Sista Ovari Ancam Wanita Dalam Diam

Oleh Hafizah Iszahanid

BAGI wanita yang sihat, setiap bulan ketika berlakunya kitaran menstruasi, telur dikeluarkan dari satu ovari untuk proses yang dinamakan ovulasi (ovulation). Telur ini melalui tiub fallopian ke rahim.

Secara terperinci, ovari adalah sumber utama hormon estrogen dan progesterone wanita. Hormon ini mempengaruhi proses pertumbuhan payu dara, bentuk badan dan rambut. Ia juga mengawal kitaran menstruasi dan kehamilan.

Tetapi jika anda mula berhadapan dengan haid yang tidak teratur, tertunda atau sakit ketika datang haid atau tanda-tanda seperti bengkak dalam abdomen, berat badan bertambah, kesakitan ketika bersama suami, tumbuhnya banyak bulu roma pada wajah, berjaga-jaga akan kemungkinan anda berhadapan dengan sista ovari.

Sista atau ketumbuhan ovari merupakan kantung cecair dalam ovari. Ia bagaimanapun boleh berada di mana-mana saja dalam tubuh seseorang. Jika ia berada dalam ovari, sista yang terbentuk biasanya bersifat ‘functional cyst’ .

Biasanya sista ovari itu bersifat benigna yang tidak akan berubah menjadi barah. Tetapi sebahagian daripada sista benigna ini memerlukan rawatan jika ia tidak hilang seperti kebiasaannya.

Jenis sista ovari

1. Functional Cysts – ‘sista fungsi’ sangat lazim berlaku. Dikaitkan dengan kelainan dari fungsi ovari yang normal, apabila telur cuba dikeluarkan seperti dalam proses ovulasi. Ia akan menghilang dalam tempoh sebulan hingga empat bulan.

2. Endometriomas – terbentuk pada wanita yang berhadapan dengan endometriosis, apabila tisu dari lapisan uterus membesar di luar uterus. Tisu ini mungkin terkena ovari dan mula membesar. Sista jenis ini mungkin akan mendatangkan kesakitan ketika hubungan kelamin dan ketika haid.

3. Sista folikel & korpus luteum – terbentuk apabila folikel yang menghasilkan telur dalam ovari membesar dan dipenuhi cecair. Korpus luteum pula jisim tisu berwarna kuning yang terhasil daripada folikel selepas ovulasi.

4. Sista neoplasma – dermoid, mengandungi pelbagai tisu seperti gigi, rambut, serpihan tulang – ovari polisistik, disebabkan timbunan sista-sista kecil yang berganda dan berlakunya ketidakseimbangan hormon.

Simpton sista ovari selalunya sukar dikesan sebagai simpton oleh sesetengah orang. Biasanya ia ditemui secara tidak sengaja ketika pemeriksaan pelvis. Apabila sista dikesan, imbasan perlu dilakukan untuk mendapatkan imej lebih jelas berserta ukuran, lokasi dan sama ada ia bersifat ‘solid’, dipenuhi cecair atau bercampur.

Untuk mengetahui jika sista ini mungkin barah, doktor biasanya akan membuat ujian darah untuk mengukur kehadiran bahan dalam darah yang dikenali sebagai CA-125.

Tetapi ujian CA-125 ini biasanya untuk wanita berusia 35 tahun ke atas yang lebih terdedah kepada penyakit ini.

Rawatan sista ovari bergantung kepada beberapa perkara, antaranya saiz dan jenis sista, usia (sama ada dalam tahun-tahun yang subur atau sudah putus haid), keinginan mendapatkan anak, tahap kesihatan secara total dan tahap serius gejala yang dialami.

Tetapi kaedah rawatan sista ovari ini biasanya menerusi pembedahan (itu pun jika ia tidak menghilang selepas beberapa kitaran haid dan bertambah besar, mendatangkan kesakitan dan anda sudah diambang pra menopaus) doktor akan membuangnya menerusi prosedur laparoscopy atau laparotomy.

Jika tidak, pesakit akan diberikan perhatian dan diminta kerap membuat pemeriksaan dalam tempoh sebulan ke tiga bulan untuk melihat perkembangan pertumbuhan sista ini. Ini biasanya rawatan pilihan untuk wanita muda yang masih inginkan zuriat dan tidak memerlukan pembedahan sebagai jalan terakhir.

135 Responses to Sista Ovari Ancam Wanita Dalam Diam

  1. saya menghidapi cyst..adakah masalah ini membolehkan saya sebagai pesakit untuk hamil secara normal kerana saya baru sahaja mendirikan rumah tangga dan inginkan zuriat. bantulah saya…

  2. janna berkata:

    adakah sangat perlu dibedah jika ovarian cyst sebesar 8.7×7.1

    • hilyawati hilya berkata:

      bergantung kepad dktr.mcm sy msa sca 7cm tu dktr nshtkan terus operate..last2 time operate bkn nye 7cm tp saiz dh 10cm.alhamdulillah..semua telah selamt…

  3. blacktiara berkata:

    Saya baru terbaca artikel ini… Sebenarnya saya telah disahkan menghidap sista ovari berukuran 7x7cm pada 31/3/2009 yang lalu. Atas nasihat doktor, saya perlu dibedah memandangkan saya sudah pun berusia 35 tahun dan pernah berkahwin. Dan, alhamdulillah pada 20/5/2009 yang lalu, saya telah selamat menjalani pembedahan laparoscopy dan kini sedang berehat panjang. Setiap bulan, saya diwajibkan ke hospital untuk mendapatkan suntikan ubat bagi menghalang pertumbuhan semula sista.

    Bagi mereka yang telah disahkan mempunyai sista ovari, saya nasihatkan agar lakukan pembedahan laparoscopy atau sebagaimana yang dinasihatkan oleh doktor. Jika bimbang akan risikonya, boleh saya katakan sebagai TIADA RISIKO – buktinya, sebelum cukup 14 hari selepas pembedahan, dengan penjagaan makanan dan pengambilan ubat sampingan (air gamat dan pil pati haruan), saya sudah berasa sihat dan boleh bergerak bebas – hanya perlu banyak berehat, tidak mengangkat benda berat & tidak berjalan terlalu banyak.

    Jika risau akan kosnya, saya jamin SANGAT MURAH jika anda melakukan pembedahan di HOSPITAL KERAJAAN. Kita hanya perlu REHAT yang cukup selepas pembedahan – tetapi itu boleh dilakukan di rumah. Jadi, di hospital kita hanya perlu katil dan perhatian yang cukup. Oleh itu, anda hanya perlu masuk ke WAD KELAS 3 dengan kos keseluruhan (termasuk pembedahan dan ujian makmal), anda hanya perlu membayar bawah RM100.00 sahaja!

    Jadi… jangan biarkan ketakutan atau info yang salah membinasakan anda. Jangan tunggu sehingga sista menjadi kanser… lakukan perkara yang betul untuk masa depan diri sendiri dan keluarga. InsyaALLAH… semuanya akan lebih baik selepas sista disingkir daripada tubuh kita.

    • hilyawati hilya berkata:

      betul kata blacktiara tu.sy sgt setuju sbb keadaan u sama dgn sy.alhamdulillah sy pun br selesai wat laparoscopy n sdg berehat pjg.alhamdulillah mcm u jg sy mkn gamt n haruan dlm 14 hr dh rsa sht.cuma x wat keje berat n x jln bnyk.kepada rakan2 yg dh tahu ada cyst n dktr suruh buang,silalah akur….itu yg terbaik utk kita.percayalah…saya buat operation d hukm cheras.sgt baik servis d sana.tq staff hukm.all the doctors n nurses yg tlh menjaga n merawat sy….

    • emma berkata:

      nk tau berapa lama masa yg di ambil untuk pulih n brapa lama kna buat suntikan setiap bulan tu..?

    • Amira berkata:

      mira kene cyst tahun ni dari bln bape entah x ingat..br buat operation buang ovari belh knn bln 7 taun ni…bsr die lebih krg 25 cm…sediy jgk sbb br 14 taon dah kene buang 1 ovari..

    • jelita berkata:

      saya menjalani laparoscopy d hospital swasta terkenal pada 2010,tapi nyata proses itu tidak selamat,saya berjaya diselamatkan setelah menjalani emergency opt selepas itu.Nasihat saya,open method lebih selamat.saya telah menjalani 3 kali operation membuang ovarian cyst & removed left ovary.Sekarang yg tinggal sblah kanan yang skrg ini ada mengandungi cyst.opt lg skali?serik & fobia rasanya.

  4. KAT berkata:

    sy juga disah penyakit sista ovari.doktor nasihat sy buat penbedahan,sekarang sy tengah fikir,buat di swatsa atau kerajaan!!kwn i ckp kerajaan mau tugu 1/2 tahun or 1 tahun mcm!!sy juga sgt taku akan tukar barah…tapi swatsa i pun takut sgt mahal…sila beri komen mana patut i pergi??

    • Kak Zi berkata:

      Kak Zi baru saja trjumpa laman ni,kak sangat brsimpati.Bmana keadaan skrg.nasihat kak, walau ke mana pun kat buat kputusan nak prgi, di samping berdoa ,kat kena cuba juga ikhtiar cara lain.Apa apapun semua nya datang dari Dia.Kuatkan semangt. hubungi kak zi di no 014 -8150521,mungkin boleh berkongsi maklumat dan idea.

      .

    • hilyawati hilya berkata:

      kat jg lengah2kan if dktr nsht wat operation.jgn buang msa kir nk wat spital swasta atau kjaan.x semua spital kjaan kna tggu lame.buktinya sy br lepas operation..tak smpai dua bln dktr operate my ovarian cyst.kt hukm cheras.servis is the best.cekap,cpt n pantas.semua bjln lancar alhamdulillah

  5. ila berkata:

    sy wat laparoscopy pd nov 08 slps dkesan de cyst pd aug 08..klu ikutkn doc,sy hrus dbdah pd oct 08 tp memandangkn wktu tu final exam,sy minta pd bln nov..sy g scan d klinik swasta pd aug 08,cyst dh 7×6 cm..so doc wat surat suh g refer ke hsptal krjaan..d hsptl,sy dbri appoinmnt utk jmpe doc 4 d next month..ble sy jmpe doc pd tarikh appoinmnt,doc scan n syorkn sy jlani operation..by d way,sprti yg sy katakan td sy trpkse minta postpone ke trikh len..ble operate,saiz cyst dh 10x8cm..doc ckp nsib bek x pcah dlm bdn..rwtan susulan sy d inject dgn lucrin 6 bln brturut2..kemudian 5 bln slps suntikan trakhir,sy dtg utk appoinmnt yg strusnye iaitu pd sept 09..cyst de d ovari kri pulak 3×3 cm..anyway depends pd bdn individu,de yg lmbt tumbuh blk cyst,de yg leh mengecil saiznye..d cni sy ingin minta sesiapa de cra utk mngecilkn saiz cyst sma de melalui ubat2an,supplement,mkanan @snaman..tq

    • mila berkata:

      takutnye dgr psl cyst tumbuh blk..sy pon slah seorg dr akak2 sume,sy skrg tgh brehat sebulan di rumah selepas operet ovarian cyst..sy br berkahwin 6bln,sy dan suami sgt mgharapkn cahaya mata dlm umahtgga kami,tp sy takut cyst ni menyebabkn sy tidak hamil..akak2,tolonglah beri pandangan…adakah sy berpeluang utk hamil????

      • hilyawati hilya berkata:

        salam mila,,,akak pun br dua bln d operate cyst ovari kanan dh 10cm x 10cm..bsr x??terkejut sbb dktr scan dlm 6-7cm….mmg kna bedah..xde jln lain takut cyst pecah d dalam,,dktr kta kita ada peluang hamil..jgn rsau n yakin pd ketentuan tuhan.buktinya d saat akak buat temujanji dktr for that operation akak disahkan pgnent dua buan,,so dktr trpaksa tunda operation cos ngandung tu,tp dktr nasihatkan buat operation bila baby dh 4-6 bln kdgn,tp tuhan maha mengetahui apa yg baik n x baik utk hambanya,,,,,genap 3 bualn pgnen akak keguguran dan trpaksa wat cuci rahim d hosp…tanpa berlengah lg dktr terus operate cyst seminggu after gugur tu..takut termengandung lg n taknak gugur lg dek kerana ada cyst ni..kdgn x kuat ….cyst quite big size

      • hilyawati hilya berkata:

        akak beranikan diri jpa dktr sbb terlau nakkan baby lg..anak sulung dh 6 tahun skrg..hairan juga napelah susah sgt nk ngandung lg sedangkan xpenah merancang atau ambil pil perancang…ank sorg saja pun sunyi bila die dh besar….so lepas operatr ni dktr suruh rehat 3 bulan n terus cpt2 try to pregnant again,,,,,,kita kna terus berusaha n selebihnya serahkan pd NYa

  6. ita berkata:

    alhamdulillah terjumpa laman ni.
    Saya pun tetiba sakit belah kanan,,, macam apendix plak. pedih mcam nak kuar period (dah hari ke 7 period dah kering pn. Risau jugak.
    Sbb dulu tahun 2003 penah buat operation kat ampang putri (ofis yg bayar) skrang, panik gak. takut tumbuh kembali.. tak penah lak amik injection atau apa2 utk menghalang petumbuhan semula cyst tu..
    seram plak.. umur dah 41., berkahwin, anak 2 dah besar, yg. kecik umur 14. camana iek…??? gi LPPKN boleh ke wat pap smear & scan? sbb kos kat tempat2 kerajaan murah. hanya risau kan lambat je.. sesiapa yg ada nasihat?? TErima kasihh..

  7. emma berkata:

    Salam. saya pun salah sorg dr korg semua..umo 27 da kawin ank 3. Baru tau ttg penyakit ni last month. Sekrg tgh wat rawatan susulan n tunggu laporan ujian darah dr hukm.Bnyk kwn suh pi swasta tp swasta mahal giler..takot tk mampu je..so pilih gomen bnyk org suh pi hukm sebab kt sana ok, i mean lebih cepat dr gomen yang len..sesapa ada pengalamn leh share nk tau gak kos operate n rawatan smua skali brapa riban habis :)

    • hilyawati hilya berkata:

      emma: xyah g swasta pun xpe..g je hukm cheras,servis cekap cepat n pantas..sya guru so guna GL.klu byar dlm resit tu dalm rm400 lebih..alhamdulillah saya dh kembali sihat skrg setelah dua bulan operation cyst d HUKM..cuma kesam pmbedahan pinggang n bdn mudah letih,,,,dh mcm org tua sakit pinggang pulok

      • emma berkata:

        yeke, emma mmg pi buat rawatan kat hukm pun..next thursday (5.08.2010) nk wat laps..tapi wati cekgu so ada GL mcm emma ni keje swasta..tanya bhgn pembayaran kos buat laps & endo bleh cecah 3000 lebih itu kalau xde komplikasi..sesapa yang wat laps& endo or operate bayar sendiri kat hukm brapa kos nk tau jugak…plssss reply…thanks :))

      • asmani sauti berkata:

        sy pn wt kt hosp krajaan jgk.bln 1 2011..alhamdulillah skag ni mkin sihat..harap
        p2nya lpas ni dah xde pape..kesan pembedahan
        tu memang ade mcm mdh letih n skit pinggang..

      • shaz berkata:

        sy bru bt op buang cyst 8cm n 2cm.1week y lpas.apa y ptut sy bpntang ye kak..doc biasa la ckp suma bleh mkan ja.

  8. suria berkata:

    saya mengalami bengkakan pada ovari 4x3cm….apakah itu?mungkin kah ia akan menjadi kanser sekiranya lambat dirawat…

    • emma berkata:

      masih kecik lagi tu..better rawat cepat..mcm emma mula scan 1.7.2010 9×6 last scan 27.7.2010 11×6 doc suh operate sebab xde cara len lau lmbt takut makin sakit or pecah kt dlm or spin..tapi ujian darah Alhamdulillah bukan kanser..

      • hilyawati hilya berkata:

        emma:semoga cpt di operation n semoga kembali sht,,jgn rsau..semua akan kembali normal after this.seminggu dh boleh jalan ok dh..sebulan dh mula sht…so 5 0gos wat lap cystectomy ye?teringat saya sehari sebelum operation darah saya melambung tgginye.bp tak tntu hala.takut sgt2.dua tiga kali telan pil tdo.nurse tnye “takut ke???mmgle takut wei…kul 8 pg terus d usung ke operation theatre.telan pil tdo n terus x sedar diri..jam 12 buka mata n rsa xberapa stabil,rupanye sya dh selamat d bedah…….sempat lg ckp kt dktr bedah saya nk tdo lg ni dktr,,,,terus sambung tdo lg smpai ke malam jam 8mlm br fully sedar n lapar n dahaga n nk kencing..hhehehe..pengalaman n kenangan yg x mungkin saya dpt lupakan dlm hidup ini

  9. hilyawati hilya berkata:

    suria:dh jpa dktr kata pe???better terus wat susulan dktr pakar..sya mula2 scan cyst 4-5cm..rupanye saiz sebenar masa operation 10cmX10cm besarnyer..masya Allah….tuhan maha besar..maha agung

  10. adibah berkata:

    salam..
    saya baru berkhwin selama 9 bulan. saya juga penghidap ovary cycts di kedua2 belah bahagian kiri dan kanan. Kali pertama scan ukuran dalam aggaran mencecah 5cm di sebelah kiri dan sebelah kanan plak 3.5cm… Saya amat terkejut dan memang menangis,memandangkan saya baru berumur 23thn dan masih tidak tahu apa2 ttg cycts nie. ALLhamdulillah saya hanya mengalami cycts yang ringan dan ALLAh telah pertemukan saya dgn NONI Chewable(BIODEX). Dgn berkat biodex itu juga saya amik selama 2minggu, Dgn izin ALLAH juga saya disahkan hilang dan ovary cycts mengecut..Saya amat terkejut. Period saya teratur dan on time kalau lewat atau cepat cuma 1-2hari saja.skrg nie saya masih lg buat rawatan 2bulan sekali g check di hospital pakar KPJ… tp yang menyediahkan saya,saya blum lg di kurniakan zuriat.. saya amat2 sedih dan takut seandainya saya tidak mempunyai zuriat dan cysts nie menjejaskan saya untuk dapat zuriat.Saya ada juga mencuba biodex tp memandangkan biodex ni memerlukan kos mahal lalu saya ubah produk kepada set hamil DCL.. Adakah cysts nie boleh menjejaskan kita untuk mendapat zuriat?????

    • yna berkata:

      Salam..
      Saya pun salah seorang penghidap ovarian cyst..cyst saya belah kanan 7x6cm dan menerima rawatan susulan di husm..skarang pun saya tengah hamil 15 minggu..sepatutnya saya akan dibedah 24/9/10, tapi disebabkan risiko sangat tinggi terhadap baby yang sedang saya kandung..saya rasa pasal senang atau ukar untuk dapat zuriat ni bergantung juga dengan jenis cyst tersebut..

      • hilyawati hilya berkata:

        alhamdulillah yna pgnen ye..ada cyst xpe kot..so skrg dh bpe mggu dh pgnen??harap semuanye sihat..saya msa kndungan 3 bulan keguguran n the cyst terpaksa dibuang terus after gugur…cyst saya d right ovari besar 10x10cm…saya doakan yna selamat bersalin n sht semula….

  11. mieza berkata:

    salam..saya jugak ada cyst d ovari kiri..dapat tau lepas turun darah masa pregnant 2 bln.pergi GH dktor check ada cyst 5x5cm n 2 hr lepas tu saya alami keguguran.doktr ckap kena buat operation buang cyst tu 4hb 11 ni tkut pecah sbb cyst tu solid bkannya ada cecair saya x fham sangat tp yg merisaukan saya bila doktr ckp kemungkinan kena buang rahim sama sekiranya dah jd kanser sbb doktr dah check kndungan hormon kanser dah tinggi..utk makluman semua umur saya 30thn n dah ada 3 anak semua girl hajatnya nak dptkan sorang baby boy tp klu Allah dah tentukan sata kena buang rahim setakat ni je lah rezeki saya..skrg ni saya tengah menghitung hr utk operation tu tkut pun ada n risau mcm mana nak uruskan anak2 spnjg waktu pntang.anak yg kecil bru 2thn..

  12. mieza berkata:

    klu boleh ada sesiapa nak share tentang penjagaan selepas operation n pemakanan…tolonglah saya

  13. wana berkata:

    salam, sy baru disahkan ovari cyst..period sy mmg normal nak x da period pain..tapi cuma sejak dua bulan ni perut sy dh semakin besar, ade yg tegur sy dah berapa bulan mengandung,pinggang sy sakit dan selalu cramped..nak makan x selesa..nak tido pun x susah kepala pening..telingan bengang..aduhh mmg mcm org mengadung tapi x da baby je…sy nak tahu berapa lama pembedahan ni berlangsung dan berapa tempoh untuk sembuh sepenuh….

    • ayu berkata:

      salam, saya pn baru je lepas operation kali kedua sist, dah nak masuk 2 mggu lps operation. Kali ni operation sebelah kanan, sebelum ni sebelah kiri. Dalam masa 3 tahun sist saya jadi balik. Macam yang wana cakap symtom2 tu sama dgn saya 4 bulan yang lepas. yang teruk sekali telingan bengang sampai x dengar apa org cakap. Saya ingat saya mengandung rupanya tidak. saiz sist saya kira2 6 cm masa operation. Sakit mmg x boleh nak ckp la.Dktr bagi ubat untuk kecut tp x kecut juga malah makin besar n semakin sakit. operation yg dijalankan lebih kurang 2-4 jam sbb hari tu saya operation start 10 pagi hingga jam 5 ptg. itupun lama sebab sist saya telah melekat pada apendiks dan bernanah n terpaksa dibuang sekali. jadi dua benda dibuang dalam satu masa. sekarang saya tengah berpantang, wlupn dah masuk 2 mggu, sakit pembedahan masih terasa. Nak lipat kain n menggosok baju sambil duduk pn masih sakit lagi. Nak try rukuk masa sembahyg pn x bleh lg. Rasanya tempoh sembuh dibahagian luar ambil 2- 4 mggu. Tp sembuh dibahagian dalam x boleh nak komen sbb x nampak. Mgkn berpantang lama sikit lebih baik sbg langkah berjaga2. X rugi kan.

      • Aini berkata:

        Salam k.ayu..sis ni tetap akan berulang klu kita xrawat berterusan..selain dr rawatan doc akk boleh cuba rawatan alternatif..klu nak tahu rawatan alternatif insyaAllah sy boleh kongsikan..ni no sy 0194374339

  14. Fiza berkata:

    Assalamualaikum…

    alhamdulillah, dapat juga saya info berkenaan ovarian cyst… terima kasih kerana sudi berkongsi.

    Saya baru nak jumpa doktor pakar 8 disember ni sbb masa gi klinik swasta untuk sakit senggugut, doktor scan ada ketumbuhan di ovari (ovarian mass).

    takut juga nanti kalau doktor suruh operate.
    ada tanya kawan yang penah buat, katanya tak sakit langsung pun…. sbb kita dibius..

    boleh tak kawan2 yg dah penah di operate share pengalaman?

    Terima kasih !

    • mieza berkata:

      salam mieza baru je lepas buat operation laparotomy buang ovarian cyst teratoma belah kiri.skrang ni sedang brpntg n luka pun dah semakin baik..cyst tu dah sebesar telur itik n dlmnya terdapat rmbut,gigi n mcm2 lg..operation tu mcm operate bersalin gak masa operate memang x rasa apa sbb dktr bius semua umpama kita tdr lah,lepas tu ada lah rasa skit ckit tp dktr akan bg ubat than sakit..so far x pyh risau cuma kita kena pntang mcm org bersalin n jaga lika biar sentiasa kering..selepas operate kita kena dok wad dlm semnggu n klu smua ok n kita x dmam lg awal blh blik rumah..kena bnykkan berehat n selepas 2-3 mnggu dah blh buat krja rumah ckit2.tp mieza ni dah sbulan masih x kuat nak buat krja rumah sbb dktr operate menegak bkan melintang jd susah ckit nak duduk n bangkit.sbb dktr tkut cyst tu jd cancer so lepas keputusan keluar kena operate lg sekali buang rahim syukur lah bkn cancer…

      • Fiza berkata:

        Terima kasih mieza kerana sudi berkongsi.

        Saya ada terbaca berkenaan NONI CHEWABLE TABLET (BIODEX) yang dapat mengecutkan cyst.

        Apa pandangan kawan2? ada yg dah penah cuba produk ni?

      • roslina berkata:

        mieza,nak tanya la.lepas bedah tu berapa lama nak sihat semula…saya risau if operation tu amik masa yang lama..awak bedah di hospital kjaankan?

      • asmani sauti berkata:

        miza:kes kite sma..cma sy di sblh ovari kana
        n..menegak jgk..lpas operate jan 2011 dr kte ade ckp ada kemungkinan kena operate kg sekali kalau laporan makmal ada sel kanser..tapi alhamdulillah ia
        bkn sel kanser..

  15. roslina berkata:

    salam…terima kasih kerana akhirnya jumpa kawan2 yang senasib dengan saya.saya disahkan mempunyai cyst di kedua2 belah ovari.sebelah kanan besar tul dalam 6cm x 6cm.esok ada temujanji dengan dr kat husm kubang kerian.saya dah memang amik kptsn tuk bedah..biasanya berapa lama kesan pembedahan tu sebab saya akan balik semula ke lahad datu sabah tempat saya bekerja…ada yang boleh tolong…

    • mieza berkata:

      maaf dah lama x buka laman ni..lepas operation mieza terlantar gak kat katil hspital tu 2 hr xleh bangkit..kencing pun pakai tiuu ..masuk hr ke-3 dktr cabut tiub baru leh bgkit pergi tndas tp x tahan asyik nak buang air je..dok kat katil x lama pergi tndas lg sampai ada la adik2 kat katil kat tndas u kira brapa kali mieza ulang-alik masuk tndas..kelakar pun ada..masa tu dah x sakit sangat dah blh bangun n turun katil sendiri..blik rumah cuma rehat je lah dah mcm pantang bersalin plak..seminggu kat hospital..lepas 2 bln mieza dah kuat leh buat kerja rumah cuma x angkat benda berat je..mieza operate kat hspital besar penang(kerajaan) murah je..RM130 lbh…

  16. Rokiah bt Mohd Noor berkata:

    As,kum pada 2007 saya disahkan ovri cyst.. pegi kehospital kerajaan buat pemeriksaan dah 11 cm tapi doktr kata tahun depan bulan 4-2008 baru dioperation saya mempunyai seorang anak berumur 8 thn selepas operation sampai skg belum mengandung lagi mungkin sbb saya ni beratnya 79 kilo dgn ketinggian 51 kaki ada penyakit darah tinggi x blh tension adakah saya patut makan jamu herba atau apa patut saya buat selain dari itu?

  17. Msss berkata:

    assalamualaikum.. Saya bru je jumpa blog ni.. Sgt2 memberi info kepada saya. Sya berumur 25thn,sudah brkahwin 4 bln,tp belum dikurniakn baby. Cycle period sya sgt tetap stp bulan dah tidak mengalami period pain. Tp sya selalu sakit di blkg pinggang sblh kiri dan sakit di bhgian ari2 sblh kiri jgk. Adakah ini tanda2 cyst? Harap sesiapa dpt mberi pndapat.. Terima kasih.

    • nas berkata:

      better pergi berjumpa DR sakit puan, dan dia akan dpt diagnos selepas scan…akak dh ada pglmn, pergi klinik biasa, asik bg ubat angin, sakit perut atau tahan sakit…last sekali pegi pakar, nahhh, ader cyst rupanya. lps tu, mmg x pegi dh klinik2 biasa. serik rasa ! mmg la kena guna duit yg banyak pgi pakar, tp amat puas hati..

    • ayu berkata:

      Tanda-tanda tu biasanya tanda untuk orang yang kena kencing kotor. saya pn pernah kena keadaan mcm ni. Biasalah bagi orang baru kahwin. Untuk rawatan dirumah better minum air kosong dlm jumlah yg banyak jika masih berlarutan kena jumpa doktor untuk dptkan antibiotik atau checkup apa yg patut.

  18. Msss berkata:

    blog ni dah tak aktif ker?

  19. zaihanim melan berkata:

    salam.sy br 5 hr lps buat lap sistektomi buang cyst solid 6x7cm di kanan ovari di htar klang. thanks kpd semua dr n nurse yg byk bantu sy. dh lama dpt sejak 2006 lps bersalin anak ke2. pastu notice period jd x teratur sebulan dtg byk kali. kdg2 x dpt bezakan haid dgn istihadhah. mulalah confuse nk ibadat. so g jmpa dr kat usj 6 kata ada cyst 2cm. bg ubat hormon je. tp nmpak berlarutan smpi dh besar dn kecut then besar balik.finally dr kat banting kata kena buang takut pintal kat usus atau pecah akan sebabkan sakit teruk. skrg rasa sakit pinggang n lemah bdn. ambik vit c byk2.dpt mc 2 mgg. nk try dpt anak lg sbb yg last dh 6 thn. sblm ni ada jmpa dr alternatif dia kata sy sensitif dgn antibiotik pd ayam ternak. sy kena pantang makan ayam tp degil so ubat dia bg x berkesan. cyst x kecut.mgkn ada betulnya kot sbb ayam tu ada stereoid. so ade sape2 leh suggest ubat yg blh dimkn untuk elak cyst tumbuh balik? cuba kwn2 bc ni…”Mereka yang kerap memakan daging ayam kini perlu lebih berhati-hati berikutan kadar hormon yang tinggi pada haiwan itu boleh mengakibatkan pelbagai komplikasi kesihatan. Pensyarah Fakulti Farmasi, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Dr. Mohd Zulkefeli Md. Jusoh berkata, kekerapan memakan ayam khususnya daripada jenis ‘ayam daging’ akan membawa kepada ketidakseimbangan hormon dalam tubuh”…

    • wawa berkata:

      saya nak tau dari akak2 semua..saya selalu skt pelvik bhg belakang n perut sblh kiri. kdg2 sakit sampai peha n kaki. dh 6 bln x period. bdn lth2 n loya. sy belum kawen lg.. adakah ini tanda2 ovarian cyst?

  20. nas berkata:

    salam…
    saya pernah menjalani pembedahan laparoscopy sekitar tahun 2005 yg lalu. masa tu cyst sy 3x6cm, dr mmg nasihat suruh buang dan saya mmg selalu sakit sebelum period.kekadang smpi pitam. selepas operation, alhamdulillah sihat. dan mmg dr bg saya pil utk menahan period selama 4 bulan selepas operation tersebut. tp sekarang, saya mengalami masalah period pain semula dan DR suggest saya ambik suntikan lucrin selama 6 bulan. baru mula tadi. saya operation di hospital swasta, belanja rm4200 ketika tu,…dan suntikan yang saya ambik skrg pulak sekali suntik rm500. mmg banyak pakai duit, tp alhamdulillah, sy sgt berpuas hati dgn servis di sana.

  21. wanie berkata:

    salam..saya pun ada cyst aroun 7-8cm..mgkin dh bertmbah lagi kot,tapi hopefully tidak laa..saya abca ramai yg wat lapo utk buang cyst ni kan? then lpas tu mmg senang n ramai yg dh berjaya pregnan,sbb doc mmg pesan suh cpt2 pregnant xnk bagi cyst tu tumbuh balik.. cuma, saya nak tau kalau buat open operation, xkanlan dlm ms terdekat doktor bg mengandung?luka pun xbaik lagi kan… takut la..

  22. Siti berkata:

    Sy pun br je check last friday n dr kata confirm ada ovarian cyst. Dr terus bg date operate bln depan. Sebulan lebih gak la nk tggu turn kt hosp kajang tu. Refer kt agen insuran, dia suggest sy tukar je buat kt private hospital. Blh ke nk tukar2 cemtu je ek? sape tau? ada apa2 procedure ke nk mintak tukar from gov hosp to priv hosp?

  23. hidayah berkata:

    Slm sume…sy br g klinik n doc ckp ada cyst belah kiri….then refer pakar cz peried da 2thn xdtg…sy sgt risau cz sy iginkan ank…..

  24. min berkata:

    Terima kasih atas info yg amat bermanafaat.Saya baru disah ada cyst 4×5 cm.Mulanya amat takut tapi selepas membaca pengalaman teman2 senasib dlm blog ini sekurangnya boleh di jadikan panduan.

  25. syaima berkata:

    salam semua…tenang ckt rasanya masuk kt sini sbb ada tmn2 snasib,.sy dah nk masuk 4 thn kawen tp msh blum punya ank,sedih sgt.pd thn 2009 sy g cek kt pkr skt puan ,doc ckp sy dpt ovari cyst sblh kanan 4.3×4.3,tp wktu tu sy buat x tau je ingtkan biasa2 je,pastu smpai la awl thn 2011 ni sy disahkan pregnt 2bln,pastu cek2 lg cyst sy dh mmbesar 6.5×6.5,then sy kguguran.skrg tgh berusaha nak hapuskan cyst tu dlu,bru nak cba pregnt lain..nyesal sgt sbb x dpt info sakit ni dr awl lg,klu x dh lama sy rawat dh.skrg nak minta pandgn akak2 sume apakah rawatan alternatif@cara2 utk hapus, musnah n lenyapkan cyst ni..tq

  26. ayu berkata:

    salam, saya pn baru je lepas operation kali kedua sist, dah nak masuk 2 mggu lps operation. Kali ni operation sebelah kanan, sebelum ni sebelah kiri. Dalam masa 3 tahun sist saya jadi balik. Simpton yang teruk saya rasakan ialah telinga bengang sampai x dengar apa org cakap. Lain2 simptom byk spt sakit pinggang dan ari2, pening n sakit kepala, mudah letih, stress, mudah marah, kaki dan pinggang cramp, sakit macam gastrik dan rasa macam rahim jatuh. Saya ingat saya mengandung rupanya tidak. Masa operation saiz sist saya kira2 6 cm. Sakit mmg x boleh nak ckp la.Dktr bagi ubat untuk kecut tp x kecut juga malah makin besar n semakin sakit. operation yg dijalankan lebih kurang 2-4 jam sbb hari tu saya operation start 10 pagi hingga jam 5 ptg. itupun lama sebab sist saya telah melekat pada apendiks dan bernanah n terpaksa dibuang sekali. jadi dua benda dibuang dalam satu masa. sekarang saya tengah berpantang, wlupn dah masuk 2 mggu, sakit pembedahan masih terasa. Nak lipat kain n menggosok baju sambil duduk pn masih sakit lagi. Nak try rukuk masa sembahyg pn x bleh lg. Sakitnya rasa macam tempat luka diregangkan. Rasanya tempoh sembuh dibahagian luar badan ambil 2- 4 mggu. Tp sembuh dibahagian dalam x boleh nak komen sbb x nampak. Mgkn berpantang lama sikit lebih baik sbg langkah berjaga2. X rugi kan. Ramai yang cakap, orang yang ada sist atau lain2 ketumbuhan tidak boleh makan gamat, ikan haruan dan belut kerana bahan2 ini meransang untuk pertumbuhan semula tisu. Kemungkinan besar tisu sist atau ketumbuhan boleh tumbuh semula.

  27. iza berkata:

    salam..sy bru je dpt tau yg de right ovarian cyst.sy tkt sgt2..doc suggest kan suh wt operation.sb cyst sy dh 7.7cm..selasa ni sy admit n rabu operate..sy x kuat smgt.tiap msa sy pk kn..sy tkt nk operation.mcm2 bnda x elok yg sy pk…

    • az.. temerloh berkata:

      iza ..awak kena kuatkan semangat sbb hanya diri kita sahaja yang boleh membuat kita sihat.. cuba awak bayangkan awak takut operate, tiba-tiba cyst tu pecah lagi besar jahitannya.. sbb ada kawan saya cyst tu pecah 2 minggu duduk hospital.. banykan sembahyang hajat & membaca alquran

  28. linz berkata:

    salam…saya berumur 25 thn dan mempunyai seorng anak berusia 10 bln..saya disahkan ada cyct pada mac 2011..cyct dah sebesar 5.6 X 6.6..19 MAY 2011 saya kena jmp Pakar HOSPITAL BANTING.rasa takut dengan bakal result nanti..saya dah 4 bln x dtg period..pada mulanya saya x rasa sakit apa2 cuma perut membesar mcm org mengandung..sekarang ni tersa sakit kepala n rasa loya2 mcm org mengandung plak..tp wat UPT negative (x mengandung)sangat risau..blh hamil lg ke law ada cyct ni??

  29. azue13 berkata:

    salam…saya berumur 37 thn dan mempunyai 2 chaya mata.Saya tahu saya mendapat cyst sebesar bola golf ( doc tu bgtau mcm tu ) thn lepas bila period saya teratur. Dan saya telah dirujuk kat O&G GH sehingga bln 5 thn nie and doc suruh kawal berat badan sbb cyst saya kecik dia ckp, Dan sekarang saya mengandung baru 6 mggu tp saya rasa perut saya dah mcm 3-4 bln besar nyer…berat pulak tuh..memang pengidap cyst kalu mengandung mcm tuh ker ? sila kongsi pendapat sekiranya ada mengalaminya…

  30. mylia berkata:

    salam…bru pat jumpa maklumat n jumpa kwn2 yg senasib dgn sy….umur sy 23 taun..blum bkwin…sy pown bru jew jalan operation buang cyst….pada mulanyanya scan 9 cm n then sminggu pas tahu, sy mjalani pmbedahanr. masa dr kuarkan 20 cm…dr ckp bsr sama baby 4 bln..masa scan sblh kanan je nmpk….bila da operate ada cyst belah kiri….tp sy syukur ovari sy x dibuang spt yg dr ckp pada mulanya…..skrg sy tgh tunggu untuk jumpa dr pada 26/9 untuk tahu tahap cyst 2 sama ada bahaya atau tak..doakan sy…sangat takut skrg….

  31. Izan berkata:

    salam semua.. saya baru je diberitahu saya ada cyst 8.33×6.53 cm. aduhai rasa takut, panik semua ada.. saya mula kesan ketidaknormalan bila period tak berenti 13 hari dan banyak darah keluar tak henti membuatkan saya penat tak terkira. saya ke klinik dan diberikan ubat stop darah & ubat tahan darah.. hari ni saya nak ke hospital utk check up. yg menyedihkan hari raya dah dekat baru dapat tahu.. adakah saya kena menjalani pembedahan? lama x kalau nak dapat giliran hospital kerajaan? nak ke swasta takut x mampu sebab cost mahal.. pls advice.. tqvm

    • az.. temerloh berkata:

      saya pun sama mcm izan .. baru tahu ada cyst.. memang saya tekad nak buat kat hospital swasta kos rm 4000.00.. tengok besar @ kecil cyst tu.. mujur rakan pejabat isterinya doktor pakar hospital kerajaan jadinya dapatlah saya temujanji 9.9.2011 ne..hospital kerajaan sekarang dah cepat dah semua sistem online.. semua yang kena penyakit ne pasti sedih tatapi ada hikmahnya. mcm saya cyst air dalam air ada daging jadinya kena buang ovari.. takut2 daging tu sel kanser.. takutnya minta jauhkanllah.. mungkin 3 hari kena duduk hospital.Anak saya dah 8 tahun jadinya teringin sangat nak dapat baby. Tapi doktor kata tak ganggu kesuburan sebab masih ada lagi sebelah.. Doakan saya selamat ya ..amin

  32. NUR berkata:

    salam…alhamdulillah sdkit sbyk sy paham mngenai cyst ovari ni…23.08.2011 baru-baru ni sy bleeding truk…bujang lg..sume tanya samada sy pregnant…mula2 rasa nk buang air kecil..tup2 tgk darah kuar xhenti2…abes berapa pad sy tukar dlm brape mnt..kira2 4 pad jugaklah…bila dh teruk ofismate trus bwk p klinik n trpaksa nek ambulans ke hspital serdang..gomen kne tunda..nxt 2 month bru check up lg…keesokannya, sy p ke klinik swasta..doc buat scan dah sy diberitahu bhw ada mslh cyst ovari di belah kanan…xtaw berapa ukurannya…risau mula terasa…apa perlu sy buat..tggu laporan doc after raya…mcm2 sy pikir samada ia merbahaya…dan yg plg risau risiko utk hamil tu rendah ke? selain buat pembedahan ada cara lain x?..

    • az.. temerloh berkata:

      Nur.. mmg takde cara lain selain pembedahan..sebab ketumbuhan.. risiko untuk hamil mungkin ada sbb nur bukan kena kedua-dua belah.. pergilah cepat takut2 cyst memecah dari dalam

  33. zar berkata:

    saya baru je di sahkan ada cyst 5.7di kiri ovari.saya nk tau cmne procedur pembedahan laparoscopy…lpas operate kita boleh bgun mcm biasa atau sama mcm orang bsalin operate….

  34. zue berkata:

    Saya pun baru dapat tau last friday yg saya ader cyst tu.. 3 lagi n semua sblh kiri.. patutla saya xhamil2 lagi sdgkan dah stop planning.. sdh n takut…xtau nak buat aper.. tapi doc ade bagitau saya sruh amalkan evening primrose oil n habbatussauda. makan EVO tu 3 biji yang 1000mg sehari.. dia jmpa balik dalam masa sebulan utk tgk samada cyst tu me mmbesar atau mengecut… risau sangat.. sbb mula2 igt cyst ni biasa jer tapi bila cari info dapat tau yang cyst ni boleh jadi barah ovari..

  35. az temerloh berkata:

    alhamdullilah pembedahan pd 9.9.2011 telah berjaya.. ovari & ketumbuhan pada belah kiri telah di buang…belah kakan pula ada minyak, lemak & rambut.. setinggi penghargaan tak terhingga di ucapkan kepada doktor melati hoshah temerloh..hanya allah yang membalas jasa baiknya..14.11 ne tau keputusan sama ada daging tu ketumbuham biasa(tumor) atau sel kanser.. allah ada kepadanya kita memohon pertolongan..walauapa pun sy masih peringkat awal tetapi saya ingin kongsikan bersama satu kisah yang menyayat hati kawan satu wad..dia surirumah.. cyst tumbuh masa dia mengandung anak ke 3nya..doktor kesan & suruh datang hos untuk operate 2 mgu lepas bersalin.. dia ingat takde apa & cyst mmg tak sakit…baru2 ini 2 minggu ne dia muntah mcm org mengandung sampaikan dia mmg buncit mcm mengandung.. dlm masa 1 tahun 6 bulan cyst telah bertukar menjadi kanser.. & kanser tadi sudah pergi keparu-paru..kanser tahap 3 & 4 dah… kawan bersama -sama kita berdoa semoga k.ida selamat.. pengalaman ngeri kanser boleh membunuh dalam masa 2 minggu.. sy tengah pantang ne.. ambik pengajaran ikut nasihat doktor..dia lebih mengetahui & ingin menolong

  36. ila75 berkata:

    saya baru trjumpa blog ni..sblum ni byk dpt info dr blog luar(so susah n kongsi n share)..saya disahkan ada cyst ( 6 cm di ovari kiri) thn 2003 .sblm hamil ank prtama..operate masa kandungan 4 bln..alhamdulillah..baby selamat n skarang dh brumur 8 thn..tapi cyst x dpt dileluarkan sepenuhnya hanya cecair shj dpt dikeluarkn…alhamdulillah saya sihat n dpt ank ke dua thn 2006..thn 2009 sya buat ultrasound slps slalu rasa sakit pinggang, sakit belakang n kencing kotor..

  37. ila75 berkata:

    saya baru trjumpa blog ni..sblum ni byk dpt info dr blog luar(so susah n kongsi n share)..saya disahkan ada cyst ( 6 cm di ovari kiri) thn 2003 .sblm hamil ank prtama..operate masa kandungan 4 bln..alhamdulillah..baby selamat n skarang dh brumur 8 thn..tapi cyst x dpt dileluarkan sepenuhnya hanya cecair shj dpt dikeluarkn…alhamdulillah saya sihat n dpt ank ke dua thn 2006..thn 2009 sya buat ultrasound slps slalu rasa sakit pinggang, sakit belakang n kencing kotor..hasil dpd scan..cyst tumbuh semula di ovari kiri (lebih dr satu..yg paling besar + – 7cm yg kecil 4cm) ukuran semua sekali 11..n ovari sblh kanan 5 cm..) saya minta dirujuk ke PPUM..pada bln 11, 2010 saya tlh mnjalani laproscopy.di PPUM..saya hrp semua akn selesai..tapi buat rwatan susulan.cyst diovari kiri masih ada…doktor. hanya buang tiub felopian kiri yg bengkak..dan cyst di ovari kanan)..alasan..terlepas cyst di ovari kiri…cyst trletak dibwh usus besar..sbb buat laproscopy susah nak buang..takut ada komplikasi lain..dan waktu konsultasi saya ada beritahu masih brhasrat utk hamil ..so doktor buat dgn berhati..agar x merosakkan sistem peranakan..doktor. suggest saya buat hyterectomy (buang semua sistem peranakan).Oleh kerana kecewa..saya smbung rawatn di DEMC..cdngan yg diberi sama ..buat hysterectomy..so..sekrang ni,sya dlm dilema..sbb saya baru brusia 39..tkut dgn sistem menopause awal..setakat ni period saya regular..28 hari, gejala senggugut yg boleh saya atasi..cuma sakit belakang yg berlarutan..tapi bacaan CA125 saya 59(diambil pada 4/9/2011) pada bln 5, 2010 (bacaan= 38) ada peningkatan..bln 10 nanti saya akn buat lagi CA125 ..nk tgk perbandingan..prlu ke saya tangguh hysterectomy tu..sesiapa yg terbaca harap beri pndapat

    Balas

    • misah berkata:

      sya pun mcm ila jg..tp dkt gh sban nak buang smua..sya tkut..mnepous awal..umur bru 37..skrg buat rwatan di ppum..proser ppum ckp hnya senggut..tggu buat mri bln ogos nie

  38. ina berkata:

    salam, st br lepas mnjlni pbedahan buang cist 12 hr lalu di htaa, sgt bagus doktr n jururawat d sana, bln 7 dpt kesan bln 9 opt, pantas juga kt hosptal krjaan, satu sen x byr, claim elaun hosptal ngan syrkt insurans…x byr sbb ada gl.

  39. ina berkata:

    ms kt htaa, ada sorang pskit mnjlani pmbdahan buang semua mcm awk cite ila..doktr nasiht mcm tu gak..anak dia 3 org, doktr ckp yg penting nyawa takut nanti jd kanser lebih teruk.so dia pkir yg tbaik, buang. ms sy keluar wad dia masih kt hsptal..

  40. az temerloh berkata:

    cuba ila buat sembahyang hajat ..minta tuhan beri petunjuk jalan terbaik.. dan cuba g hos lain dengar pandangan doktor yang berbeza… tapi klu di lihat pesakit kanser adalah lebih baik di buang jika itu jalan terbaik kerana klu kita sihat kita masih boleh beramal kepada allah.. dunia hanyalah sementara akhirat kekal abadi…

  41. ila75 berkata:

    maaf silap taip umur..umur saya 36 bkn 39 thn..nk tunggu sampai 40 thn, lagi 4 thn..blum jumpa lagi org yg umur saya yg dh buat total hysterectomy..klu ada sesape yg trbaca blog ni umur x smpai 40 tapi dh buat total hystrectomy..tlg la share pngalaman…

  42. ila75 berkata:

    ina..brape umur patient tu..doktr yg sya jumpa pun ckp mcm tu la…skrg ni fikir tntg kesihtn diri sndiri..tapi skrg ni, yg sya cuma fikir ..mcmana rasanya menopause awl..ble ke sya cope…

  43. Aini berkata:

    Sy bru terjumpa blog ni..cancer n sis skrg ni dh menjadi sakit yg sering wanita hadapi..anak kawan sy bru 5 tahun tp dh kna buang rahim kedua2 sbb sis..bukan org yg dh kawen tp semua perempuan berisiko utk mendapat sis or cancer ni..selain rawatan doc kita juga perlu tgk rawatan alternatif..ada sorg akak tp skrg dh xde..sebab cancer payudara..doc jngka hayat beberapa bulan je tp alhamdulillah berjumpa ngan kawan yg prihatin syorkan pkai PB alhamdulillah dpt bertahan 2 tahun lebh..ajal maut ditangan Allah tapi kita disuruh berusaha..PB ni mmg diakui dpt melambatkan proses sel kanser n merwat badan..nak tahu lebih lanjut boleh call or sms aini 0194374339..

  44. nadeeya berkata:

    saya disahkan menghidapi cysts, hari khamis ni 21 oct 2011 saya akan menjalani operation. saya ingin bertanya sekiranya datang period pada hari operation adakah operation ini boleh di teruskan atau tidak. Sebelum ini Dr ada bgtau saya pastikan hari operation tidak datang period, apa kaitannyer operation dengan darah period. Mohon pandangan semua.

  45. siti berkata:

    salam semua..rasa tenang sikit lepas bc komen2 semua kat blog ni..rupanya ramai yg senasib. sy umur 25thn, baru kawen 6bln..pada 10/8/2011 ketika buat pemriksaan dktor di klinik swasta di perak sahkan saya ada cyst sebesar 2cm, utk kepastian sy buat lg pemeriksaan di klinik pakar sakit puan di kedah pada awl bln 9 dan dktor disitu bgtau sy tiada cyst. pada 14/10/2011 sy jumpa lg dktor di perak utk temujanji yg kedua dan hasil pemeriksaan mendapati cyst sy ttp ada dgn saiz 2.4 cm..buntu sy memikirkn kerana pemeriksaan dgn dktor dikedah dapati sy tiada cyst. tetapi saya tidak ceritakn hal ini dengan kedua-dua dktor yg sy temui..pada semua yg bc leh tlg x beri pndpt? lg satu dktor di perak ckp cyst ni akan mengganggu kesuburan dan beliau sarankan utk ambil ubt subur tetapi ubt subur mgkin akan menyebabkan pertambahan saiz cyst..tlg komen..tq :)

  46. ani berkata:

    salam,pada 21/10/2011saya menjalani pembedahan apendik,semasa pembedahan dijalankan dr surgeon kata dia nampak ada sis pada ovari kiri saya,so dr sakit puan take part buang sis tu,satu pembedahan buang 2 penyakit,tp result pasal sis tu masih belum saya ketahui,skrg saya sedang berehat selama 2mgu sehingga next appointment,dr surgeon ada kata kesakitan teruk yg saya alami bukan kerana apendik kerana apendik saya masih belum pecah,mungkin kerana sis tersebut yang sudah pecah,mulai sekarang saya nak tahu sangat info pasal sis ni,

  47. wan_greengulz berkata:

    Saya berumur 27 tahun dan disahkan ada cyst pada ovari sebelah kiri.. Saya ingatkan itu sakit biasa je…bila buat check up kat klinik kesihatan Putrajaya saya di sahkan ada cyst.. kes saya dirujuk ke hospital serdang… apa yang buat saya terkejut saya ditahan dan dr menyatakan saya kena operate.. Hanya tuhan je yang tau… menitik air mata bile dr ckp cyst tu berukuran 12cm x 7.2cm… nak meletup kepala ni biler dengar.. dr nasihatkan kena operate coz cyst tu berpusing dan dikuatiri ianya akan pecah.. Saya pada hati yang sama saya dimasukkan ke hospital serdang dan tepat jam 3.30 pagi 5/10/2011 saya menjalani pembedahan cystectomy dan dr telah mengeluarkan cyst yang mempunyai rambut dan gigi… Tuhan je yang tau bagaimana perasaan saya… 29/11/2011 ni merupakan tarikh yang perlu saya hadirkan diri untuk pemeriksaan kedua disamping mendapatkan keputusan tentang sample cyst yang diambil.. Saya harap keputusan itu menyebelahi saya…

  48. az berkata:

    wan .. saya pun sama 14.11 ne ambik result tentang cyst.. harap2 tiada apa.. tapi alhamdullilah lps sy operate 9.9 yang lepas period sy datang sendiri dah 2x tetap pulak tu.. sebelum ne mmg sy kena ambik ubat..kawan2 mmg ada perubahan lepas buang cyst ada hikmahnya..jgn takut.. sy taknak fikir ngat fikir yg positif sahaja sbb tu sekarang ne sy tengah uruskan homestay kat lanchang pahang.. kepada sesiapa mencari homestay bleh contact saya 0139124879.. berhampiran kuala gandah & deer land.. boleh mandi bersama gajah

  49. hafyzz berkata:

    salam…tunang saya ada cyts…sentiasa rasa sakit di perut…yg membimbangkan doctor cakap ada kes perlu buang rahim betul ke….ada tak cara nak kurang kan sakit….amat memelukan nasihat kalian….tq

  50. azah berkata:

    salam…sy br je 8 hari operate buang cyst sebesar 8cm…cyst yg sy ade sblm ni pd mulanya kecil shj…bertahun dh sy ada cyst…br kini sy operate…sblm ni sy takut nk operate sehinggalah sy merasa sakit dsebelah kiri hingga ke pinggang…kini sy hanya berehat drumah…sy operate dhospital pantai medical centre klang…alhamdulillah selps operation hingga la ke hr ini x de rasa sakit…13/12 ni sy akan dpt tau keputusan cyst tu…semoga cyst tu x merbahaya….amin…

  51. saf berkata:

    salam..ani,nmpkne keadaan sy sbiji sme mcm awk..cuma sy di ovari sblah knan..sy operated 19/11/2011 bru2 ni..surgeon suspect sy just appndix..tp ble dh operated,dr dapati sis ovari knan sy sdah pn pecah..selama 3 mgu sblum operate,sy skit xde kurang..sy anggap skit biase sb rata2 GH xdpt nk detect jnis pnyakit sy..last choice sy g specialist,wktu tu jgk sy trus di operated tp ng sangkaan yg appndix sy sudah pcah..sy msih muda,berumur 21 thun..blum bkahwin..ble hdapi keadaan cmni sy rse bgitu lemah sgt..

  52. zar berkata:

    Salam…saya pun baru laparoskopi buang endometriosis.masa scan hanya nmpk dibelah kiri,tp rupanya endo ada dikedua belah ovari dan telah merebak ke blkang rahim.pykit saya sudah pun di tahap 4 dan ianya akan terus tumbuh selagi kita ada period.skrg saya diberi suntikan zoladex slm tiga bln.suntikan ni sakit sebab jarum besar,dan cucuk kat perut..igt lg tarikh 15.11.2011…saya terlalu takut nk masuk dewan bedah sehingga dktor bg pil penenang dua biji…apa yg saya tau,pengidap cyst x boleh mkn soya dan ubi tutamanya ubi keladi sbb ada kandungan estrogen dlm tu…daging lembu pun kna kurangkan…

    • suziana berkata:

      saye pon baru disahkan mengidap cyst.da sgt2 risau sebab saye sdg prgnt 2 bln.bole alami keguguran ke kalo time prgnt ade cyst?doc suroh dtg lg untok scan bile kandungan dah mencecah 10ming if cyst membsr 1mm pon kes akan direfer ke hospital untuk operate.masalahnye boleh ke dioperate kalo kandungan dah mencecah 2bln.risau effect pade baby

  53. arina berkata:

    salam..sy ade persoalan mgenai cyst..bulan ni period sy lewat 3 minggu..dlm mse 3 minggu sy rs sakit disebelah kiri ovari..rs benjolan..bila period dtg..1st day period mmg terasa sgt yg teramat sgt..sy ke klinik then doc bgtau sy kne g hospital.dlm hari yg sama sy trus ke hospital putrajaya..doc hospital scan & bgtau rahim sy bengkak..adakah itu tanda2 cyst?

  54. norkiah berkata:

    slm..saya pun br je tahu ada cyst 4cm. ranya apa yg zar kata..apa yg saya tau,pengidap cyst x boleh mkn soya dan ubi tutamanya ubi keladi sbb ada kandungan estrogen dlm tu…daging lembu pun kna kurangkan…betul kot. sbb masa dpt tau ada cyst tu..sebelum tu saya ada makan sayur keladi..lepas tu sakit perut kat ari yg amat2..bila scan kat klinik tgk2 ada cyst.

  55. rodziyah berkata:

    adakah dengan buat pap smear cyst ni dapat dikesan

  56. arina berkata:

    Norkiah : sy 15hb ni br jupe specialist jgk..skt tramat sgt dh ni..nk jln pn ssh..kdg2 smpai crem kt bawah perut..risau lk..dh la kije dlm lab..lasak sikit trus terasa sakit teramat sgt..bdn pn jd lemah je..silap mkn sikit bdenyut..adoii..lambatnye minggu dpn..

    • norkiah berkata:

      pernah rasa sakit mcm tu hari tu. mmg sakit sampai tak boleh nak berjalan. crem kat bwh perut..crem kat punggung. sakit sgt. tp lepas tu tak pernah rasa dah..mungkin sbb mkn pun berpantang juga skrg ni. cuma kdg2 terasa gak sengal2 kat ari2. tp buat bodoh saja la. tak sbr gak nak jumpa pakar next week. harap2 dia scan nak tgk gak makin membesar ke apa benda ni. risau juga. harap2 jgn laa sampai terpaksa operate. takuuuuuuuut.

  57. arina berkata:

    sy br je g scan KPJ kajang td..sbb xtahan sgt sakit.nk wt kije kt ofis pn ssh..boss suggest suruh g cnfirm ng pakar private btul x cyst tu,,bila g scan,,doc KPJ ckp mmg ade cyst..tp kecik je n byk..doc private tu cnfuse cne pihak gov dpt detect yg besar tu..pening2..sedangkan sy skt tramat sgt..

    • norkiah berkata:

      peliknya. knp ada yg ckp besar dan ada yg ckp kecik. ermm..mlm td anak sedara yg kerja nurse bgtau…dia ada tanya kat pakar genekologi kat tempat kerja dia..pakar tu cadang minum air rebusan manjakani. katanya bagus utk penyakit cyst. so..hari ni nak cari buah manjakani. projek nak minum air rebusan buah manjakani pulak. :)

    • norkiah berkata:

      Saya pulak rasa sakit ni… :(

  58. arina berkata:

    semalam sy ade appointment dgn specialist dkt hospital putrajaya..doc scan lg..bile scan doc ckp cyst xde..yg nampak hanya la ovari yg bengkak..emergency slh cek..alhamdulillah..tp yg sy takut..doc bgtau sy mungkin menghidapi endometriosis..adoi..mgikut ape yg doc jelaskan..darah period sy xkeluar spenuhnya & telah memasuki belakang rahim tu yg myebabkan sy sakit..doc nasihatkan sy makan ubat yg die bg semasa hari ke 2 period akn dtg..& mnasihatkan sy utk pantang dari segi pmakanan.app sterusnya bulan mei..if darah tu xkuar gk sy tpaksa wt laparoscopy..YA ALLAH..harap sumenye ok..

    • norkiah berkata:

      14 br ni sama jugak. doc scan dan ckp dah tak ada cyst tu. alhamdulillah. semua ok. kencing semua ok. leganya rasa. tp kena jumpa lagi pakar bln 4 nanti.

  59. arina berkata:

    Norkiah: alhamdulillah..condition awk skrg dh ok la ek?..xde mcm sy la doc ckp endometriosis..

    • norkiah berkata:

      tu laa. lega rasanya. tp tetap juga menjaga pemakanan sbb rasa mcm serik seketika. sakit oooooooooooo…tak berbaloi. dah laa dok susah hati saja takut kena operate.

      • che ila berkata:

        saya lain pula cerita yg ada cyst ni bukan saya tapi anak saya
        dah lah tahun ni nak pmr kesian betul dia.tapi yg takut nya saya ,
        8/2 dah buat ct scan comfirm cyst saiz dia 9.8×16.8×24.3 doctor tulis kat report larges ovarian cyst.doktor akan buat operate pada 12/3 nti.

  60. Nurr berkata:

    Assalamualaikum…

    Sekadar berkongsi sedikit pengalaman dengan sahabat2 semua….

    2011, 2-3 minggu selepas raya puasa, saya telah mengalami sakit di bahagian belakang pinggang sebelah kanan, bila scan didapati buah pinggang kanan bengkak, berulang kali juga ke unit urologi, makan ubat yang dibekalkan hosp dan rawatan alternatif, Alhamdulillah tak sampai sebulan dah sembuh.

    Dr masih cuba nak tahu sebab bengkak..ultrasound, IVU, CT-Scan dijalankan, unit O&G mengesahkan ada cyst…7×5 cm, tkejut jugak..1st time tahu Dr terus suggest bedah buang cyst..2 bulan kemudian Dr tanya lagi dan saya masih belum membuat keputusan walaupun terdetik untuk melakukan pembedahan…

    Saya tidak sakit walaupun semasa period, berpantang tidak makan daging, kulat, x minum ais, x angkat benda2 yang berat seperti yang pernah diberitahu kepada saya oleh bbrp orang..

    Pada suatu hari saya ‘terlupa’ bahawa saya tidak boleh angkat benda berat dan berjalan hampir 1km menggalas beg yang sedikit berat. Bila saya teringat, saya terkejut apa yang telah saya lakukan, Saya mulai rasa sakit pinggang, terus mengambil ammeltz yoko2 untuk disapu di bahagian yg sakit, sakit pada pinggang hilang tapi tiba2 perut saya pula sakit, makin sakit sehingga saya tidak dapat berdiri tegak..

    Saya ke unit kecemasan HUSM..Dr mendapati cyst saya telah pecah dan pembedahan kecemasan dijalankan pada 4am…

    Harini genap sebulan, saya diberi cuti 42 hari dan berehat di rumah…Alhamdulillah luka di perut telah sembuh..

    Ingatlah Allah sentiasa, mohonlah padaNYA…jangan pernah berputus asa, banyakkan berdoa dan mohonlah padaNYA…ada peristiwa yang menarik semasa saya dalam pantang.. Allah memakbulkan doa saya, syukur yang tidak terhingga..InsyaAllah saya akan kongsikan pengalaman tersebut nanti….

    Ingatlah Allah sentiasa, solatlah walaupun sakit sekadar yang mampu, duduk, baring dan sebagainya…Moga Redha Allah sentiasa mengiringi kehidupan kita…

    • arina berkata:

      uiks..tkut lk bc pgalaman awk ni..sy xtau la cne nih..asl ddk lme jg pinggang jd skt..nk angkat benda2 berat lg la xboleh..pendek kate dh xlh nk aktif sgt..mkn ubat utk panjangkan period pn..period asyik camtu jgk..doc ckp ovari bengkak tp xde cyst..doc suspect endometriosis..adoi..

  61. Hello. Saya Anna.19 tahun. Pelajar IPT. Saya baru sahaja habis pembedahan sis pada 21hb Feb 2012. Sebelum ni saya memang x tahu ada sis kat ovari kiri saya. Lama dah saya sakit punggung sebelah kiri, tapi x juga pergi check. selalunya kalau saya sakit tu, saya sukar nak baring. Tepaksa makan ubat baru lah sembuh. Bukan apa x ketara sangat, cuz saya juga ada sakit gastric.So kalau sakit je, parents cakap ‘biasa la tu, period’. Then one day, time tu bangun pagi 6:30 pergi mandi. Nak pergi kuliah. Tiba2 rasa punggung sebelah kiri mcm panas je, mcm ada benda cucuk. Then bawa pergi klinik. Pembantu perubatan ckp saya gastric, bagi injection, tidur. Balik lagi kampus. Petang tu tiba2 sakit lagi, amat sangat. Then saya dikejarkan ke wad kecemasan. After scan sana-sini, baru dapat tahu ada sis. Saiz sis 6cm. Paling sakit bila doktor x dapat nak cari vein saya. Kena cucuk 9 kali tambah dengan ambil darah. Lengan and tangan dah bengkak. Then doktor bagi masa 2 minggu untuk rehat cuz time tu x rasa sakit lagi. Lepas 2 minggu, datang balik operation. Tahu apa? Sis tu makin besar, jadi 8 cm time doktor scan lagi sebelum bedah. Teruk lagi bila mereka sekali lagi x jumpa vein saya nak drift air. 13 kali cucuk tambah dengan ambil darah sekali lagi dan bagi injection darah beku. Banyak betul pengalaman semasa kat hospital (1 minggu). 1st time dalam hidup. Lepas operation doktor bagi masa 1 bulan untuk rehat. Tapi saya 3 minggu dah dapat jalan n turun kuliah, tapi x buat benda berat2.

    Tips untuk cepat sembuh: Makan ubat Pati Ikan Haruan..

  62. miyako berkata:

    Please I totaly need an answer..
    my mom have this thing
    So I want to know this thing can cause death or not???
    Thank you

  63. roslina hashim berkata:

    Salam.sy br disahkn mngalami cyst sbsr 3.3cm disebelah kanan ovari.dr kta sy xperlu risau krn mgkin blh hilang.adakah sy perlu mengawal pemakanan sy dan apakah mknan yg perlu sy elakkan.adakah sy brmasalah utk hamil lg..

    • norkiah berkata:

      semuanya ketentuan tuhan juga. mcm saya..hari tu doktor kata ada cyst 4cm. lepas tu bila jumpa pakar kata tak ada pulak…dan skrg saya tgh mengandung 10 minggu. pelik dan ajaib semua benda. mula kata ada…then tak ada..then ada benda lain pulak rupanya.

      • Lisse Kinsella berkata:

        huhu..sy pn br tau smlm doc kata cyst sy 4x3cm..dia kt suh dtg blk pas raya nnti bln sept ni nk tgk mmbsar ke kecut..hhuhu harap sgt la cm awk..hilang trus..sb sy tgh ttc skg

  64. rina berkata:

    saya dah hmpir sthun berkahwin,ttpi lum mempunyai anak.. pd hjung bln feb sy period selama sbln shgga bulan 3.. sya p klinik kerajaan n dok cma bg ubat behnti darah dan ckap xde pape… sy dan suami tidak puas ati sebab bdn sy sgt lemah dan perut serta pinggang saya sakit, akhirnye suami mgmbil kptsa pergi pakar sakit puan.. dan di situ saya didapati ada cyst sebesar 5cm.. dan dok bg ubt berhnti darah n ubat mengecilkan cyst.. dok suh dtg selepas 2 bln jika tiada perubahan dok suruh oprate.. pada bln 3 period sya berhenti, selepas 3 ari period sy keluar balik tp selama 2 ari je dan darah period bewrna coklat gelap..selepas 2 minggu period sy dtg lg tp hanya 3 ari.. adakah effect daripada ubt kecilkan cyst ataupun sebab cyst????

  65. rina berkata:

    saya dah hmpir 2thun berkahwin,ttpi lum mempunyai anak.. pda hjung bln feb sy period selama sbln shgga bulan 3.. sya p klinik kerajaan n dok cma bg ubat behnti darah dan ckap xde pape… sy dan suami tidak puas ati sebab bdn sy sgt lemah dan perut serta pinggang saya sakit, akhirnye suami mgmbil kptsa pergi pakar sakit puan.. dan di situ saya didapati ada cyst sebesar 5cm.. dan dok bg ubt berhnti darah n ubat mengecilkan cyst.. dok suh dtg selepas 2 bln jika tiada perubahan dok suruh oprate.. pada bln 3 period sya berhenti, selepas 3 ari period sy keluar balik tp selama 2 ari je dan darah period bewrna coklat gelap..selepas 2 minggu period sy dtg lg tp hanya 3 ari.. adakah effect daripada ubt kecilkan cyst ataupun sebab cyst????

  66. bunga berkata:

    2thn da kwen blum ada anak n ada cyst sbyk 4biji…
    dapat zuriat ke?

  67. izan amir berkata:

    alhamdulilah dgn kongsi ilmu mcm ni banyak manfaat yg saya dpt..kes saya agak berlainan..lepas 5 tahun kahwin saya x pregnant tp perut memboyot mcm ngandung kembar berat masa tu jejak 105kg..period saya tetap xde masalah,xde loya ,xde sakit pinggang..cuma perut makin besar buat saya bimbang..lepas pergi cek dr sahkan sya ada cyst ovari…dlm sebulan terus operate di hospital kerajaan…dr kata dia buang 14 liter air dlm perut sya sblum dpt keluarkan cyst tu…terperanjat sgt…sya kena kat ovari sblah kanan..lpas operate tu berat sya tinggal 70 kg…so bayangkanlah betapa besarnya cyst tu….dr ltak dlm besen…pengalaman yg cukup mengerikan dan dr sahkan sya x boleh pregnant dgn cara normal kecuali buat ivf…kini dah 14 tahun kawen masih xde zuriat tp Allah beri sya suami yg cukup memahami dan beri semangat,,,Syukran Ya ALLAH…..

  68. siti zakhirah berkata:

    Salam…saya baru shj disahkan ada ovarian cyst…abis semua blog saya buka n baca…akak dah berumur 45thn dn ada anak 6 org…sebenarnya akak g klinik sakit puan sb xperiod 2bln, Ingatkan dah nk monopouse awal.. bila Dr scan ada cyst sbesar 4cm x3.5cm, dr ckp tak pa nanti dtg scan dlm 3 bln lagi…bimbang jugak akak ni, betul ke tak ada apa2…akak dah rasa senak perut, mual dan penuh angin dlm 2/3 minggu ni

  69. nor berkata:

    Salam. saya nk share exp jgk.. umur sy 27 thun. br lepas op cyst 12 Mei hrtu kat hosptal serdang.. alhamdulillah semua bjalan lancar..dan semakin pulih.
    spjng 2 minggu pertama lpas op tu mak sy cuma bg sy mkn bubur / softdiet je..minum air masak, milo O yg cair je takut susah nk ke toilet. air lain2 yg xmenyebabkan angin pun bleh jgk asalkan x berais.. ada ambik jelly gamat n pati haruan jgk..tp kena minum air suam byk sbb ubat n pati haruan tu panas.. bleh demam kalo x tahan.

    sblm tahu ada cyst, saya slalu sakit kt ari2 sbelah kiri n pnggang sebelah kiri, slalu senak perut, mual n penuh angin. ingat gastric sampai 11 mei haritu sakit sgt2 yg xtertahan, g hospital n doc bg painkiller tp xde ape2 perubahan, so doc bt ultrasound tgk ada cyst n disebabkan saya terlampau sakit, doc suruh trus op xyah tgu lagi.

    Saya solat duduk kat katil/ krusi je n pergerakan tu buat sekadar termampu je sebab memang susah n sakit klu tsilap..lagipun luar luka tu nmpk ok, kering tp dalam kita xnmpk.

    19.6 ni g check up n review utk tau ada sel cancer x..huhu dok berdoa semua ok n xde sel cancer.. Amin..

  70. Nurr berkata:

    hamidarshat5.blogspot.com

    Beliau adalah seorang Pakar Sakit Puan yang terkenal, banyak info yang berkaitan dijelaskan di dalam blog beliau; rawatan, pemakanan dll. Rujukan yang baik.

  71. Nanie berkata:

    good info….

  72. rina berkata:

    saya baru 2bulan menjalani operation buang cyst sebesar 8cm… saya nak tanya boleh ke kita mengandung dalam masa terdekat ni.. doc ckp lpas 2 bulan dah blh mgndg.. tp saya takut coz baru lepas operation..dan nak tanya kalau kita dah buang cyst boleh ker cyst tu jadi lagi..

  73. nur berkata:

    Assalamualaikum..sya merupakan seorang remaja perempuan yang berumur 19 tahun..sya dah kira2 4 bulan tak datang haid..tapi kesakitan smasa haid,setiap bulan sya akan rasa,namun tiada darah haid yg kluar..sblum ni kitar haid sya tidak mnntu ,haid saya dtg kira2 sbulan lebih stiap kali dt..sya sudah mgetahui tntg kepak ayam itu sblum ini dan sudah brhenti makan kepak ayam…adakah sya mghidap cyts..ada x cara lain slalin dari pmbedahan sprti mengmbil minuman kesihatan seperti produk PAMOGA yg sya baca dpt mmbntu mreka yg mghidap sista..tlg berikan sya mklumat tntg maslah sya ini..

  74. salam sedih,takut,risau smua ada…..saya br buat scan kat klinik swstar.dok ckp ada cyst sblh kiri ukuran 4cm kali 5cm.saya ada 3orng anak dah buat BTL thun 2008 umur saya br 29thn…..lpas pntang smpai skarng mmng haid saya x mnntu..yg trakhir 5bln xdtng.sbb ada tnda perut mngmbng ngan sakit pinggang dan sakit kat pngkal ari-ari saya buat kptsn g jmpa dok.tau2 ada cyst…bila baca komen2 yg sblum ni rasa bimbng sngat.smlm waktu solat mgrib saya mnangis sepuas puasnya….mmng ajal maut dtngan ALLAH tapi bila mmkirkan yg cyst mungkin akan berulang slpas operation…saya cuma bmbng masa yg diambil untk pulih slpas operation..bgtu gak ngan rawatan susulan dr apa yg saya baca dr komen rakan2 d atas mmng mkn masa yg lama…mcm mn ngan anak2 saya sapa yg nak uruskan mereka….saya dah ada surat rujukan untk brjmpa dok pakar tp msih blum buat apa2 temujanji..saya x tau nak buat apa nak bercerita ngan kluarga saya x nak mereka risau lagi2 kdua orng tua saya.saya cari sendiri maklumat2 penting dlm internet.kbtln saya buka trus jmpa laman ni…harap2 rakan yg senasib ngan saya dapat mmbntu bagi nasihat serta pandangan….

  75. Amira berkata:

    anis kene cyst taon ni bln bape x igt…ovari sblh knn kene buang…bsr die 25 cm…br operate buln tujuh ari tu…sediy jgk sbb anis br 14 taon dah kene buang sblh ovari…

  76. lia berkata:

    salam, sy brumur 24 dan dah 2 tahun berkahwin.penah operate cyst dan terus buang ovari pada belah kanan 4 tahun lepas, yg terbaru sy bru disahkan ada cyst pada ovari belah kiri 3.3 x 3. 8 something..saya risaukan saya tidak dapat hamil kerana sampai sekarang saya masih belum hamil. doc pula ckp tk kn ambil ape2 tindakan sebab saya masih belum ada anak..cuma akan follow chekup di hospital besar..apa yg perlu sy buat?

  77. pacak pacak bera berkata:

    18sx…
    Kajian Menunjukkan… 70% Dari Para Suami Gagal Memuaskan Isteri Mereka (Klimaks Tak Sampai) Ketika Melakukan Hubungan Seksual !

    Satu dialog antara sepasang suami isteri…

    Suami : Macam mana Ayang, Ayang puas tak tadi?
    Isteri : Hmm… oklah puas…
    Suami : (Dalam hatinya… “puas jugak isteri aku ni… masih power aku ni…”)
    Isteri : (Dalam hatinya… “ kalau aku cakap tak puas nanti kecik pulak hati dia”)

    semua ini akan berakhir..pm saya jika berminat
    add saya di facebook/pacak pacak bera / pacak langit bera/vimax pacak langit

  78. su berkata:

    Saya nk share pengalaman saya kpd semua yg penah menghadapi ovarian cyst. Semoga dpt memberi semangat baru kpd kwn-kwn semua. Saya telah 2tahun berkahwin tp belum dikurniakan zuriat. Hujung bulan November 2012..perut saya terasa sgt sakit dan saya g cek kt hospital al-islam kg baru..ada cyst sebesar asam boi disebelah kanan ovari saya..cyst itu juga telah pecah. Sape yg xsedih tambahan belum ada anak. Saya xnak perasaan sedih ni dijadikan alasan. Saya terus menjalani pembedahan dgn kaedah laparoscopy dan pembedahan spt org bersalin. Saya tawakal dan redha saja dgn kehendak Allah..krn anak itu anugerahnya..selepas pembedahan masuk waktu solat saya trs mengerjakan solat wlpn diatas katil xmampu utk bangun. Bersyukur krn Allah beri keselamatan dan peluang utk kita hidup. Spjg cuti selama sebulan saya sembuh sepenuhnya…Alhamdulillah…saya xputus asa berdoa agar dikurniakan anak..solat hajat, solat dhuha wlpn didlm kereta semasa ke pejabat..membaca al-quran..bersedekah..meminta org yg baik2 berdoa kpd saya, wlpn dia seorg cleaner dipejabat saya..buatlah baik pd sesiapa pn…Alhamdulillah…setelah 3bulan menjalani pembedahan saya dikejutkan dgn berita gembira..saya telah hamil!! Saya betul-betul xsangka..Alhamdulillah…Betullah semua ni ada hikmahnya. Ia mengingatkan saya pd kuasa Allah yg sgt besar. Hanya Allah yg dpt menolong kita..kpd kwn2 jgnlah berputus asa dari rahmat Allah..berfikiran positif dan teruslah berdoa. Kerana Allah spt mana sangkaan hambanya……

    • lin berkata:

      akak boleh bg email x…boleh kita berkongsi cerita…sy pon baru berkahwin,belom ada zuriat lg,.ovary cyst sy sbelah kiri pon makin besar…

  79. Eija berkata:

    as-salam..sy br umur 24..lps raya aidilfitri tahun lepas sy m,buat pemeriksaan doktor c0z selalu sakit msa dtg haid..t,kejut gak doktor kta da ketumbuhan sblh ovari kiri..p msh kecil lagi xprlu opperate dulu juat perlu follow up setiap 4 bln..sedih gak rsa bila doktor tue kta risikonya sukar nk dpt baby..hati mna tak sedih.. dh laa blm kwen..bru2 nie bru kuar wad..kena tahan c0z tekanan drh t,lalu rendah..nk minta nasihat atau da pa2 cara nk rawat ar..

  80. syqilah berkata:

    assalam..saya merupakan pesakit ovary cyst..detect masa sy umur 18tahun..lps detect terus opretion..mmg x tggu lama..sbb da 10cm kanan 2cm kiri.. lps opretion docter ade ckp maybe lps 4thun cyst akan datang lagi..seeloknya dalam tempuh 4 tahun kne kawin docter ckp.. tapi masa tu saya masih belajar lagi..soal kawin x pernah sy terfikir. now umur saya 25thun. pada awl umur 24thun sy ade wat rawatan di hospital..cyst saya datang kembali 4cm. docter ada bg injection zoladex. 6 bln x datang period. now saya nk kne pergi oversea pada tarikh saya period.sebab bila sy period sakitnya Tuhan saja yg tahu…x boley mkm,asik muntah2.mesti kne amik mc/el…kadang2 truma nk period..takut sgt…boley x saya amik injection zoladex tu lagi?.dan berapa lama tempoh yg boleh sy ambil injection klu sy da pernah ambil dulu? sbb docter ckp injection nie x boley selalu ambil..ia akn rosakkn sistem tersebut.. mohon sapa yg tahu boley berkongsi..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 349 other followers

%d bloggers like this: