4 Cara Hentikan Dengkur

Kira-kira 45% org dewasa mengalami masalah dengkur ketika tidur. Masalah ini lebih banyak terjadi kepada kaum lelaki dan mereka yg mempunyai berat yg berlebihan. Jika anda salah seorang yg mengalami masalah ini, anda boleh menghentikan kebiasaannya ini melalui perubahan pola hidup seperti berikut:

1. Mengubah posisi tidur
Dengkuran berbunyi ketika posisi tidur terlentang sehingga lidah tertarik ke belakang dan aliran udara mengalami penyempitan. Oleh itu, cubalah ubah posisi tidur kpd mengiring agar terhindar dari berdengkur.

2. Turunkan 10% berat badan
Orang yg overweight atau mempunyai berat bdan berlebihan mempunyai jaringan leher yg tebal dan memungkinkan timbulnya risiko berdengkur. Jika anda salah seorang daripadanya turunkan berat badan anda kira-kira 10%. Ia dapat membantu menghentikan kebiasaan yg menganggu tidur itu.

3. Hindari alkohol dan ubat penenang
Ubat penenang seperti pil tidur atau alkohol dgn kadar rendah boleh menyebabkan berdengkur kerana ia akan menekan pernafasan anda. Oleh itu, jauhi kedua-duanya.

4. Hirup wap air sebelum tidur
Hidung tersumbat juga boleh menyebabkan dengkuiran. Salah satu cara utk menghindari hidung tersumbat ialah engan meyedut wap air sebelum tidur.

7 Responses to 4 Cara Hentikan Dengkur

 1. mute berkata:

  ok deh, saran yang baok

 2. [...] 4 Cara Hentikan Dengkur Kira-kira 45% org dewasa mengalami masalah dengkur ketika tidur. Masalah ini lebih banyak terjadi kepada kaum lelaki dan mereka yg mempunyai berat yg berlebihan. Jika anda salah seorang yg mengalami masalah ini, anda boleh menghentikan kebiasaannya ini melalui perubahan pola hidup seperti berikut: [...]

 3. Thanxx For The iNformation..
  I will Inform My BrotER about thizz
  Anyway..
  Thanxx!!

 4. pejal berkata:

  Kesemua cara di atas tidak membantu untuk hilangkan dengkur saya semasa tidur,ada cara-cara lain yang boleh membantu,Untuk pengetahuan saya tidak lah seorang yg berbadan besar,umur 32,berat 61-64 kg

 5. abang telur berkata:

  cara yang mudah untuk meghilangkan dengkur ialah jagan tidur ha.ha.ha

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 345 other followers

%d bloggers like this: