Buah Dada Wanita

Fahami fakta sebenar payudara wanita

Apa yang dipandang lelaki pada tubuh wanita selain wajahnya? Sudah bahagian dada bukan! Begitu juga ketika melakukan hubungan seks, selain yang di bawah sana, suami biasanya akan memfokuskan rangsangan pada bahagian payudara isterinya. Sebab itulah payudara dikatakan sebagai aset kaum hawa. Kerana kepentingan ini maka wanita haruslah mengetahui dengan jelas informasi berkenaan bahagian tubuh ini. Jangan terpengaruh dengan fakta salah tentangnya yang selalu beredar dari mulut ke mulut mahupun internet tentangnya. Kali ini menyenaraikan beberapa perkara penting tentang payudara yang wajib diketahui oleh wanita.

Ukuran berbeza
Payudara hadir dalam pelbagai bentuk dan ukuran. Tidak ada wanita yang bentuk dan ukuran payudaranya sama. Rata-rata berbeza ukuran payudara kiri dan kanan malah ada yang agak jauh bezanya. Walaupun ia merupakan perkara semula jadi namun anda tetap juga harus berwaspada. Perbezaan bentuk payudara juga boleh disebabkan oleh pertumbuhan tumor.

Boleh diperbesarkan
Ukuran payudara setiap wanita ditentukan oleh faktor genetik dan hormon estrogen. Ia mula membesar pada usia 10 tahun dan terus berkembang hingga usia 20 tahun. Pengambilan ubat-ubatan yang mengandungi hormone estrogen seperti pil perancang atau krim boleh membuatkan payudara membesar terutama sekiranya digunakan secara berterusan, jaringan payudara ini memang akan bertambah dengan cepat.

Akan tetapi payudara tidak mempunyai jaringan otot, bermakna anda tidak boleh menambah ukurannya dengan bersenam. Namun khabar baiknya, senaman atau olahraga mampu mempengaruhi pembesaran otot dada. Sekiranya otot dada berkembang, secara automatic payudara akan kelihatan lebih besar padahal ukurannya tidak berubah.

Coli berkawat bahaya
Ada yang mengatakan bahawa pemakaian coli berkawat akan meningkatkan risiko terkena kanser payudara. Kawat atau besi pada coli dikatakan akan menekan sistem limfatik pada payudara hingga membuatkan racun berkumpul dan meningkatkan risiko terkena kanser. Sebenarnya tiada hubungan antara bentuk, jenis atau ukuran coli dengan kanser payudara. Hanya pemakaian coli dengan ukuran yang salah akan mempengaruhi bentuk payudara dan keselesaan pemakainya selain memakai coli berkawat semasa tidur akan menyebabkan payudara sukar bernafas.

Besar lebih seksi
Ada wanita yang berasa iri hati pada teman yang mempunyai payudara besar dan montok. Tapi sebenarnya wanita yang berpayudara besar sering kali berasa tidak selesa dengan keadaan mereka. Ramai yang merasakan bahawa lelaki cuma tertarik pada dada mereka saja dan bukan aspek lain. Bayangkan setiap kali berbicara dengan teman lelaki, mereka asyik memandang ke arah situ saja. Selain itu ukuran payudara yang terlalu besar juga boleh menyebabkan sakit di bahagian belakang dan postur tubuh tidak lagi menarik. Jadi apa pun ukuran payudara yang ada terima saja dengan redha.

Silikon sebabkan kanser

Belum terbukti! Daya tolak reaksi jaringan tubuh terhadap silikon dikategorikan sangat rendah. Setakat ini ia tidak terbukti boleh menyebabkan kanser kecuali jika terjadi kebocoran pada lapisan yang membaluti silikon. Silikon hanya menyukarkan proses pemeriksaan payudara sendiri atau mamografi hingga perlu menambah sinar x untuk mendapat hasil yang lebih tepat.

Tetap tegang
Payudara boleh mengendur kerana kehamilan dan juga proses menyusui. Kekencangan payu dara juga mungkin berubah semasa menjelang haid. Akan tetapi factor utamanya adalah akibat pertambahan usia. Sekalipun anda belum berumah tangga anda akan semakin tua bukan! Jadi payudara tetap akan menjadi kurang elastis apa lagi kalau anda jenis yang malas bersenam. Anda boleh mengurangkan kesan tersebut dengan memakai coli yang tepat ukurannya dan bagus kualitinya bagi mendukung payudara.

Sumber: Mingguan Wanita

Artikel Berkaitan:
Tip Penjagaan Dan Kesihatan Payudara


Rahsia Doa Pengasih. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Kamasutra Bergambar Melayu, sila klik sini


Pancutkan Isteri Anda. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Seni Ciuman. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Super Isteri. Nak tau, sila klik sini


Panduan Senang Hamil. Nak tau, sila klik sini.

71 Responses to Buah Dada Wanita

  1. MJ berkata:

    cerita pasal buah dada pun ada kat sini?

    macam2 lah puan moderator ni..

    anyway thanks for the info.

    • Dilemma berkata:

      eehhh…minah plak jd 1st person yg kasik komen kat thread nih yek..?? dah tu, sapa yg ramai2 ikut u kat belakang tuh… hahahha… takkan stalker2 lagi kot… muahahha… nasib ler minah… hang ni kan dah ibarat artis paling popular tahun 2009 plak.. sume org nak buat idola.. kakkakaka… jgn mare ye minah, teman gurau2 aje… u knoe me, rite dear?

      ppsstt: pn mod ni sengaja nak bukak topik 18sx je sume…hahaha..

  2. perogolmalam berkata:

    cerita buah malam ni siok sunggoh..untok org 1 alam aje..tips yg bagus harus di baco..aku suka tetek yg tegang punye..macm mana pun tips yg baik thankyouverymuch..bye now

  3. matcicak berkata:

    hah apo lagi tunggu2 beli buku kata atas 2..yg tak hamil2..jgn keluh lagi..baco ikut petua..tokan dlm2 ..muak aku ..hilae mood..bilo bayang pengurudi telaga minyak padang pasir amerika tu..naik turun..tak letih2 mengerudi..goodluck..kalo tak leh jugak call me 9123155395..bye

  4. matcicak berkata:

    so sorry wrong house..atas tu forum column ..”rahsia muda hamil”…0123155395

  5. serai wangi berkata:

    salam. buah dada ku masih tegang walaupun dah 44. sbb hari2 buat senaman khas untuk buah dada.

    • Dilemma berkata:

      eehh ehh..kak serai wangi.. share la dgn kami2 ni jugak apa jenis senaman khas yg u praktik tu.. kami pong mesti nak cuba nih…huhuhuh..

  6. serai wangi berkata:

    tul ker nak tau ni dilemma….
    ok mcm ni yer..tangan berganti2 kiri n kanan,,, hanyun keatas lurus dari depan kebelakang menyentuh telinga.. buat hari2… tp mesti alasan x sempatkan …akak hanya buat masa masuk bilik air,, jd kan satu habit masuk bilik air mesti buat sebelum mandi,, insyaAllah hasilnya.. tegang n cun..akak dah buat dlm 20 tahun lebih..yg penting buat dan sabar ..selamat mencuba

    • Dilemma berkata:

      wahh..senang..senang je neehh.. boleh buat punyer..!!! tengkiu kak serai wangi.. ilmu yg sedikit tapi bermanfaat..tetap mendapat ganjaran yg besar di sisi Allh SWT. InsyaAllah petua yg akka kasi ni, kalu org lain praktis, akak dpt pahala jugak! hehehe… mulai harini, nak try buat la.. huhuhu..

      ppssstt…minah, ko tu bila lagi nak bersenam cakar rimau…muahahha..!!

    • zorro berkata:

      ye lah tu, try le tunjuk kalu btul..!? Sye pnah gak tgk umur dah 45 menakjubkan!! tp bkn tegang but bole lipat ke blakang! haha

      • Dilemma berkata:

        hahahhaha… boleh lipat2 plak dah… kekekkeke.. adooii..abg zorro nieh…skali kuar statement..hhmm.. buat teman ketawa sampai tergolek2 dpn laptop nih.. nasib baik la hubby dah lena… kalu tidak, mesti dia kata teman ni dah mental ke hape… hahahhaah…!!

        pssttt : abg zorro, penah tengok betul2 ke nih…yg umr 45thn tu… hahahahah!!!!

  7. MJ berkata:

    interesting info.. thanks serai wangi.. good tips!

    (tapi MJ nye ok ok jer..sebab waktu mengandung n melahirkan tu lah yang jaga sangat2. Apalagi waktu mengandung sbb our size can go double.. !)

  8. MJ berkata:

    alahai kebayan…. kesian nye laki den…

  9. Dilemma berkata:

    kak kebayan, apa salahnya kalu hubby nak pegang buah kite tu… dah memang tu pn salah satu tujuan perkahwinan kan.. hihihihi.. nanti kalu tak bagi, dia pi cari buah baru kat luar?? haaa… barulah nganga je nengok…!! hahhaha…

    ppsstt: korang try la dulu amalkan apa yg serai wangi tu cakap.. maybe ada betulnya jugak. No harm trying what…

  10. MJ berkata:

    hahaha….

    dah lah macam sedih jer aku baca komen ko dilemma..

    peluk lah laki ko.. kasi lah dia minum susu mu.. hahahahahaa..!!

    • zorro berkata:

      tumpang bleh?

    • Dilemma berkata:

      Hahahhaha…abg zorro ni nak tumpang ape plak ni… nak tumpang susu ka?? isshhh… mana boleh share2.. kalu nak, pi beli sendiri kat giant ke..tesco ke..mydin ke…hehehhe… yg ni teman beli fresh dari ladang tau… mmmoooo…!!!

      ko ni pong minah… nape lak suh aku pi bg susu kat laki aku…?? tahu le dia mencarinya nanti sendiri..tak yah suruh2 pong..hihihi.. kalu nak badan sihat dan tulang kuat, kenalah selalu minum susu, kan minah??? huhuhu…

      psstt: minah, susu ko tu dah abis dah dlm peti es..

      • MJ berkata:

        memang ko confom pakai tropong cik mamat tu kan?? tau jer..

        jgn lak ko guna kan tropong ko tu bila aku lagi kasi laki aku minum susu lak! naya kes!!!

        ish jj ni.. asal lak dier bagi pinjam tropong cik mamat dier ni….

      • Dilemma berkata:

        eehhh… memang la aku pinjam ngan JJ teropong tu..pasal nye JJ kata dia dah pencen dah bab2 skodeng org nih… hahahha.. (ehh…JJ dulu2 selalu ke wat keje camni ek..?) siap beli teropong lagi tu..) alaammaakk… JJ dah mai dgn senapang gajah lak.. opsss…aku nak lari dah ni..

        psstt: JJ, teman gurau2 je ok…takmo gaduh2 yek.. peace.. ;)

      • MJ berkata:

        miker tok sah takut lah ngan si JJ.. dia dah kena telan bumi dah..

      • Dilemma berkata:

        minah, ko jgn cakap besar… kata org, cakap siang pandang2…ckp malam dengar2… hahahha… (kalu cakap dlm bilik tido, apa yek?? hihihi..) sekali ko cakap camtu, terus si JJ dah kuar dahh.. nasib baik dia dtg x marah2 kat aku psl kata dia buat keje skodeng tuh… muahahha…

        Pppsstt : JJ, teman pun nak ucapkan selamat berjumat kliwon jugak utk you.. kami semua mlm ni agaknya x smpt nak berjumat kliwon psl sibuk nak masak rendang..ketupat.. nasik impit… Selamat Hari Raya Korban utk semua.. ;)

  11. spyrakyat berkata:

    Suami yang tidak syok sendiri akan memastikan bahagian mana kegelian si isteri pada tahap yang paling tinggi, agar kepuasan dinikmati bersama-sama.

    • Dilemma berkata:

      yezzaaa..!! sgt setuju dgn pendapat spy tuh.. mmg kita kena saling ada interaksi dan respon antara pasangan.. kalu asik sorang je dok syok sendiri, baru 3 minit dah patah… hahahah..

      ppssttt: minah, laki ko camne ekk?? ;) huhuhu..

  12. MJ berkata:

    oh ye ke spyrakyat?
    tang bahagian mana tu?
    meh lah share kat kita orang..
    kawan i si dilemma pun nak tau jugak..
    tapi tu lah kesian kawan teman tu.. dari tadi nak masuk kat sini, tenet wat problem lak.. isk isk isk..

  13. Dilemma berkata:

    hehehhe… minah, line tenet kat sini baru jek ok.. nampaknya aku dah terlambat laa… kalu tenet tak wat hal, sure aku dah leh jumpa dgn abg zorro kesayangan aku tu kat sini tadi, kan..kan… hihihih..

    takpe la minah..kita berdua je lah nampaknya kat sini yg masih setiaku di sini.. heheh..(tetiba teringat plak si JJ tu..) mamat tu asal hujan je..mesti diam.. ni mesti tgh muncong sbb sayur2 dia dah abis kena hanyut dek air bah… huhuhu..

  14. MJ berkata:

    aku nampak gak dia tadi.. saja tak nak kasi tau.. hehehe..

    • Dilemma berkata:

      uiisshhh…sampai ati ko, minah… ko tak cakap kat aku yek..JJ ada kat sini mlm tadi… huk..huk..huk.. minah, takkan kalu nak jeleskan jugak aku dgn pak JJ tuh… ;) aku tau le la ko dah lama syok kat dia.. tapi dia pong kwn aku gak.. kan JJ, betul tak? hihihi…

      Ppsstt: JJ, lain kali, hang masuk sini, jgn kasik tahu minah. Habaq mai kat cek aje, ok? huhuhu…

  15. MJ berkata:

    ok lah dilemma..

    i dah nak kuar dah.. ngantuknyeee mata.. tu bantal dah panggil pong..

    miker sendiri jer lahkat sni yee..

  16. spy rakyat berkata:

    Tang mana tu yang susah nak jawab. Gelinya reti lari-lari lah pulak!! Tak ada tempat khusus untuk sesuatu malam jadi kenalah teroka satu badan.

  17. Dilemma berkata:

    Hahahhaa… teman paham apa yg spy naka bagitahu tu.. eehh spy, dah namanya tgh stim (kalu syu, dia panggil *high*) mmg le geli2 lari sana sini… muahahaha…!! tak gitu minah?? meh teman nak panggil kak kebayan kejap.. sbb kebayan tu kira paling senior dan berpengalaman bab2 nehh.. huhuh.. :-)

  18. Dilemma berkata:

    Hahahhaa… teman paham apa yg spy nak bagitahu tu.. eehh spy, dah namanya tgh stim (kalu syu, dia panggil *high*) mmg le geli2 lari sana sini… muahahaha…!! tak gitu minah?? meh teman nak panggil kak kebayan kejap.. sbb kebayan tu kira paling senior dan berpengalaman bab2 nehh.. huhuh.. :-)

  19. pakcikli00 berkata:

    tubuh badan wanita paling mengoda buah dada, ye ke ?. Sebab itu ia disenangi kanak kanak dan orang dewasa.

  20. MJ berkata:

    No wonder there’s a saying;

    Why men have difficulty making eye contact?
    - Breast don’t have eyes!

  21. MJ berkata:

    Coli berkawat bahaya?
    hmm.. dah bertahun pakai so far so good. Infact need dat to maintain keanjalan nya.

    But, girls, when we do our exercise memang tak digalakkan pakai yang berkawat. Use a support bra that gives full support.

    During pregnancy n after, is the most crucial period kalau tak jaga. The facts is, its very troublesome (to me) during pregnancy wearing bra. But we shld always putting it on, otherwise that will make our breast sag. But its ok when sleeping.

    Proper in wearing it thus help maintaining the fuller shape as well. :)

  22. hanz berkata:

    pakar buah dada n bra tul la mj ni..:)

    • MJ berkata:

      Hanz,

      kalau ko dah kahwin, ko belikan satu for ur wife.
      Good band biar mahal skit but give good support for wife.

      I like to use Victoria secret.. google n look for it where to but it.

      Nice, good support cum sexy! *wink*!

  23. farhan271094 berkata:

    Bagus tak laa sangat,but teruskan usaha anda menyampaikan maklumat……

  24. mofar berkata:

    kalau nak cantikkan,besarkan n kencangkan payudara beli puearafirm.. lemas 1 minggu naik 1 cup.. mofar79@gmail.com moneyback gerenti…

  25. pakcikli00 berkata:

    Coli cawat besi ada ke untuk melindungi payudara wanita daripada peraba miang ?

    • kebayan berkata:

      pakcikli00 .. betul ker kalau payudara besar ..abg sayang hehe ..

    • Dilemma berkata:

      Hahahahha…kak kebayan??? so unbelieveable… ;) notti ye…. nge..nge..nge..

      pakcikli00, kalu dah miang tu, pakai apa pon takleh nak halang dah… ven pakai cawat besi skali pon!! heehhee… ;)

      • Jelita berkata:

        mana ada cik li… tapi kaalu untuk cik li.. mungkn ada kot??

        ye tak dilemma??

      • Dilemma berkata:

        iishhh…tetiba plak teman teringat satu baju kawan teman tu…fuhh…cantik…!! kaler biru, siap ada getah kat dada… sure nampak besar jek gunung dia kat situ ek… hik..hik..hik..

        ppsst..teman tingin nak pinjam jap..nak tayang dgn cik abg…agak2 cik abg tergoda tak?? Selamat Berjumat Kliwon ler utk semua kawan2 kat intim malam ni ek.. hehhe…;)

  26. pakcikli00 berkata:

    Sayang bukan pada buah dada tapi pada buah hatinya, buah dada alat untuk mengoda dan biarlah berpada pada kerana bukan disitu matalamatnya, wallahualam.

  27. pakcikli00 berkata:

    Pakcikli datang ke sini kerana rindu untuk mengusik kalian semua, kalian mana berani melayari weblog Pakcikli kerana n3nya untuk orang dewasa sahaja.

  28. Dilemma berkata:

    abis tu, blog ni belom cukup sempurna kah untuk dikategorikan as 18sx? hahahaa… rasanya kami semua teringin bangat nak jenguk weblog pakcikli tu… kasik la promo kat sini… mana url nyer?? meh kita sama2 melayari ke sana lak..

    pssst : Minah. ko pujuk2 la pakcikli suh dia kasik url blog tu…pastu kita bikin havoc kat sana plak..nak? ihihi.. ;)

  29. pakcikli00 berkata:

    Hei delima rupanya kamu tak pernah melayari weblog Pakcik, weblog ini sopan sikit kerana dimiliki seorang blogger wanita yang berpengelaman, weblog Pakcikli ganas sikit kerana dimiliki seorang blogger jejaka. Walau bagaimana pun kedua weblog ini saling melengkapi di arena wordpress. Intri weblog Pakcikli terkini ” majlis seks maharaja China “, tapi ingat 18sx sahaja.

    minta laluan http://pakcikli00.wordpress.com/

    Terima kaseh.

    • Dilemma berkata:

      makaceh…. huhuhuh…

      takpe laa…kalu ah saling melengkapi tu, maknanya its a good start, rite?

      pssstt: kami kat sini ni agak brsopan antun sikit… tatau samada berani nak kasik komen/post ke idak kat blod pakcik nanti… katanya ganeh2 saja yek… ?? ;)

  30. Zidane berkata:

    huhu, dilemma punya saiz apa? B Cup? C Cup? World Cup?

    huhu, lama x nampak cik kak kita nii?

    • Dilemma berkata:

      iisshhh…en. zidane.. tu rahasia perempuan.. mana leh nak kasik tau kat sini… kang ada yg terlompat…ternganga…dan macam2 ‘ter’ lagi… huhuhu… tp yg pastinya takde lah sampai level world cup tu… agak2 setakat liga juara kampong je kut…hahhaha..

      ppsstt: I ada je la.. saja menengok dari kejauhan…but if u notice, i byk jgk post kat intim ni lately…kat my ferevert threads la biasanya… sbb situ leh jumpa kawan2 kat sini..

      ppsstt2: i thot, u yg dah macam ‘tenggelam timbul’ je nih… tak gitu?? banyak keje ye bang..?? ;)

  31. pakcikli00 berkata:

    Taniah weblog Dunia Perkahwinan… melonjak ke ranking n0 5 BOTD WordPress pagi ini berkat usaha bloggernya menghantar N3 yang lebih kerap sejak kebelakangan ini, peningkatan ini ada Pakcik rekodkan di intri weblog Pakcik. Bagaimana Dilemma sudah berjaya kah menjejak kaki kelaman weblog Pakcik. Kebayan adalah diantara peminat weblog Pakcikli.

  32. Dilemma berkata:

    Waaahh.. kak kebayan nie mmg cepat dan pantas no…?? huhuhu… patut lah dia mmg byk pengalaman.. dan pulak sedap je telinga bila baca kebayan nyer komen2 kat sini pon… rupa2nya dah lama jugak kak kebayan ni berkecimpong…huhuh..

    ppsstt…pakcik, saya blom smpt lagi aarr nak visit blod pakcik.. agaknya tgh buat ‘persediaan’ mental nak pi sana.. hihihi..

    • kebayan berkata:

      he .. he .. awat dilemma ,semua tempat dia dah merayap .Kak kebayan hanya memberi sokongan kat pakcik kita ni ..

      • Jelita berkata:

        best sangat ke kaka kebayan blog cik li tu?

      • Dilemma berkata:

        huhuhu…ehh jelita, hang ni kembar si minah jambu ek..?? mana minah? malam ni tak nampak plak dia kat sini… agaknya tgh berjumat kliwon dgn hubby dia ker?? muahahaha… jgn ada org ‘jelez’ sudah laa… huhuhu..

        jelita, u tak pi visit lg blog pakcikli tu? fuuhh… teman pi kejap jek… pastu terus cabut…naik seram plak rasanya…hihihi… daring sgt le…sampai sesak nafas teman baca artikel dia.. hahaha…!! betul tak cikli… caya lag pakcili nih… hihih..

  33. pakcikli00 berkata:

    komen Delemma lagi sedap mendengarinya, macam cerita Siti Muslihat aje. Dan yang menyeramkan kadangkala Pakcik ternampak bayang Dilemma di weblog Pakcik, tapi mungkin Pakcik yang perasan kot.maalumlah kita ni sedang berada di alam maya.

  34. Dilemma berkata:

    hhaaa… tak tahuuu… pakcik dah tengok antu rasanya… kekekeke…

    psstt : ada sekali td pi visit pakcik…tapi pakcik takdak kat umah…so, teman balik ler.. ;)

  35. pakcikli00 berkata:

    Sokongan dan dokongan kalian selama ini sangat Pakcik hargai, itu pasal pakcik selalu menjenguk halaman ini untuk melihat kalian bergurau senda. Sebenarnya Pakcik dah letih jadi Dukun Asmara ni, ada ke sesiapa disini yang hendak mewarisi ilmu yang Pakcik miliki. Tapi tanggung jawabnya berat kena pos intri siang malam, pagi petang.

  36. Firdaus berkata:

    hai..saya nak minta bantuan kepada tuan blog ni kalau lah boleh saya nak tengok gambar2 saiz payudara wanita dari cup A sampai ke cup yang paling besar sekali..harap tuan blog boleh email kan gambar2 saiz payudara tersebut ke email saya Firdaus_krc08@yahoo.com..tujuan saya minta gambar2 saiz payudara tersebut sebagai panduan untuk saya nak besarkan payudara isteri saya..akhir sekali harap tuan blog ni boleh tolong ye..TQ

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 343 other followers

%d bloggers like this: