Mengenali gejala barah pangkal rahim

Perubahan prabarah dan peringkat awal barah pangkal rahim biasanya tidak menyebabkan rasa sakit atau menampakkan gejala lain. Oleh itu, penting untuk menjalani ujian Pap dengan kerap untuk mengesan prabarah serviks pada peringkat awal untuk rawatan yang paling berkesan.

Apabila penyakit barah serviks berkembang, wanita boleh memerhatikan satu atau beberapa gejala yang berikut:

1. Pendarahan yang abnormal dari vagina:

Pendarahan yang berlaku antara haid.

Pendarahan selepas bersetubuh, menggunakan douche atau pemeriksaan pelvis.

Haid yang lebih lama dan lebih banyak daripada selalu.

Pendarahan selepas menopaus.

2. Lelehan yang banyak dari vagina.
3. Rasa sakit pada bahagian pelvis.
4. Rasa sakit ketika bersetubuh.

61 Responses to Mengenali gejala barah pangkal rahim

  1. ida rashid berkata:

    tolong beri kan gambaran terperinci ttg barah rahim.serta gambarnya skali ok.=))

  2. x berkata:

    Symptoms
    Ovarian cancer does not cause many symptoms in its early stages. This is why most cases are not found until the cancer has spread.4 Most women do have symptoms in the 6 to 12 months before ovarian cancer is found. Symptoms that occur in later stages are most likely caused by the pressure of the growing cancer. Symptoms include:

    Ongoing cramps or pain in your belly.
    Ongoing pain in your pelvis or lower back.
    Abnormal bleeding from your vagina, especially after menopause if you are not using any hormonal medicines.
    Abnormal discharge from your vagina, containing mucus that may be tinged with blood.
    Pain or bleeding during sex.
    Nausea or loss of appetite, or you cannot eat normally.
    Ongoing bloating or intestinal gas that is not relieved by home treatment measures.
    Bigger belly size or a lump that can be felt in your belly.
    Decreased energy level.
    A change in your bowel habits, such as constipation or diarrhea.
    A change in your bladder habits, such as urinary frequency or urgency.
    Weight loss

  3. x berkata:

    varian Cancer Treatment

    Treatment of ovarian cancer should be under the direction of an experienced gynecologic oncologist (a specialist in women’s cancers).

    Surgery is the usual first treatment for ovarian cancer. Whenever possible, the surgery takes place at the time of exploratory laparotomy. The operation is paused while the pathologist rapidly reviews the biopsy tissues. The pathologist’s report determines the structures affected by cancer and if they should be removed. This spares the woman from undergoing another surgery.

    •For stage I tumors, only the involved ovary and fallopian tube may be removed for women who wish to become pregnant in the future. For women who do not wish to become pregnant, both ovaries, both fallopian tubes, and the uterus are removed. This is a hysterectomy with bilateral (2-sided) salpingo-oophorectomy. Usually this procedure removes the lymph nodes surrounding these organs and the omentum. If the tumor cell type is especially worrisome (grade 3 tumors and all stage IC tumors), chemotherapy is usually given as well.

    •Stage II cancer treatment involves removal of the uterus, ovaries, and fallopian tubes, resection (partial removal) of any tumor in the pelvic area, and resection of any other structures affected with cancer. Chemotherapy is strongly recommended. The best treatment at this time involves a platinum-based agent (carboplatin) and paclitaxel (Taxol). These agents are administered in 6 cycles of 3 weeks each.

    •Stage III treatment is identical to stage II treatment, except more aggressive chemotherapy and possibly experimental treatments are given. Some women may be candidates for direct abdominal treatment. This type of treatment is referred to as peritoneal therapy. This type of therapy is more difficult to take but may improve survival.

    •Stage IV treatment involves extensive debulking and multi-agent chemotherapy.
    After chemotherapy is completed, the woman may undergo “second-look surgery.” Her surgeon will examine her remaining pelvic and abdominal structures for evidence of residual cancer. Samples of fluid and tissues may be taken to check for residual cancer cells

  4. lin berkata:

    tanda2 awal barah rahim

  5. alia berkata:

    saya mengalami masalah pendarahan seperti mucus that tinged with blood,bleeding after sex.i am afraid of the sysmtom.but my gyene said it is ok before this matter happen.what’s wrong with me? i am afraid…is it cancer?

  6. SITI MUNIRAH berkata:

    saya mengalami sakit dan gatal pada bhgian serviks dan lower abdomen dan telah mendapatkan rwtan dari doktor.tetapi saya mesih risaukan adakah kemungkinan saya akan dijangkiti virus tersebut atau tidak…..sewaktu bersetubuh saya tidak pula mengalami rasa sakit atau belakunya perdarahan..

    • ctie berkata:

      fc boi sanitaray pad dapat merawat masalah sengugut,keputihan,haid tidak teratur,sakit pinggang ketika haid,kegatalan faraj,discharge berbau,mencegah barah rahim,cyst,masalah endeometroisis,sukar mengandung,kencing x lawas,mengeluarkan darah beku dalam rahim.sesuai untuk semua golongan.berminat hubungi saya difacebook ( ctie danial)

  7. wati berkata:

    Saya ada ketulan sgt kecil berwarna putih selama beberapa tahun berhampiran alat sulit. Saya tidak merasa sakit dan ketulan tersebut tidakterlalu keras…Tetapi sejak beberapa hari ini ketulan tersebut membengkak dan merasa sakit. Saya cuba picit untuk melihat tindak balas seterusnya. Namun rasa sakit semakin kuat…..saya bimbang..adakah ini tanda tanda awal barah…Untuk makluman pusingan haid saya tetap dan normal. Saya juga tidak mengalami sebarang kesakitan semasa bersetubuh sebelum ini…..Please advice…

    • Rozalina Md Taib berkata:

      salam wati…
      pap smear bg seorang perempuan adalah penting…jgn takut untuk melakukan pap smear…ia banyak membantu…cuba saudari dapatkan rawatan di klinik atau hospital yang berhampiran…atau untuk mendapatkan info tentang kanser bolehlah melayari sihatdengansupplement.blogspot.com

    • sihat dengan supplement berkata:

      salam wati…
      saudari sudah melakukan pap smear?!…jika belum lakukankah dengan segera…pap smear amat penting bagi kaum hawa…dari pemeriksaan itu kita boleh mengetahui akan tahap kesihatan seviks kita….atau untuk maklumat lanjut..bolehlah melayari sihatdengansupplement.blogspot.com…

  8. as`kom..sy dew mngalami kegatalan d bhgian alat sulit,mengeluarkan keputihan yg brbau kurang menyenangkan n mengeluarkan darah d bhgian alat sulit…
    adakah sy mngalami kansel barah pangkal rahim..
    amat pntng bg sy cz sy nk melangsungkan perkahwinan bln 3 nie..blh kew seseorg bg taw apew masalah yg sy alami skrg…

    • ctie berkata:

      masalah kegatalan,sengugut,bau kurang menyenangkan saya syorkan gunakan fc bio sanitaray pad memang berkesan disamping jaminan insurans 3 juta dapat mencegah kanser rahim,ovari dan sebagainya..berminat hubungi saya difacebook ctie danial

  9. siti elvyna berkata:

    saya mengalami ‘sporting’ bwarna coklat yg keluar dr. rahim..yg melekat diseluar dalam..dlm pd masa yg sama sy tgh mengandung 7bln.. Apakah kemungkinan tanda kanser?

    • Puan Suzy berkata:

      siti :
      spotting (darah berwarna coklat) dalam temph mengandung, sangat biasa. kadang² spotting ni berlaku sebelum kita disahkan mengandung, tapi itu bergantung, bukan semua wanita pregnant akan mengalami spotting. Kalau berlaku pendarahan yang sedikit @ banyak, seharusnya berjumpa dengan pakar sakit puan anda.

      • mommy berkata:

        salam
        true! di awak kehamilan saya juga mengalami brown spotting. its fine, we called as ‘baby basuh muka’..when when pregnancy getting bigger it will stop..

  10. nik eja berkata:

    saya xtahu sama ada ketuat atau apa ada ketulan kecil
    pada faraj saya..keras mewarna pink..tkut sgt adakh itu barah…plesee..tell me..

  11. fazda berkata:

    sy fazda.. ingin mengetahui bhw sy pengalami pendarahan selepas bersetubuh.. sy sudah pon melepasi haid…
    jd sy nk tau adakah ini kanser…

    boleh anta feedback di email sy fazda21@yahoo.com

  12. Fazz berkata:

    Salam.. Sy ingin berkongsi y pertama kali sy alami…
    Sy mengalami pendarahan ketika bersama suami.. Br terjd… Sy jgk sudah melepasi haid lebh semggu.. Darah y keluar tidak byk… Hanye 1 line shj… Smpai skunk sy msh memakai panty liner… So boleh huraikn ape y sy alami.. Samada cancer or sebagainye… Tq

    • sarah berkata:

      sy pun mengalami benda yg sama seperti puan Fazz..takut jgk kalo kena kanser ovari. sy dan suami mmg mengharapkan rezki anak sgt2 dlm masa terdekat ni..anak yg pertama kami..

    • sue berkata:

      salam…saya pun mengalami cmni..boleh kongsi tak, pe yg seterusnya perlu kita buat utk mengelakan..dan pe sebenarnya yg blakunya..terima kasih

  13. Shiela Roslee berkata:

    slm….saya skg mengadung 7 bln pada bhg alat sulit mengalami gatal2 dan terdapat benjolan…saya telah rujuk kepada doc pakar doc beritahu itu adalah gejala biasa, tp sy tetap risau akan masalah tersebut..kerana sy sentiasa berasa sakit pada bhg alat sulit sehingga meyukarka sy berjalan…

  14. mah berkata:

    pada kemaluan saya,bentuknya tidak sama..panjang sebelah..knp begitu?normal ke x?

    • seman berkata:

      salam…
      bagi saya semua masalah tu berpunca dari sel darah putih atau imun sistem kite lemah utk melawan penyakit/kuman/virus/bakteria…termasuklah barah pangkal rahim nie…dgn sy ada satu prdk mampu merawat dan mencegah jika mengalami barah nie atau penyakit lain cth.barah breast,jantung,kencing manis,sle,migrain,sengugut dll…Insyaallah…jika ingn info lebih sila msg sy di 012 9371689…tie

  15. mira berkata:

    Saya ada ketulan sgt kecil berwarna putih selama beberapa tahun berhampiran alat sulit. Saya tidak merasa sakit dan ketulan tersebut tidakterlalu keras…Tetapi sejak beberapa hari ini ketulan tersebut membengkak dan merasa sakit. Saya cuba picit untuk melihat tindak balas seterusnya. Namun rasa sakit semakin kuat…..saya bimbang..adakah ini tanda tanda awal barah…Untuk makluman pusingan haid saya tetap dan normal. inginkn kepastian

  16. Azilina Binti Razali berkata:

    Salam,Setiap kali saya bersama suami ada pendarahan yg akan keluar sekali,pendarahan yg kluar byak juga spai tdk selesa.Saya kerap juga mengalami keputihan .Apakah ini kanser………

  17. anusha berkata:

    how long is survival stage for cervix cancer after chemoteraphy

  18. Fazda berkata:

    Di mana harus sy jalani pap smear nieh… Sy tggl di kl ..

  19. mizz berkata:

    sayapun d dlm situasi yg sama….selepas berma suami saya dapati ada sedikit darah keluar bersama lendir dr kamaluan saya…dan sampai skrg sdh 4 hari lendir bercampur sedikit darah itu msh ada lagi…saya juga rasa tidak selesa di ari2 saya..seperti senggugut..tapi saya sdh 12 hari lepas period…apa kah itu canser?saya pernah melakukan ujian pap smear 3 thn lps.

  20. mama berkata:

    salam…
    masalah saya ialah terdapat flek coklat setelah 2 minggu kedatangan haid (4 Sept ) dan haid saya pd bulan ini hanya 5 hari sahaja berbanding bulan sebelumnya iaitu 7-9 hari…. sepatutnya haid saya yang akan datang ialah pd 4 Okt….
    apakah tanda flek coklat ini? t.kasih…

    • sue berkata:

      salam..saya pn mengalami masalah cmni…so bagaimana ea resultnya?..riso la..boleh kongsikan maklumat tersebut..terima kasih

  21. Mien berkata:

    Akum,last day sya ada p jumpa doc,,so bila sda scan ada 1 benjolan air kat left ovari sya.kata doc tu xda masalah tp sya msh x puas hati coz doc tu ckp next moon jumpa dia mau scan lg nak tgok pecah ke x…so if x pecah benjolan 2 adakah ia kenser…tuk pgetahuan smua umur sya bru 22 thn Dan sda msuk 3 thun brumah tgga…Dan sya sgt takut skg ni…Dan msh mnggu chaya Mata pertama…

  22. azreen abdul rahim berkata:

    Aslkum, saya berumur 39thn, mempunyai 3 org anak & telah ikat peranakan saya slepas melahirkan anak ke tiga 9thn lalu. Last mth i started to have irregular period. Saya mengalami period selang seminggu sejak sebln yg lepas (dah 3x termasuk kali ni). Saya juga mengalami sembelit yg keterlaluan & kerap kencing. Saya telah berjumpa doc di klinik biasa & masih belum berjumpa pakar sakit puan utk pemeriksaan lanjut. Adakah saya harus menunggu period saya berhenti atau saya boleh terus membuat pemeriksaan dgn pakar sakit puan?

  23. mohd hanapiah berkata:

    baru baru ini isteri sya sakit pinggang selepas haid. adakah isteri saya ada masaalah kanser rahim. apabila kami bersama, isteri sya akan merasa sakit.

  24. olala berkata:

    askum. sy belum berkahwin dan sy selalu rasa pedih di vagina. dan sy sering mengalami keputihan dan kdg2 bwarna hijau. sy xmengalami mslh dgn haid ttp prnah sekali keputihan sy berwarna hijau dn coklat. adakah sy telah dijangkiti virus tersebut

  25. norhafiza mohamad berkata:

    Selepas bersetubuh ada berlaku nya pendarahn,seringkali pening kepala

  26. norhafiza mohamad berkata:

    Saya ingin tahu adakah pendarahan sewaktu bersetubuh itu adalah gejala penyakit barah atau penyakit lain,saya tidak berasa apa-apa ketika pendarahan berlaku tolong !!!

  27. puan farah berkata:

    akum saya mengalami pendarahan selepas bersama suami darah agak byak tapi saya tidak berasa sakit cuma rasa keinginan sex saya agak kurang dan haid saya kadang2 tidak menentu tiada keputihan tolong berikan jawapan pada saya

    • sihat dengan supplement berkata:

      w,salam…puan farah…puan bolehlah bertanya di TaNya Dr Malinda…puan taip sahaja TaNya Dr Malinda…

  28. fina berkata:

    salam..saya ada cebisan isi di bhgian hujung faraj.bila bersetubuh ngan suami..mmg terasa pedih &sakit..apakah tanda² kes mcm nih…harap reply dgn segera…

  29. latifah binti abdul talib berkata:

    sy ada merasa ketumbuhan di serviks yg sy anggap polip …ketumbuhan itu keras n tidak sakit…sy xde masalah utk bersma suami n tidak berlaku pendarahan cume sy rsau jika dims akan dtg ketumbuahan kecil itu menjadi barah pula..keputusan pap smear sy selalu sj negatif …sudah 2 tahun sy tidak melakukan papsmear..haid sy 3 atau 4 hari sj..mugkin kerana dulu sy mengamalkn pil perancang keluarga..skarg sy tidak megambil ape2 perlindungan cume merancang sendiri..umr sy 42 tahun…apakah polip itu merbahaya jika dibiarkn lama?adakah sy mst berjumpa doktor?

  30. emily berkata:

    sejak saya disahkan hamil(sekarang) saya selalu mengalami kegatalan pada alat celah celah alat sulit saya.adakah ianya bahaya pada saya yang sedang hamil ini?patutkah saya jumpa doktor?

  31. Ujie berkata:

    saya tidak datang period 2 bulan lebih. bila test pregnt test result -ve. cek dr and scan and dr inform darah period dalam rahim terkumpul dan sudah menolak rahim hingga kedudukan terbalik. saya selalu merasa sakit di bahagian kanan perut. saya try pergi urut then bila cek sebenarnya rahim saya jatuh. Boleh saya tahu apa masalah saya sebenarnya

  32. samsinah berkata:

    saya berumur 37thn, telah disahkan oleh doktor kanser pangkal rahim stage 2A, disini saya ingin tahu apa jenis pemakanan yg tidak boleh dimakan?

    • Nazri berkata:

      Boleh puan samsinah kongsi apa tanda-tanda awal yang puan alami?

    • shahril berkata:

      salam semua… sebenarnya punca utama semua jenis kanser adalah kekurangan Vitamin B17/Amygdalin… boleh buat search di google pasal ubat B17 nie adalah penawar/ubat kepada semua jenis kanser tak kira tahap brape pun.. B17 nie tggi dalam biji aprikot, biji buah2an berry mcm acai berry, burberry, anggur, epal, kacang hijau, ubi kayu, daun sireh, daun belalai gajah, keladi tikus… tu sbb org2 tua dulu kadar kanser sgt kurang sbb mereka mengamalkan makan ubi kayu, daun sireh, ulam2an, keladi.. kita skrg mmg xmakan atau kurang makan bnda2 mcm ni, tu yg kanser terlalu tggi dlm zaman kita… sesiapa yg ingin mendapatkan ubat kanser iaitu B17 + Bromilin + Graviola… boleh hubungi saya 019-9362993, atau emel di hubby_sr@yahoo.com atau join group facebook ‘PENAWAR/UBAT KANSER’.. sesuai utk merawat semua jenis kanser tak kira tahap brape… InsyaAllah boleh sembuh sepenuhnya dlm masa 2-3 bulan sekiranya mengikut tatacara yg betul….

      Pantang utk pesakit kanser
      1. Tak boleh abik gula pari/tebu
      2. Sebarang produk susu
      3. Sebarang produk yg ada kolagen
      4. Sebarang produk yg ada gamat
      5. daging merah/lembu/kambing/rusa
      6. Produk 4Life/Transfer Factor

  33. shahril berkata:

    salam semua… sebenarnya punca utama semua jenis kanser adalah kekurangan Vitamin B17/Amygdalin… boleh buat search di google pasal ubat B17 nie adalah penawar/ubat kepada semua jenis kanser tak kira tahap brape pun.. B17 nie tggi dalam biji aprikot, biji buah2an berry mcm acai berry, burberry, anggur, epal, kacang hijau, ubi kayu, daun sireh, daun belalai gajah, keladi tikus… tu sbb org2 tua dulu kadar kanser sgt kurang sbb mereka mengamalkan makan ubi kayu, daun sireh, ulam2an, keladi.. kita skrg mmg xmakan atau kurang makan bnda2 mcm ni, tu yg kanser terlalu tggi dlm zaman kita… sesiapa yg ingin mendapatkan ubat kanser iaitu B17 + Bromilin + Graviola… boleh hubungi saya 019-9362993, atau emel di hubby_sr@yahoo.com atau join group facebook ‘PENAWAR/UBAT KANSER’.. sesuai utk merawat semua jenis kanser tak kira tahap brape… InsyaAllah boleh sembuh sepenuhnya dlm masa 2-3 bulan sekiranya mengikut tatacara yg betul….

  34. ann berkata:

    Sya mmg ada mslh period x teratur sejak zaman bujang n teratur stlh mgambil pil perancang klga slps mlahirkan anak ptama.Sya telah bhenti pil perancang (Mercilon) stlh mgambil selama 1 1/2 thn krn ingin mnambah anak.Masalahnya stlh 3 bulan bhenti,period sya kembali tdk normal dimana turun stitik dua pd 1st day diikuti warna coklat marron (spt cecair hari2 terakhir nak bersih) selama hampir 3 mgu sedikit2 shinggalah stop sdiri barulah sya bsama suami.Keesokkan harinya,cecair spt darah keluar ttp sdikit mcm stitik dua (biasanya air mani yg keluar).Sya tdk mgalami apa2 sakit spt sakit di vagina n sbginya cuma mrasa agak risau bila hampir 2 bln tdk mgalami period mcm kbiasaan.Sya tlh mbuat ujian air kencing ttp neg- n mbuat pmeriksaan di klinik,doktor kata pkara biasa krn hormon tgh berubah.Bolehkah sya mdpt kpastian?Sya tdk pnh mbuat pap smear,krn amat mnakutkan.Bantulah sya saudara,saudari n doktor2….tma ksh

    • Hai ann…pap smear amat penting bg kaum wanita…bila melakuakan pap smear kita boleh tahu tahap kesihatan serviks kita…untuk mendapatkan info mengenai kander bolehlah melayari sihatdengansupplement.blogspot.com…

  35. bini runsing berkata:

    salam…
    saya sudah berkhawin selama 3 tahun….baru-baru ini saya telah mengambil pil pelansing. benarkah sebab pil itu saya tidak datang haid selama 3 bulan kebelakangan ini. ketika bersama suami hujung minggu lepas berlaku pendarahan tetapi tidak sakit…apakah punca masalah ini….saya sangat risau…memandangkan kami berdua duduk berjauhan,,,

  36. ameera berkata:

    saya berumur 15 tahun and terdapat satu ketulan di bahagian kiri kemaluan saya. adakah itu salah satu contoh kanser servik?
    apa yg perlu saya buat? saya takut, tolong bagi tahu saya.

  37. shaifa berkata:

    assalamualaikum doc, saya baru berkahwin 4 bulan.. selepas bersetubuh, saya rasa pedih dipermukaan/lubang faraj saya..(sbb xpasti) saya sangat pelik kerana kami jarang bersama. dlm seminggu, cuma 2 kali je… tapi sehingga sekarang saya saya masih mengalami sakit yg sama… adakah saya menghidap dispareunia???

  38. zu berkata:

    assalamualaikum doc,
    1.saya dah berkahwin hampir 7 bulan ,tapi belum ada zuriat.
    2. saya mempunyai period yang xteratur 2 minggu awal datang period sebelum tarikh..sangat sakit n banyak darah
    3.keputihan yg byk,kekuningan sehingga alat sulit gatal ,merah dan membengkak…lebih teruk keputihan waktu bersama suami..
    4.saya sukar nk buang air kecil
    5.tedapat lebihan isi/tisu di bahagian bawah itu.
    6.saya selalu sakit di bahagian perut,membuatkan saya down sangat n suram.
    7.khuatir dengan masalah ini saya berjumpa doctor,doctor ckp pundi kencing dan rahim saya dijangkiti kuman.
    8.doctor membuat rawatan-memotong lebihan isi/tisu di bahagian bawah itu.dan membuat pap smear mengambil sampel keputihan untuk diuji takut ada kanser.
    9.doctor bg ubat antibiotik-dan keputihan berkurangan,tetapi pundi kencing saya masih sakit dan kencing tak lawas.
    10.saya pergi semula berjumpa do dan doc bg ubat kencing tak lawas pula..

    saya masih risau dengan keadaan ini,kerana result pap test belum keluar lg…apakah masalah saya yg sebenarnya?

    kepada semua wanita di luar sana jgn malu untuk dapatkan rawatan di hospital,sebab saya juga menahan sakit selama 4 bulan,sebab saya takut ke hospital n hanya beli ubat di farmasi dan makan ubat2 jamu…tetapi semuanya x berhasil….akhirnya saya ke hospital juga…dan derita saya berkurangan…walaupun resultnya masih belum diketahui…

  39. MM berkata:

    saya mahu bertanya satu soalan: 3 hari lepas, saya rasa tidak selesa di bahagian vigina. terasa seperti something berada dalam vigina. pada awalnya, saya ingtkan perkara biasa sebelum period. namun, setelah hampir 1 minggu, rasa tidak selesa masih terasa. apabila saya kencing, terasa sesuatu seperti isi keluar divigina. saya lihat melalui cermin, seperti secebis daging. adakah ini normal atau saya mengalami masalah ” rahim jatuh” atau ” terkeluar faraj”.. bantu lah saya.. saya berumur 30 tahun dan telah berkahwin selama 4 tahun namun masih belum mempunyai zuriat

  40. ita berkata:

    saya da berkahwin selama 3tahun..dlm masa tu saya mengambil pl perancang sebab saya masih belajar…dari remaja lg period saya xteratur….selepas saya tinggalkan pil tu,period saya xteratur,kadang2 datang xhenti selama 22hari,kadang2 7hari normal.dan bulan lepas period saya dtg selama 7hari je…tapi bulan ni 17hari dar tempoh ini masih x kering lagi…adakah saya berisiko menghdap barah pangkal rahim….dlm masa yang sama saya still amalkan jamu..tapi period sama gak after tnggalkan pil perancang…

  41. Blanche berkata:

    Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back
    to your webpage? My blog site is in the exact same area of interest as yours and my users would certainly benefit from some of the information you
    provide here. Please let me know if this ok with
    you. Thanks a lot!

  42. Kristopher berkata:

    Hello, i read your blog occasionally and i own a similar
    one and i was just wondering if you get a lot of spam responses?
    If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend?
    I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.

  43. hi, im an actively sex addicted. lately i havent been feeling very well during sex, actually sex is hurting me over this few days. does this have anything to do with the cancer servic?

    im having this :
    – the pain that usually will only hurt when penis is pushed hardly deep inside, but for now im having this pain everytime the penis has been inside even if its not as deep as it can go.
    – pain like period cramp but not a period cramp on my left lower belly.
    – headache during sex due to heavy breathing of holding the pain that cause by sex itself, sometimes felt like im gonna faint.
    – sometimes something is hurting me even when im just standing up or walking and even sitting, there’s like something sharp is pushed inside the lower back of my vagina and it hurts like hell.
    – lastly i have been feeling wanting to go to the toilet (poo) almost every hour, ’cause my stomach is aching every minute.

    kindly give me a feedback please, that would be helpful for my situation now. Thankyou.

  44. Bernd berkata:

    We absolutely love your blog and find almost all of your post’s
    to be exactly what I’m looking for. can you offer guest writers to write content in your case?
    I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a number of
    the subjects you write in relation to here. Again, awesome weblog!

  45. Masa Sih berkata:

    And it also support A-GPS for Google Maps, which is helpful to guide direction if you
    are lost in a strange city. You need to bring innovation and uniqueness to
    the table and that’s what a gamers phone could do.
    Software provides all multimedia applications related to photos, music
    and videos.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 345 other followers

%d bloggers like this: