Sindrom bahu lenguh bukan hanya sakit urat

Mengurut sekadar hilangkan sekejap kesakitan berbanding rehat, senaman dan pembedahan

SINDROM bahu lenguh (shoulder impingement syndrome) sebenarnya masalah yang dialami kebanyakan orang. Bagaimanapun, kegagalan menerangkannya kepada doktor secara tepat menyebabkan sindrom itu diklasifikasikan sebagai sakit urat atau sakit tengkuk.

Sindrom berkenaan membabitkan tengkuk dan bahu. Kadangkala kesakitan itu merebak ke dada atau bagi perempuan atas payu dara.

Memahami sindrom bahu lenguh harus bermula dengan mengetahui anatomi bahu. Bahu seperti cawan dan piring. Cawan merujuk pada sendi yang bertindak seakan bola pada bahu (head of humerus) dan piringnya pula adalah tulang belikat (shoulder blade).

Tendon daripada empat otot yang melindungi head of humerus membentuk rotator cuff dan berfungsi untuk menstabilkan bahu. Serat dalam rotator cuff boleh membengkok mengikut posisi bahu.

Sindrom bahu lenguh terjadi kerana tekanan pada tendon di rotator cuff yang berada di antara tulang belikat dan head of humerus. Ia boleh menjadi radang yang kronik dan menyebabkan kelemahan tendon.

Konsultan Ortopedik dan Pembedahan Kecederaan Sukan, Kol (B) Dr Azmi Abdul Latif dari Hospital Pusrawi Sdn Bhd, berkata bahu lenguh adalah satu daripada masalah biasa di kalangan orang dewasa.

“Walaupun begitu ramai orang tidak tahu malah mungkin ada doktor juga tidak tahu. Selalunya pesakit akan memberitahu doktor dia sakit tulang belikat atau sakit urat. Mereka tidak tahu pun masalah itu sebenarnya merujuk pada sindrom bahu lenguh,” katanya.

Dr Azmi berkata, sindrom bahu lenguh menyebabkan bahu tidak stabil. Kestabilan bahu banyak bergantung pada rotator cuff. Selain itu, sindrom bahu lenguh juga boleh menjadi punca tendon rotator cuff terkoyak dan mudah tercedera.

“Apabila otot tidak kuat dan tidak seimbang, bahu akan terjatuh (displaced) sama ada ke depan atau ke bawah menyebabkan ia menekan atas saraf dan terasa lenguh,” katanya.

Bahu yang tidak seimbang akan kelihatan senget. Ketika ini anda sepatutnya sudah tahu, masalah sebenar bukanlah sekadar sakit urat.

“Perlu diketahui, sindrom bahu lenguh lebih berisiko pada perempuan kerana kebanyakan wanita tidak duduk dengan posisi yang betul,” katanya.

Selain wanita, golongan yang berisiko diserang sindrom bahu lenguh adalah mereka yang banyak menggunakan pergerakan tangan, atlit (pemain badminton, tenis) dan mereka yang suka tidur mengiring.

“Mereka yang bekerja secara berterusan dengan komputer juga antara yang berisiko. Aktiviti yang memerlukan penggunaan tangan yang banyak seperti pemain tenis atau badminton.

Simptom

Kebiasaannya, simptom awal tidak disedari kerana ia tidak begitu menyakitkan. Pada peringkat ini kebanyakan pesakit tidak berusaha mendapatkan rawatan.

Bagaimanapun, akan mula terasa sakit pada bahu sama ada ketika menggunakan komputer atau ketika berehat. Kesakitan itu datang dari atas bahu dan menular ke lengan. Anda juga akan menyedari kesakitan akan menyerang apabila cuba mencapai atau mengangkat barang.

Bagi seorang pemain tenis, dia akan mula menyedari kesakitan itu apabila cuba memukul bola.

Sindrom bahu lenguh selalunya menyebabkan bengkak pada bahu. Kadang kala ia sakit dan terasa tegang apabila anda cuba untuk meluruskan bahu. Kesakitan juga akan dirasai apabila menurunkan tangan ke posisi tertentu.

Apabila masalah itu makin bertambah, kesakitan itu akan menyerang juga pada waktu malam. Malah anda akan hilang kekuatan dan tidak boleh bergerak. Anda juga mungkin sukar membawa tangan ke belakang selain sukar mengenakan butang dan zip pakaian.

“Mungkin sesetengah orang akan mendapat khidmat tukang urut. Selalunya urutan berkesan untuk beberapa minggu dan masalah ini akan kembali menyerang,” katanya.

Rawatan

Rawatan awal sindrom bahu lenguh bersifat konservatif. Doktor akan mencadangkan anda berehat. Senaman regangan mungkin diajar bagi memperbaiki jangkauan pergerakan anda.

Jika rawatan konservatif tidak berkesan selepas enam hingga 12 bulan rawatan, pembedahan menjadi pilihan. Pembedahan selalunya sama ada arthroscopy atau pembedahan terbuka atau kombinasi antara kedua-duanya. Kedua-dua jenis pembedahan ini boleh memperbaiki kerosakan dan melegakan tekanan tendon.

FAKTA:
Bahu terdiri daripada empat sendi yang berkerja secara bersama

Sendi glenohumeral yang menghubungkan tulang panjang di bahagian lengan atas humerus dengan tulang belikat.

Sendi acromioclavicular (AC) yang menghubungkan tulang belikat dengan tulang selangka (collarbone). Ia bertindak memberi kestabilan kepada bahu

Sendi sternoclavicular yang menghubungkan tulang selangka dengan tulang dada. Sendi ini sangat penting kerana ia adalah satu-satunya yang menghubungkan tulang bahu dengan tubuh.

Sendi scapulothoracic secara tekniknya ia bukan sendi kerana ia tidak menghubungkan mana-mana tulang.

 

115 Responses to Sindrom bahu lenguh bukan hanya sakit urat

  1. YuLiza berkata:

    emmmmm satu pengetahuan yang baik pada saya yang selalu mengalami kesakitan d bahagian bahu….

  2. razali berkata:

    saya sedang menghadapi sindrom bahu lenguh ini, hampir setahun sudah saya menanggung kesakitan ……kecederaan ini terjadi kerana saya terlalu aktif bermain badminton ,saya telah cuba dengan rawatan berurut tapi masih lagi tidak pulih ………saya juga telah menjalankan rawatan fisioterapi di hospital …..tetapi rawatan yang diberi hanyalah meletakkan pad panas sahaja……..tiada senaman regangan yang diberi…….diharap sesiapa dapat berkongsi bagaimana jenis senaman regangan yang sesuai untuk mengatasi masalah ini……terima kasih

  3. safrah berkata:

    saya dah lama sakit kat urat blakang bahu dan kadang2 merebak sampai ke lengan tangan kiri..tapi tangan kiri tak aktif sgt digunakan.kebanyakan aktiviti dilakukan dgn tangan kanan…umur saya 23 tahun..tapi dah lama sakit..semakin menjadi2 setiap hari…selalu lenguh yang berpanjangan..kadng2 tak dapat pegang barang dgn tangan kiri..betul ke sakit ini kadang2 berterusan sampai ke kaki??tolong kirim macam mana cara nak wat senaman regangan tangan tuh..plz..tq

  4. RUZIAH BT. ZAKARIA berkata:

    saya juga mengalami masalah sakit urat barhu dan belakang sebelah kanan.
    mohon beri apajua ikhtiar untuk mengubatinya

  5. Dizah bt. Abdullah berkata:

    Saya mengalami masalah sakit urat daripada bahu ke tangan, masalah saya sekarang saya mengalami kebas tangan sebelah kiri. Saya sudah puas buat urutan dan pasioterapi dengan bayaran agak mahal tapi sampai sekarang sakit masih ada. Tolong kongsi dengan saya bagaimana menghilangkan kesakitan urat ini.

  6. azie berkata:

    tangan kiri saya lenguh apabila kandungan mencecah 6 bulan ………saya risau akan tanda2 lumpuh mungkin kah akan hilang sendiri.apakah rawatan yang sesuai

  7. hanie berkata:

    Saya br 2 bulan mengalami sakit pada tulang belikat sehingga ke dada. Sakit terasa bila mencapai barang and melunjur tangan bila bangun dr tidur. Mula2 risau jugak , takut ada ketumbuhan pd payudara dsbginya sbb tangan kanan rasa lemah..lps bc artikel ni lega sikit.

  8. Amy berkata:

    Bukan ke bahu lenguh ni akan menyebabkan seluruh lengan kiri menjadi lenguh dan ia disebabkan oleh tekanan darah sudah sampai border?

  9. DIDI berkata:

    Hi..
    Cobalah pergi ke acupunctur…mereka akan menusuk jarum untuk meregangkan otot. semoga cepat sembuh….

    • chah berkata:

      Saya sudah 3 kali buat acupuntur. Sekali buat gunakan 11 jarum, 1 jarum kosnya rm 10, ttpi penyakit lenguhnya tetap berulang.

  10. fadhil berkata:

    sya baru 2 hari rasa sakit kat blakang dan atas bahu. kadang-kadang lengan saya pun sakit juga. kalau spa ada petua tolong yer.

  11. Zack berkata:

    Saya pun mengalami lenguh tangan, kebas dan sakit urat belakang akibat bermain badminton. Dah hampir 2 tahun dah dan kebelakangan nih, makin menjadi2 sakitnya sehingga menggangu kehidupan saya seharian… Saya ada pergi mengurut dengan Dr. Lim kat Endah Parade, tapi sakit itu datang kembali setelah seminggu. Dr. Lim nih juga ada perkhidmatan Acupunture. Saya teringin nak cuba mana tau berkesan. Let me try first and will let you all know the result OK… Dr. Lim nih memang terkenal dengan kehandalannya mengurut kesihatan.. Dah beberapa rakan, saya introduce kepada Dr Lim dan mereka sangat berpuashati kerana sakit mereka telah hilang. Contohnya nenek kawan saya pergi mengurut dgn Dr Lim sudah boleh berjalan tanpa rasa sakit. Sakit saya jer belum hilang2… Btw, saya tak akan berputus asa dan akan pergi lagi ke Dr Lim. Terima kasih juga kepada tuan punya blog ini kerana memberi maklumat yang penting kepada “sakit misteri” yang telah saya alami ini …;-). Kalau sesiapa nak pergi ke Dr Lim, bolehlah hubungi no berikut 03-95430963 untuk tempahan kerana pelanggan tetap beliau boleh tahan banyaknya… ;-)

    • sha berkata:

      blh sy tau bp cost utk rawatan ini?

    • Rohidah Bejo berkata:

      Saya pun ada masalah macam saudara – dah pergi urut dan accupunture, tetapi penyakit berulang lagi sebab saya asyik nak buat kerja yg membebankan bahu dan tangan seperti gardening, basuh baju dgn tangan, bawa baldi berisi air etc.
      Jika anda dalam tempoh rawatan, sebaiknya jangan buat semua kerja itu. Sebab saya tiada orang gaji, apa nak buat. Cuba lah saudara rehatkan diri ketika tempoh rawatan. Insya Allah sembuh.

  12. dr house berkata:

    berangkali terkoyak kecil , urat terkepit de bahagian bahu atau tulang belakang contoh-L5 L4…acupunture memang baik untok pelalian….se elok elok nya buat scan…..supaya di hari tua tidak kembali lagi…good luck….dr azmi puarawi jln tun razak pun boleh tahan juga..kepakaran nya …dlm kes otopedik.

  13. Malamygsunyisepilaksanasemua dahmati berkata:

    Malam ini aku kesepian laksana ruangan ni dah mati-sepi….likely minor tissue injury-tears.impigement.impigement.tendinitis
    -diagnosed by Physical examinition.x-ray.Mri.arthogram.ultra sound.arthroscopy.
    -symptom,,weakness.pains,,,,,,,

    Back pains could be of–sprains or strains.nerve pinching.tears of ligaments.muscles.tension.spasm,inflammatin of connective tissue-fabromyalgia.

    testing -range of spine motion.strengh and tenderness.lower limbs – muscle strength.power.tonesensation.reflexes.

    others causes-kidney tract infections.stone.ulcers.hip ornpancrreas problems-also could contribute to the pains.

  14. PENANTIANYGSEPIDIMALAM HARI berkata:

    ACCUPUNTURE MEMANG BAIK BAGI MELALIKAN-KURANGKAN SAKIT.BARANGKALI HILANG SEMENTARA WAKTU….WALLAUALLAM KITA TAK TAHU APA TERJADI DALM DALAM…BILA DAH SWEET 56 BARU IA MENYANYI….SLMT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN…

  15. Farah berkata:

    Saya berusia 15 tahun. Saya mengalami sakit bahu dan tekuk selama beberapa minggu ini. Sakit itu akan bertambah setelah bangun daripada tidur. Setelah menonton medik tv yang disiarkan di TV3 sabtu lalu, mungkin saya mengalami sindrom ini. Saya takut untuk memberitahu kedua-dua orang tua saya kerana selama ini saya kerap sakit dan tidak ingin menyusahkan mereka. Adakah saya turut mendapat sindrom ini?

  16. lia berkata:

    saya berusia 20 an. saya mengalami sakit bahu dan tengkuk sejak saya berusia 10 tahun. namun sakit ini semakin teruk sejak akhir-akhir ini. adakalanya sakit di bahagian bahu dan tengkuk menyebabkan tangan sy menjadi kebas , lemah dan mengigil. adakah saya menghadapi sindrom ini?

  17. Mohd Mukhtar berkata:

    Adakah kemungkinan lenguh lengan adalah satu simtom masalah jantung?

  18. Mohd Mukhtar berkata:

    tiada

  19. kebayan berkata:

    saya juga mengalami masaalah yang sama dimana sejak akhir akhir ini tengkok .. bahu dan belakang saya sakit sangat dan saya dah pun kenal pasti puncanya .. puncanya sebab lama sangat depan komputer hehe ..

  20. shah berkata:

    Saya dah alamai masalah sakit bahu sebelah kanan hampir 4 tahun. saya hanya pergi berurut.elok kejap jer then sakit semula. baru2 ni, pada 16 nov (my birthday yg ke 34thn), saya kejang dari bahu kanan sampai ke tangan kanan. kejadian tuh berlaku masa tengah mandi waktu petang. sebelum tuh kena ujan masa balik keja dan mandi air paip yg sejuk.

    buat rawatan kat ampang puteri.masa xray tak nampak tapi bila buat MRI baru nampak ada masalah. doktor kata tulang rawan dah haus..takleh buat aper..kena makan ubat dan berurut jer. until now, masalah ni tak selesai. ada sesapa tau kat hospital mana yg bagus utk buat treatment. kalu ada emel lah ya.

  21. azian berkata:

    suami saya guna yoko yoko pun tak hilang sakit sendi. makan ubat dah berguni guni,tapi masih mengeluh sakit sendi tengkuk.kesian pulak.

  22. amy berkata:

    pernah 1 ketika sy sakit tulang belikat smpai tgn sbelah kanan xboleh menulis 9 tahun lalu..ad gak wat belajar urutan regangan di hospital..dah xray pun xtao ape punca…doktor tu nak puaskan hati parents sy kot..cz parent sy asyik mendesak then doktor tu ckp sy sakit urat saraf..dan sakit tu berterusan smpai la 2tahun stgah y lalu sy mule rasa sakit dan lenguh2 tendkuk, bahu dan belakang…pergi berurut ok skejap..asl wt keje berat sikit atau tekanan sikit kt tangan,leher dan belakang(guna komputer) mesti sakit dan lenguh leher tu datang semula..skarang ni tengah menderita lenguh tengkuk dan bahu..berurut pun lega untuk beberapa jam then after that lenguh tu datang semula…

  23. smm berkata:

    What Is Shoulder Impingement?
    The most common cause of rotator cuff problems is a disorder known as impingement.

    Ordinarily, the rotator cuff moves freely in the space between the top of the upper arm and a part of the shoulder blade known as the acromion, which overhangs the rotator cuff. But in some people, this space is inadequate to allow the normal smooth gliding movements of the rotator cuff as it moves the arm. Every time they raise an arm, the rotator cuff is pinched between the two bones.

    In other cases, impingement is caused by accident or injury. Most often, it occurs with aging. As people grow older, their shoulder muscles and tendons weaken, causing the shoulder joint to become less stable. The space between the upper arm and the acromion narrows. The rotator cuff has less room to move. The increased pressure gradually damages the rotator cuff.

    Although the rotator cuff can tear suddenly as a result of a serious injury, most rotator cuff problems develop over time. Over a period of months or years, impingement causes the rotator cuff to become irritated, to tear partially, or to tear completely.

    How Are Rotator Cuff Problems Treated?
    The body needs blood to heal itself, but there are few blood vessels to supply the rotator cuff with blood. Because of this, most rotator cuff injuries heal slowly. The most serious type of rotator cuff injury, a completely torn tendon, usually requires surgery in order to heal completely.

    Treatment of rotator cuff problems depends on the nature and extent of the injury. Most people, including those who have a partially torn tendon, can be treated without surgery. Even those who have a completely torn rotator cuff can sometimes regain enough strength and flexibility to function without surgery.

    Rotator cuff problems can be treated with:

    •Nonsurgical treatments

    •Surgery

    Nonsurgical Treatments

    Nonsurgical treatments of rotator cuff injuries include:

    •Rest. The first step in treating any rotator cuff problem is to rest the injured joint until the pain and swelling subside.

    •Ice. In the first 24 hours after an injury, ice can help reduce pain and swelling.

    •Heat. After 24 hours have passed, a heating pad or hot compress can help an injured rotator cuff to heal.

    •NSAIDS (non-steroidal anti-inflammatory drugs). NSAIDS such as aspirin and ibuprofen can reduce both pain and swelling. Be careful to take NSAIDS as instructed, since they sometimes can produce stomach upset and gastrointestinal problems.

    •Physical therapy/exercise. Many rotator cuff problems can be successfully treated with gentle exercises designed to stretch and strengthen the shoulder muscles. Usually, it’s best to begin physical therapy as soon after an injury as is possible. Avoid lifting heavy weights overhead, and avoid activities such as throwing a baseball that put a significant amount of stress on the tendons.

    •Steroids. Steroids such as cortisone may be used to reduce inflammation. Steroids can be taken orally, but for rotator cuff problems they are usually injected directly into the area around the tendon. Steroid injection should be used carefully and multiple injections should be avoided.

    Surgery
    Surgical repair of a completely torn rotator cuff repair may be performed as “open” surgery, requiring a two- to three-inch incision in the shoulder.

    It is, however, becoming more common for surgeons to perform arthroscopic surgery, in which a video camera and surgical instruments are inserted through a small incision about the size of a buttonhole. Surgeons sometimes use a combination of arthroscopic and open surgical techniques.

    Rotator cuff surgery can be performed under general anesthesia (with the patient asleep) or regional anesthesia (with the patient awake

  24. n berkata:

    Pakai-gosok dgn antiflammatory,analgesic agent..cream…menzza..voren..fibril..phisotheraphy…sambil urutan…kalo pusrawai jumpa doctor azmi

  25. kucikuro berkata:

    aku pun ada sakit bahu kiri akibat jatuh, kesakitan tengelam timbul terutama bila membuat kerja heavy duty,aku gosok dgn voren cream dan sebagai nya..lega sikit..dpt lah nyeyak sikit..kalo idak ke kiri kanan aje..nak terlena tu..jgn terlalu stress sangat menggunakan tangan -dibahagian bahu yg bermasaalah tu..

  26. kucikuro berkata:

    kalo phisotherapy tu gunakan hot pad aja , elak drp penggunaan (‘arus eletric’..lupa nama nye)…ia akan menambah kesakitan atau membengkak di kalangan pengguna yg tidak serasi…tetapi cuba dulu dgn voltage current yg rendah…

  27. sha berkata:

    sy surirumah berumur 36thn.sy mengalami skt bahu n lengan hmpir 3 mggu.sy dh pergi ke klinik n jg hspittal besar.doc hnya bgtau yg sy sy hnya mengalami muscle cramp..sy dh mkn ubt n jg berurut tp skt sy x jg kurang.adakalanya skt sgt.sengal n berdenyut smua ada.ada sesiapa tau bgaimana cra utk mgurangkn skt ini?atau mana2 doctor or hspital yg bgus?atau ada sape2 yg nk kongsi mslh ini dgn sy?

    • fik berkata:

      sha, sy mengalami masalah same camner nak buat ni..2 minggu dah ni…sakit tak hilang2…tak boleh nak wat keje langsung…

    • rusmah mohamed berkata:

      sya…sya jgak sirirumah brusia 31 tahun…sya amat memehami msla yg awk hadapi coz sya dah 4,5 thun mgalami lenguh/sakit/sengal bahu,tengkuk,belikat kda2 2 sampai nk nyawa pun asa ‘tesekat’…kdg ada,kdg hilang…dah jmpa buat mri,dah jumpa pakar oto,dah buat fisio..klinik/mengurut x usah di kira lah asa byk sgt dah…lately asa makin sakit,,,mlm td pu tido kejap tjage dok gitu lah sampai ke pg,coz jd kebas sgt dri bahu sampai ke ujung jari,,,lupa nk gtau yg sya skit ni smua nya d belah kiri,,knan ok jer…sha skrg ni dah ok ker lum…lau dah ok tlg gtau buat cana@dpatkan rwatan kat ner,,,asa x tahan sgat,,sakit camni tol2 mjadikan ‘no quqlity of life’…

    • nani berkata:

      sakit tak sampai ke buah dada?

  28. sha berkata:

    hai semua..hr ni sy ada berita gembira.akhirnya skt yg sy alami dh pn sembuh.skrg sy xskt lg n mampu trsenyum n ceria.alhamdulillah syukur..sy buat rwtan akupuntur homeopathy di pusat rawatan dr.nik omar.dgn 1 sesi rwtan skt sy brkurangan n terus hilang.pd sesiapa yg mengalami skt urat or lenguh2 sendi cubalh ke pusat rawatan homeopathy n akupuntur dr.nik omar.

    • umie husna bte sham berkata:

      boleh kah saya dpt kn no tlpon dktr omar untk mmbuat rawtn skit bahu kiri .. (akupuntur homeoeatpathy) ..

    • Zulkifli Bin Mohd Yusop berkata:

      Boleh bagi alamat Dr. Nik Omar atau contact no ?

    • Ina berkata:

      Kt ne ye?

    • nani berkata:

      boleh saya tau di mana leh dapatkan rawatan tu .. saya nak tanya sya sakit tu sampai ke dada n payudara tak > sbb kadang saya sendiri terasa pedih dan sakit di situ… hampir tidak pasti sakit di mana .. di belakang rasa , bahu rasa dada rasa….

    • sha bengong berkata:

      ko ni bangang la…ko ingat semua orang tau ke doktow ni omar tu kat mana. bagi la detail kalau nak kongsi kegumbiraan pun, bengong!

    • chah berkata:

      Saya wat acupuntur homeopathy juga, dr nik omar ni kt mane ye?

  29. Pauline Yukau berkata:

    hai…saya nak share cikit masalah saya ni…saya berumur 33 tahun..tahun lalu 2009 awal januari saya telah melahirkan anak ke tiga..lepas 3 ke 4 bulan kemudian, saya mula rasa kaki kiri macam bengkak n kebas macam time mengandung tu..saya fikir mungkin kerana sering memakai kasut tumit tinggi..bila saya tak pakai kasut tumit tinggi, kebetulan juga rasa bengkak n kebas tu kurang..tidak lama mungkin dlm sebulan, kebas2 tu mula naik ke tangan termasuk jari2 sebelah kiri hingga ke bahu, tengkuk dan kadang2 hingga urat di kepala juga terasa seolah2 ada yang tersepit or terkehel..berdenyut2…sakit yang saya rasa ni bukanlah teruk sangat masih boleh tahan tapi tidak selesa coz kadang2 mengganggu tugas2 seharian…ada sesiapa boleh bagi pendapat apa sebenarnya penyakit yang saya rasa ni..sekarang ni dah hampir setahun dan tengah berpikir2 nak buat MRI…sudah jumpa doktor tapi hanya dibagi ubat saraf dan buat rawatan fisioterapi..tapi macam takde perubahan pun…

  30. perogol dlm gelap berkata:

    ambil ubat urat saraf..pengaliran darah..neurobion dan sebagai nya..traditunal ke…makanan panas.gosk minyak panas..ubat pill angin

  31. ... berkata:

    kalo lenguh bahu ni kaitan ..rotator tear laa..kalu minor tak payah bedah bior macam tu aje..lamo2 okey laa…darah beku dalaman bagu atau tempat bahagian injuries ..merah bertukar keitaman-sel2 mati akan di makan dek badan sendiri bagi tujuan pembersihan..cuma bahu bengkak tinggi sikit dari yg sebelah..kalo operate berbagai genjala kesakitan akan timbul….makan masa lam untok sembuh…lagi satu terlalu kerap operate akan menghinggapkan penyakit gastrik lak..barangkali aje nii

    • muso berkata:

      kebas jari bengkak kaki tangan perit di bahu..terutama bahacian belakang bahu urat tengkok pun menjadi2 kalo silap tidur…agin dlm badein menjadi jadi…

      • d berkata:

        soup ikan u dgn bercampur dgn ramuan herba punpun baik juga..mus..makanan traditional

  32. farid ashraf berkata:

    saya kerap sakit bahu..bila saya pergi berurut tukang urut tu selalu kata urat bersimpul..tapi tak masuk akal pulak..time dia urut tu ada satu part memang rasa macam bersimpul..ada keras tapi benda ni tak kerap jadi dalam setahun ada la 3 kali.. saya player ragbi and juruteknik komputer maybe sebab ni la kot saya sakit mcm ni..

  33. Yana berkata:

    saya berusia 29 tahun. mengalami masalah low back pain – Degenerative disc disease (L1/2, L5/S1 & T11/12), retak tulang servikal (C5/6) hampir 2 tahun sehingga menyebabkan saya tidak boleh bergerak dari pinggang ke bawah ketika mula-mula mengalaminya. kini saya mengalami masalah lenguh di pangkal tengkuk sehingga menyebabkan tangan kanan saya kebas dan kejang di kedua-dua belah kaki. saya juga mengalami rasa pedih di hulu hati dan sering batuk. saya diberi Mobic & Neurobion untuk mengatasi rasa sakit yang saya alami. saya juga diarahkan oleh doktor yang merawat untuk menjalani fisioterapi tetapi masalah yang saya alami berlarutan hampir 4bulan & masih tidak berkurangan. saya berasa tertekan dengan masalah yang saya alami. apakah cara yang dapat saya lakukan bagi mengurangkan rasa sakit saya…

  34. Mohd Nordin Ramli berkata:

    Ha ha ha… setiap yg sakit ada ubatnya.. sakit dtg dari dia YG MAHA berkuasa ke atas roh kita…selagi ada nyawa PASTI semua merasa apa yg org rasa… sakit, suka, duka dll, aku pun sakit urat belikat hingga ke tangan kiriku… Jenuh berubat, urut dll… rasa mcm buang duit & masa aje…tp ia akan sembuh dgn sendiri satu hari nanti…isyallah.kita masih beruntung sehat seadanya… shukor… sabar ajele itu ujan ke atas kita…Bersedekah,bersedekah yg termampu.

    • chah berkata:

      Timekasih bebanyak, apa2 pun kita kembali kepada-Nya. Semua yang berlaku atas izin-NYA jua, tetapi jangan putus asa teruskan berdoa,berusaha dan bertawakkal. Sakit adalah penghapus dosa. Kalau tak sakit nanti lupa diri plak mcm firaun,tak gitu.

  35. ieda berkata:

    saya mengalami sakit bahu dah 3 minggu.. tarasa macam lenguh-lenguh aje… sakitnya sampai ke tulang dada depan…(tulang gagah)… kenapa tu ye? adakah ianya memberi kesan seriuse jika di biarkan?

  36. Aishah berkata:

    Salam Sha…
    Saya mengalami sakit yang sama tapi di bahagian belikat..berdenyut2 sampai atas bahu & dada. Boleh saya dapat contac number Dr. nik Omar Homeopathy tu?
    TQVM

  37. Aishah berkata:

    Salam Sha…
    Saya mengalami sakit yang sama tapi di bahagian belikat..berdenyut2 sampai atas bahu & dada. Boleh saya dapat contac number Dr. nik Omar Homeopathy tu?
    TQVM

    • zurin mel berkata:

      assalamualaikum…. saya sejak kebelangkangan ini selalu sakit bahu belikat sebelah kiri hingga ke dada..kadang sampai kesiku dan jari rasa lenguh pun ada. sebelum ni ada resa kebas pada bawah lengan hingga kejari. aktiviti harian lebih ke tangan kiri. kadang rasa bahu berdenyut. rasa macam tak selesa dikawasan bahu, lengan macam bengkak dan rasa kebas. doktor kata otot dan urat saraf.pada mulanya bahu mcam tegeliat dan saya urut urut. sejak hari terasa bengkak kawasan yang diurut sakit. Perit pun ada kalau buat kerja yang berat-berat. menulis pun tak boleh lama-lama.

  38. JASNI berkata:

    Tolong kasi no.hp Dr.Nik Omar..Rawatan akupuntur Homeopathy

  39. hantu kak limah berkata:

    asalamualaikom…saya berumur 22 thn ada juga sakit otot bahu kanan…kalau gerak-gerak bahu kanan ni..mula la rasa meletop2 otot dada kanan…kadang2 sambil berjalan otot berbunyi kat dada..tarik nafas pjg mula la kadang2 meletop kt dada bunyi urat…mayb ini salah tido ? siapa yang tau hal ni tolong la berkongsi dgn saya..dan kenal pasti masalah saya ini..or bole add facebook saya…email : facebook_syafiq@yahoo.com…bole tinggal kan msg dlm inbox sy…

  40. rusmah mohamed berkata:

    salam sha…tlg la bg bg fon num/addres dr nik omar……

  41. det berkata:

    Nik Omar Homeopathic Medical Centre
    No. 118 – 1st Floor, Raja Laut
    [ Between City Hotel & KFC 24 Jam Jalan Raja Laut ]
    50300 Kuala Lumpur
    Tel: Clinic: 03- 4042 2020 or 019 940 1915

    Our E Mail : fahom122@yahoo.com

    Hotline Tel. Prof Nik : 019-9401915

    Pusat Perubatan Homeopathy Akupunktur Dr Nik Omar
    No.3A Jalan SS 21/60, [ Sebelah Balai Polis ]
    Damansara Utama Uptown, P.J.
    Tel: 019-918 1915, 019-9401915

    Homeopathy Dr Nik Omar ,
    No.1-1, 9/9C,di Pusat Bandar Baru Bangi,
    Selangor Sek 9.

  42. kamil berkata:

    hi , saya nak cite sedikit masalah saya , saya kamil dari kl , berumur 19 tahun telah menghadapi masalah lenguh di tangan kiri saya sampai saya tidak boleh tido malam . ada sesiapa yang boleh tolong saya dalam hal ini ?

  43. YATI berkata:

    Salam, saya 40+ , tanda2 sakit bahu sejak late 30 lagi , background dulu belajar komputer then keja ngadap komputer , maybe cara duduk Xbetul so kesannya sekarang….. cuba urut tapi sakit datang semula, xray bahu xnampak apa2, then pegi wat MRI nmpak ada problem kat tulang tengkok C4 C5 sehingga menekan saraf -tu yang sakit tu!, so sekarang ikut nasihat dokter – makan vitamin neurobion untuk kuatkan saraf and pegi fisioterapi ,xberani urut takut saraf rosak , maybe xpulih sediakala tapi kena maintain jangan tambah teruk….exercise ikut pakar fisio and ada masa untuk rehat ,kurangkan guna tangan untuk keja2 berat
    and doa juga banyak2….sakit adalah ujian allah , so kena sabar and jangan putus asa berusaha mengubati…bila dah wat MRI, sy prefer nasihat dokter than tradisional….

  44. hamidah berkata:

    saya menggalami masaalah sakit bahu yang berulang-ulang mcm2 ubat dh makan tp baik nya sekejap sahaja..sekarang bila bawa motor lama sikit bahagian hujung jari pun dah rasa kebas2 ada ke rawatan yang boleh saya buat untuk hilang kan rasa sakit bahu?

  45. cicakman berkata:

    Berkemungkinan rotator tear..dapatkan mri..jumpa salah seorang dokter azmi..otopedik..hospital pusrawi jln tun razak depan ijn…

  46. Noor Intan Nordin berkata:

    saya dah lebih seminggu sakit kat belakang bahu (belikat) kiri sampai ke siku. Sampaikan lemah lengan ni dan berdenyut2…lebih2 lagi waktu malam… boleh tak dapatkan mana2 hospital yg terbaik utk rawatan sakit ini…

  47. Kak RJ berkata:

    Salam. Izinkn sy berkongsi sikit pengalaman sy tentang sakit bahu.
    Pd thn 96, sy ada mengalami lenguh2 dibahu, sakit urat belikat dan kebas tgn.
    Puas berurut merata tmpt tp sakitnya sama. 2 thn lps tu (98) sy buat MRI di Hosp Pantai.
    Sy bwk image tu ke HUKM dan doc kata sy ada mengalami kerosakan tulang tengkuk C5 & C6 yg menghimpit urat sarat. Katanya klu nk buat surgery, kepututsn 50/50. Huh! Sape berani. So sy amik keputusn utk buat fisio saje sehingga beberapa thn. Akhirnya sy stop sb hasilnya zero. Lps 14 thn, tetiba pd Mac 2010, sy x bole angkt tgn. Hari demi hari pergerakan sy terbatas smpikan nk hulur sesuatu pun x bole. 4 bln lepas tu sy x bole tido mlm. Hampir setiap 15min sy terjaga sb sakit dia bisa sgt. Lps urut baru bole tido balik. Bole kata hampir setiap mlm sy menangis kesakitan. Oleh kerana sakit ni menggangu tido dan waktu kerja, sy pun ke GH utk xray, malangnya tiada apa2 yg dijumpai. Sy pun buat accupunture di pusat homeopathy Dr Nik di Jln Raja Laut. Sakit berkurangan tp hanya beberapa jam saje. Waktu mlm, mcm biasa bisa x bole nk cite. Klu batuk atau bersin, Ya Allah….sakitnya mcm kena cucuk dng pedang..sehingga jeritan sy bole didengar jiran2. Sy ke hospital Pantai dn doc diagnos mcm. Lpas 3x rwatan, hasilnya sakit bertambah2 dan yg lebih memburuk kan lg keadaan sy kerap mc. Akhirnya sy buat MRI kali ke 2 dan kali ini doc juga mengesahkan ada kerosakan tulang tengkuk (sama spt sy mula2 ke HUKM dulu). Doc kata utk mengurangkan sakit, sy kena mkn ubat ini & ubat itu. Sy dh giveup sb berthn xde pun perubahn. Sy ke Prince Court pula dng membawa MRI tersebut. Disini doc ni pun bg tau perkara yg sama. So doc advise buat fisio n mkn ubat. Klu x beransur kurang, doc kata last option ialah surgery. Sy beritau doc, bkn 1, 2 thn sy mkn ubat tp dh belas thn. Doc advise go for surgery. Sy terus kata ok. Pembedahan dilakukan bg membuang tulang C5 & C6 dan menggantikan dgn Motion & Fusion disc). Malangnya 3 ari lpas surgery, kebas ditgn & urat belikat hilang tp bahu sakit balik. Buat MRI kali ke3 kt bahu, result tertulis ‘Frozen Shoulder’ (Sindrom Bahu Beku). Ai? Apa sudah jd ni? Lain yg sakit lain yg digodek. Utk frozen shoulder, execise adalah rwatan yg paling bagus sb sy skrg masih lg menjalani nya dan so far Alhamdullillah sakit saya beransur pulih. So awas anda sume, before proceed apa2 rawatan, siasat betul2, Jgn jd mcm sy gopoh sgt sb nk cepat pulih sdgkan sy x perlu jalani pembedahan sb sy dh lali dgn sakit tersebut. Bila disiasat balik, rupanya sy ada 2 penyakit dlm 1 masa. Yg betul2 sakit ialah Frozen shoulder dan bukan sakit belikat dan kebas tgn. Kpd anda, jika ada sakit bahu, ada kemungkinan itu tanda2 ‘Frozen Shoulder’. Anda bole contact sy di email ini : jerrryros@googlemail.com. Sy bole memberi sikit tunjuk ajar bagaimana nk kurangkan sakit. Ini berdasarkan apa yg tlah sy pelajari. Sy faham apa yg anda sume lalui.

  48. norliah sarman berkata:

    sy da mngalami skit bahu lbi 3 bln.skit nya mnjalar ke sluruh bdn tmsuk blkang,pngang,kaki,peha dn dada.skit nye hnya tuhan yg thu.da brmcm ubt d mkn tpi hasil nya btmbah skit.hrap2 kwn dpt bri apa petua yg bole hlang kn skit trutama dada dn bhu nu.da tk le thn da,mna nk mengasuh anak2 g.

  49. zim berkata:

    assalam…sy skrg sedang mngalami sakit belakang shingga nak baring pun tak boleh.badan kena tegak slalu,kalu kepala gerak ke atas atau ke bwh sakitnya bkn main smpai nak bernafas pun payah,ke kiri dan ke kanan xpe plk.ni pertama kali trjadi,sbelum ni saya slalu sakit bahu tak boleh toleh kiri dan kanan,ingatkn salah tidur hnya berurut je la..

  50. rina berkata:

    Salam..saya juga selalu mengalami sakit belakang tetapi akn baik dalam tempoh masa seminggu..Semenjak saya meneruskan pengajian ijazah sarjana muda, saya selalu mengalami sakit belakang. dan bahu kanan saya sakit seperti menyengat dan pedih..Kesakitan ini telah saya alami selama 2 bulan. Saya pernah berjumpa doktor, dan doktor memberitahu saya sakit disebabkan mengalami stress dan membawa buku yang banyak..Pada tahun 2006, saya penah terjatuh terlentang diatas tanah..Saya tidak pernah membuat pemeriksaan setelah jatuh. Adakah sakit saya ini mugkin berpunca disebabkan saya pernah terjatuh. Saya berharap dapat diberi penjelasan kerana sakit ini menganggu saya untuk belajar.

    • musmun berkata:

      ado kecederaan dalaei bahu .kekoyak kei kochik..bosar – rotator tears..infections..accidental outreach when u litf urr hand to.. exceeding – capablities. ..mri with good specialist will helps..pusrawi hospital dr azmi or elsewhere

  51. Abdul berkata:

    Salam….Sejahtera. Pada tahun 2010 saya telah menjalani pembedahan pintasan jantung. Selepas pembedahan itu keadaan amat ok sekali. Saya dinasihatkan oleh doktor dan pakar fisioterapi untuk menjalankan senaman² ringan dan regangan untuk bahu dan lain². Alhamdulilah keadaan semuanya berjalan lancar. Selepas 4 bulan saya mula berkerja tetiba bahu saya teras sakit terutama di pergelangan bahu (the joint – antara bahu dan lengan). Saya tak dapat menggerakan tangan saya ke atas kebelakang mahupun mencecah bahu sebelah yang lain. Ini amat menyukarkan dan amat sakit sekali.(Especially bila kita nak cebok)
    Saya menjalankan fisioterapi di HUKM dan melakukan senaman² streching dan hot towel, namun tiada berkesanannya walaupun saya pratikkannya dirumah. Menurut fisio mengatakan saya mempunyai sindrom bahu beku (frozen shoulder).
    Saya ingin tahu sekiranya ada sesiapa yang dapat membantu dengan permasalahan saya ini. Boleh lah hubungi email saya di abdumali@yahoo.com. Perkongsian dan bantuan amat dihargai.

  52. norish berkata:

    salam,

    sejak akhir2 ni bahu saya selalu rasa tegang, diikuti dengan sakit kepala. Biasanya bila sapu balm, sakit tu akan lega. Tapi kenapa ye setiap kali saya gerakkan kepala kiri ke kanan saya boleh dengar urat leher berbunyi….normal ke ? Selama ni tak perasan pulak…

  53. mecah berkata:

    salam…sy memang slalu lenguh bahu…tp sejak akhir2 ni lenguh bahu sy semakin menjadi2…kdg2 sampai rsa nk nangis pun ada jgk…lenguh sampai sy tk blh nk b’gerak…tdo sy pn t’ganggu…umur sy bru 20 tahun…tp lenguh bahu sy ni mengalahkan umur 40 tahun…sy dh bnyk kali sapu minyak urut…tp langsung tk bg kesan…skrg bahu sy dh m’bengkak..sy dh tk taw nk wat cmne lg…plzzz..tlg sy…

    • chah berkata:

      Untuk kelegaan sementara boleh la pi urut tapi jangan terlalu kuat. Urutan secara lembut dapat bertahan agak lama tapi bila kita wat kerja kuat, ddk dpn kmpter dll sakit akan dtg lagi.

  54. mohd fadly pilus berkata:

    Salam kpd semua, nama sy fadly dr kl .Dari pengalaman sy yang disahkan sakit sendi facet tengkuk C4/C5/C6 ( cervical spondylosis) oleh pakar orthopedic HKL juga pakar hospital selayang.Selama 2 tahun sy menanggung sakit/lenguh amat sangat yg melibatkan tengkuk,bahu,belikat,dada juga menjalar belakang badan ke pinggang. Dah berbagai cara moden&tradisional dgn berhabisan wang ringgit saya usahakan tapi keadaannya menghampakan. Kecewa bertambah tertekan saban hari kerana penyakit ini telah memberi kesan negatif kpd rutin&kerja seharian sy. Sehinggalah ke tahap sy berfikir sendiri menilai sendiri &menguruskan penyakit ini dgn cara bersabar langkah demi langkah,dengan tidak terperuk terbaring sahaja dirumah sy memaksakan diri melakukan senaman bersesuaian & mengamalkan pengambilan supplement utk rawan iaitu chondroitin /glucosamine.Disamping itu juga sy sudah 3 kali melalui rawatan prolotheraphy ( rawatan suntikan utk memulihkan ligament rawan yg rosak/degenerative atau longgar) di kota damansara,Allhamdulillah beransur tanda2 ketidakselesaan selama ini. Apa yg sy nak katakan disini bahawa “sakit itu dtg mcm kilat tapi nak pergi mcm siput”.,info,penilaian&uruskan sakit kita sendiri dgn cara yg betul amatlah penting supaya kita dpt rawtan yg betul..InsyaAllah.

    • iffi athirah berkata:

      haip fadly..sy rasa saya sakit sama macam awak…sampai sekarang masih rasa sakit..ehmmm tak tahu nak wat macam mana lagi..kemungkinan saya nak g x-ray..apa yg terbaik???

  55. mokhtar mohamad berkata:

    Assalam blh saya dapatkan nombor telefon atau cara untuk meghubungi en.mohd fadly pilus untuk mendapatkan nasihat…

  56. iffi athirah berkata:

    saya nak tanye…saya nie sakit bahu kiri sudah lama..rmasih tak elok lagi dan rasa macam makin teruk..rase lenguh rasa sakit…dah la saya menulis guna tangan kiri…sekarang dah rasa sakit sampai ke leher…ehmm macam mana yek??pastuh kalau macam gerak tangan atas ke bawah akan ada bunyi???how??

  57. azliza berkata:

    3 tahun lepas sy dikatakan oleh doktor bhw saya sakit radang urat sendi..selepas mendapatkan rawatan setahun yg lepas,masalah sakit sy berkurangan.tetapi skrg sakit tersebut dtg lagi.sy rase tidak sama macam dulu. skrg sy selalu rase sakit dan lenguh2 lengan sebelah kiri sehingga menyebabkan lengan sy kejang sbelah kiri..skrg sy tidak boleh angkat benda2 berat kerana akan menyebabkan lengan menjadi lenguh dan kejang.ini berlaku hanya sebelah kiri sahaja..sy buntu kerana tidak tahu ape sebenarnye penyakit sy. dah acap kali sy rujuk pd doktor di klinik swasta & hospital.tapi sia2 .sakit sy tidak berubah..tolong sy selesaikan masalah sy ini. sy merayu….

  58. Pesakit Rotator Cuff Tear berkata:

    salam semua, saya adalah salah satu insan yang terkena dengan sindrom ni akibat sukan badminton sejak 2 tahun yg lepas dan hingga kini masih rasa sakit masih ada, masih kurang selesa dan juga masih bermain badminton kurang2 3 hari seminggu. saya tahu akan masalah ini kerana sudah 3 kali saya ke specialist, dan nasihat mereka yang terakhir ialah pembedahan. setelah tahu pembedahan itu adalah satu satu cara untuk sembuh, saya ada sikit jiwa kacau, asyik memikirkan tentang pembedahan ini dan masih memikirkannya. doktor juga ada beritahu jika sakit ini tidak diperbaiki, makin tua lagi makin teruk. mungkin selepas raya ini saya harus bertindak dan nekad untuk menjalani pembedahan yang kos nya anggaran RM15k. yang menjadi persoalannya, saya tidak pasti pembedahan yang jenis terbuka atau arthroscopic yang lebih afdhal. kerana setelah pulih 3 bulan recovery, saya tambahkan ia jadi 6 bulan untuk full recovery, saya teringin semula ke gelanggang badminton kerana saya tidak boleh pisahkan sukan ini. ramai2 tolong doakan perjalanan dan keselamatan saya untuk pembedahan yang akan di buat tak lama lagi. bagi rakan2 yg senasib dengan saya yang sudah melebihi setahun menderita atau lebih, ubatnya hanya pembedahan dan itu sahajalah caranya. insyaAllah…

  59. E.Suzy berkata:

    saya nak tanya,, baru-baru ini saya merasakan bahu kanan saya selalu lenguh dan sakit,, dan apabila bahu digerakkan akan ada bunyi klik,, apakah itu tanda-tanda sakit sendi bahu??

  60. kamar berkata:

    Cek kat Pusas, mungkin boleh tolong. Ramai gi sana

  61. richie berkata:

    hello n selamat malam,

    saya ada rasa sakit area tulang belikat sebelah kiri.. kadang2 rasa kebas tangan sebelah kiri. bahu rasa lenguh ja. boleh bagi tips cara nak kurangkan rasa x selesa ini.

    for u info.

    da rujuk ngan doctor. doc suspec sakit jantung then buat medical chekup mcam stress test & scan jantung semua ok. then chek perut pakai teropong da ulser dalam perut ( gastrik ). lepas makan ubat ok dah. tapi bahu lenguh masih x hilang. baru2 ni da eksiden jatuh dari basikal. harap dapat goood info from ur.

    tq.

  62. shikin berkata:

    selamat sejahtera,

    saya ada rasa sakit dekat bahu sbelah kanan.. dah lama juga saya rasa sakit ni. kadang2 bahu saya takda rasa sakit.. lepas tu, tiba2 je sakit tu dtg.. smpai nk angkat barang pun susah. kadang2 sakitnya tu smpai ke bahu kiri.. dah lama juga sy kena. ayah sy pun da urut bahu sy tp dia kata ni masalah lenguh je. sy cuma nk pastikan adakah penyakit bahu lenguh ni akan mmbawa effect kpd diri sy jika tidak mndapatkn rawatan dan apakah kesannya? terima kasih.

  63. rosnah jumaat berkata:

    Sya dah lma kena skit bhu ni..kiri knan skit

    ..rwatan pe yg nkesan eak….lau xry leh tau x punce skitt

  64. nurul ashikin nazuwa berkata:

    salam . sy bekerja sbgi designer dn sy sering mengadap komputer dlm jangka masa y lama . ad jgk buat krtja benda2 berat , dan bahu sy ta sembuh2 jugak . kesan y dinyatakan diatas sy turut merasainya,sy dh pergi hospitl dia kata mungkin lenguh ,.dn sy dh ambil ubat . dh 3 minggu tk hilang2 juga . sy rasa pedih dibahagian bahu dan akan rasa lenguh dn kebas di bahagian lengan .setiap malam bahu sy akan rasa sakit less then 2 minit . sy hanya mampu pegang bahu sy menahan sakit. rawatan ap y sy boleh buat ?

  65. su.slm.saya plk x blh hdp kerja2 dpn komputer n apa saja kerja yg menunduk,terus je lenguh2 bahu yg amat sgt.dah 5 thn lbh mcm ni.pas urut n rehat br ok semula.mula sakit ditulang belikat kiri terus bahu n dada terus rasa x selesa.rasa pedih2.tulang belikat bunyi kruk krak bila dgerakan.ada ke sapa2 yg sama m’lah mcm saya ni?

  66. ZaiSri berkata:

    Betul…sakit belikat sama ada kiri atau kanan tidak boleh dianggap biasa. Boleh, kalau dengan sedikit urutan san ubat tahan sakit ia boleh melegakan untuk tempoh yang panjang. Tapi jika ianya sakit untuk tempoh masa yang lama seperti setahun atau dua tahun elok kita membuat pemeriksaan dengan doktor yang betul.

    Saya mengalamai sakit belikat kanan lebih kurang dua tahun. Biasala bila sakit urut kalau tak tahan sangat makan ubat tahan sakit. Sampailah satu hari nak tarik selimut pun sakit nak buka pintu kereta pusing tombol pintu pun sakit dan tak larat. Dengan tiba-tiba juga denyutan jantung dan payudara jadi sakit. Tiba-tiba tekanan darah juga tinggi.

    Saya terus buat pemeriksaan dengan Dr pakar. Dr yang menulis artikel di atas. Setelah MRI dibuat memang saya disahkan mengalami shoulder impingement syndrome dan rottater cuff tear. Mulanya blur juga apelah punya jenis penyakit ni. Tapi doktor minta saya buat semakan di internet mengenai penyakit ini. Apa dia dan simptom serta rawatannya bagaimana. Dr memang tidak simply nak operate. Semuanya terpulang kepada kita.

    Peringkat awal saya tidak mahu operate. Saya memilih mengambil injection dibahu dahulu. Elok sebulan dua sakit lagi. Ambil kali kedua. Hasilnya sama juga. Akhirnya 5 Disember 2011 saya nekad buat operation. Mula-mula menyesal juga sebab tempoh recovery nya memang agak lama dan kena banyak bersabar sebab badan jadi naik mendadak, Tapi alhamdulillah sekarang saya dah pulih hampir 100%. Baru saya sedar pergerakan tangan kanan saya menjadi selesa berbanding dengan sebelum operate walaupun tidak sakit waktu itu. Dulu saya tak sedar bahawa rupanya selama ini waktu saya meramas kelapa saya tidak dapat melakukannya. Kekuatan genggaman amat ketara sekali.

    So, bagi yang masih 50-50 lagi, buat pilihan yang bijak. Yang sakit pun diri sendiri bukannya orang disekeliling yang kadang2 memberikan nasihat yang tidak boleh dipakai. Kita boleh buat dua tiga semakan dengan doktor yang berlainan untuk mendapatkan pendapat. Tapi diakhirnya keputusan di tangan kita sendiri.

  67. nes berkata:

    saya juga mengalami sakit dan lenguh di bahagian bahu sebelah kiri. terasa lenguh sangat2 sehingga ke dada dan belakang. sekarang ni pun saya merasakan nya dan terasa menyucuk nyucuk sehinggakan sukar untuk bernafas dan susah untuk lelapkan mata. harap masalah seperti ini ada jalan penyelesaian nya.

    • eja berkata:

      saya jugak pernah alami semua tu.sejak sebulan sy amalkan makan ubat vitamin urat,sakit tersebut semakin berkurangan ,.sy syorkan anda untuk amalkan ini.nama ubat tersebut adalah VITA GINGKO 2000 boleh didapati di farmasi ehsan atau farmasi lain.

  68. Dzue berkata:

    Ibu saya berumur 61 thn..baru 1 bln mgalami sakit bahu..ttpi teruk hpir ble kebas..sdh bw berubat..kat spital mmg kna sruh bt fisio gerak2kan bahu n tekap ngan air suam..sakit cuma hilang smentara..skit tak bkurang tp ibu kata kalu diam2 pn dah pndai ras sakjt..saya kesian tgk ibu mnhan sakit..kalau ada sesiapa tau rawatannya pls kongsi…

  69. Thanks for finally talking about >Sindrom bahu lenguh bukan hanya sakit urat
    | Dunia Perkahwinan – Asam Garam Hidup Berkeluarga <Loved it!

  70. nur berkata:

    Saya selalu rse lenguh di lengan bhg kanan
    Rasa mcm hlg deria pun ada tp ble cubit rse sakit. Mcm mana ni ye?

  71. Radzi berkata:

    bagi yang alami masalah saraf (kebas tangan, maybe nerve entrapment) blh check juga postur bahu tu. artikel & kepakaran Dr Azmi memang relevan. tak payah nak persoal diagnosis diberi sebb ini bidang die. mmg ramai Dr Ortho di gov hos & private hosp, Tp kite kene faham.. setiap pakar ada kelebihan & diagnosis masing2. Itu kelebihan mereka. contoh, kalau seseorg belajar accounting, x semua perkara die tahu. sebb tu dlm bidang akaun ada lagi pecahan ke costing, audit & sebagainya. Dalam tu pun, ada lagi pecahan kepakaran seperti audit ke forensic.. ini sebagai contoh. Tak kisah la sapa pun Dr yang kite jumpe, pastikan bidang kepakaran itu sama dengan masalah yang dihadapi.. yang paling penting maklumat tentang apa yang kite alami sejak awal dapat diberitahu sepenuhnya. cerita sakit tu secara detail termasuk diagnosis Dr2 lain + ubat2 @ rawatan yang dah buat atau sedang buat. yang penting usaha mencari kenapa boleh sakit, bukan hanya cari apa yang boleh hilang sakit. sebb kite kene kenal sakit kite, baru mudah kite rawat secara dunia perubatan & sendiri (physio or lain2).. Ingat, Allah tidak akan membebani makhluknya, melebihi kemampuan die untuk menanggungnya… usaha & jangan putus asa,. dan ingat juga hadis rasulullah, setaip anak adam ada jin2 syaitan dalam setiap salur darah yang bergerak dengan sepantas darah.. hanya iman yang dapat membantu seseorg itu mengawal dari jin2 ini menguasai badan kite (khianat seperti sakit). motif, jangan mengeluh ketika sakit, namun ingatlah Allah sambil berzikir & bertasbih, insyaAllah akan terasa kurang sakitnya disamping ubat & rawatan kene gak buat.. insyaAllah..

  72. Shah Ieda berkata:

    Salam…. saya juga sering mengalami sakit dan rs tegang urat di bahu sejak dr seblum brumahtangga terutamanya bila menghadap pc terlalu lama di pjbt dan bila mlakukn kerja2 berat…… ada juga yg kata sakit bahu adalah disebabkn stress…. sblum ini sy hanya berurut / sapu minyak panas / tampal koyok utk melegakan sakit…. kini rs sakit di bahu makin kerap terjadi trutama bahu sebelah kiri.. mgkin disbbkn sy mendukung anak…. pernah skali rs sakit yg dialami mybabkn tidur pun tidak selesa dan pd siang hrnya rs sakit dan lenguh yg tramat shingga kaki tgan menjadi sejuk…. tp sy cuma brurut dan rs lega cuma hanya seketika…. keadaan ini brlarutan sehingga kini…. mohon pandangan…

  73. nurein berkata:

    sy pun rasa sakit2 kat belikat and bahu..kdg2 mcm sampai sesak nafas..nak bernafas rasa mcm semput..pastu ok..keap tu dtg blk..kdg2 rasa sampai ke payu dara..

  74. Baiti berkata:

    Amazing info! Thank you for sharing :)

    Masuk harini dah 3 hari tangan kanan saya lenguh, start dari bahu sampai pergelangan tangan, sakit sangat, mcm nak tercabut pun ada. Tak pasti puncanya apa, paling lenguh dekat triceps.

  75. rika adjie berkata:

    saya membaca blog ini dan merasa telah mendapatkan jawaban dari keluhan saya. mohon maaf saya pembaca dari indonesia dan agak bingung dengan bahasa disini.
    saya ingin tanya kepada penulis komen wanita yg juga merasakan sakit ini. payudara yg dirasakan sakit sebelah mana ya? karena saya yang sakit belikat kiri dan payudara kiri sakit. nyeri. saya jadi takut.
    ohya, coba usahakan tidur tidak miring. sakit saya cukup berkurang. namun kalau belikat sakit, payudara jadi nyeri lagi

  76. ina berkata:

    saya baru jerr sakit bahu bhgn blkg semgg ni, sakit nyer berdenyut2 sampai tarik ke dada dn ketiak …bla nk bernfs pn sakit…mcm semput kena pkai inheller..

  77. HAMIDA BINTI MOHD NOOR berkata:

    Saya berumur 57 tahun berkhidmat selama lebih kurang 38 tahun dengan menggunakan komputer sepenuhnya… Saya mengalami sakit bahu baru setahun dan kadang kala lenguh… Tangan saya tak boleh untuk ke belakang dan menyukarkan saya untuk memakai bra…

  78. sakit berkata:

    saya sakit bahagian bahu hingga bergelangan tangan.. sy aktif bermain badminton.. sejal bermain bowling, tgn saya kerap sakit sekiranya mengangkat barang ynag berat..sakit nye rase lengoh dan waktu mlm x selesa tidur… tapi sy hanya mampu makan ubat saraf sahaja.

    • Afif Azizan berkata:

      Ye lah tu tuan sama macam saya. Angkara badminton. Ia di panggil “Rotator Cuff” injury.. Saya dah ke a sejak awal tahun 2011 lagi. Ni baru ni pegi check up. Jumaat lepas baru settle MRI scanning. Selanjutnya tunggu follow up dari doctor. Sememangnya sakit mcm ni tiada ubatnya melainkan membuat pembedahan orthoscopic atau open surgery terpulang tengok pada kata doctor. Jangan tunggu lama-lama tuan. Lagi lama, lagi parah. Saya dah mengalaminya selama 3-4 tahun. Sekarang baru nekad untuk repair sakit ni. Doakan saya selamat dan dipermudahkan. Amin.

  79. kak ton berkata:

    saya sdg mengalami frozen shoulder dah setahun..dah 5 tmpat pegi berurut…terakhir skali pegi menyebabkan kesakitan bertambah serius. baru lah sy pegi jumpa doktor..doktor x galakkan sy berurut kerana mungkin akan myebabkn kesakitan bertambah..sekarang sy sedang menjalani fisio sebulan sekali..sy diajar utk buat exercise 10 jenis senaman tgn dan bahu..setiap jenis ulang 30x …dirumah 2 kali sehari….sambil buat fisio sy juga berikhtiar cara perubatan Islam di kg. Paya Pasir, Maran Pahang..rumah haji ni( nama x tau..no.tel pon lupa nak simpan – bayar ikut ikhlas hati kita) tepi jln besar dkt dgn sek.tahfiz..kena tanye org2 kg situ rumah hj yg org selalu dtg berubat. ( jln lama chenor – kuantan) untuk mengurangkan kesakitan yg sy alami dari bahu hingga ke hujung jari…sakit dan lenguh…Alhamdulillah dgn izin Allah kesakitan saya jauh berkurangan..tetapi bahu masih lg ketat..pergerakkan tgn terbatas/ tersekat..haji ni pon ckp sakit ni bahu camni x sesuai diurut.. dia suruh sy cari akar lalang utk dia buatkan ubat…wat masa ni sy blm sempat lg nak pi cari akar lalang tu.. masa balik raya ke pahang nanti sy cdg nak pi ke paya pasir tu bw akar lalang sekali..
    sementara tu saya mkn herba kapsul Rhizoplus Azzahra(kebaikannya bole google kat internet)…ada rasa perubahan yg baik juga lah…walaupon x bnyk…tp membantu mengurangkan sakit..dan lancarkan sikit pergerakan tgn..

  80. kak ton berkata:

    pagi td sy pergi dptkan rawatan akupunktur di pusat rawatan homeopati & akupunktur prof. Dr Nik Omar di Bangi sekali treatmentRM55( tidak termasuk ubat – kalo xnak beli ubat pon xper) sy td..Dr tu letak 10 jarum di bahu sy…rawatan mengambil masa setengah jam…Dr tu ckp mungkin kena ulang 6-10 kali treatment untuk pulih…tp oleh sbb sy buat fisio juga..mungkin utk pulih tu lg cepat..Insya Allah…ni no.tel. pusat rawatan akupuntur tu 019-2294556 ( dekat je dgn masjid Hasanah Bangi)..

  81. x-men tri gau berkata:

    Both tops and roots must be boiled in water and this water should be massaged into the scalp with
    the finger tips each night. Your doctor understands this
    and what you can use to reverse the problem and get your self confidence back.
    Use a brush that is not harsh if used on the back of
    your hand.

  82. nadia berkata:

    saya berumur 14 tahun.. sye alami sakit bahu ni da hampir 2 tahun.. terlalu sekse sehingga sye terpksa bercuti selama berminggu2 dan byk pelajaran yg tertinggal.sye ni jenis yg aktif.. pergi kem sane sini buat aktiviti lasak and mcm2 aktiviti berat sye buat.ubat mcm2 ubat sye buat.. urut sudah,klinik sudah,baek yg bayar ataupon percuma.sian jugak gan ibu dan ayah yg nmpk mcm fedap je hadapi msalah sye.. ade cadangan rawatan ape yg perlu sye buat atau pusat rawatan yg boleh membantu..

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 345 other followers

%d bloggers like this: