIN WILAYAH SEPERTI SATUN DAN PHATTALUNG SAMBIL MELANCONG SEMUANYA BOLEH DI ATURKAN. SEKIRANYA ANDA BERHAJAT UNTUK MEMBELI BELAH ATAU MELANCUNG DI HATYAI SAYA AKAN MEMBAWA ANDA KE TEMPAT-TEMPAT YANG BERKAITAN TANPA SEBARANG KOS TAMBAHAN. UNTUK KETERANGAN LANJUT SILA SMS ATAU EMAIL KEPADA wanzarma@yahoo.com.my. SILA PERKENALKAN DIRI ANDA DAN LATAR BELAKANG KES ANDA SERTA NOMBOR TELEFON UNTUK DIHUBUNGI.

 62. Disini saya menawarkan perkidmatan nikah kahwin yang di buat Di Majlis Agama Islam Narathiwat. perkahwinan ini memakan masa lebih kurang 1 jam, Sijil kahwin akan dikeluarkan setelah selesai kahwin dan sijil tersebut sah dan diterima di Malaysia, Singapura dan Brunei. Sijil nikah dari Wilayah ini adalah yang terbaik di Thailand dan tidak di ragui serta mudah untuk mendaftar di Majlis-Majlis Agama Islam di Malaysia, kerana belum pernah ada sijil palsu yang di keluarkan dari wilayah Narathiwat.(sila Rujuk di Majlis-Majlis Agama Islam Malaysia)
  Pakej perkhidmatan perkahwinan yang saya tawarkan adalah termasuk bayaran pernikahan, pengangkutan, dokumen perjalanan dan bayaran saksi serta makan minum. Kos perkhidmatan untuk promosi bulan Oktober 2010 adalah RM 1,200.00 sahaja bagi setiap pasangan.
  Pasangan hanya perlu membawa pasport ( sebagai pengesahan perjalanan & kahwin), Maskawin dan wang saku.
  Jika berkesempatan setelah selesai kahwin saya akan membawa pasangan berjalan-jalan di Bandar Thailand iaitu Narathiwat, Ta’ba dan Sungai Golok. Pasangan juga boleh berbulan madu di sini.
  Cukup mudah, Sah, Cepat dan Selamat Insyallah. Berminat sila hubungi saya Azahari 012-2908459

  • NI SEORANG LAGI .. HARGA JANGAN DUK TURUN NAIK.. NAK KURANG SAMPAI 1000.00 PUN..TUNGGULAH PELANGGAN CONTAC KITA…SEKIAN TQ

   • ok en cina buta..lu apahal..ni wa buat promosi le sempena bulan 10.. nk kurang tu mesti ada..lu jangan duk susah ler En Cina Buta.TQ

 63. Ada article menarik dalam Metro. Diantara lain, ditulis begini:

  “Berikutan itu, pasangan yang bernikah selain daripada di pejabat Mais di Jalan Klonghae di sini, dianggap tidak sah”.

  “Menerusi peraturan baru itu, semua pasangan luar yang mahu bernikah di Thailand tidak lagi dibenarkan melakukannya di daerah lain di selatan negara itu seperti Padang Besar, Danok, Patani, Sadao dan Narathiwat supaya pernikahan itu diiktiraf dan didaftarkan dengan Konsulat Malaysia di Songkhla”.

  Jadi, rakyat Malaysia cuma boleh nikah di Songkhla, bukan di Yala atau Narathiwat atau Satun, DAN nikah tu mesti didaftarkan di Konsulat Malaysia di Songkhla.

  Baca laporan lengkap: http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/HanyasahdiSongkhla/Article

  • YALA BOLEH LAH NAK KAWIN..HEHE.. NI PROPAGANDA MAIS NAK CARI UNTUNG LEBIH .. SEBAB BANYAK SIJIL PALSU KAT SONGKLA DI KELUARKAN. NAK TUTUP KESALAHAN SENDIRI WILAYAH LAIN JADI MANGSA. SILA CARI PERATURAN TERSEBUT DARI MAIS YANG DI SAH KAN OLEH KESEMUA WILAYAH DI THAILAND. BARU BETUL BUKAN SEKADAR BERITA METRO JE.. TAK BOLEH PAKAI. MEMANG AGEN SONGKLA CARI MAKAN IKUT NI..HEHE

  • SAYA TELAH TELEFON KE SEMUA MAJLIS AGAMA ISLAM WILAYAH DI THAILAND TERMASUKLAH DI SONGKLA BERKENAAN PERKARA INI. SEBENARNYA TIADA Peraturan baru SEPERTI DI BAWAH ” semua pasangan luar yang mahu bernikah di Thailand tidak lagi dibenarkan melakukannya di daerah lain di selatan negara itu seperti Padang Besar, Danok, Patani, Sadao dan Narathiwat” INI ADALAH SATU KESILAPAN KENYATAAN

   • Setakat telefon sahaja tak tak boleh dipercayai juga. Nampaknya cina buta tak pergi tengok sendiri macammana keadaan di pejabat Agama Islam di Songkhla. Sekarang ini semenjak ada Presiden yang baru dah banyak perubahan telah berlaku dan dikemaskini serta ditambah baik.Sekarang susunan dalam pejabat, bilik untuk acara nikah kahwin, dan lain-lain telah sisusun semula. Peraturan dan proses/workflow untuk menikah di sini juga telah di kemaskini dan pasangan yang hendak bernikah perlu membuat pendaftaran dan membayar duit perkhidmatan dan pengeshaan terlebih dahulu sebelum pegawai yang bertugas memanggil pasangan masuk ke bilik kadi dan saksi yang akan nikah. Sijil Nikah kosong tidak akan dikeluarkan oleh pemegang amanah selagi duit pendaftaran belum di bayar. Saya syorkan cina buta ambillah cuti sehari dan pergi survey dan tengok dulu keadaan sistem di sana sebelum beri sebarang komen yang sengaja direka-reka sahaja. Berpijaklah di bumi yang nyata dan janganlah bising tak tentu fasal.

   • ko tahu tak.. banyak masa aku berada di Songkla yala dan pattani aku ada keja kat sini.. ni aku sendang tulis ni pun aku duk kat songkla dekat bebenor dgn pejabat agama islam songkla.. kat pejabat tu semua orang kenal aku ler termasuk En zakaria tapi aku tak perlu bagi tahu sapa aku.cuma aku tak puas hati cara kamu semua bawak orang gi kawen kat sana.. dahlah cej banyak2 pastu duk main kutub sama sendiri..yang tu lebih yang tu kurang.wilayah ni tak ok wilayah tu ok apasal.. nak buat keja tu jangan lah duk kutuk sama sendiri..SEMUA KOS-KOS KITA SEMUA TAHU BERAPA..UNTUNG BERAPA.. JADI ALLAH BAGI REZKI BYK TU BERSUKURLA..JANGAN DUK PI KUTUK SANA KUTUK SINI.. KURANG SANA KURANG SINI..CHANGWAT TU OK CAHWAT NI TAK BOLEH DAFTAR.. SONGKLA JE OK YALA, PATTANI TAK OK… KITA BUAT KEJA NK TLG ORG..JANGAN DUK PANDANG DUIT JEE..BERPAKAT LER DAN JANGAN DUK KUTUK SANA SINI BARU BETUL… REZEKI ALLAH MENENTUKAN..NI AKU CAKAP SEKIT SEMUA NK MARAH..APASAL???

   • jadi en cina buta nak menafikan yang bahawa narathiwat dan yala betong memang mengalami kekecohan dan pengeboman? dan mahu menafikan bahawa songkhla jauh keadaan lebih aman dan makmur..? disini bukan mahu memburukan sesiapa itulah namanya kempen dan promosi tetapi kita dbenarkan membuat promosi benda yang benar bukan menabur fitnah, jika menabur fitnah barulah salah. jadi promosi tentang keamanan di songkhla yang agen songkhla buat sebnarnya adlah x slah.jadi en rasa jika kenal dengan orang dpejabat disana sangat hebat kah.dan kenal dgn haji zakaria sgt hebat kah. untk pengetahuan en saya merupakn saudara president yang baru. tapi x penah pulak nak menghebahkan disini. org buat murah en kecoh org buat mhl en sibuk. en ni sebenaya hanya cakap kosong dan en ni adalah org yang suka tidak senang dengan org lain.

   • TENGOK EJEN SONGKLA…CAKAP SIKIT NAK MARAH JE..KO TAHU TAK APA MAKSUD AKU CAKAP TU..KEJASAMA LA SIKIT DARI SEGI HARGA,..MACAM DUK CAKAP KAT SANA TAK AMAN APASAL .. TU KAN THAILAND NEGARA YANG SAMA. 4 WILAYAH MELAYU YANG BANYAK. APALAH KO NI GADIS….MACAM SIAOT JE

   • walaupon negara yg sama tetapi keadaan x sama.nampak nya bkn sy yg mrh tetapi en cina buta.. dgn kata makian jelas mmbuktikn siapa sebenarnya yg berem0si..lg pun sy x bermint bersoal jwb dgn en yg tidak tahu menghormati manusia lain dan ckp seperti org yg tidak bertamadun. tq

 64. Maaf cik Gadis Untuk pengetahuan semua sekarang ni suasana di Narathiwat sudah Aman.. Road block dah byk tutup dan cheaking pun dah tak da.. sapa2 nak kawin tu boleh la ikut sini.. Insyallah Selamat

  NIKAH KAHWIN DI THAILAND

  Disini saya menawarkan perkidmatan nikah kahwin yang di buat Di Majlis Agama Islam Narathiwat. perkahwinan ini memakan masa lebih kurang 1 jam, Sijil kahwin akan dikeluarkan setelah selesai kahwin dan sijil tersebut sah dan diterima di Malaysia, Singapura dan Brunei. Sijil nikah dari Wilayah ini adalah yang terbaik di Thailand dan tidak di ragui serta mudah untuk mendaftar di Majlis-Majlis Agama Islam di Malaysia, kerana belum pernah ada sijil palsu yang di keluarkan dari wilayah Narathiwat.(sila Rujuk di Majlis-Majlis Agama Islam Malaysia)
  Pakej perkhidmatan perkahwinan yang saya tawarkan adalah termasuk bayaran pernikahan, pengangkutan, dokumen perjalanan dan bayaran saksi serta makan minum. Kos perkhidmatan untuk promosi bulan Oktober 2010 adalah RM 1,200.00 sahaja bagi setiap pasangan.
  Pasangan hanya perlu membawa pasport ( sebagai pengesahan perjalanan & kahwin), Maskawin dan wang saku.
  Jika berkesempatan setelah selesai kahwin saya akan membawa pasangan berjalan-jalan di Bandar Thailand iaitu Narathiwat, Ta’ba dan Sungai Golok. Pasangan juga boleh berbulan madu di sini.
  Cukup mudah, Sah, Cepat dan Selamat Insyallah. Berminat sila hubungi saya Azahari 012-2908459

  • oh.. yeke maaf lah cik arinikah, gadis x tau skrang dah ok. lg pon kalau en da guide insyaalh ok kan.. tp di betong setahu lina memang masih bermasalah.

 65. salam, ada pertanyaan,pasangan ini bernikah di songkla pada bulan jun tahun 2008…perempuan malaysia lelaki pakistan. Perkahwinan tidak didaftarkan di msia sehingga ada kelahiran anak pertama pada bulan 12 tahun 2009.anak perempuan dibintikan abdullah.surat nikah thailand,surat konsulat yang dibawa x diterima di jpn semasa pendaftaran sijil lahir…sekarang,pasangan ini mahu mendaftarkan pernikahan di msia dan mahu meminda nama anak berbintikan bapa.ada cadangan macam mana mahu menguruskan situasi ini.terima kasih.

  • Salam.

   Selesaikan pendaftaran nikah di Malaysia dulu.

   Pergi ke Pejabat Agama berhampiran dan dapatkan borang permohonan pendaftaran perkahwinan. Pegawai di Pejabat Agama akan menerangkan apa yang perlu dilakukan untuk mendaftar nikah asing.

 66. Urusan Kahwin| Khidmat Berkahwin | Perkhidmatan Perkahwinan | di Siam Thai

  As’kum

  Sy ingin menawarkan perkhidmatan nikah kahwin dlm masa 1 jam shj yg dibuat di Pejabat Majlis Agama Wilayah Yala. Nikah tidak dibuat di rumah kadi, kedai makan ataupun masjid bg mengelakkan psgn ditipu oleh jurunikah yg tidak bertauliah (Nikah Sindiket).

  Hanya 5 minit perjalanan dr pintu sempadan Malaysia. Kawasan ini aman dan tenteram, tiada peperangan atau pengeboman. Dlm 14 wilayah di selatan Thailand hanya daerah Betong tiada lgsg peristiwa yg tidak diingini. Kita masih boleh mendengar pembunuhan dan pengeboman di Songhkla dan Golok.

  Sijil Nikah dikeluarkan oleh Pejabat Majlis Agama Wilayah Yala. Perkahwinan ini Sah disisi Agama dan diterima utk diperakui di Malaysia. Urusan & akad nikah hanya akan dibuat di dlm Pejabat Agama. Pasangan jg boleh membawa keluarga dan rakan bersama. Tidak lupa jg bergambar di Pejabat Agama bersama Kadi dan Saksi.

  Saya telah membawa lbh dr 100 psgn tanpa sebarang masalah utk mendaftarkan perkahwinan di Malaysia. Kadi wilayah Yala terdiri drpd tokoh terkenal seperti Doktor, Pengetua Sekolah, Tuan Guru, Dato, Senator dan Saksi nikah adalah Pegawai Majlis Agama. 70% nikah yg dibuat di wilayah Songhkla & Narathiwat tidak sah dr segi syarak.

  Kenderaan akan disediakan dr exit Tol Lebuhraya Utara-Selatan PLUS Kuala Kangsar/Pulau Pinang/Pengkalan Hulu. Sijil Nikah akan terus diserahkan sejurus selesai akad & surat pengesahan dlm masa 7 hari. Jika bertolak 8am dr Kuala Kangsar, 11am semua urusan telah pn selesai. Ini akan memudahkan pasangan yg mempunyai masa yg terhad.

  Saya akan menguruskan segala urusan dr mula hingga selesai, bkn melalui pihak ketiga atau agen.

  Diharap tawaran ini dpt menyelesaikan masalah tuan/puan.

  Maklumat lanjut sila email elmyda@gmail.com. Urusan & Pertanyaan call 0175955633.

  Terima Kasih.

  • ada, tetapi di sana jauh dr konsulate jadi lebih baik cari agent yang dapat buat dan selesaikan dalam satu hari terus nikah +complite dokumen. tetapi jika mahu bernikah d smpadan siam kelantan minta agen tersebut selesaikan dokumen hinga konsul jadi akn memudahkan en jika d masa akan datang. tq..

 67. KAHWIN DI SONGKHLA MURAH. HANYA RM1,600.00 SAHAJA.
  BERTOLAK DARI BUKIT KAYU HITAM TERUS KE PEJABAT AGAMA ISLAM SONGKHLA. SEMUA URUSAN NIKAH KAHWIN DAN PENGESAHAN KONSULAT SIAP DALAM SATU HARI SAHAJA.
  SMS 019-4140434 (SHAH)

 68. Saya dan suami sudah hampir setahun menikah di thailand.Suami saya pernah berjanji untuk mendaftarkannya di Malaysia tetapi malangnya hingga sekarang masih belum didaftarkan.mula2 alasan pembayaran tapi saya dah masukkan wang berjumlah 13k tapi masih belum juga didaftarkan dengan berbagai alasan.baru-baru ini suami saya bagitau saya bahawa kami akan menikah sekali lagi kerana isterinya setuju untuk menandatangi borang bagi mengelakkan pembaziran wang……alhamdulillahlah namun hingga kini tak ada apa2 berita,saya jadi keliru apa status saya bila saya nak melengkapkan sesuatu borang yang memerlukan status.apa patut saya lakukan untuk menyelesaikan masalah ini?harap pihak tuan/puan dapat membantu

 69. assalmmualaikum…

  saya ingin bertanya..adakah bernikah di thailand dengan berwalikan hakim sah di sisi agama dan undang2.saya telah bernikah dengan suami orang di selatan thailand..tanpa kebenaran isterinya..suami ada anak 3 orang anak..adakah anak lelaki yang di lahirkan oleh saya akan mendapat harta..

  • Perkahwinan yang dilakukan di Thailand dengan menggunakan wali hakim adalah sah di sisi hukum syarak sama ada wali bersetuju atau enggan jika pernikahan tersebut memenuhi syarat-syarat rukun nikah dan tempat tinggal wali adalah melebihi 2 marhalah.
   Anak yang dilahirkan oleh puan hasil perkahwinan dengan suami puan sama ada lelaki atau perempuan boleh mewarisi harta pusaka suami puan sekiranya perkahwinan tersebut menepati hokum syarak dan telah di daftarkan di Malaysia. Anak puan juga boleh didaftarkan dengan berbinkan/bintikan dengan nama suami puan sekiranya anak tersebut lahir setelah sijil nikah puan mendapat pengesahan dari mahkamah syariah dan surat perakuan nikah puan disahkan oleh Jabatan Agama Islam di Malaysia.

 70. saya telah bernikah di thailand,,,saya belum berdaftar di malaysia surat nikah tersebut.,,kerana bila saya bertanya pada suami..dah daftar ke surat nikah tersebut..suami kata dalam proses…saya rasa dah setahun surat nikah yg di daftar itu tak muncul2…adakah mendaftar surat nikah mengambil masa yang lama…saya takut surat nikah tersebut tidak sah..tetapi anak yang kami lahirkan berbinkan suami saya..

  • Urusan pendaftaran pernikahan luar Negara di mana-mana Pejabat Agama Islam Malaysia adalah mudah jika semua keperluan dan dokumen yang dikehendaki oleh Jabatan tersebut dan Mahkamah Syariah lengkap. Kebiasannya boleh selesai dalam tempoh satu hingga 3 bulan sahaja. Dalam kes ini puan boleh bertanya suami puan nombor rujukan Jabatan Agama Islam dan nombor fail permohonan di mahkamah Syariah. Jika tidak ada dan sekiranya puan belum dipanggil untuk hadir di mahkamah bermakna suami puan belum membuat sebarang permohonan untuk mendaftarkan pernikahan puan. Semua sijil nikah Siam yang dikeluarkan oleh mana-mana kadi atau Pejabat Majlis Agama Islam Siam di anggap tidak sah dari segi undang-undang Malaysia selagi tidak mendapat Surat Pengesahan dari Majlis Agama Islam Wilayah Siam dan Surat Pengesahan dari Konsulat Jeneral Malaysia di Songkhla. Tanpa dokumen-dokumen ini pendaftaran tidak dapat dilakukan di Malaysia dan akan ditolak oleh Mahkamah Syariah. Walaupun anak puan telah berbinkan nama suami puan, satu masalah akan timbul dikemudian hari sekiranya suami puan meninggal dunia. Bukan sahaja Puan akan menghadapi masalah tetapi anak puan juga tidak boleh menuntut apa-apa harta peninggalan suami puan sebab pernikahan puan tidak didaftarkan di Malaysia. Perkara ini akan berbangkit semasa puan membuat tuntutan KWSP, Pencen (jika berkenaan), harta pusaka dan sebaginya sebab pihak yang berkenaan menghendaki puan mengemukakan Sijil Nikah atau Surat Perakuan Nikah Luar Negara yang original. Puan di anggap bukan sebagai isteri suami puan yang sah walaupun puan mempunyai Sijil Nikah Siam. Oleh itu puan harus menyegerakan perkara ini demi kebaikan puan dan anak yang dilahirkan itu.
   Saya tidak dapat memberi komen secara khusus sebab tidak mendapat gambaran yang sebenar dan lengkap. Jika puan ada masalah puan boleh menghubungi saya, dan saya akan memberi pandangan dan nasihat setakat yang saya mampu. Sekian.

  • ..itu sobab nye ko orang bila nak makei buah larangan ..semua nye snaggup ..in the end nak daftar pun malas, dah malas..bagi lelaki ko wanita ko yg kawin kat luak negaro tu…daftar lah terus..salah satu keno ambik initiatif..biaso lelaki dah dapat ..loteh bonar tak larak lagi raso nyo nak merangkak gie..nak buek urusan…tunggu punye tunggu hingga ko..mungkin ado..pompan yg susah dah lah tanah bondang kian lamo di dijago rapi ..tergadai ajoorr sewenang wenag nyo…jgn lengah..lambat laun dah jadi sogan basi. kelonggaran tak siok lagi ..nak menendang gie jorr..

 71. Kita manusia di bikin olleh allah, kadangkala dalam idup ini kita terpenjara dek undang2 sendiri..atao naluri manusia itu sendiri macam aku dulu nak kawin 2 ..tak tau tiadak ada kemudahan seperti ruang ini atou tempat hendak di tujui,aruah isteri sejati gie kaet pejabat ugamo..demo kasi..forms sekurang kurang nye 12 muka surat.untok di isi..aruah isteri ke 2 aku..boring dongar kata2 ..itu blum pasti di approve kan..aku kawin jerr..siok sudah mali mana leh tahei kan.. Alhamdullilah semua nya senang sekali..sekarang ini…semoga dapat mengatasi perilakuan dosa2 yg tidak di ingini..

 72. Salam…
  Saya bercinta dengan seorang lelaki yang sudah mempunyai isteri. Kami bercadang untuk bernikah secara senyap di Thailand kerana tidak mendapat persetujuan daripada ibu bapa. Sekiranya saya bernikah di Thailand dan kemudian saya mendaftarkan pernikahan saya itu di Malaysia, adakah ibu bapa saya akan mengetahui tindakan saya tersebut semasa saya mendaftarkan pernikahan di malaysia? Adakah pihak Jabatan Agama Islam di malaysia akan memaklumkan perkara ini kepada ibu bapa saya, memandangkan saya ingin merahsiakan pernikahan ini daripada mereka.

 73. saya dan pasangan sudah hampir 10 bulan bernikah di tahiland.masalah sekarang,pernikahan tersebut belum di daftarkan lagi. sebelum ni kami tggal berasingan. sekarang, jika kami ingin duduk bersama, adakah jika berlaku serbuan majlis agama islam ke rumah, kami akan dikenakan apa2 tindakan, kerana kami mahu merahsiakan perkahwinan dari keluarga. takut klu berlaku serbuan waktu bersama, pihak mjlis agama akan memaksa kami mendaftar perkahwinan, atau dikenakan tindakan lain2..m0h0n tolong menjawab pertanyaan ini..

  • Setahu saya dari berita-berita yang pernah saya baca, sekiranya surat nikah tersebut sah, maksudnya bukan dari sindiket, tindakan yang akan dikenakan hanyalah mengeluarkan saman kerana bernikah di luar kariah dan tidak mendaftarkan pernikahan tersebut.

   Namun itu bergantung sebenarnya pada budibicara pihak yang membuat serbuan. Tindakan terpaksa diambil kerana anda dikira melanggar undang-undang syariah negeri.

   Sila baca jawapan lengkap Wanzarma di atas.

   Satu cara nak mengelak dari keluarga tahu sekiranya diambil tindakan adalah dengan menukar alamat IC ke alamat terkini yang lain dari alamat rumah keluarga. Dengan cara ini, segala urusan surat menyurat tidak akan sampai ke tangan mereka.

   Walau bagaimanapun, sekiranya pihak berkuasa tidak berpuashati dengan ketulenan sijil nikah anda, mereka mungkin akan memanggil waris terdekat untuk mengikat jamin anda selepas anda diserbu.

   Oleh itu, kepada mereka yang hendak bernikah di Thailand, pastikan anda ikut langkah saya di:-

   http://nikahhatyaisiam.blogspot.com/

 74. aku nak kawin ikut syarat rukun nikah ajerr tampa apa apa persuratan..asal sah di sisi Allah dah lah…sapa leh membantu…

 75. salam, banyak agen yang buat kahwin siam ni sy pon nk pergi dlm masa terdekat ni masih servey2 yg mana baik nk kongsi maklumat dgn sahabat lain.
  ni agen nikah di songkla yang buat pernikhan dan siapkan semua dokumen dalam satu hari termasuk konsul.

  http://wanzarmablogspot.com/p.wan rm1800.00 0195294949
  kahwin-thailand.blogspot shah 0194140434 rm1600.00 saya dah coll n servey rupanya p.wan zarma juga cuma gunakan blog,nama dan harga je lain.ada 2 blog(jd sapa nk guna khidmat p.wan zarma dan daptkan harga lebih murah kntek nu ni) dok main harga jugak hihihi.
  nikahsiam-suka sama suka rm1800.00 (tapi kalau kita coll layanan dari uncle tu mmg baik dan penerangan nya jelas.no telefon terhilang bleh rujuk blog dia balik.)
  agen perempuan d songkla ada sorang
  lin lina-nikahkahwindithailand.blogspot rm1600 no tel-0193783820 (layanan pon ok sapa nk guna agn wanita kontek yang ni)
  gadis@en fifi ade iklan dlm ni rm1250.00 msa sya col dia kata rm1400.00 dgn dokumen complite.. murah tu… tp sygnya dia dh x bawa..

  nikah di yala betong
  helmi-0175955633 rm2200.00 nikh sejam tp pengesahn dlm seminggu katanya igt sekali konsul rupanya sijil nikh dan pengesahan dr pejabat agama tu yg seminggu, jd pengesahan dari konsul malysia xde.kalau nk yg tu kena kontek agen songkla lak dorg je buat jd kena kua rm lg..

  nikah di narathiwat
  azahari- 0122908459
  nikah di narathiwat sijil nikah dan pengesahan pejabat agama konsul xda. rm1500.00

  nikahhatyai-siam
  ni plak blog cerita pasal nikah di thailand (songkla) dengan kos x sampi rm1000.00 tapi sapa yg berani n suka sush2kn diri boleh la try pergi sendiri melalui pnduan blog ni.. hihihi saya jenis nk kn benda yg terancang n berjln lancar serta x nk penat2 kn diri bermalam d sana suma jd kena pergi dgn agen.

  peringatan:
  bila tanya agen betong dan naratiwat mereka kata pengesahan konsul xperlu dan xkan dminta masa register nnti dan ada beberapa komen disini kata agen songkla sj tipu kata konsul tu wajib bila nk reg sebenaya x perlu. tp sy dah rujuk dgn beberapa pejabat agama di malaysia semua mewajibkan pengesahn konsul jd fikir2kan la kawan2 jgn tertipu dgn agen2 yg nk untung ni..yg terinaya nnti kita jugak..
  nnti ade info lg sy syer.. hihihi

   • u ni bnyk sgt la samaran nya dek wan ni menyama anakpulak, mmg la ni blog u ye dik wan tp yg sharon tu u jugak kn. ade 2blog rupenya charge je lain2. bnyk sgt samaran

   • Yang salah tu mesti diperbetulkan supaya orang tak keliru. Tapi yang komen tu kot buat-buat silap supaya orang tak boleh baca. Tahu tak pakcik bukan sahaja ada 2 blog tetapi lebih dari 40 blog. Cari tengoklah dalam internet tu. Kalau jemboy nak buat 100 blog pun tak ada siapa nak kisah. Bubuh gambar hang sekali dan letak harga RM1500 dah pun, pasti orang cari cek ni.. Lain kali kalau nak komen apa-apa buatlah secara profesional. Takutlah sikit kat Allah tu, nanti Allah murka dan tarik rezeki kita.

   • kepada jemboy jgn lah suka tidak senang melihat kesengan orang lain biar lah siapa pon mahu buat 2 atau 3 blog sekalipon.kalau anda mahu buat lebih bnyk dari itu pon tiada siapa akan menggangu anda.kalau anda nk charge lebih murah pon terpulang kepada anda. kepada p.wan jika mahu buat komen jgn libat kan org lain dan jgn samapi rasa hormat dan respek saya kepada anda hilang kerana bnyk komen ganguan anda yg telah lama saya perhatikan sedangkan apa yg terjadi tidak terlibat dgn saya dan diharap anda akn bersikap lebh profesional dan jgn hanya menasihat org lain shja untuk profesional sedgkn kita masih tidak profesional, kita sama2 beragama islm dan percaya semua rezeki itu dr allah jd jgnlah bersikap tamak dan irihati kepada org lain. selagi org tidak gangu kita jd tlg jgn gangu org lain. sya mintak maaf jika terkasar bhasa tp sgt mengharapkn kerjasama dr anda.apa2 pun tq didahulukan.

 76. Ada sesiapa yang hendak berkahwin (bukan isteri kelima) atau pasangan yang telah bercerai tetapi dah dok gaduh nak kahwin semula dgn bekas isterinya atau jika ada pasangan yang berkahwin di Wilayah Narathiwat, Yala, Pattani atau lain-lain Wilayah seperti Phattalung, Phuket atau Satun tetapi tidak ada surat pengesahan Konsulat boleh email saya wanzarma@yahoo.com.my atau sms/call No: 0195294949

 77. saya sudah selamat bernikah semalam pergi dgn agen lin lina. kos rm1500 sahaja dia kenakan. urusan selesai jam 2ptg semuanya. saya buat complite dokumen termasuk konsul. urusan dan layanan sangat puas hati. BESH la cik LIN LINA.TQVM sekali lg saya nk ucapakn d sini..

  • sama2 en samad. thanx for using our service.. kepada pesaing @ rakan agen lain diharap x perlu membuat komen yg bukan2 atau meyama orang lain untuk memberi komen, example suelinlinagadissweetantie yg d atas tu cina buta dan sebagainya kita semua sama2 tahu rezeki itu dari allah jgnlah bersikap tamak dan jangan sampai rasa hormat org pada kita hilang kerana perbuatan kita dan jangan hanya pndai bercakap sahaja.. saya pun x faham kenapa anda bersikap begini. kepada din pinang ubhlah sikap anda yang suka tidak senang melihat kesenangan org lain, kepada sop anda juga boleh buat pakej yg lebih murah jika anda mahu tiada sapa akan menggangu anda kepada haji kalau pasangan yg bernikah di thailand ni boleh bernikh disini mereka pon akan bernikah disni seperti kos mas kawin en tu.

   • Lina, you ade khidmat bagi kaunseling pada isteri-isteri yang dapat payung emas secara paksa ni tak..Rasanya bagus jugak kalau masuk package services ni sekali. Besar pahlanya kalau dapat mengimarahkan masjid baru dan masjid lama sekali kan?

  • Mahal apo jang..dapek menyodap..kena pancung semaso eksi puin tak teraso..nak boli tanah yg di jagoi dengein rapie puloh tahaun…dogan hargo gitiu..bondo idup selalu..

 78. salam,kepada sesiapa yang mahu menggunakan perkhidmatan agen untuk pernikahan di thailand boleh lawati blog saya http:nikahkahwindithailand.blogspot.com atau terus menghubungi saya 0193783820.pernikahan dan pengesahan konsul dalam masa satu hari sahaja.bermakna semua urusan akan selesai dalam satu hari sahaja. caj rm1600.00 shaja. jika ada sebarang masalh boleh hubungi saya untuk perbincangan.tq

   • maaf la ye en ketagih malam caj saya mmg rm1600.00 tetapi saya masih boleh consder bila ada org mintak kurg. xperlu lah en mggangu urusan org.semoga allah yang membalas segalanya.tq

 79. Alhamdulilah…dengan ado nyo perkidmatan saperti nie akan menjauhi kelanatan berzina…anak luak nikah..atau pembuangan bayi merata rata..a lest menjauhi dosa..wallahuallam..

 80. tulisan ajorr bung..kasi kaum hawa bisa kan diri sikit ..mendegar nya pak…drp kegerunan…tapie di atie inie kekosongan aja…inie ada yg maseh malu2 nak mendengar nya..kasie demo berani sikit,,drp sifat kemaluan ..terus terang…kasie demo hilangkan perasaan segan2…saye orang bisa ajerr pak..namo itu terjadi atas pengelaman idup manusie di dunia ini..lah pak..untok mengingat..sedarkan diri atas kongkek mengongkek eksie secara gelap nie..saja..untok kesedarare n dibertakwa lebeh lagie pada subhannallah taq Alla ..sebelum ajal tiba bung..maaf kalao ada teriris di atie…dulu orang dudok rumah atap gerun takut sekali melihat orang lot lot pakei Kereta bosa2 ..tapie kini dah biase saja.. maaf daku bung

 81. Mungkin maso mudo ..panjat pokok selalu khot kot..ke ke ke..wan i iklan on urr behalf…macei teman atas tu kate untok mengelakan zina serta pekara pekara kurang menyenangkan

 82. Kami telah nikah pada mac 2011, tapi bukan songkla,tapi wilayah lain.

  1)bagaimanakah cara nya untuk mendapatkan surat pengesahan dari konsulat malaysia?

  2) macam mana nak daftar di Msia plak. kalau yg ini pernikahan ke 2 suami, boleh ke daftar di negeri/wilayah yg sama dengan pernikahan pertama.

  adakah isteri pertama suami akan diberitahu atau adakah lebih mudah kalau daftarkan di negeri lain?

  Adakah pihak Jabatan Agama Islam di malaysia akan memaklumkan perkara ini kepada ibu bapa saya, memandangkan saya ingin merahsiakan pernikahan ini daripada mereka.

 83. syukur alhamdulilah saya & suami dah berjaya daftar perkahwinan kami di pejabat majlis agama islam seremban tanpa memerlukan surat konsulat & salinan pasport. hanya sijil nikah & surat pengesahan dari majlis agama islam wilayah sahaja yang diperlukan. urusan di mahkamah juga selesai tanpa sebarang masalah. semuanya selesai hanya dalam tempoh 4 bulan sahaja. alhamdulillah hakim mahkamah syariah kenal dengan kadi wali hakim yang menikahkan kami di pejabat majlis agama islam wilayah yala tahun lepas.

  • SY JUGA DH DAFTAR NIKAH DI TERENGGANU HJG THN LEPAS TANPA SURAT KONSULAT. NIKAH DI PEJABAT AGAMA BETONG YALA KERANA BERPOLIGAMI. SENANG URUSAN DAFTAR TMBH2 LG SAKSI NIKAH (PEGAWAI AGAMA YALA) SANGGUP HADIR DI MAHKAMAH SYARIAH.

   TP MKN MASA JUGA NK SELESAI DLM 6-7BLN DGN KERENAH BIROKRASI. DENDA JUGA DIKENAKAN TP DPT DIKURANGKAN APABILA MERAYU PD HAKIM. PENGUATKUASA DI PEJABAT AGAMA KUALA TERENGGANU PN BYK MENOLONG. SKRG ISTERI TGH MENGANDUNG ANAK PER1.

 84. assalamualaikum

  sy adalah salah seorang peguam yg byk menguruskan pendaftaran nikah psgn malaysia yg bernikah di luar. sehingga hari ini sudah ramai pasangan sy bantu yg urusannya telah menjangkau lebih dr 5 tahun. di sini sy ingin memberi sedikit komen serta nasihat kpd semua yg berurusan dgn pejabat agama di luar negara.

  ramai warga kita terutamanya pelajar yg berkahwin di luar negara termasuk di amerika, australia, mesir dll. tetapi yg paling ramai bernikah adalah di thailand. sebenarnya dokumen konsulat bukanlah 1 dokumen mandatori atau wajib. kita sbg umat islam bebas utk bernikah di mana-mana negara asalkan semua hukum syarak dipatuhi. jadi urusan pendaftarkan di malaysia tak lebih adalah utk menyeragamkan maklumat warga malaysia yg sudah berkahwin serta utk mengesahkan pernikahan tersebut sah dr segi agama.

  sememangnya dokumen konsulat ada dlm senarai dokumen yg diperlukan utk mendaftarkan pernikahan di malaysia TETAPI seperti yg telah sy nyatakan td ia bukanlah mandatori. tanpa dokumen tersebut psgn masih tetap boleh mendaftarkan pernikahan di malaysia. ini telah dibuktikan dlm kes-kes yg pernah sy uruskan sblm ini. sedangkan dokumen konsulat yg palsu juga byk diedarkan. ada juga psgn yg sy wakili pernah mengaku mereka boleh dapatkan dokumen konsulat yg asli ataupun yg palsu dgn byrn tertentu tanpa perlu pergi ke thailand. belum termasuk lg sijil nikah & surat pengesahan palsu yg byk dicetak oleh sindiket nikah yg tidak bertanggungjawab. oleh yg demikian dokumen konsulat tidak memainkan peranan yg penting dlm proses pendaftaran nikah di malaysia.

  ada psgn yg sy wakili di mahkamah, mempunyai semua dokumen penting tersebut termasuk dokumen konsulat tetapi tetap menghadapi masalah utk mendaftarkan pernikahan di malaysia. mengikut pengalaman sy yg paling penting adalah SIAPA HAKIM YG BERTUGAS UTK URUSAN PENDAFTARAN PSGN TERBABIT. mengapa sy berkata demikian? kerana kita berurusan dgn manusia, jd ada hakim yg berdisiplin & ada yg tidak terlalu tegas.

  APA YG PALING PENTING UTK MEMUDAHKAN & MEMPERCEPATKAN URUSAN DAFTAR NIKAH DI MALAYSIA? kesediaan pihak majlis agama islam thailand membantu dlm proses mahkamah. jika saksi nikah terdiri drpd pegawai majlis agama atau kadi wali hakim itu sendiri sanggup menghadirkan diri di mahkamah maka proses pendaftaran nikah psgn akan menjadi lebih mudah & pantas. ini telah dibuktikan sblm ini dlm kes yg pernah sy wakili, jika pegawai agama atau kadi dpt memberikan penjelasan di mahkamah syariah segala urusan daftar akan selesai dlm masa yg singkat.

  juga sy tidak nafikan apa yg dikatakan oleh rakan kita jika hakim atau pegawai agama di malaysia mengenali jurunikah thailand yg menikahkan psgn tersebut, segala urusan akan bertambah mudah. pernah 1 psgn yg sy wakili dr melaka, bernikah di thailand kerana mahu berpoligami, kemudian mendaftarkan pernikahan mereka di johor, segala urusan dpt diselesaikan dlm beberapa bln sahaja & psgn terbabit lgsg tidak dikenakan sebarang denda.

  APA YG PERLU DIELAKKAN APABILA PSGN BERNIKAH DI LUAR NEGARA? jgn bernikah di lokasi selain dr pejabat majlis agama islam kerana ia akan merumitkan urusan pendaftarkan nikah di malaysia. contohnya tak kira samaada bernikah di pejabat agama songhkla, yala, narathiwat atau pattani cuma elakkan bernikah di luar pejabat agama.

  secara kesimpulannya, urusan daftar nikah di malaysia akan tetap bergantung kpd hakim. jika dpt hakim yg membuat kerja secara terperinci maka sukarlah sedikit urusan daftarnya. jika dpt hakim yg sudah sedia maklum urusan di tempat nikah terbabit atau mengenali kadi wali hakim maka mudahlah urusan daftar nikah.

  dokumen nikah, surat pengesahan, dokumen konsulat hanyalah sekeping kertas. berapa byk dokumen palsu yg diedarkan, hakim tkkn memudahkan urusan daftar psgn semata-mata hanya kerana dokumen tersebut. ada psgn yg sy wakili mempunyai semua dokumen tersebut tetapi hakim tetap mahu saksi nikah atau jurunikah menghadirkan diri semasa perbicaraan di mahkamah. ada psgn yg hanya mempunyai salinan sijil nikah (bukan yg asli), tanpa dokumen konsulat atau surat pengesahan serta salinan bukti perjalanan tetapi masih dpt mendaftarkan pernikahan mereka di malaysia. ada psgn yg mengemukakan dokumen konsulat tetapi urusan di mahkamah masih blm selesai walaupun sudah menjangkau lebih dr 1 tahun.

  yang paling penting adalah niat, jika niat kita betul insyaallah Alllah swt akan melindungi kita. jd sblm psgn mahu bernikah di thailand, sebaik-baiknya betulkan niat anda dahulu. sy tidak galakkan & sy tidak menegah. terpulang kpd hak masing2 utk membuat keputusan.

  • salam. boleh saya dptkan no contact en ahmidul. ada persoalan yg saya memerlukan bantuan dr en ahmidul.

  • assalamualaikum encik ahmidul. boleh ke encik email saya number hp encik ahmidul terima kaseh wasalam

 85. saya pun dulu daftar nikah di penang dengan surat pengesahan majlis dan sijil nikah aja. tak ada pun kena dapatkan surat konsulat. saya nikah di pattani awal tahun 2010 pasangan asal dari kedah. cuma pasangan saya kena ambil kursus kawin aja sebelum bole daftar di penang.

 86. saya bernikah pada feb2010 di wilayah songkla dan mendapat surat nikah dari pej agama songkla.. pada hari yg sama terus ke pejabat konsul malaysia utk tujuan pendaftaran.. sume urus sendiri.. bayar jurunikah RM500. itu shj..kemudian balik msia pada mac 2010 saya daftarkan pernikahan di pej agama johor.. tapi sampai sekarang may 2011 urusan pendaftran masih lagi belum selesai.. dan saya bakal bersalin awal june nanti.. pertengahan may nnt baru dibicara di mahkamah syariah.. tak tau lagi apa keputusan..

  • melalui ajen yg sah dapek menolong lah..buek caro sendiri nagis sendieian..bagainabo puin semoga berjaya

   • Kalu dengan agen yang sah(?) pun, bukan boleh nak uruskan pendaftaran di Malaysia. Kena buat sendiri juga. Kena naik turun Mahkamah sendiri juga. Kena ngadap Hakim sendiri juga. Kena jawab sendiri gak. Kena bayar denda sendiri gak.

    Kalu agen2 boleh kautim semua2 tu, lain la gak citernya. Baru la ada value-added service.

 87. aku daftar kahwin awal thn ni kt ipoh, serah diri jumpa penguatkuasa, yg lain-lain semua pejabat agama uruskan. tak ada pn kena submit surat konsul ke hapa, bawak sijil nikah dgn surat pengesahan ja.

  • Heran juga tu. Ramai pulak yang kata tak perlu surat dari Konsulat. Aku pegi nak daftar di Ipoh minggu lepas, tapi deme mintak surat Konsulat di Songkla. Masa nikah di Betong dulu agen kata tak perlu surat Konsulat. Disini pun ramai yang kata tak perlu. Tapi aku memang disuruh dapatkan surat Konsulat tu dulu, baru boleh daftar. Macam mana tu? Korang ni orang berlainan atau orang yang sama?

   Nasib baik ada agen songkla bagi aku jalan nak dapatkan surat tu.

   • ong ko tak baik la tuh, tkpn kena dgn pegawai yg byk cengkadak. aku pn pegi betong nikah pstu blk daftar kt kuala kangsar mmg penguatkuasa tk mntk surat konsul. dia siap tlg forwardkn kes & dokumen ke ipoh. aku tk kna buat apa lgsg.. tunggu telefon dr diaorg ja. hearing court siap hakim turun mahkamah syariah rendah kuala kangsar lg tak payah kami turun mahkamah tinggi ipoh.

    ko pegi sana buat perangai kerek kot. nk berurusan kena lah pandai lembut lidah. ko pegi la jumpa penguatkuasa majlis agama islam kuala kangsar. baik betul pegawai tuh, byk bantu aku dulu.

 88. laien negeri lain perundangei hukumei islei demo..lain olang lain..taik palat otak demo..aku nak buek loan refinace flat kat kelang demo tersenyum ..tak buleh..kat shah alam okey ajerr..gie ajer khet tompat demo dok kate tu daftar sana kalo buleh..kadangkala pegai tu otak lamo dah kematu

  • aduuuh dah dapek menyodap ado ado lak bahang nyo ..aku okey jerr..memang loo bila jumpa dengei ..pak sibuk yg ado kuasa itu kena give and take buek pokoak ajoor ..kalo idak kuaso nyo ajoor yg hendak di kenakan..kat kito..

 89. saya telah berkahwin hujung tahun 2010 di pejabat agama islam narathiwat. saya serta pasangan asal melaka tetapi kami daftar nikah di negeri sembilan. sebab berkahwin di thailand adalah kerana saya mahu mengamalkan poligami. urusan di mahkamah telahpun selesai. walaupun tanpa surat konsul dan salinan pasport saya telah berjaya mendaftarkan perkahwinan kami tanpa sebarang masalah, yang paling penting selesai hanya dalam tempoh 4 bulan, sebelum bayi dalam kandungan isteri dilahirkan. untuk sahabat2 yang mahu memasang niat, nasihat saya berkahwinlah di pejabat agama sahaja untuk mengelakkan masalah di kemudian hari. saya yakin tidak akan ada masalah selagi pasangan berkahwin di dalam pejabat agama narathiwat, pattani, yala atau songkhla.

  • nasihat yg baik..kawien lah berapa banyak yang mu nok..hi hi hi ..kalo dok ompek tu..cukup la..banyak2 sanget ..nanti tuo sebelum tuo kie kie kie

  • Memang bernikah di Pejabat Agama tidak ada masalah. Kalau bernikah di Majlis Agama Islam Wilayah Songkhla lebih mudah dan cepat sebab anda akan mendapat Sijl Nikah dan Surat Pengesahan Nikah pun dapat serta merta dan tak perlu tunggu beberapa hari untuk dapatkannya.
   Kepada anda yang membaca komen di atas saya ingin mengingatkan supata anda jangan terus percaya bahawa surat pengesahan konsulat tidak diperlukan untuk membuat pengesahan di Malaysia nanti. Mereka hanya menyamar sahaja untuk membuat anda keliru. Sebaiknya anda bertanya pejabat agama Islam di Malaysia sama ada perlu atau tidak surat konsulat. Jangan terus percaya cakap agen atau komen di atas. Sebab yang akan rugi ialah anda. Katakanlah setelah anda pergi bernikah di Thailand dengan agen yang mengatakan anda tidak perlu surat konsulat, Setelah selesai nikah dan bayaran telah dibuat anda pun kembali ke Malaysia. Katakanlah setelah anda membuat permohonan di mahkamah syariah nanti, pihak mahkamah cakap perlu ada surat konsulat, barulah anda akan terkantoi dan menyesal tak habis. Hendak pergi jumpa agen tersebut mereka cuci tangan sebab mereka tak sanggup tolong lagi disebabkan urusan konsulat hanya boleh dibuat oleh pasangan sendiri dan perlu hadir sendiri di pejabat konsulat. Siapa yang akan rugi? Anda atau agen? Fikirlah habis-habis sebelum anda memilih agen yang betul-betul ikhlas membantu anda. Bila berlaku kes macam ini anda terpaksa mencari agen di Songkhla atau anda pergi sendiri ke pejabat konsulat di Songkhla. Urusan surat pengesahan konsulat memakan masa 2 hari. anda akan terpaksa bermalam di sana dan anda akan rugikan masa anda untuk 2 hari dan budget anda juga akan bertambah. Jadi kepada sesiapa yang hendak menggunakan agen untuk berkahwin di Thailand pilihlah agen2 yang menguruskan pernikahan anda di Songkhla.

  • Azizan, saya nak tanya.. mcm mana dengan keputusan mahkamah syariah..? ada kena denda dan sebagainya..? mcm mana pula kes poligami , adakah mahkamah keluarkan denda dan sbgnya terhadap kamu?

   • hA..HA.. DAH agak dah… Kalau betul2 ikhlas dan tak menyamar elok sangatlah Encik Azizan jelaskan kat majinggemuk tu. Boleh tambah pahala… elok sangatlah ambil pahala dekat bulan Ramadan dah dekat nih…

 90. Kepada sesiapa yang bercadang nak nikah di Siam, pergi tanya Pejabat Agama dulu tentang surat Konsulat, perlu atau tidak untuk pendaftaran. Jangan ikut apa yang agen cakap, atau apa yang dah dipos disini. Jangan percaya sangat maklumat disini.

  Pejabat Agama lebih tahu apa yang perlu. Dengar nasihat mereka.

 91. assalamualaikum..

  saya baru selesai urusan daftar nikah di pejabat agama islam kuala selangor.

  sememangnya tak perlu surat konsulat. hakim tak memerlukan dokumen tersebut. saya hanya sediakan sijik nikah yang asli, surat pengesahan majlis agama islam serta surat pertauliahan kadi yang menikahkan kami sebagai wali hakim.

  apa yang dikatakan tu ada benarnya juga.

   • biar betol en arshad,saya baru sahaja selesai reg pernikahan saya di pejabat agama islam kuala selangor, masa mula2 nk buka kes saya bawa sijil nikah,surat pengeshan pejabat agama dan juga surat konsulat,tapi ketika pebicaraan berlangsung hakim minta satu surat pengesahan dari konsulat lagi surat baru dan surat tersebut mesti dihantar dari konsulat di thailand direct ke pjabat agama tdk mahu melalui saya, jd saya x fikir semudah itu urusan en ada konsulat dan bukti2 yang lengkap pon mereka masih minta surat baru.urusan saya mengambil masa 3bulan. sue saya dulu pergi kahwin dgn ajen linlina try la tanya dia.sapa2 nk share pengalaman pahit manis nikah di sana emel saya mrs_deena88@yahoo.com

 92. assalamua’alaikum… bismillahirrahmanirrahim… saya nakkawin, mak n ayah x bagi… sy ada merancang utk kaawin d thailand… tp bimbang pecah tembelang… n pikirkan redha n restu dorang.. sape ade pengalaman plz.. sy kene tggu4 taun

  • Waalaikum salam.

   Pakcik amat bersimpati dengan masalah yang anda hadapi. Memang semua orang nak berkahwin dan berkeluarga. Oleh kerana anda tidak menyatakan berapakah umur anda dan sama ada anda bekerja atau tidak, jadi pakcik andaikan bahawa anda masih belajar dan masih muda. Terlebih dahulu kita rujuk kepada hukum-hukum nikah sama ada wajib, sunat, makruh atau haram. Di sini pakcik perturunkan sedikit maklumat berkenaan hukum nikah untuk tatapan anda.

   WAJIB : Bagi orang yang kuat nafsu dan tidak mampu mengawal diri daripada terjebak ke lembah maksiat sedangkan ia mampu
   SUNAT: Bagi mereka yang mampu zahir dan batin dan mempunyai keinginan untuk berkahwin bagi menambahkan takwa dan menjauhi zina

   Jika anda tergolong dalam mana-mana kategori di atas eloklah disegerakan hasrat anda tersebut. Langkah pertama ialah mendapatkan restu dan keizinan daripada keluarga terlebih dahulu dan berterus terangah dengan mereka bahawa tujuan anda untuk berkahwin ialah demi mengelakkan daripada zina dan maksiat. Andaikata hasrat anda terhalang juga, jalan penyelesaiannya ialah berkahwin di Thailand. Pakcik bukanlah hendak menggalakkan anda bernikah di Thailand, tetapi untuk mengelakkan daripada anda terjerumus dalam kancah dosa dan maksiat adalah lebihbaik kita pilih jalan untuk menghalalkan ikatan antara anda berdua walaupun hati orang tua anda terluka jika perkara ini sampai kepada pengetahua mereka.

   Nasihat pakcik ialah pergi menikah di Thailand tanpa pengetahuan kedua orang tua dan tanpa izin wali. Balik ke Malaysia anda tak perlu mendaftar pernikahan anda buat sementara waktu. Jika anda masih belajar tunggulah sampai masa kedua belah keluarga bersetujui dan merestui hubungan anda berdua dan memilih untuk berkahwin secara adat di Malaysia, walaupun kena tunggu lagi 4 tahun. Tidak salah untuk anda berkahwin di Malaysia untuk kali kedua demi menjaga hati kedua ibu-bapa dan sebab-sebab lain. Berkenaan dengan hukum nikah 2 kali kita serahkan kepada Allah Ta’ala. Anda boleh dapatkan beberapa komen mengenai perkara ini dalam forum Ustaz Jailani (http://ustjai.wordpress.com/2009/04/22/nikah-siam-dos-donts/

   Jika anda memilih jalan ini ada beberapa perkara yang anda harus patuhi demi menjaga status anda seolah-olah anda belum berkahwin dan demi mengelakkan anda melanggar peraturan dan undang-undang Syariah di Malaysia. Anda boleh email pakcik wanzarma@yahoo.com.my untuk mendapatkan nasihat macam mana nak teruskan dan menjaga maruah ibu bapa dan juga status anda berdua.

   Pakcik juga boleh tolong uruskan pernikahan anda di Thailand
   Lain-lain sila emailkan kepada pakcik..

   Sekian.

 93. pawan zarma saya dah lihat blog pakwan zarma boleh tau berapa kos termasuk konsulat..dan makan masa berapa jam untuk selesai.selesai dlm 1hari kan

  • Pakej pertama: RM1,X00.00 sepasang.
   Pejabat Konsulat telah menetapkan bahawa proses surat pengesahan nikah mengambil masa 2 hari.
   Urusan pernikahan siap pada hari pertama dan Surat Pengesahan Konsulat siap pada hari kedua. Ini bermakna anda terpaksa bermalam di Hatyai sementara menunggu surat pengesahan nikah oleh konsulat pada keesokan hari.
   Kebiasaan siap pada tengah hari atau sebelah petang.
   URUSAN PADA HARI BEKERJA DARI ISNIN HINGGA KHAMIS SAHAJA.
   Makan tengahari disediakan.
   Kos pakej tidak termasuk penginapan/sewa hotel.

   (Kami akan membawa anda ke hotel-hotel yang terpilih untuk anda buat pilihan mengikut keperluan dan bajet anda).

   Pakej Kedua: RM2,XX0 sepasang.
   Urusan pernikahan siap pada hari pertama. Anda akan dapat Sijil Nikah (original) dan surat Pengesahan Majlis Agama Islam Wilayah Songkhla. Surat Pengesahan Konsulat akan diuruskan dalam tempoh satu minggu dan akan diposkan kepada anda. Ini bermakna anda boleh pulang ke Malaysia pada hari yang sama dan tidak perlu bermalam di Thailand. URUSAN BOLEH DIBUAT PADA HARI BEKERJA, CUTI MINGGU ATAU KELEPASAN AM.
   Makan tengahari disediakan.

   Untuk harga yang tepat sila email dan nyatakan no. telefon anda untukmemudahkan berkomunikasi.
   Terima kasih.

   • assalam..pakwan zarma boleh x bagi harga yang sebenar jika saya berkemmpuan saya an hubungi pwan zarma jika x cukup lagi saya kumpul lg dulu.1x tu berapa 2x tu berapa.bhaya x bermalam di sana.mas kahwin mcm mana.pakaian pulak mcm mana.pengangkutan?

 94. Tunggu apo lagie kawei2 Penyelamat dah puin bagie points..siap duit dan gie ajorr..untok elak perniayaei diri di dunio ahkirat…

  Pakwan sehat ko..laman web baru nampak nye..bageimano puin ..SLHR..maaf zahir batin…take cares..Amin

 95. Pakcik tak boleh dedahkan harga yang tepat dalam forum ini. Sila email dan nyatakan nama anda dan no. telefon anda untuk memudahkan berkomunikasi. Ini email pakcik: wanzarma@yahoo.com.my atau lawati http://wanzarma.blogspot.com
  Tentang bayaran kita boleh runding dan bawa berbincang asalkan hajat anda untuk bernikah di Thailand termakbul.
  Setakat ini Wilayah Songkhla adalah yang paling selamat berbanding di Yala, Pattani dan Narathiwat. Tidak ada pengeboman dan kekacauan. Diwaktu malam anda boleh lihat ramai pelancong Malaysia yang bermalam di Hatyai. Pakcik dah bawa ramai pasangan bermalam di sana. Kalau tempat ini tidak selamat buat apa pakcik sendiri pergi ke sana kalau dah tak aman. Betul tak? Siapa yang tak sayang nyawa! Ooo…
  Pakaian asalkan bersesuaian dengan majlis tersebut. Nak pakai T-Shirt dan seluar jean pun boleh asalkan sopan.
  Pengangkutan disediakan dari pintu sempadan Bukit Kayu Hitam ke Thailand untuk 2 hari atas urusan pernikahan dan konsulat sehingga kembali semula ke Malaysia. Pengangkutan dari tempat anda ke BKH adalah tanggungan sendiri.
  Terima kasih.

 96. PERKHIDMATAN PERNIKAHAN PERKAHWINAN POLIGAMI YANG SAH DI SELATAN THAILAND

  URUSAN PAKEJ NIKAH KAHWIN POLIGAMI WALI KADI DI SIAM THAI BUKAN SINDIKET

  Sila email elmyda@gmail.com atau call 0175955633 utk info lanjut.

 97. perkhidmatan nikah sah bagi yang bermasaalah rumit dan tidak dapat hadir di selatan thai,,,diuruskan sendiri oleh kaki tangan majlis agama islam thailand diMALAYSIA,,anda tidak perlu pergi kethailand…MEMANG SAH ,,DAH TERBUKTI”””’hanafi66929840@hotmail.com

  • Negeri mana yang mentauliahkan jurunikah Thailand untuk menjadi wali hakim di Malaysia? Bukan kah wali hakim itu wali yang dilantik oleh raja/kerajaan di mana nikah itu berlangsung? Kalau mereka tidak ditauliahkan sebagai wali hakim di Malaysia, tapi mereka menjalankan tugas wali hakim, sah kah perkahwinan itu? Ada sesiapa yang keluarkan fatwa yang mengatakan sah?

  • Jika anda ada masalah dan tidak mempunyai dokumen perjalanan untuk memasuki Thailand, disebabkan muflis, black list atau tidak boleh buat pasport antarabangsa dan sebagainya, kami ada cara dan boleh aturkan pernikahan anda di Majlis Agama Islam Wilayah Songkhla termasuk mendapatkan surat pengesahan konsulat Malaysia di songkhla tanpa sebarang masalah. Jangan terpengaruh dengan tawaran kahwin di Malaysia tapi menggunakan kadi dari Thailand sebab pernikahan secara begini adalah tidak sah dan anda akan menghadapi masalah bila hendak mendaftarkan pernikahan anda di Malaysia kelak.
   Email masalah anda kepada wanzarma@yahoo.com.my dengan menyertakan nama penuh anda dan nombor telefon anda untuk dihubungi. Mereka yang tidak memberi maklumat lengkap tidak akan dilayan. Sila juga layari blog saya: wanzarma.blogspot.com.

 98. pak wan sy cadang nk bernikah mgkn dlm tahun depan..

  blh sy tahu nti klu nk nikah nti dkt PEJABAT AGAMA DAERAH ke atau dkt MAJLIS AGAMA ISLAM SONGKHLA..adakah kedua2 tempat ni sama..sy keliru psl ni..

  sb baru2 ni dlm surat khabar yg mengatakan hanya nikah dkt MAJLIS AGAMA ISLAM SONGKHLA ( MAIS ) yg sah..kiranyer smua urusan akad nikah kat MAIS la..

  nti sy nikah terus dkt MAIS atau PEJABAT AGAMA DAERAH..

  sy ingin kepastian dr pak wan..

  terima kasih pak wan..

  • Wilayah Songkhla hanya ada satu sahaja pejabat Majlis Agama Islam yang dikenali dengan nama “Islamic Committee of Songkhla” atau dalam Bahasa Melayu dikenali dengan nama “Majlis Agama Islam Wilayah Songkhla”. Tidak ada Pejabat Agama Daerah seperti yang anda nyatakan. Semua urusan pernikahan dijalankan di pejabat berkenaan yang terletak lebih kurang 10 km dari Bandar Hatyai dan 25 km dari Bandar Songkhla. Hanya pernikahan di Songkhla sahaja diiktiraf dan mudah untuk mendapatkan pengesahan Konsulat Malaysia di Songkhla. Lagi pun jarak antara Pejabat MAIS dengan pejabat Konsulat berdekatan. Jadi semua urusan pengesahan dapat dilakukan dengan cepat. Awas jika ada orang/sindiket yang menawarkan pernikahan di lain-lain tempat selain dari yang dinyatakan di atas. Anda boleh email terus kepada saya untuk maklumat selanjutnya.

 99. alaaah akad jerr kad sinie…dgn saksi jurunikah dari sano…persuratan di sano..asal cukup rukun dah..bukan ado penipuan pun dalam sijil..asal saksi orang sano memnyemberang sinie..tarik bila gie nok ambik sijil..asal halal di segi agama dah lah..surat nikah untok gah di mato dunio jerr..

 100. sy seorg pljar kolej (female) mnakala pasangn sy (male) pkerja kilang dan mrupakan seorg mualaf..Hbungn kmi dpt tentangn y kuat dri kuarge sy.. Mnakala pasangn sy tlh dibuang kuarge slps msk islm dan brstatus duda ank 1org.. Kami mrancg ingn kawin tp tkt trkne ejen y tipu.. Ble bca sume komen di sini trase cm tkt.. Sy hrp tuan puan y ade pgalamn nikah di thai dan cadangn ejen nikah share pd emel ni janiejautong@yahoo.com

 101. Assalammualaikum…….

  Saya dan suami telah bernikah di Siam pada bulan Ogos 2010. Suami saya berpoligami. Kiranya saya ini adalah isteri yang ke-2. Isteri pertama tidak tahu tentang pernikahan senyap kami ini.

  Kesemua surat nikah (dokumen pernikahan) dari pihak Konsulat Malaysia di Songkhla telah pun saya dan suami dapat…..itupun setelah setahun lebih. Apa pun dokumen pernikahan itu original (tulen). Lebih kurang RM3000.00 kami belanjakan untuk pernikahan di Siam.

  Kini saya telah hamil hampir 8 bulan. Pendaftaran di Pej. Agama Islam di Malaysia belum pun kami lakukan sebab masalah kewangan suami yang meruncing dan tiada keizinan dari isteri pertama suami saya. Jika tidak salah, denda yang dikenakan juga memang mahal harganya.

  Bagaimana dengan status anak yang bakal dilahirkan nanti? Bolehkah anak saya ini didaftarkan di JPN?

  Bolehkan saya menggunakan dokumen nikah yang telah disahkan dan dikeluarkan oleh Konsulat Malaysia di Songkhla untuk dijadikan dokumen daftar nama anak di JPN kelak? Atau adakah cara lain untuk selesaikan masalah saya ini??

  Kenapa Majlis Agama (Pejabat Agama) dan Mahkamah Syariah di Malaysia selalu mengenakan caj bayaran denda yang begitu mahal? Macam mana nak selesaikan masalah daftar nikah sekiranya bayaran denda begitu mahal. Ke mana duit yang pasangan suami isteri bayar beribu-ribu kepada Majlis Agama (Pejabat Agama) / Mahkamah Syariah?

  Terima kasih.

  • Assalamualaikum.
   Kepada semua pasangan yg telah bernikah di Thailand. Jika anda menghadapi masalah untuk mendaftarkan pernikahan anda di Malaysia disebabkan tiada surat pengesahan konsulat atau tiada dokumen perjalanan atau lain-lain sebab anda boleh emailkan masalah anda kepada wanzarma@yahoo.com.my dengan memperkenalkan diri anda serta latarbelakang kes anda dan masalah yg dihadapi. InsyaAllah saya akan kaji kes anda dan akan cuba selesaikan setakat yang termampu.
   Kita berdoa kepada Allah Taala semoga urusan kita dipermudahkan dan mendapat berkat dariNya. Amin ya rabal alamin.

 102. boleh hubungi saya untuk urusan pendaftaran di malaysia.. terjamin selamat dan tiada penipuan sehingga sijil nikah malaysia dkeluarkan. bagi yang berpoligami, x nk isteri pertama tahu kami boleh uruskan mengikut prosedur undang2 yang betul. datang mahkamah bawa badan sahaja, yang lain semua kami uruskan..dijamin cepat paling lama 2 bulan boleh selesi..boleh tinggalkan nama dan no telefon di muhafizco@gmail.com atau sms nama ke 0192844422..terima kasih

 103. Assalamualaikum.
  Kepada pasangan yang ingin bernikah di Thailand.
  Jika anda berhasrat untuk bernikah di Thailand tetapi tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah kerana disekat oleh Imigeresen Malaysia disebabkan PTPTN atau muflis atau tiada surat kebenaran Ketua Jabatan atau lain-lain sebab saya boleh membawa anda pergi bernikah di Majlis Agama Islam Wilayah Songkhla sepertimana pasangan lain. Saya akan membantu anda sehingga anda dapat mendaftarkan pernikahan anda di Malaysia. Sila hubungi saya 019 529 4949 atau emailkan kepada wanzarma@yahoo.com.my untuk keterangan lanjut.

 104. assalamualaikum..
  sy dan psangan sy msh agy student..
  tp kami bcadang tok mnikah di thailand n strusnye mndaftarkn pnikahn di Malaysia..so, nk tnye pasal pakej trmurah,weekend bole ke x, n nk tnye mngenai urusan pnikahan d Malaysia..bole atau tidak jika kami tidak mmbritahu wali kandung kami tok mndaftarkn pnikahan kami di Malaysia.. email sy..kipas_susah_mati@rocketmail.com

 105. kalau nk daftar di malaysia, boleh xnk wali atau ahli keluarga lain tahu..kami ada jalanya..hubungi kami..pakar pengesahan nikah di malaysia…0192844422…dijamin mengikut prosedur undang2 yg betul..xnk isteri pertama tahu pun boleh…ada jalannya…

 106. saya nak kawin di thai.
  tapi saya xnak daftar di malaysia
  dekat mlaysia saya nak kawin wat kali kdua depan fmly.
  boleh kew?

 107. Sya sorg janda dan dh kawin tp sya kwin dgn wali sya dan 2 saksi wajib dgn kehadiran beberapa ahli keluarga terdekat sahaja. pernikahan tsb dibuat di malaysia macam artis zizie izzet dn bung mokhtar tu.sya dah tnya dgn peg pej agama di malaysia. perkahwinan tu sah disisi syarak tp salah disisi undang2 malaysia. sya terpaksa rahsiakan pernikahan ini kerna jd isteri ke2. masalahnya sya cdang nk daftarkn nikah sya tu tp kne bicara di mahkamh pulak dan isteri pertama akan dipanggil untuk kes berpoligami. sya xnk sapa2 tau demi keselamatan sya dn suami kerna sya sentiasa mendapat ugutan dari bekas suami sya.. sekiranya sya berkahwin lg dia akan melakukan sesuatu yang tidak diduga..sya takut..dan akhirnya sya buat keputusan ini.. Ank2 sya sendiri pun tak tau perkahwinan ini demi keselamatan sya. sya cuma nak tau klu ada agen yg ble urus untuk dapatkan surat nikah yang sah adakah sya perlu nikah sekali lagi? sya dh nikah dgn wali sya pada nov.2011. adakah surat nikah itu nanti sah. sebab sya kena batalkan surat cerai sya..Tolong la bagi sya idea…

  • boleh hubungi say 0192844422 saya boleh uruskan di mahkamah syariah tanpa panggil isteri pertama..saya bukan ejen tapi kami ada panel syariah bertauliah…tq

   • Salam En.Hafiz, bole sy tahu berapa perbelanjaan untuk pakej yg tn. hafiz tawarkan tu? ( tanpa panggil 1st wife )

   • salam en hafiz..
    sy pn xnk bini pertama tahu..klu blh biar pernikahan sy ni rahsia dulu..klu dh ok nti sy akan bgtau isteri pertama sy..
    klu blh sy nk guna khidmat en hafiz tk lama lg..

   • sila hubungi saya..0192844422..kami akan uruskan tanpa pengetahuan isteri pertama..kami sudah menyelesaikan lebih 500 kes pendaftaran nikah di malaysia..insyaallah segala berjalan lancar..

 108. mmg akan sah smpai bila2x ka loe kawen at sana?
  loe x amek surat at konsulat msia, nikah tue sah ke x?
  andai kata kena cekup at msia, surat nikah at siam tue boley ka guna ?

 109. tanpa wali sah guna wali hakim..selagi wali hakim tu bertauliah, akan sah nikah tu..sah juga klu x amk surat konsulat, tp akn ada masalah masa nak daftar di malaysia…klu kena cekup kena buat pndaftaran ni kah di malaysia..oleh itu sblm kena baik daftar siap2..

 110. Sy tlh brkahwin di thailnd pd bln 6..dn sy bkal melahirkn ank pd bln 9..sy belum lg mndftarkn prnikahan kmi di malaysia..malangnye suami sy telh menceraikn sy pd 1.9.2012 melalui khidmat sms..sy buntu.mcmna sy nk mndftarkn ank sy nnti?apkah yg brlaku pd sy nnti?.ap kah langkah2 yg harus sy buat…

  • Sekiranya Puan Suria mendapatkan surat pengesahan dari Konsulat, tak jadi masalah untuk mendaftar kelahiran anak. Yang menjadi masalah adalah pernikahan yang berlaku bulan Jun dan kelahiran bulan Sept. Biarpun sekiranya Puan bernikah di Malaysia sekalipun, tempoh tersebut akan dipersoalkan di JPN.

   Cerai yang dilafazkan hanya akan gugur talak selepas kelahiran anak Puan tak kira dengan cara apa dilafazkan. Puan boleh mendapatkan surat cerai di tempat puan menjalankan pernikahan tempohari….

   Atas sebab inilah saya menyarankan dalam blog saya supaya pasangan pergi mengambil surat pengesahan konsulat di Hatyai selepas menikah kerana ianya boleh membantu di kemudian hari. Mungkin saudara Hafiz boleh membantu didalam kes ini…

  • Sekiranya Puan Suria mendapatkan surat pengesahan dari Konsulat, tak jadi masalah untuk mendaftar kelahiran anak. Yang menjadi masalah adalah pernikahan yang berlaku bulan Jun dan kelahiran bulan Sept. Biarpun sekiranya Puan bernikah di Malaysia sekalipun, tempoh tersebut akan dipersoalkan di JPN.

   Cerai yang dilafazkan hanya akan gugur talak selepas kelahiran anak Puan tak kira dengan cara apa dilafazkan. Puan boleh mendapatkan surat cerai di tempat puan menjalankan pernikahan tempohari….

   Atas sebab inilah saya menyarankan dalam blog saya supaya pasangan pergi mengambil surat pengesahan konsulat di Hatyai selepas menikah kerana ianya boleh membantu di kemudian hari. Mungkin saudara Hafiz boleh membantu didalam kes ini. Cuba Puan telefon Hafiz – 0192844422.

   • Sy dh ad surt dr konsulat n copy surt nikah di thailnd..blhkah sy seorg jer yg mndftarkn prnikahan ni?stelh dftar..blhkh sy rujuk terus tentg pnceraian yg tlh trjdi?n 1 lg Just nk tnye..adkah ank yg bkl lahir nnti blh di bin kn ngn name bks suami..dn bile sy dh di ceraikn..adkah bks suami wajib memberi nafkah kepada ank sy?walaupn nnti ank sy ank yg x sah taraf?sy sgt memerlukan mklumat ni smua dr pihak tuan.. ;(

   • Puan boleh ke Mahkamah dan melaporkan kes ni sendiri tanpa perlu suami hadir sekali pada mulanya. Suami akan dipanggil oleh Mahkamah pada hari perbicaraan pendaftaran.

    Anak Puan tak boleh dibinkan kepada suami Puan kerana tak cukup tempoh. Puan boleh cuba buat rayuan@”arrangement” dgn pegawai JPN dalam hal ini kerana ianya sebenarnya dalam bidang kuasa mereka…..

 111. boleh buat sebelah pihak untuk pengesahan nikah..so lps daftar nikah ni baru boleh failkan cerai di malaysia..sila call sy untuk maklumat lanjut nnti sy akan explain satu persatu…

 112. salam..sy sudah lama brnikah.pernikahan kmi hampar 7tahun.kami menikah di indonesia.sehngga kini kami belum lg mendaftar di malaysia.apakah denda sekiranya kami mendaftar disni.kerana surat beranak anak kami br bin kan abdullah..tp ank2 kami lahr lpas tarikh nikah kami.

 113. sy pnah berkhwin di seberang thai,tp kerana sukr membuat surat mlysia smpai skrg x buat lg,sudh 3thun berkhwin,plez help me..mslah duit tidk mengcukupi…brpe sbnarnye denda untuk buat surat nikah mlysia.

  • Jika anda menghadapai masalah kewangan tak cukup budget anda boleh uruskan sendiri pendaftaran nikah anda di Malaysia. Anggaran kos untuk menyediakan afidavit, fotostat borang dan wang pendaftaran lebihkurang RM200 – RM300 sahaja. Kalau ambil peguam anda terpaksa berbelanja beribu ringgit. Jangan risau fasal denda. Mahkamah akan membuat pertimbangan berdasarkan pendapatan anda dan latar belakang kes anda serta keterangan yang anda berian di mahkamah nanti. Berdasarkan pengalaman jarang hakim menjatuhkan denda maksimum Kebiasaannya antara RM400 hingga RM700 sahaja bagi setiap kesalahan. Adakalanya pasangan tidak dikenakan apa-apa denda pun. Semua bergantung kepada hakim dan latarbelakang kes anda.

  • Salam. Pakcik boleh tolong sediakan afidavit untuk anda DENGAN PERCUMA. Tetapi pakcik belum dapat gambaran sebenar kes anda dan kedudukannya setakat ini sama ada anda telah mempunyai semua dokumen yg lengkap atau tidak. Langkah pertama ialah anda perlu mendapatkan borang permohonan untuk mendaftarkan pernikahan anda di Jabatan Agama Islam di tempat anda mengikut alamat dalam ic anda. Selepas anda dapatkan semua sila email terus kpd pakcik untuk langkah selanjutnya. Pakcik akan terangkan macam mana hendak buat pendaftaran dan maklumat yang lain.

   • wsalam…ok,boleh bg no telifon x?kalau buat dekat rawang boleh x kalau mgikut ic alamat di kg jertih besut trg.

    sy punya kes,sy telah berkhwin di narathiwat thailand sekrg sudah masuk 3thun berkwin.selepas selesai upacara nikah,sy dibagi surat nikah thai dgn surat pengesahan..sy pernah pergi ke pjbat agama selngor untuk mndaftar surat nikah malaysia,tapi duit yg di mintk tdk mencukupi ketika itu..dan skrng saya sudah mpunyai seorng anak y tidak boleh dibinti dgn nama suami sy,jika sy dpt buat surat nikah mlysia adakah sy boleh tukar binti abdullah ke nma suami sy balik..???tp ape yg penting skrang ni sy ingin myelesaikan masalah surat nikah dahulu..hrap pihak encik dpt membantu..terima kasih.

 114. Pertama sekali anda perlu dapatkan surat pengesahan nikah anda dari pejabat konsulat Malaysia di Songkhla untuk membolehkan anda memohon pendaftaran di Malaysia. Dokumen yang anda perlu sertakan ialah salian sijil nikah, surat keterangan/pengesahan nikah yang terbaru tidak melebihi satu tahun , dokumen perjalanan pada tarikh anda pergi bernikah kad pengenalan dan dokumen perjalanan semasa hendak ke pejabat konsulat nanti. Selepas mendapat pengesahan konsulat barulah anda pergi ke pejabat agama Islam di tempat anda dan mengisi borang permohonan pendaftaran nikah luar Negara. Jika ada masalah anda boleh email ke wanzarma@yahoo.com.my.
  Terima kasih.

 115. Ini no. telefon Pakwan: 0195294949
  Pakcik rasa eloklah anda email terus kes anda kepada pakcik wanzarma@yahoo.com.my.
  Macam mana pun berdasarkan maklumat yang hanya terdapat dalam forum ini pakcik andaikan bahawa anda belum lagi membuat surat pengesahan pejabat Konsulat Malaysia di Songkhla untuk membolehkan anda mendaftarkan pernikahan anda di Malaysia. Salah satu dokumen yg diperlukan ialah Surat Keterangan/Pengesahan nikah dari Majlis Agama Islam Narathiwat yang terbaru. Oleh kerana tarikh pernikahan anda melebihi satu tahun anda dinasihatkan menghubungi Majlis Agama Islam Narathiwat terlebih dahulu mintak dia orang ssediakan Surat Keterangan/Pengesahan Nikah dgn tarikh yang baru untuk menggantikan surat yang anda dapat semasa anda bernikah. Sijil Nikah boleh dipakai dan tidak perlu di buat yg baru. Minta dia orang hantar ke alamat anda dan mungkin anda kena keluarkan sedikit bayaran pos dan sebagainya. Selepas anda mendapat surat tersebut sila hubungi pakcik terus melalui email dan sertakan kedua surat tersebut untuk di semak. Selepas itu baru pakcik beritahu apakah tindakan selanjutnya yang perlu anda buat. Bila sms atau call sila perkenalkan nama anda. Terima kasih.

 116. Suami saya telah berkahwin kali ke2 dithailand tanpa pengetahuan sehingga sy jumpe surat nikahnya pd awal julai thn ni.dia dah berkahwin pd awal june thn ini. smpai skarang dia belum daftarkan lg perkahwinan dia.kalau lepas 6 bln nanti betul ker perkahwinan dikira tidak sah?saya juga tahu suami saya mmg tak mampu nak membayar denda. kalau dibiarkan tidak sah perkahwinan maknanya kene berkahwin sekali lagi atau tidak? saya mmg kecewa dan lau boleh saya tak mahu bermadu.tp suami saya tak nak lepaskan bdk tu dan saya juga. saya penah suruh dia ceraikan bdk tu tp dia ugut akan ceraikan saya juga.saya dh berkahwin hampir 7 thn dan mempunyai 3 anak.utk pengetahuan suami saya tidak penah memberi nafkah sepanjang perkahwinan kami. perlukah saya rujuk kepada jabatan agama

  • 1. kalau lepas 6 bln nanti betul ker perkahwinan dikira tidak sah?
   Jawapan: Nikah tetap sah walau pun selepas bertahun-tahun. Tapi, kalau pendaftaran dilakukan selepas 6 bulan, pasangan boleh dikenakan denda tidak lebih dari RM1,000 seorang atau penjara tidak lebih dari 6 bulan atau kedua-dua sekali.

   2. saya penah suruh dia ceraikan bdk tu tp dia ugut akan ceraikan saya juga.
   Komen: Berdosa besar kalau berusaha meruntuhkan mana-mana perkahwinan, walau pun melibatkan madu sendiri.

   3.suami saya tidak penah memberi nafkah sepanjang perkahwinan kami. perlukah saya rujuk kepada jabatan agama
   Jawapan: Elok dirujuk kepada Jabatan Agama Islam.

 117. sesiapa yg ingin menyediakn afidavit mengikut format yg betul untuk pendaftaran nikah boleh hubungi saya segera…format sepertimana yg dikehendaki mahkamah..lengkap dan tepat….

 118. saya ada masalah ,saya dan suami bernikah di selatan thailand thun lepas…3 blan yang lepas dia ada melafazkan talak 3…ketentuan talak perlu di buat di tempat nikah,saya menghadapi masalah PTPTn yang tidak blh kuaq negara…macammana nak wat sdgkan suami kt x jth..sya tkut..blh tlg x….

  • Salam.
   Untuk menentukan status perceraian anda adalah dinasihatkan supaya anda berdua pergi berjumpa kadi di pejabat agama mana anda bernikah dahulu. Kadi akan menentukan sama ada jatuh talak atau tidak. Andaikata terjatuh talak anda akan diberi sijil cerai pada hari yg sama. Tindakan seterusnya akan diberi tahu kpd anda.
   Pakcik boleh membantu anda dan membawa anda masuk Thailand walaupun anda tidak boleh keluar negara atas sebab sekatan PTPTN. Untuk maklumat lanjut sila sms ke 0195294949. InsyaAllah masalah anda boleh diselesaikan. Terima kasih.

 119. Assalamualaikum. Saya mempunyai masalah untuk mendaftarkan perkahwinan di Malaysia kerana kami telah pergi ke negara jiran tanpa menggunakan passport. Kami dikehendaki mengemukakan passport sebagai bukti perjalanan ke sana. Adakah sesiapa yg boleh menolong kami? Kami telah dikurniakan dua orang anak dan mereka telah pun mempunyai mykid.

  • Salam.
   Anda boleh sediakan surat akuan bersumpah yg mengatakan anda memasuki Thailand semasa bernikah dahulu tanpa menggunakan dokumen perjalanan yg sah. Bawa surat sumpah dan semua dokumen pernikahan anda terus ke pejabat konsulat di Songkhla untuk buat pengesahan. Selepas dapat surat pengesahan konsulat anda boleh terus ke pej agama Islam Malaysia untuk mendaftar pernikahan anda.
   Untuk maklumat lanjut sla email ke wanzarma@yahoo.com.my dgn memperkenalkan nama anda dan menyertakan no telefon anda untuk dihubungi sekiranya perlu makkumat yg cepat dan tepat. Terima kasih.

 120. Salam maaf tumpang lalu.sy dn pasgn nk nikh dithailand…ape yg bt sy bimbg adelah takut ditipu..plz help me

  • Pilih agen yang menyatakan dengan terang (dalam blog atau laman web mereka) alamat lengkap pejabat mereka dan, kalau boleh, berjumpa dengan mereka di alamat itu. Agen palsu tidak akan berani bagi alamat lengkap, sebab itu akan memudahkan laporan polis dibuat terhadap mereka kalau mereka menipu nanti.

  • Anda boleh pergi sendiri uruskan pernikahan anda di Thailand. Tempat yang paling dekat, diiktiraf dan selamat ialah di Majlis Agama Islam Wilayah Songkhla. Anda juga boleh guna perkhidmatan ejen yang menawarkan perkhidmatan ini. Cuba hubungi ejen dan dapatkan maklumat lanjut tentang proses dan harga perkhidmatan. Jangan terpengaruh dengan harga yang ditawarkan. Buat perbandingan dan buat keputusan yang bijaksana dan pilih mereka yang anda yakin sahaja. Awas jangan terperangkap dengan sindiket palsu. Nanti terkantoi pulak. Untuk mengelakkan anda tertipu jangan buat apa-apa bayaran pendahulaun atau deposit. Buat bayaran selepas anda sampai di pejabat agama Islam yang berkenaan dan yakin bahawa tempat pernikahan adalah betul dan berpuas hati bahawa anda tidak kena tipu. Sila hubungi 0195294949 (pakwan) atau email kpd: wanzarma@yahoo.com.my

 121. I do not drop a great deal of remarks, but i did some searching and wound up here Dilema status nikah di Thailand | Dunia Perkahwinan – Asam Garam Hidup Berkeluarga.
  And I do have some questions for you if it’s allright. Is it only me or does it look like some of these comments come across like they are coming from brain dead folks? 😛 And, if you are writing at other online social sites, I would like to keep up with anything fresh you have to post. Would you list of all of your shared sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

 122. HAJI TAUFIQ CONSULTANT menawarkan pakej pernikahan di Thailand SERENDAH RM1,500.

  Kami juga mempunyai Peguam Syar’ie yang akan memberi khidmat rundingan daftar nikah luar negara secara percuma kepada pasangan.

  Untuk makluman, Kami terdiri daripada 4 individu utama yang berpengalaman dan terlibat secara langsung dalam bidang undang-undang Syariah di Malaysia.

  Haji Taufiq adalah Pengarah Urusan HAJI TAUFIQ CONSULTANT yang merupakan seorang bekas Penolong Pengarah Kanan di Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim). Beliau telah berkhidmat di Jakim lebih dari 15 tahun dan mempunyai kepakaran dalam bidang Undang-Undang Syariah di Malaysia.

  Ustazah Laila Izati adalah isteri beliau mempunyai Ijazah Sarjana Syariah serta Diploma Undang-undang. Beliau seringkali dijemput menyampaikan ceramah-ceramah serta taklimat-taklimat berkaitan Undang-undang Syariah di Seluruh Malaysia.

  Puan Roslinawati adalah seorang peguam yang dilantik khas bagi mengendalikan semua urusan sama ada di Mahkamah Syariah atau Mahkamah Tinggi. Beliau mempunyai lesen guaman yang sah bagi mengendalikan kes-kes di mahkamah.

  Ustaz Faiz adalah bekas Pegawai Hal Ehwal Islam. Beliau pernah berkhidmat di Bahagian Undang-Undang, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia dan sangat arif berkaitan Undang-undang Syariah di Malaysia.

  Untuk mendapatkan khidmat rundingan sila kunjungi pejabat kami di alamat:

  Haji Taufiq Consultant, No. 52A, Jalan Pinang C, 18/C, Seksyen 18, 40000 Shah Alam, Selangor.

  Lawati:

  http://hajitaufiqconsultant.wordpress.com/

  ATAU

  http://www.nikah-kahwin-thailand.com

  atau hubungi:

  013-335 2275 (Ustaz Faiz)

 123. 1 – pakwan mcmana prosedur nk regester pernikahan kt malaysia..

  2 -mcmana klu wali hakim dr pejabat MAIS yg kita nikah kt thailand.. adakah nti wali hakim kene dtg kat mahkamah semasa dibicarakan..ni pasti menimbul masalah kpd pasangan nti

  3 – adakah nti dorang kene panggil utk dtg ke mahkamah sbg saksi..mcmana klu saksi wali hakim tu tk dpt dtg semasa dibicara..

  4 – adakah nti proses regester tu akan memakan masa yg panjg..

  5 – adakah pihak mahkamah akan panggil isteri ke 2 semasa bicara dimahkamah

  • 1. Untuk mendaftar pernikahan anda di Malaysia anda boleh uruskan sendiri atau melantik peguam atau melalui konsultant persendirian. Jika hendak uruskan sendiri anda boleh pergi ke pejabat Agama Islam di tempat anda (bahagian nikah,cerai dan rujuk). Nyatakan anda hendak mendaftarkan pernikahan luar negara. Mereka akan beri satu borang permohonan dan senarai dokumen yang perlu dikemukakan. Ambil tindakan sepertimana yang ditetapkan oleh pejabat agama Islam berkenaan. Selepas itu pergi ke pejabat pendaftar mahkamah syariah untuk daftar permohonan anda. Anda akan diberi tarikh untuk hadir di mahkamah bagi permohonan pengesahan nikah anda.

   2. Adakalanya mahkamah menghendaki wali hakim yang menikahkan anda datang memberi keterangan di mahkamah. Tapi jarang mahkamah berbuat demikian. Tetapi sebagai ganti mahkamah memerlukan afidavit dari wali hakim dan saksi-saksi tersebut. Kalau wali hakim dapat hadir di mahkamah ia lebih memudahkan urusan pengesahan anda sebab mereka dapat memberi keterangan tentang proses pernikahan anda di Thailand. Kenapa anda cakap kehadiran mereka mendatangkan masalah kpd pasangan. Adakah anda dinikahkan oleh sindiket kerana takut bersemuka dgn kadi tadi?

   3. Berbagai cara boleh dibuat jika saksi2 tidak dapat datang. Anda boleh guna afidavit untuk menyakinkan mahkamah. Gambar2 pernikahan dan rakaman video anda boleh dijadikan bukti bahawa majlis akad nikah memang dijalankan di pejabat berkenaan. Satu lagi ialah bukti kemasukan anda ke Thailand pada tarikh pernikahan. (cop imigeresen Thailand) Semua boleh dikemukan sebagai bukti sahih.

   4. Kebiasaannya proses pendaftaran hanya dengan hadir di mahkamah 2 kali sahaja. Kali pertama untuk membuktkan bahawa proses pernikahan anda adalah memenuhi hukum syarak dan diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia. Setelah mahkamah memutuskan bahawa pernikahan anda adalah sah dan tulin anda dikehendaki hadir mahkamah pada sesi kedua untuk menentukan bayaran denda. Paling cepat proses pendaftaran mengambil masa selama 3 bulan. Adakalanya akan mengambil masa hingga beberapa tahun. Semua bergantung kepada keterangan dan maklumat yg anda berikan sama ada lengkap atau tidak dan faktor mahkamah yg banyak kes untuk diselesaikan.

   5. Kalau isteri yg anda kahwini adalah isteri kedua, beliau dikehendaki hadir bersama anda di mahkamah untuk memberi keterangan. Permohonan mendaftar yg dibuat adalah atas kedua pasangan bukan atas nama anda seorang. Maknanya anda berdua yg memooohon untuk mendaftarkan pernikahan anda, Jadi keduanya mesti hadir di mahkamah. Hakim akan minta anda berdua memberi keterangan dgn bukti2 yang lengkap untuk membolehkan permoohonan anda dipertimbangkan.

   Sekian.

 124. untuk pndftaran nikah secara sah di mahkamah syariah, sila hubungi kami..kami mempunyai panel peguam yg sah dan mengambil masa 2-3 bulan untuk mendapatkan pngesahan di mahkamah syariah. pastikan anda mempunyai surat pengeshan konsulat kerana ianya sudah diwajibkan oleh mahkamah sekarang..

  call 0192844422 untuk temujanji anda..

  • Baguslah tu ada juga ada juga tempat pasangan yg boleh dapat pertolongan untuk mendaftarkan pernikahan mereka. Bincanglah dulu syarat2 yg dikehendaki dan kos perkhidmatan jika bersesuaian dgn bajet anda.

 125. kami boleh uruskan tanpa kehadiran wali dan tanpa kehadiran isteri pertama bg yg berpoligami..sila pastikan anda mempunyai surat pengesahan konsulat yg sah dari kedutaan malaysia di songkhla thailand..

 126. proses pendafaran anda perlu hadir 3 kali ke mahkamah untuk mendapatkan pngesahan nikah..selepas mahkamah keluarkan perintah, anda boleh mendapatkan sijil nikah di JAWI.. berkenaan denda, ianya akan dipanggil semula dalam tempoh 6-12 bulan kemudian..

  ada mahkamah yg mengkehendaki anda membayar denda dahulu, baru boleh dpt surat nikah…kami akan uruskan di mahkamah yg tidak perlu membayar denda dahulu..dapat surat bikah, denda kemudian..

  • salam..
   en hafiz sekiranya sy org perak sy blh daftar kt kl tk perkahwinan tu..
   klu kt kl adakah isteri pertama akn dikene panggil nti..
   klu blh sy xnk isteri pertama tahu..

   • sepatutnya x boleh sbb ikut tmpt kita tinggal. tp saya ada caranya..kami biasa mmg bawa semua kes daftar di Kl sbb di KL x panggil isteri pertama dan prosesnya x rumit mcm tempat lain. untuk maklumat lanjut boleh call saya 0192844422,tq

 127. PASTIKAN ANDA MENDAPATKAN SURAT PENGESAHAN KONSULAT KERANA MAHKAMAH SYARIAH TELAH MENGELUARKAN ARAHAN MEWAJIBKAN ADANYA SURAT PENGESAHAN KONSULAT UNTUK PENDAFTARAN NIKAH DI MALAYSIA..KLU XDE SILA DAPATKAN ATAU HUBUNGI KAMI UNTUK PERKHIDMATAN TERSEBUT..TQ

 128. mcm mne kalau ibubapa restu hubungan dan bakal perkhwinan kami..tp kami tak dibenar kn nikah sekrg atas alasan masih beljar…kami belajar di ipt y same…sering keluar bersama…utk elak kn zina…kami ingin kahwin di siam…adakah itu salah dan bagaimana hukum nya ye,,

  • Tak salah. Hukumnya harus. Pernikahan itu sah kalau berlangsung di salah satu pejabat Majlis Agama Islam di Selatan Thailand dengan jurunikah yang dilantik oleh Majlis Agama tersebut.

   Memandangkan masing2 masih belajar, mungkin penyelesaiannya ialah nikah gantung – nikah dengan memenuhi syarat2 sah nikah, tapi belum tinggal bersama dan tak melakukan persetubuhan sehingga satu masa yang lebih sesuai, seperti bila dah tamat belajar dan bekerja nanti. Tapi kalau berlaku persetubuhan sebelum masa itu, tak ada masalah sebab dah nikah.

   Kalau berhasrat untuk nikah di Thailand, baca http://www.nikah-kahwin.com

 129. Untuk makluman kepada mereka yang ingin berkahwin di Selatan Thailand. Berkuatkuasa mulai 28/4/14 pernikahan yang berlangsung di Majlis Agama Islam Wilayah Phattalung yang terletak ke utara Wilayah Songkhla tidak lagi diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia. Dengan ini Pejabat Konsul Jeneral Malaysia di Songkhla tidak lagi menerima sebarang Sijil Nikah dari wilayah berkenaan untuk disahkan. Oleh itu jika anda ingin bernikah di selatan Thailand sila datang ke Majlis Agama Islam Wilayah SONGKHLA yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia dan Jabatan Agama Islam Malaysia. Sijil nikah dari wilayah Songkhla adalah tulin dan diterima oleh pejabat konsulat Malaysia di Songkhla untuk disahkan. Dengan surat ini memudahkan pasangan untuk mendaftarkan pernikahan mereka di Malaysia nanti. Jika ada sebarang masalah sila hubungi saya Pakwan Zarma dari Perlis. Tel: 019-5294949 atau email wanzarma@yahoo.com.my.
  Sekian dimaklumkan.

  • Salam Pak..noak upah keseluruhan nya pak…brape hari kena bermalam di sanao pak..salam

 130. Sy pun berkahwin di thailans… process agak rumit hanya kerana pegawai pejabat agama dan mahkamah main2.. apa yg pastu better dptkan pehuam kerana byk dokumentatipn kita xdpt buat sendiri.. dsy doakan puan dpt hak puan.. kerana sy sendiri memperjuangjan hak sy dan ank2 … syukur suami sy seorg yg bertanggunjawab . Cuma kami berkahwin diluar krn ayah sy seorg yg tidak mahu sign surat wali kerana dia dh berverai dgn ibu hmpir 30 tahun.. jgn kerana ibu bapa anak2 kita yg menangunggu malu.. so baik puan dftarkan kea puan sndri

 131. Kami membawa pasangan untuk berkahwin / poligami secara sah di pejabat Majlis Agama Islam Thailand. Pernikahan ini adalah sah mengikut hukum syarak dan diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia. Insya-Allah urusan boleh dijalankan dalam 2 hari sahaja & dokumen lengkap dapat diterima pada hari tersebut.
  Sekiranya berminat, sila hubungi :-
  DRINA DMARYA RESOURCES
  No 7 Tingkat 1, Simpang 4, Teluk Pulai Klang.Selangor
  (Atas Kedai Kek Bee’s)
  Tel : 03-33745230/ 013-3311606/0136312803/0169100809
  sekiranya kami dalam THAILAND WATSAP ke no : 0169100809

 132. Assalamualaikum, saya merupakan seorang pelajar yang ingin berkahwin dengan pasangan saya yang merupakan seorang pelajar juga. Kami bercadang ingin nikah disiam tetapi selepas nikah kami ingin bernikah semula di depan ahli keluarga. Keluarga saya tidak mengizinkan saya untuk bernikah semasa saya masih belajar diperingkat ijazah, ini memberi tekanan kepada saya kerana saya ingin mengelakkan maksiat tetapi di tentang oleh keluaarga untuk berkahwin seawal usia muda ini. Adakah boleh saya nikah disiam dan tidak mahu daftar di Malaysia buat sementara waktu selama beberapa tahun sehingga diizinkan oleh keluarga saya dan kami akad nikah sekali lagi di Malaysia? mohon beri penjelasan, terima kasih

  • Wa alaikum assalam. Anda boleh nikah di Siam dengan syarat pernikahan itu berlangsung menggunakan wali am atau wali hakim yang dilantik oleh salah satu majlis Agama Islam di Selatan Thai, dengan jarak tempat nikah lebih dari dua marhalah dari tempat di mana wali berada pada masa nikah itu, dan memenuhi semua syarat-syarat sah nikah Sebaiknya, langsungkan di salah satu Pejabat Agama yang diiktiraf oleh JAKIM. Tak mengapa kalau tak daftar bila balik nanti, sebelum nikah semula di Malaysia, dengan syarat surat pengesahan dari Konsulat Malaysia di Songkhla telah didapati sebelum balik ke Malaysia. Hubungi saya untuk urusan nikah di Thailand – tel 010-3658513 atau 017-3285129.

   • Salam..hanya rm1800 termasuk pengangkutan Dari k.Lumpur,Selangor dan seremban, nikah di masjid songkhla beserta sijil nikah, Surat pengesahan Dari konsulat Malaysia Dan penginapan. Sila hubungi 0172218178 En azrul . blog saya nikahthailand2015.blogspot.com

 133. As Salam, sy telah berkahwin di Thailand sebgai isteri kedua pada tahun 2013, perkahwinan sy belum didaftarkan di Malaysia. Sekarang sy telah hamil 7 bulan dan akan melahirkan anak pada bulan april 2015. Adakah anak sy nanti boleh didaftarkan di JPN? Apa patut sy lakukan jika sy nak daftarkan anak sy nanti?

 134. As Salam… Sy ingin bertanya mengenai penceraian nikah di Thailand yg tak didaftarkan.. pd tahun 2011 sy dn Ex Husband bernikah di pej agama Songkhla Dan mbuat pengesahan di Konsulat Malaysia di Thailand.. selepas 5 bulan bernikah kami bercerai… perkahwinan ini tidak di daftarkan di Malaysia…
  Sekiranya Saya ingin berkahwin lain dalam masa terdekat… adakah saya akan mengalami masalah atas perkahwinan terdahulu… perlukah saya daftarkan penceraian di Thailand semula… Sbb saya berada di Kuala Lumpur, Agak bermasalah klu sy mahu kesana semula… sekarang saya rs buntu dengan masalah ini… Harap Ada yg sudi memberi bantuan mengenai mslh ini…

 135. Klo nk cri agen batter cri yg btol..kli agen lin lina 2 xpyhla pnipu…sy sndri dh kne..wit dh bg.dokumen xdpt..kol msj sume xangkt xbls..

 136. As salam.. saya ingin bertanya.. saya dan pasangan merancang ingin bernikah di thailand.. apakah hukum kalau selepas kami bernikah di thailand, kami bernikah sekali lagi di Malaysia tanpa pengetahuan family dan orang lain yang kami sudah menikah di thailand..? saya dan pasangan ingin menikah dlm masa terdekat kerana nk mengelakkan zina..

 137. assalamualaikum sy dh nikah kt narathiwat dh setahun..tp perkahwinan blm dftr kt malaysia…sy sendiri tk pasti perkahwinan ni sah atau tk..sbb nikah ajen..selepas 2 minggu perkahwinan baru keluarga sy thu sy nikah kt thailand..sy tk de nombor ajen..sbb suami sy tk nk bg sy..tempoh dlm setahun tu sy selalu kne pukul n maki hamun..oleh suami sy..n suami sy selalu lafazkan cerai..byk kali..sbb suami sy tipu sy..dia mengaku duda ..masa nikah sy isteri nombor dua..bila balik malaysia..sy rupanya isteri nombor 3..sy keliru dgn status perkahwinan sy..boleh ker sy keluar dari rumah suami sy..n nikah dgn org lain tnp surat cerai dari thailand..sbb masa nikah tu kami masuk tanpa passport..boleh bg penerangan..mengenai status perkahwinan sy..sah atau tk..n berdosa ker sy keluar rumah suami sy..sbb dia byk kali lafazkan ” aku ceraikan kau ” setiap kali dia marah..dh byk kali..sgt..

  • Wslm..
   Nikah di siam mmg sah sbb cukup syarat nikah..
   Suami lafaz cerai/talak sekali pun dah kira sah jgk, maksudnya dah jatuh talak tu..dah jatuh talak mksdnya awk dah jd janda la.

 138. SEMINAR DAFTAR NIKAH THAILAND, INDONESIA, INDIA, BANGLADESH & NIKAH SENDIKET –
  PENAWAR BUAT PASANGAN MENCARI BAHAGIA

  Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
  menjemput Tuan2 dan Puan2 ke Seminar daftar Nikah yang akan diadakan seperti berikut:
  Tarikh : 13hb Januari 2017
  Hari : Jumaat
  Masa : 3 ptg – 5.00 ptg

  Tempat : S2-3-3 Vista Alam Section 14 Pusat Bandar Shah Alam Selangor

  Yuran pendaftaran bagi seminar ini adalah:

  a) RM100 seorang

  Untuk Mendaftar, Tuan/Puan boleh terus hubungi kami:

  – Boestamam : 016-6547090

  – En Hadi: 012-9400857

  Tujuan Seminar:-

  Membantu pasangan untuk mendaftar pernikahan

  Mengelakkan ditipu sendiket nikah

  Golongan yang patut hadir:-

  Pasangan yang bernikah tanpa kebenaran

  Pelajar Undang-Undang

  Terbuka kepada sesiapa saja yang ingin menambah ilmu..

 139. sy inginkan penjelasan tentang status nikah sy dan suami. kami bernikah pada tahun 2010 di Gombak selangor. pernikahan dijalankan oleh orang tua kami, dan iman serta jurunikah dari thailand kerana kami berpoligami. setelah hampir setahun menikah, kami masih tidak dapat sjil nikah. hari2 kami tnya sehinggakan iman tersebut memulangkan kembali wang yg kami bayar kerana menurutnya kami tidak boleh bersabar sedangkan pada masa itu sy sedang sarat mengandungkan anak sulung. akhirnya anak kami lahir tanpa status yg sah. sethn lbih selpas itu sy dapat menghubungi jurunikah yg menikahkan kami. menurutnya beliau hanya bole mengeluarkan sijil nikah dari thailand sebagai bukti pernikahan kami dahulu dengan bayaran rm1k. bila sijil tersebut sudah dapat, kami cuba untuk daftarkannya di pejabat agama namun tidak berjaya kerana tiada cop keluar masuk di passport sebgi bukti kami bernikah disana.jadi senhingga kini kami hanya memegang sijil nikah tanpa daftar tersebut. Bagaimana caranya untuk kami memperbetulkan keadaan tersebut dan apakah status nikah sy dan suami ketika ini? adakah masih sah? kerana menurutnya nikah kami sah mengikut syarak namun bukan mengikut undang2 malaysia.

 140. Assalamualaikum…saya Dan pasangan telah bernikah Di songkhla setahun Yang lalu. Hingga kini Kami Masih Belum mendaftar pernikahan Kami Di Malaysia. Saya berhasrat ingin menunaikan umrah bersama suami dlm masa terdekat. Doakan saya sekarang boleh tak saya Dan suami pergi tunaikan umrah Tanpa mendaftarkan pernikahan Kami Di Malaysia. Mohon pencerahan utk soalan saya ini. Terima kasih

  • Waalaikumussalam. Bawa surat pengesahan Konsulat Malaysia di Songkhla dan surat pengesahan dari MAIS yang telah disahkan oleh Konsulat Malaysia di Songkhla (dua-dua surat Rumi) ke Wisma Putra, Cawangan Konsular di Putrajaya, untuk mendapatkan cop pengesahan.

   Kedutaan Arab Saudi di Jalan Ampang akan menerima surat itu sebagai bukti nikah, untuk mendapatkan visa umrah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s