Suami miang, isteri dingin

ANGKA 40 membawa persepsi berbeza pada lelaki dan wanita. Bagi lelaki, lazimnya usia ini dianggap permulaan hidup dan kematangan.

Bagi wanita, usia itu sering dikaitkan dengan perkara negatif dan dikatakan ‘saham mula menurun’.

Pada usia ini, lelaki menjadi lebih matang, tepat membuat keputusan, bijak memberi cadangan, lebih penyayang, lebih prihatin dan lebih dalam segala-galanya.

Malah, ada juga yang mengatakan pada usia 40, darjah miang lelaki semakin meningkat!

Wanita juga sering memberi alasan serupa untuk me nguatkan andaian bahawa lelaki memang miang. Antara yang biasa didengari, suami mula menjeling wanita lain, main kayu tiga malah berkahwin baru.

Jika ada suami yang mula menunjukkan tanda ‘keriangan’ luar biasa, diperturunkan sedikit panduan untuk isteri me nyekat suami bermain mata dengan wanita lain.

  • Layan suami seperti biasa. Hangatkan suasana dengan kata-kata yang memberangsangkan kerana ia boleh mem bangkitkan semangat dan suami berasa dihargai. Tetapi usah sekadar bercakap, isteri harus buktikan dengan perbuatan.

    Jika hanya pandai memuji, tetapi di bilik tidur isteri rebah dan tidur macam tunggul, pujian itu tidak bererti langsung.

    Tidak guna menyiapkan kopi dengan tujuh ramuan herba, sekiranya di katil isteri berdengkur kuat seperti bom, tanpa sedikitpun menghiraukan perasaan suami yang seperti gelora tsunami.

  • Wanita pada usia 40 tahun terutama mereka yang ramai anak, rata-rata sudah mula dingin seks. Bukan putus haid, tetapi mula tidak berapa minat mengadakan hubungan kelamin.

    Mungkin sebab kesibukan di pejabat atau letih melayan anak-anak sepanjang hari di rumah, isteri menjadi pasif di katil.

    Sebenarnya tanpa mengira usia, isteri patut bijak berbicara mengenai seks.

  • Wanita pada usia 40 hingga 45 tahun masih cantik dan menawan. Mungkin tidak secantik gadis belasan tahun, tetapi jika bijak mendandan diri, suami pasti tidak menjeling pada orang lain.

    Masalahnya, sesetengah isteri terutama yang menjadi suri rumah sepenuh masa, tidak menghiraukan soal ketrampilan diri. Mereka membiarkan rambut menggerbang macam pe nunggu pohon beringin.

    Dahi berkerut, bibir berkedut, tanpa bedak serta tanpa gincu. Pipi pula berminyak semacam.

    Apa yang dikehendaki suami ialah penampilan seorang isteri yang kemas, sopan dan kelihatan manja. Usah terlalu manja, nanti suami pula naik lemas.

    Tidak salah menyambut kepulangan suami dengan ha ruman. Semburlah pewangi yang boleh membangkitkan semangat.

  • Sentiasa senyum. Sambutlah suami dengan senyuman paling manis, ikhlas dan bukan dibuat-buat. Ingat, lelaki dapat membaca antara senyuman ikhlas dan senyum palsu.
  • Bilik tidur adalah tempat rehat bagi suami isteri, oleh itu haruslah beretika. Tempat tidur mesti selalu kemas dan menarik. Semburkan haruman supaya semerbak sepanjang malam.

    Sesekali taburkan bunga-bungaan wangi di atas tilam. Malangnya, bagi isteri yang sudah melewati 40-an, bau haruman di kamar beradu biasanya tidak dihiraukan lagi.

    Tiada lagi bau minyak wangi seperti zaman baru berkahwin dulu, tetapi lebih kepada bau minyak angin.

    Jika setiap malam hidung suami tersumbat bau minyak angin, matilah seleranya untuk ‘mencakar’. Ini mungkin nampak remeh, tetapi isteri harus memahaminya.

  • 19 Responses to Suami miang, isteri dingin

    1. akak berkata:

      Pada pandangan sy pulak, diusia 40 ni..la, hubungan intim lbh berkualiti dan lebih byk masa dpt bersama kerana anak-anak dah besar. kalau dulu masa kita lebih kpd anak2.

    2. drakula ta'do gigi berkata:

      Kalau macam ni dah tentu suami ado peluang lagi satu,kalau suami hilang tak balik malam pun ..tak pa…agak nya,suasah jugak member tengan membara dgn maajun Pak tani tetapi hampa kesejukan aja….mana nak tala…maaf zahir batin

    3. Arjuna berkata:

      drakula pun antam maajun pak tani jugakkk… haha… macam aku jugakk… sama brand kita ekk…. memang power kannnn..

    4. Arjuna berkata:

      akak.. jangan sematkan dalam diri usia 40 tu tua sangat. Nabi Muhammad diangkat jadi Rasul juga umur 40. Kalaulah logiknya umur 40 tu dah tak larat, knapa diakasi Nabi jadi Rasul memikul tanggungjawab berat masa tu. 40 tu maknanya boleh buat lagi banyak aktiviti sebabnya 40 adalah tarikh matang manusia… dia dah pun jadi remaja dan masih tak jauh dari remaja dan 40 juga dekat dengan orang2 tua.. so dia boleh berurusan dengan orang2 tua dan diterima kehadirannya tanpa dipandang terlalu muda. So waktu inilah kita boleh ketepi, ketengah, ke atas, kebawah, pendekata kelilinglah.. Macam juga ‘game’ suami isteri tu.. waktu 40 ni dah dikira cukup kreatif dah… macam2 fashion boleh… cubalah kalau nak tahu… hmmmm..

    5. juita berkata:

      memang lelaki mdambakan anak dara bila miangnya datang lagi, tp kita wanita harus rasional, lelaki bukan nak kan dara semata mata. sbb itu bila wanita dh masuk 40an, itu bukan tiket untuk menyepi diri. bg sy wanita 40an lebih byk tarikannya dr pada 20an. wanita 40an ni ada bermacam pngalaman. cuma yang kurang mungkin tak sepanas dan gum pun dh tak sesempit 20an dulu. tp itu x jd masalah byk dipasaran produk yg bleh kembalikan semua tu. yg penting smangat mesti muda dan yakin pd diri, yang mata dia takkan melilau jauh. byk ayat2 al-quran dan doa2 pengikat kasih sayang yg dibenarkan dlm islam, disamping kita ushakan cara lain, fizikal kita, dan cara ketrampilan kita di hdn org ramai. suami suka bila kita pandai bersosial dikalangan keluarganya, itu akan menaikkan air muka nya, kerana orang akan kata….pandai kau jaga istri, istri kau ckp tak melalut, tak mengumpat, dan bila org mintak pndapat bernas pula hasilnya. istri bukan tugasnya duk rumah je. istri mesti bw produk/ muka suami dgn bhati hati. di kalangan keluarga bila ada majlis, orang akan bercakap dan memerhati. bila anak sedara nak pegi oversea duit jgn lupa hulur2 kan, kata kata mesti slalu sedap didengar kwn2 suami, puji suami walau pun kdg2 apa yg dipuji tu dia tak pernah buat pun, dan kdg2 buat masakan special hantar kt ofis suami bg ofismate dia rasa masakan anda, dan sexs perlu mcm hot pie, laki 40an ni suka kan oral, sbb dia dh menurun sikit dia punya daya naik sendiri tu. jd kita wanita kene keje lebih skit la. sbb tu dia rs nak cr pmpuan muda yg bleh bg dia belaian lebih dr istri yg dh kurang smangat ni. jd jgn putus asa, kakak2 yang 40an ni, masih ada waktu, jgn mudah mngalah ok, try ur best pasti Allah akan makbulkan…..pendek kata kalu suatu hari dia tpandang pompuan cantik 20an yg ber-dara pun dia tetap akan menoleh sbb tahu yang kita ni istri lebih hebat walaupun sudah lama tidak ber-dara lagi.

    6. juita berkata:

      hati hati makan mak jun, kamu semua kene makan jamu yang diekstrak saja. yang serbuk takut2 jd batu karang kt buah pinggan dan kegagalan hati bg yang ada hepatitis B. sekarang memang tak nampak kesan, bila antibodi kamu menurun around 50an, baru datang petanda, itupun mungkin dh teruk dh. kat situ kene blanje duit berpuluh ribu plak nak buat pemindahan hati ke, nak tembak batu dlm ginjal. baik hati hati sekarang. baik korang bli akar kayu dan rebus sndri. sama je, yang beza air dgn hablur. air mudah di cerna dan hablur jd batu tkmpul. sakit beb, mak i kat kmpung dulu hantu jamu nona roguy, memang cantik sampai kini, tp kalu duk mngerang sakit buat pe. dh buat lazer batu pun dtg balik. batu tu berhantu kata dia. aku pun tfikir gak mungkin betul batu tu bhantu sbb duk dlm kantung air kencing.

    7. Arjuna berkata:

      betul kata juita… aku 40lebih… lebih tertarik pada wanita 40an dari anak dara.. (aku kan manusia, ada nafsu juga, tapi terkawal)

      Betul kata juita… ayat2 quran boleh jadi kekuatan lahir dan batin untuk membina hubungan intim. Kalaulah boleh suami ajarkan isteri baca quran. Atau tadarus Quran sama2 hari2 lepas magrib ke.. Ohhhh.. romantikkan??? Lebih romantik dari candle light dinner!

      Betul kata juita…, keterampilan wanita yang berkahwin disamping suami sangat penting. Be hand in hand dengan suami. Be as educated and motivated as your hubby. Jangan asyik bercerita tentang keburukan suami didepan orang maupun mak bapa sendiri. Jangan bunyikan nada merendahkan suami anda. jangan kecilkan dia dihadapan orang ramai. Hatta bercerita..”laki aku tidor je dia tau..” pun jangan.

      Betul kata juita…, prestasi atas katil wanita 40an lebih ‘wild’ dari anak dara. Talent, experience, performance semua cukup. Cuma kebanyakan wanita umur 40 an dah malas atau segan nak show talent, experience dan performance.

      Is anybody there? Booommm…!!

    8. Arjuna berkata:

      belaian? Yes.. lelaki 40an mmg lambat naik sendiri, tapi kalau dah naik x nak turun pulak. Haha.. tu kena terima fact. lelaki 40an mahukan lebih belaian.. belaian maksudnya belai segala2nya… especially belai kat ‘situ’.

      Malang kalau isteri tak pandai belai. Bagi lelaki pulak kena belai wanita di banyak tempat, sukar kerja tu.. tapi bagi wanita… bukan susah nak belai satu tempat tu saja.

      Aku perlukan belaian….

    9. nazrida berkata:

      arjuna, laki aku tak smpai 40 lagi, tunggu 2 tahun lagi, tapi sekarang nak tanya, boleh ke kalau dia aku kasik makan air rebusan akar pak tani tu? he he…bukan apa, sebagai persediaan saja…

    10. aida berkata:

      lelaki 40 an minat pempuan 40 an …. aku terima kata2 arjuna …. sbb dah alami.. dan prestasi di ranjang lebih baik dari usia 30 an… emmmm (hisap jari)

    11. ek ele berkata:

      suspen betul aku dengan nida ni…laki kau sebaya aku nida….kau biar betul…

    12. kamariah berkata:

      yessss juita….tepat sekali….akak setuju…

      kalau suami dah masuk 40an..isteri kena beraksi ala ala 20an gitu….
      walau bagaimana pun….backup mesti ada…..hehehe

    13. nazrida berkata:

      kak kamariah, back up tu ape??..he he…

    14. shy berkata:

      hi..i’m new here…..u all ni kelakarla. Tp memang betulpun, my hubby dah 42, aku 34, kadang2 aku rasa aku mcm singa kelaparan dek nak memuaskan dia…anyway, i like it so much..hehe

    15. Arjuna berkata:

      Nazrida.. bagus tu air rebusan pak tani…. amalkanlah selalu… Maajun Arjuna tu paling bagus. tak payah rebus2… dah banyak aku rekomen kat kawan2… semua kata ummph… aku dah 20 tahun amalkan Maajun Arjuna. Alhamdulillah dengan Izin Allah…

      Adakalanya.. selepas game aku tertidur… tapi aku ‘nye’ tak tidur2 lagi. Haha..

    16. nazrida berkata:

      Arjuna, Maajun Arjuna tu keluaran pak tani jugak ke?…mana nak dapat? he he (maluuuu.!!!!)

    17. Helmi berkata:

      isteri aku pula mau tinggalkan aku setelah kami b ersama selama 33 tahun. Dia kata mau bebas. Apa maksudnya tu ha. Apakah dia tidak puas dengan c Awang tu. Aku masih boleh membujakbah. Lebih kuat dari dulu sebab ada wild X babe.

    18. Helmi berkata:

      Nazrida, awk dah dapat e2 marjunkah?. Jangan lagi malu ok?

    19. maria berkata:

      nak tanya..husband i umur 39, i umur 28, tapi dia macam dah lemah la sekarang ni..betul ke majun pak tani tu bagus? coz dia tak berani nak makan ubat sebarang especially yang ada contain viagra.. tolong saya.. please… :)

    Tinggalkan Jawapan

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

    Connecting to %s

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox.

    Join 343 other followers

    %d bloggers like this: