Petua Dapat Anak

Ini adalah petua bagi mereka yg lama berkahwin tetapi belum dikurniakan cahayamata.

1. Amalkan meminum air suam bercampur madu asli (warna hitam) setiap awal pagi selama 3 bulan.
2. Buat senama batin setiap kali bangun tidur waktu pagi, baik utk semua lelaki yg telah berumahtangga.
3. Amalkan bersedekah setiap hari Jumaat apabila ke masjid.

Cara melakukan amalan senaman batin:

1. Duduk bersila badan tegak
2. Luruskan kaki kanan ke depan
3. Tangan kanan pegang ibu jari kaki kanan, tangan kiri pula pegang lutut kiri dan tarik nafas perlahan-lahan.
4. Selepas nafas penuh di dada, bawa tangan kiri tadi ke kanan hingga menyentuh lantai sebelah kanan (jgn lepaskan nafas, tahan selama tujuh saat)
5. Ulangi perkara di atas dengan kaki kiri pula.
6. Lakukan tiga atau tujuh kali selepas solat Subuh. Jika betul melakukannya, peluh akan keluar walaupun hanya 3 kali (3 x kanan dan kiri)

Selamat mencuba! Jangan putus asa!


Rahsia Mudah Hamil. Keterangan lanjut, sila klik sini.

175 Responses to Petua Dapat Anak

  1. nilam berkata:

    saya berusia 29 tahun,baru berkahwin .dan mengadung 2 minggu saya keguguran minggu ke 5 selepas keguguran saya terlambat datang hait 12 hari.bile saya bersaama suami darah selalu keluar dan esok nya saya datang bulan.saya nak bertanya apa yg harus saya lakukan agar janin saya kuat

    • Azura berkata:

      Salam,
      Saya dah berkahwin hampir 2tahun 5bulan. Awal perkahwinan keguguran 3bulan.Buat D&C dan smapai sekarang tidak hamil.Sering kali 2bulan xdatang bulan..bila cek negatif. Dah usaha macam.Berurut, perubatan tradisional, pakar hospital,makan homeopati,makan supplement, doa, puasa dan sebagainya tetapi doktor katakan tiada masalah.Apa ikhtiar yang patut saya buat

      • dy berkata:

        Cuba Azura amalkan sembayang taubat..dlm sbyg tu, minta taubat, mana taw kita ada terlepas perbuatan/ucapan masa zaman remaja dulu..n setiap mlm sblm tidur doa dgn khusuk agar d ampunkan dosa dan diberi peluang utk mdpt zuriat… insyallah, Allah maha pengasih & penyayang… sy x smpi 2 bulan mgamalakan alhamdulillah berhasil setelah 2 tahun bkawin… Kita usaha jerrr… slmt mcuba..:)

    • KAK RAIHAN berkata:

      salam…

      ternyata ada gangguan pd janin, masih boleh diikhtiarkan. emel kak;
      raihanberkat@yahoo.com
      subjek; zuriat

      • yana berkata:

        Assalamualaikum…sy juga mengalami nasib yg sama,usia perkhwinan hampir mencecah 2tahun tp masih blum dikurniakn zuriat,hujung tahun lps keguguran dan sehingga kini masih lg belum hamil…pe2 pon jgn cepat berputus asa..pasti ada rezeki lg…

  2. Abu Jarir & Ummu Aisyah berkata:

    respons kepada nilam.

    Pada peringkat awal kehamilan, adalah tidak digalakkan untuk mengadakan hubungan dengan suami. Ia adalah salah satu faktor yang bolah menyebabkan keguguran. Cuba elakkan hubungan kelamin pada 2-3 bulan pertama kehamilan. Kami juga ada pengalaman keguguran ketika kehamilan pertama. Tetapi alhamdulillah tak lama. 2-3 buolan selepas itu hamillagi. Ada beberapa kes kawan2 kami yang hamil selepaS KEGUGURAN dari kehamilan pertama. Mungkin keguguran pertama ada hikmah dari segi pembersihan rahim dari unsur2 seperti fibroid dsb. Harap bersabar…insyaallah. Nanti ada lagi tu.

  3. rahimah berkata:

    saya telah berumahtangga selama 10 thn dan telah dikurniakan 2 org anak -9thn dan 7 thn. Masalah saya ialah saya telah mengalami keguguran peringkat 3 bln pertama sebanyak 5 kali berturut-turut semenjak kelahiran anak kedua saya berusia 2 thn. Pada mulanya saya tak hadapi masalah utk mengandung cuma nak kekalkan kandungan saja yg menjadi masalah. Tapi sejak tahun lepas sulit untuk saya hamil lg. Menurut dr pakar yg saya temui kemungkinan berpunca dr telur saya tak dapat keluar dr kilang telur maka proses persenyawaan tak dpt berlaku walau telah diberi pil subur sekali pun. Apakah yg harus saya lakukan untu dapat anak lg.

  4. juju berkata:

    salam…juju baru berumahtangga selama 1 tahun 2 bulan.. tapi masih belum ada lagi tanda2 untuk hamil.. umur 26 tahun.ramai kawan2 yang kata masih peringkat awal. tapi sebelum ni ada berjumpa dgn bidan kampung. katanya peranakan juju jatuh disebabkan juju terlampau aktif dan lasak ketika remaja dahulu dan disebabkan itu sukar utk peroleh zuriat. adakah benar pendapat bidan tersebut? sekarang ni pun juju tak ikhtiar berubat mana2 lagi… cuma pernah berurut sekali je dgn bidan tu. memang betullah kata org masih baru lagi utk juju timang cahaya mata. tapi, takkan nak tunggu 5-10 tahun baru nak cari jalan penyelesaian? ada petua or ape2 pandangan tentang hal juju ni??? terima kasih…

    • applegate berkata:

      saya baru setahun kawin tapi belum dapat anak.saya nak tahu petua dapat anak cepat sebab saya berumur 27tahun.saya belum pernah jumpa doktor.tolonglah saya….

  5. sheila berkata:

    salam..sheila dah kawin nak masuk 3 bulan….tapi sejak sheila mengalami haid tidak teratur masa zaman anak dara…lepas kawin sekarang dah 3 bulan tak datang haid..tapi check negative…sheila ingin hamil. sheila tidak makan ubat apa….macam mana sheila nak buat….sheila teringin nak hamil…suami sheila nak sangat anak.tolong lah bagi penyelesaian bagaimana sheila nak lakukan…..terma kasih!!!!!!!!!!

  6. ghost berkata:

    Petua mendapatkan anak lelaki @ perempuan

    Disini ada sedikit info dan diharap menjadian panduan berguna buat dikongsi bersama-sama terutama kepada suami isteri yang baru berumahtangga untuk merancang keluarga….Ketahuilah, untuk mendapatkan bayi lelaki atau perempuan, semuanya boleh dirancang..

    Amalan Pemakanan Isteri sebelum bersama

    1. Madu lebah (utk energy dan kesihatan dalaman)
    2. Minum susu dan mengambil buah badam sebagai sajian ringan
    3. Amalkan minum sup ayam dan makanan berempah
    3. Minuman berhalia juga bagus (suami juga – utk kepekatan air mani)

    Tips untuk mendapatkan bayi perempuan :

    1. Berdoa sebelum bersama dgn niat usaha utk mendapatkan bayi perempuan.

    2.Bersama suami pada waktu subur isteri (antara hari kesebelas hingga hari kesembilan belas dr kiraan hari pertama datangnya haid) Kenapa dlm waktu subur isteri sahaja? Sbb suami ni aktif 24 jam, so
    sperma dia sentiasa banyak dan subur walhal isteri kebiasaannya bergantung pada mood. Hanya dalam waktu subur ni saja, hormon isteri lain macam sikit. That’s why susah nak dapat baby perempuan ni.. tapi majoriti pasangan baru berkahwin, potensi dapat anak perempuan tinggi.

    3. Suami melepaskan/merembeskan hanya 50% air maninya di dalam rahim isteri dan bakinya dipangkal rahim (Tujuan : mengizinkan hanya sedikit sahaja sperm kedalam rahim isteri supaya gen XY dpt diseimbangkan;
    Suami membawa XY, isteri membawa gen X – so penentu jantina bayi adalah dr sperma suami)

    4. Selepas bersama, amalkan tidur beralih ke kiri (sekiranya membelakangkan suami, minta izin terlebih dahulu)

    5. Berdoa.

    Amalan Pemakanan 1-4 bulan kandungan (dlm proses pembentukan janin):

    1. Banyakkan makan sayur, sup dan asam serta beralkali
    2. Banyakkan makan buah-buahan
    3. Amalan minuman berkarbonat/gas (jgnlah selalu)

    Amalan Perbuatan 1-9 bulan kandungan :

    1. Mengamalkan bacaan surah Yusuf dan Maryam (surah Yusuf utk kuatkan badan dan bayi, lebihkan mengamalkan surah maryam utk pembentukan minda bayi * lebihkan/kekerapan kepada surah Maryam

    2. Mengurut kandungan/perut dan bercakap dgn bayi dalam kandungan dgn memanggilnya dgn nama “Maryam” atau “Siti Aisyah”

    3. Berdoa selepas solat (biasalah kan….)

    Fizikal ibu yg mengandungkan bayi perempuan – perutnya meleper atau membulat rata ke kiri dan kanan.

    Tips untuk mendapatkan bayi lelaki:

    Sebelum & Selepas:

    1. Berdoa sebelum bersama dgn niat usaha utk mendapatkan bayi lelaki

    2. Bersama suami pada waktu tidak subur isteri (antara hari dua puluh satu hingga hari kedua puluh lapan /hari sebelum period dr kiraan hari pertama selepas waktu subur) Kenapa dlm waktu tidak subur isteri sahaja? Sbb suami ni aktif 24 jam, so sperma dia sentiasa banyak dan gen X/Y yg perlu dikumpulkan perlu lebih sedikit pada waktu ini. Hanya dalam waktu tidak subur ini saja, hormon
    suami perlu lebih aktif dr isteri. Agak susah nak dapatkan bayi lelaki tapi depends gak.. (kebanyakan pasangan baru berkahwin selalu dapat bayi perempuan sbb first time bagi si isteri melalui ‘gitu-gitu’ so excited terlebih sikit… tapi kalau merancang, memang mudah dapat bayi lelaki)

    3. Suami melepaskan/merembeskan 100% air maninya di dalam rahim isteri dan sedalam mungkin
    (Tujuan : mengizinkan kesemua sperma disalurkan kedalam rahim isteri supaya gen XX lebih banyak dr XY; Suami membawa XY, isteri membawa gen X – so penentu jantina bayi adalah dr sperma suami)

    4. Selepas bersama, amalkan tidur beralih ke kanan (sekiranya membelakangkan suami, minta izin terlebih dahulu takpun cuba ubah tempat tidur supaya tidak membelakangi suami tapi masih dlm keadaan beralih ke kanan)

    5. Berdoa.

    Amalan Pemakanan 1-4 bulan kandungan (dlm proses pembentukan janin):

    1. Banyakkan makan laut (seafood) serta daging
    2. Banyakkan makan yg berasid
    3. Amalan minuman kurang manis

    Amalan Perbuatan 1-9 bulan kandungan :

    1. Mengamalkan bacaan surah Yusuf dan Maryam (surah Yusuf utk kuatkan badan dan bayi, lebihkan mengamalkan surah Maryam utk pembentukan minda bayi) * lebihkan/kekerapan kepada surah Yusuf

    2. Mengurut kandungan/perut dan bercakap dgn bayi dalam kandungan dgn memanggilnya dgn nama
    “Muhammad” atau “Ahmad”/”Amin”

    3. Berdoa selepas solat (biasalah kan….)

    Fizikal ibu yg mengandungkan bayi lelaki – perutnya membesar atau meruncing ke hadapan.

    Selamat mendapatkan baby pilihan anda! Kita hanya merancang dan berikhtiar, tapi Allah swt yang tentukan…

  7. ghost berkata:

    Untuk mendapat anak
    Ramuannya;3 ulas bawang jantan,1 biji telor ayam kampung dan madu lebah secukupnya. Kesemua hendaklah dimakan pada setiap pagi sebagai sarapan.Sebelum itu, hendaklah meminum air suam yang telah disimpan semalaman sebagaimana yang telah dilakukan oleh Rasulullah s.a.w.Bacalah selawat sebelum meminum air tersebut.

  8. liza berkata:

    salam….

    saya berusia 27 thn dan dh setahun berumahtangga…alhamduillah saya sekarang mengandung 8bln…dan akan bersalin bulan 9 ni…yg jadi masalahnya perut saya tak kelihatan besar seperti orang lain…dan saya boleh memakai baju kurung lagi di usia kandungan sekarang ini…. doktor mengesahkan saya tak de apa2 masalah kesihatan dan baby juga begitu..smuanya sihat..alhamdulillah….tolong bantu kerungsingan saya ini….!!!!

  9. mmmmm berkata:

    KALU DIA DAH KATO OK …OK LAH TU;;;;;ADO KE DOKTOR DR ZAINI MENJELMA KEBALI(dok palsu tahun 90an tu)

  10. intan berkata:

    saya nak tanya , saya baru berkahwin 2 minggu lepas, setiap kali saya bersama dengan suamui saya, air mani yang terpancut dalam faraj akan meleleh keluar. normal ke tu? adakah ia akan menghalang kami dari menimbang cahaya mata? setelah 2minggu bersama suami hari ini saya peroid, rasa kecewa sangat.

  11. hannah berkata:

    hannah da berkawin hampir stahun tp masih belum dikurnikan anak…blum ade rezeki lg la ni kan…erm macam mane nk wat pas bersame ngan suami, air mani tuh x melelh kelaur…care2 nye la…

  12. Yiates berkata:

    hai semua.. jag risau lerr.. i pon alami masalah yg sama. i dah kwhwin 2 tahun ,dan baru dpt sorang baby boy. camni kalau masa bersama dgn suami, dan bila sama sama dah klimeks ,memang selepas suami kita pancut didalam, air maninya akan meleleh keluar dari vagina kita beberapa minit kemudaian..sebenarnya air mani itu ,hanyalah seperti kenderaan untuk sperma lelaki untukberenang kedalam faraj wanita. cuba bayangkan kalau.lelaki tiada mani, camna sperma yg macam anak berudu tu nak berenang masuk kedalam rahim. lagi satu,lelaki mesti memancutkan maninya selepas klimeks .so dinasihat kan kaum isteri selepas selesai jimak .cuba letakkan bantal bawah punggungnya dgn keeadaan baring selama 15minit.,utk bri masa sperma suami betul betul sampai jauh melepasi pintu rahim,kerana persenyawaan berlaku di tiub fallopio, bukan di dinding rahim.. begitulah kiranya..

  13. shiela berkata:

    saya sudah berkahwin hampir enam tahun dan dikurniakan seorang cahaya mata lelaki.dalam masa empat tahun ni mmg rancang tak nak anak lagi..tapi sekarang nak lar pulak…kalo boleh nak lar baby girl…dah lama mencuba hampir setahun juga…saya tak pernah ambil sebarang pil perancang kehamilan….sampai sekarang masih tak apa apa lagi…adakan disebabkan saya dah tak subur lagi…adakah stress kerja turut mempengaruhi tahap kesuburan saya ….

  14. lieza berkata:

    salam..
    nak tanya ni… masa hari dah dekat nak period tu, time tu ada peluang dapat anak lagi ker kalau bersama suami?

  15. Minah Jambu berkata:

    shiela, i rasa kan sebabnya adalah stress kerja.. dulu waktu baru2 kahwin pun i susah nak dapat anak, lepas tu bila gi dokter, rupanya hubby nye sperm yang ada masalah sikit.. sebab kalau stress, sperms count dier banyak yang rosak dari yang baik. sebab itu susah nak dapat anak.

    I dah ada anak tapi sekarang maacm nak lagi setelah the last one is girl age 9. Tapi tak menjadi2 agak hubby stress ngan kerja kot…

    Psst.. dilemma..meh lah sini masuk kat forum nie…

  16. asfalaila berkata:

    saya sudah berkahwin setengah tahun,tp belum lagi dikurniakan cahaya mata. saya telah mengambil pil kesuburan di klinik suasta.dalam masa sebulan saya mendapati saya belum juga hamil,kemudian saya mengambil lagi pil kesuburan.yang pertama saya makan 1 biji sehari(hari ke2 haid),bulan yang seterus nya saya makan 2 biji sehari (hari ke 2 haid) . ada apa2 kesan ka kalau saya mengambil kerap kali pil kesuburan?apa kesan nya…saya ingin punya anak.apa kah yang harus saya lakukan?

  17. kavitha berkata:

    saya mengandung 4 bulantapi berat bandan saya kurang…………………………..saya nak dapat kan jawapan dari pada anda

  18. shiela berkata:

    emmmm….tadi g wat preg.test…double line confirm ke..sbb baru lima hari x period…kalau betul…SYUKUR ALHAMDULLILLAH…

  19. azwa berkata:

    tahun ni da masuk 3 thun sy kawin. tp dalam masa sy kahwin sy still study g n slalu bjauhan dari suami. ni pn baru sebulan abiskn pengajian n btl2 bersama selalu dengan suami. Sy n suami mmg nak sgt timang cahaya mata. tp sy still x hamil g. masa bulan ptama kawin dulu sy ada ambik pil perancang tp itupn atas nasihat Dr. tp sy amik cuma dlm 1 bulan stgh je sbb x selesa. then kmi rncang guna manual je. Tp da setengah tahun ni mmg kami x rancang langsung, bila bsama bnyk jg air mani yg melelh keluar. Suami sy penah kata lubang Faraj sy mcm sempit, susah nk masuk. Zakar suami sy pun x masuk sepenuhnya. adakah pkara ni blaku pd pasangan yang lain jgk?? sy risau dgn keadaan sy yg x mengandung lg.. apakah caranya supaya sy boleh hami?… tlg la bantu sy :(

  20. hai369in berkata:

    syukurlh kwn2 yg dh ada bby..tp sy msih lum ada lg..pkahwinan hmpir 5 thn..bru2 ni sy g cek dktr pkar..dktr kta sy kna pcos..poliysistic ovari..ovari sy bgkak..dsarankan kna trunkan berat bdn..kwn2 sume dh ada bby..ada yg dh nk msuk 2..dktr sruh ajak suami..tp suami mengelak jer..sruh sy buat raw sorang..sy bkn nk cri slh die..tp kta nk b’ubat..knp lelaki mcm tu…suami mcm x nk zuriat jer..5 thn sy bsbr..

  21. 123 berkata:

    sya da 6bulan berkawin…blm mengandung lgi..tp tarikh saya priod 13/6 nie.sebelum tarikh tu saya bt prgnt test positif…tp skrg saya ad tnada2 nk priod..adkah rahim saya xkuat..smlm keluar coklat.pastu skrg da xde…mcmn keadan saya sekarg nih…

  22. shiela berkata:

    hai369in,sian kat awak…awk je yg beria2 nak anak…takpe pujuk je suami awak tu baik2..byk2 berdoa pada tuhan moga dibukakan pintu hati dia…yelah nak tggu smpi bila lagikan….5 tahun tuh..lama juga…pasti ada hikmah disebaliknya…byk2 bersabar ye…

  23. Alisa berkata:

    Hi,

    Saya nak share info cara nak dpt baby boy or girl based on menstrual cycle:

    http://mamafc.com/index.php?option=com_womancalendar&Itemid=46&Itemid=50

    Good for family planning :)

    Thank you

  24. izmeera berkata:

    leh g tau…perubahan2 ibu mengandung dari awal buln smpai nk besalin…iz ngndong ank sulong,ni dh masuk 4 buln…bleh iz tau lps ni pe jadi kat iz…adakah bert iz akan bertambah?then,bila beby iz nk gerk?iz x rse pape pon…tp iz slalu sakit perut kat bahagian kanan…kdg2 sakit sgt…penah g cek tanye doc tp dia x kate pape pon.cme dia kte mungkin angin

  25. bolehje berkata:

    iz….
    biasanya kalau dah 4 bulan baby dah start gerak. pertambahan berat badan tu biasa lah. dah bersalin nt boleh dapatkan balik bentuk asal badan…..

  26. nita berkata:

    Hi, saya nak berkongsi pengalaman saya. Saya dah nikah 8 bulan yang lepas. but belum mengandung lagi. Saya dan suami dah wt check kat hospital, 22 sihat n takde masalah. Jadi pi lah jumpa ustat , di kata rahim saya sejuk n suruh tuam dengan garam. Masa tue saya TAK SURE apa maksud rahim sejuk. Last week sy n suami pi darul syifa untuk dapatuk dptkan air selusoh untuk kak ipar yg akan bersalin next week.
    Lalu terpikir minta ustat sana tolong check jika ada pape masalah spiritual yg ganggu kami dapat anak. Ustat sana detect ada jin dok dalam rahim sy , nie yang menyebabkan masalah untuk sya mengandung, tapi tak sure org menghantar or wallahualam. masa berubat sya banyak muntah sampai nak pengsan. jika tak pi darul syifa mungkin sampai bila2 tak tau sebab tak mengandung. menurut ustat jin yang dok dalam rahim akan makan benih suami yang masuk, ada juga kes yang di makan telur yang dikeluarkan oleh wanita(ovum). Kecewa hati bila tau mungkin nie perbuatan org yang jahat. . wallahualam, cuma berkongsi memberitahu nie juga boleh jadi punca susah dapat anak. kena byk dekatkan diri pada allah and mandi air garam kasar.

  27. emy berkata:

    tak rasa apa apa bila bersama suami,walau lama mana pun kami lakukan hubungan

  28. dina izzat berkata:

    salam dan slmt sejahtera pd semua :)
    pada yg ada masalah ingin mendapat anak ia ada
    kaitan dgn kitaran haid yg tidak teratur coz rahim tidak subur. dptkn details lebih lanjut di :- http://dinaonlineshoppe.blogspot.com

  29. safiya berkata:

    aku dulupun lambat dpt ank…kawan aku dh 1 1/2thn kawin pegi kt satu tempat ni..dlm bln tu gak dia +ve…aku apalagi pegi ler kt situ…alhamdulillah aku pun +ve dlm bln tu jugak….kita cuma berusaha,tetap Allah juga yg berikan rezeki tu…
    doktor tu suruh amalkan pemakanan seimbang…jgn makan makanan yg mengandungi pengawet even sos,ice..dan buat solat hajat 12 rakaat mlm jumaat…
    ni contact no. doktor hassan (03-89267831) kt bangi….

  30. watcher berkata:

    10q

  31. fiza issabell berkata:

    saya dah dekat setahun khawin
    tp belum ada tanda2 ngandung
    suami pun asyik merungut bila i nak prgnant
    bila i period muka dia masam je
    sedih betul i tgk dia
    i dah buat urut peranakan
    aunty tue kata i nyer rahim ke tepi sangat
    bila lek kampung jer semua tanyer bila lagi
    tensionnnnnn sangat2
    coz family sebelah lelaki ramai
    tolong lah…
    siapa yang sudi membantu atau ada pengalaman call k
    019-2844887

    • kebayan berkata:

      salam fiza .. awak ni tertekan sebab tak ada anak ker atau tertekan dengan cakap cakap orang ..? seeloknya pergilah buat pemeriksaan doktor dan dapatkan pemahaman yang detail mengenai setiap keputusan doktor mengenai masaalahnya.Kalau doktor cakap tak ada masaalah .. anggaplah belum ada rezeki lagi .Masaalah nak dapat anak ni sama juga macam masaalah nak dapat jodoh .. ada yang cepat tak nyompek nyompek dah nak kawin .. ada juga yang kena tunggu lama dan ada juga jodohnya langsung tak ada .Yang penting jangan tertekan dengan cakap cakap orang .. bukan kita punya kuasa dalam mendapatkan anak ni ..kita hanya boleh berusaha saja .. tuhan yang menentukannya ..

    • normmalla berkata:

      fiza..sy pernah alami apa awk alami 2..ms2 stress sgt2..setiap x period, mst sy menangis…tp suami sntiasa bg dorongan pd sy..akhirnya stlh 8bln kawen, alhamdulillah sy disahkan mengandung..sy ngan suami sgt2 gembira..sy ckp jg kandungan sy..suami lgsg xbg sy bt keje brt2 tp genap je 3 bulan, sy gugur…ms2 rs mcm gelap dunia…nangis je sepanjang ms…tp suami ngan family snts bgtau sy, yakin lah Allah maha Mengetahui apa yg terbaik utk hambaNya..so, awk jgn sdh2 n tension..insyaAllah, klu smpai ms, Allah akn bg ank pd kt..

  32. nita berkata:

    Fiza,

    baca reply safiya, try pergi kat homeopathy Hassan di pkns bangi. ty yer insyaallah. suami pun kena pergi jgk. dua-dua kena makan ubat. nak buat anak adalah team work. all the best.

  33. Shila berkata:

    Saya dah 3 kali bersalin,semua boy.Hati mengidam sgt nak baby perempuan mcm org lain.Bila tgk baby pempuan org rasa mcm nak nangis.Tp x blh kata apa la.Skrg mcm takut nak pregnant,takut dpt lelaki lg.Tp sy sedar, rahsia Allah sgt byk dan kita x akan tahu.Sy dah cuba cara2 utk dpt baby girl, dah 3 thn pun tp x b’jaya.Klau baby girl itu bukan rezeki sy,xpela sy terima.Allah maha tahu & mengasihani.

  34. rin berkata:

    askum,saya dah setahun kawin,tapi belum ade rezeki lagi.bulan lepas saya period 14hb.hari ni dah 17hb.period saya datang lagi.tapi period saya tak tentu,saya nak anak sangat,saya dah gi check.tapi 1 garisan je. :-(.mmg belum ade rezeki lagi.alhamdulllah puase tahun ni penuh.lepas raya kalau belum period saya akan check lagi sekali.moga allah makbulkan doa saya.

  35. rin berkata:

    askum,saya dah setahun kawin,tapi belum ade rezeki lagi.bulan lepas saya period 14hb.hari ni dah 17hb.period saya tak datang lagi.tapi period saya tak tentu,saya nak anak sangat,saya dah gi check.tapi 1 garisan je. :-(.mmg belum ade rezeki lagi.alhamdulllah puase tahun ni penuh.lepas raya kalau belum period saya akan check lagi sekali.moga allah makbulkan doa saya.

  36. maaf zahir batin berkata:

    dapek anak bior la laki2 jgn betina poning kepalo ajo..ni

  37. cik_go berkata:

    salam sayang semua.
    sikit petua dr sy yg xbrape bijak; tp dah berkesan untuk sy n kwn2 sy.
    1)jgn kuatir lum dkurniakan anak. bersangka baik dgn Allah S.W.T. bila minda kita kuat n yakin, percayalah, mesti leh dapat anak kandung.
    2)sebelum bersama istri tercinta, suami mesti minum air susu d blend dgn kurma. istri yg sediakan tau. susu segar kotak HnL pun bole. doa la dgn yakin. mase kasi kat suami tu, msti ckp air tu apa ingredient dia n sbb ape msti minum. tau.
    3)istri kasi la kat suami minum air tu mase u all dah lepas haid/subur n mase u all btul2 nk bsama hubby u all tu(u all je tau bila u all nak sgt2, kan!)
    cuba tau. tau.

  38. lissa berkata:

    aku pernah keguguran 1 tahun yang lalu..kandungan aku baru 3 bulan masa tu…masalahnya sampai sekarang aku lum mengandung lagi..saya sangat risau..usia pun semakin meningkat.apakah yang perlu aku lakukan..aku pun lum jumpa doktor..tolong bantu aku…

  39. ana berkata:

    salam
    saya baru kawin 2 mgu
    nak tnya bape lama kita
    blh tau kita pregnant tak
    lepas first time bsama suami
    lama tak jngkamasa nak tau
    tue..
    plsss nak sgt tau pregnant tak ni

  40. alin berkata:

    sya kahwin tahun 2004. puas menunggu nak dapat anak bermacam cara dah cuba. doktor ckap suami isteri tiada masalah. pada tahun pertama kawin setiap bulan cek pregnant atau tidak smpai dah kecewa sangat. masuk tahun kedua dah tak fikir dah lantaklah apa org nak kata asalkan suami tetap sayang sya. tpi bila org bagi tips saya tetap akan lakukan sya tak pernah membangkang. Pada suatu hari tahun 2007 ada seorang alim ulama beritahu saya cuba berpusa selama tiga hari berturut2 selama tiga bulan. maknanya sebulan 3 kali puasa berturut2 dan diikuti pada bulan depannya dan bila buka puasa makan pisang dahulu kemudian selepas sembahyang maghrib baca surah yusuf jika nak anak lelaki dan surah maryam untk permpuan. Alhamdulillah kpd Allah tak sampai bulan yg kedua puasa, saya disahkan mengandung. Pada tahun 2008 bulan mei saya selamat melahirkan seorang baby boy yg comel. Jadi sesiapa yg nak cuba cara saya sangat2 di sokong. Mana tahukan rezeki masing2. Sekarang saya mengandung anak yang kedua dan akan bersalin pada bulan 3 2010. Semua ketentuan Allah Yg Maha Esa. Sya dan suami amat bahagia bersama anak dan yg bakal lahir nanti.

    • yatie berkata:

      salam alin….tima kasih kongsi petua ni kt sini….saya nk try petua awak ni….saya hrp sngt ALLAH akan makbulkan permintaan saya….saya rs dh bergelora dah jiwa saya ni nak timang anak….asyik main dgn anak jiran jer tp bl jiran tu pindah saya jadi lg sunyi….saya sibukkan diri saya dgn keja supaya saya x terlalu fikir ttg isu anak….saya dh hmpir 2 thn kawin….sll wat pregnant test tp kptsnnya tetap hampa….doakan saya ye alin….

      • yatie berkata:

        alhamdullillah….berkat doa saya yg x putus2 akhirnya 3 hr lps dpktor sahkan saya pregnant 6 minggu….saya sempat try petua alin tp hari pertama puasa dah dpt panggilan emergancy kt kg, nenek saya sakit….ms kt kg tngk nenek saya ada suruh dia tngkkan perut saya….then dia pegang n dia ckp peranakan saya jatuh sampai bawah…..sbb tu saya susah nk bersalin…..dia ada angkat blk peranakan saya….alangkah sakitnya…..tp saya tahan jer demi utk dpt anak….sebulan lps tu (minggu ni) 2 org doktor sahkan saya positive pregnant…..hapinya…..kpd kwn2 yg lain, yatie akan sentiasa doakan semua dpt anak dgn cpt…..tp try la berusaha….pergi mengurut ke mcm yg yatie buat….tp tu semua bergantung gak pd izin ALLAH……

    • ifadah sharif berkata:

      tahniah telah berjaya dikurniakan 2 cahayamata.saya nak tanya puasa 3 hari ni dilakukan oleh suami isteri atau isteri yang berpuasa.

  41. zai berkata:

    salam..
    saya dh 4 thn kawin.. lum ade anak.. period x teratur.. bulan lepas puasa penuh.. pergi scan kt klinik Dr. kata kosong.. pastu g kt mak bidan dia kata ader.. confuse tul.. try pragnant test -ve.. tanya mak bidan lain dia kata dah ader.. suruh jaga jer.. tp selang seminggu period lak… frust sungguh.. Kesian tgok suami gembira masa tau ada.. n sedih bila period..

  42. ckgu berkata:

    Bila baca msg2 ni, aku rasa betul2 bersyukur sbb aku takda masalah untuk mndapatkan anak, aku dikira buting pelamin, dah 2 anak aku skrg cuma kedua2nya boy, insyaallah aku cuba utk berusaha mdapatkan baby girl.

  43. paknandek. berkata:

    syok dapat bini tak do anak..sempit selalu..ketat kerar sodap sodap …jgn marah..senyum lah senyum lah ..cik mek molekDato kilau kata

    • mimi berkata:

      salam..
      paknandek..
      saje nk kongsi, sy skang dh 2 anak..tp suami sy sentiasa puas ati..dia kata sama je sedap cam mula2 kawen..xsmestinya ramai anak longgar ye..yg penting pompuan kna pandai jaga la..sampai bila saudari xnak anak..nant sampai ketika teringin anak tuhan xkasi baru tau..hahaha..

  44. paknanek berkata:

    ye ler tak do anak memang asik syok aja..tak pening kepalo..kalo dapek anak pompuan mereng kepalo betul dibuek nyo….tapi rasa rugi jugak tak do anak nie..terasa jugak di kala kesunyian..kalo ado dapek lah berkawan mesra..di kalo tuo…lagi pun harto kito tak kemano..korang2 ado orang mendoa…kalo idak terpinga2 lah dlm kuboq kelak..sek ni di waktu umor 12-55 ajo..tal menala..lepas tu jemu lah ..telaga dah koring kontang nak minum apo..koring gersang ajo..lak tu dah berlumut kotor aje nampak..banding mula2 bikin..keadaan cantik molik..dahaga selalu…

  45. azah berkata:

    i plk dh hmpir 5thn kwin tp spi skng x pregnant lg…sedih ar..dh cm2 cra wt..urut lah, iui n ivf pun i dh try…wt ivf i bjya pregnant tp msk 2bln je gugur…sedih gila…. dc kata i pye tiub folopio tsumbat tp sebelah aje…. pls…doa hampir x putus2…

  46. nora berkata:

    erm….

    sy kawin dh setahun lebih…. lum rezki ank lg…. mcm2 cara dh buat…… wlupun redha tp kdg2 perasaan sedih tu dtg sdiri…. especially bila dgr org lain mudah sgt dpt baby…… hepi utk diorg, tp sedih ati ni…

  47. nurul berkata:

    erm…sy br kawin 6 bln…tp alhamdulliah lepas 3 bln sy mengandung…sy n suami xcited sgt..tp Allah 2 Maha Kaya..sy keguguran bila kandungan cukup 3 bln…sehari sblm gugur, dr ckp bb xda jantung..sedey sgt hari 2..xpala…sy fikir positif..mungkin bkn rezeki sy..tp sy harap lepas ni sy cepat dapat baby..insyaallah..doa2 kan ya..buat rakan2 yg xda bb lg…sy doakan kita semua akan ada bb xlama lagi..

    • Shelly berkata:

      kpd nurul,saya juga seperti awak..bby saya hanya hidup dlm rahim saya 10mggu je.doktor cakap kantung bby ada tapi bby taknampak..saya cuba berfikiran positif tapi kdg2 bila terfikir pasti menangis..saya juga berharap cepat mengandung selepas ini..sama2la kita berdoa yea.InsyaALLAH pasti ada rezki berganda buat kita..dan ingatla kita yg keguguran ni adalah insan yg terpilih oleh ALLAH,bukan semua orang dpt merasa dugaan ini..yg pasti anak kita pasti menunggu kita di pintu syurga nanti..inila saham kita disana nanti..

  48. wanilah berkata:

    saya dah 4 th kahwin tp blum dikurniakan anak. Bulan lepas saya buat IUI. selepas tu tgu tarikh utk jumpa dc semula pada 12 Jan tapi pada 4 Jan period lagi. Sedih hati tak dapat nak dikata. Nangis sorang2.

    • Dilemma berkata:

      Wanilah, ada kalanya kita tak mampu nak lihat itu sebagai satu hikmah yang Tuhan berikan utk kita… mungkin kita tak tahu apa sebab di sebalik takdir tuhan tu… cuba berfikiran positif… mgkn kita akan lebih terbuka dan redha dgn apa yg ditetapkan Tuhan tu… percayalah.. kebahagiaan itu milik kita dlm cara yg berbeza2… tak semetinya melalui anak sahaja..

  49. zura berkata:

    sy dah kawin 4 bulan… tp sampai skang xpregnent lg… tiap2 bulan bile period kecewa…
    mcm mane ek nak megandong….da mcm2 skil kami cume.. still xmenjadi jugak..

    • Dilemma berkata:

      jangan stress2 sangat… enoy your life sebagai suami isteri tu dulu… kebahagiaan tak boleh dinilai dgn kehadiran cahaya mata sahaja… mmg tak dinafikan, cahaya mata adalah pelengkap rumah tangga, tapi jgn jadikan itu sebagai sandaran nak mengukur tahap kebahagiaan you…

      kata sorang doktor, punca stress jugak akan lagi menyukarkan proses nak conceive. So, better jgn stress byk… tak kira la stress tpt keje ke… hal r/tangga ke.. atau hal tak ada anak… tu sume lagi tak bagus utk preparation for pregnancy!

  50. cmah berkata:

    sy dah 5 bulan kahwin tapi blom lagi pregnant..sy dah cuba mccccccm2 dah..tolong sy.sy inginkan anak

  51. kesunyian berkata:

    wanilah..i kawin dah 5 tahun .bulan 12 ari tu doc sruh dnc..then tggu bulan depan..nak tgok jd tak..tp,masih hampa..period plak jd xbetul.hormon terganggu..kene tggu lg bulan depan smbil makn clomid..u dah wat iui ye..berape kos rawatan yer?

  52. rin berkata:

    stlh hampir 2thn berkahwin,baru saya disahkan hamil. Alangkah gembiranya kami suami isteri. Namun Allah lebih sygkan dia & DIA mengambil hakNya kembali stlh kandungan berusia 11 mggu. skrg dlm mood berpantang. Biasanya keguguran..pantang mcmn ye?

  53. SHIELA berkata:

    sy dh kawin hampir 3 thn tapi masih tak ada baby. teringin sagt nak timang anak sndiri. dah byk cara usaha tapi tak berjaya jgk. 5 bulan lepas period tak lewt tpi sampai 16 hari. gi check dgn doktor, katanya keguguran. frust sgt masa tu. lepas tu cuba lagi n bln lepas perod leawat seminggu, ingatkan pregnan sbb banyk tanda2 tapi duk tengah happy tu, period pulak.tak de rezeki jugak. sekarg duk cuba lagi n bayakkkan doa agar kita yag susah dapat ni cepat-cepat dapat baby.

    • umar berkata:

      salam kenal, susah mendapatkan baby? pake herbal ja dari berkah alami, insyaAlloh bagus, alhamdulillah dah banyak yang berhasil. kalo berminat nitip ja pada orang2 indonesia, kemarin dari malaysia dah da yang nyoba dan sekarang dalam masa terapi. untuk info lebihlanjut buka ja, berkahalami1 wordpress.com

  54. wardah berkata:

    Salam, saya pun nak kongsi. Saya dah 8 tahun kahwin. Belum dapat baby lagi. saya dan suami sedang berusaha ke arah itu. Tahun 2009, saya disahkan mengandung setelah buat iui kali kedua. Kami sangat gembira. Tetapi stlh 2 bln setengah menurut doktor, baby tak membesar seperti sepatutnya. Saya keguguran. Skrg tgh prepare utk wat iui kali ketiga. Kami berdoa dan bertawakkal agar kali ini berjaya dan kandungan tidak bermasalah. Semoga kawan2 pun berjaya juga. Ameen.

  55. adibaa berkata:

    salam..
    saya baru saja kahwin dua bulan lepas,kawan saya pula sebulan..di mana kami sama2 kahwin bulan 12. Saya dahulu,kemudia pada 25 dis 2009,dia pulak khwin. Semalam dia mesej dia 4 minggu hamil. Ada jugak getaran di hati bila dia soalkan kau bila lagi. Hati memberontak.Memang saya mengaharap nak baby cepat.Kitaran haid saya 10 hari dan waktu kitaran hari adalah 20 hari. Alhamdulillah,maintain kata doktor..tak mengalami ketidak tentuan kitaran haid.Sekarang nie,saya dalam bersuci… walaupun masa subur dah berlalu. saya mengharap sangat kali ini saya dapat hamil. Tak putus2 berdoa, solat hajat dan doa (doa Nabi Zakaria). Ini saja yang termampu. saya berkerja di ipoh manakala suami pula asyik outstation.Kadang2 terbatas untuk kami bersama.Asal nak bersama mesti saya datang bulan dan mesti time hari tidak subur.Saya agak tertekan. Namun saya mengaharap minggu ini kami bertemu , dan minggu ini juga kitaran hari tidak subur saya. Pun begitu,dengan keberkatan doa,solat hajat saya…saya mengahrap kali ini saya dapat hamil jua.. Apa yang saya tahu, waktu time hari tidak subur tidak semestinya untuk dapat anak adalah kosong.Semua ini rezeki Allah. Saya hanya mampu mengharap dan usaha. doa saya moga menjadi kali ini..amin.Doakan saya ya dan doakan kepada kawan2 dalam forum ini secara langsung atau tak.Doa adalah senjata para mukmin!!

  56. Shelly berkata:

    salam..saya berkahwin hampir 5 tahun dan saya disahkan hamil pd Dis09..happynya saya dan suami hanya ALLAH saja yg tahu..tiba2 ALLAH ambil semula rezki ini tika kandungan saya 10 minggu..saya dan suami redho..kini berpantang sikit2 dan saya akan usaha lagi utk mendapatkan anak..harap kawan2 doakan saya..

  57. sumia berkata:

    apakah penyebabnya haid yang begitu lama sehingga 5 bulan? apakah penyelesaiannya? ada sesiapa boleh beritau saya?

  58. Shelly berkata:

    salam sumia..pd pendapat saya,haid hingga 5 bulan tu bukan dipanggil haid tetapi darah penyakit.awak dah berumahtangga ke belum?dah berapa orang cahaya mata? kalau awak dah jumpa doktor dan dah makan bermcam ubat,tapi tak berhasil, apa kata awak cuba ubat tradisional pulak..cuba tengok produk ambar kenanga di internet..kalau awak berminat boleh cuba, manatau berhasil dengan herba ini..saya pun sedang mencuba produk ini setelah keguguran minggu lepas..sama2la kita doa pdNYA.pasti ada hikmah setiap ujian yang DIA bagi pada kita..

  59. mama sedih87 berkata:

    askum,kite snasib kan, sy pun x de bby lg, kwin dah 1 thn 4 bln, tp x de hasil lg, sy bace korang nye, sebak n sedih, rupenya ramai senasib gan sy,besar btl ujian ALLAH pd kte semua kan, byk2 lah berdoa…sy dah try berurut, makan jamu, tp x de hasil lg, sape de petua, bantu2lah sy…hubby sy nak sgt2 baby, umo hubby pun thn ni 35 thn, cian kan hubby, dln usia cam 2, sy x dpt bg hubby baby lg, sy gemuk..ADAKAH KERANA SY GEMUK, SY LAMBAT DAPAT BABY?@ ADAKAH SEBAB HUBBY SY DAH BERUSIA, SY LAMBAT NAK DAPAT BABY?bantulah sy, lau pke pasal baby ni, sedih n sebak sy dibuatnya…

  60. pintaku.... berkata:

    salam,tanye ckit, ble sy brsame suami, sy berkedudukan diatas kerana, ble sy berkedudukan di bawah, sy x capai klimeks…adakah 2 sebab sy lambat nak dapat baby?bantulah sy dalam myelesaikan hal ni…sy nak sgt cepat dapat baby…kwn2 sy kawin 5 orang pas sy, semua dah de baby..sedih sy pabile diaorang cakap sy x pandai buat anak….bantulah sy…

  61. op berkata:

    bodo punye paknandek!!

  62. siti za berkata:

    salam…
    lbt atau cepat dpt bby, itu urusan tuhan. tuhan yang beri rezeki.. sy kwen da sthn 4 bulan. dlu, mule2 kwen, tepakse plan utk tak pregnant, sbb tgh KPLI. sy x pnah makan atau amek ape2 untuk prevention. pandai2 sdr je… itu last year. start bln 12 2009, sy n husbnd da start plan utk have bby. untill now, masih x berjaya. every month bile period, sy upset sgt. even husband ckp, belum ade rezki, but sy tahu ape die rase.period sy x teratur, sometimes 30 hari n kdg2 sampai 38-hari. sy akan rase period pada semua tarikh. 1 hingga 30 hb. adakah itu normal? ape yang mampu kami wat skang adalah berdoa n berdoa…

  63. ros berkata:

    ramai jg senasib dgn sy. sy dah 4 thn lbh kawin. dah 3 kali buat iui. doktor kata ok tp takde berhasil jg.adakah sy susah dpt anak kerana tabiat sy? sy suka mkan asam jeruk dan buah2 msm. tp rasa nak mkn tu selepas waktu subur…

  64. izs berkata:

    salam semua..sy br je missed abortion anak ke 3 dua hr lepas..dn dh pun buat D&C….cm nak tnye..bila wakti yg sesuai tuk saya merancang untuk pregnant semula

  65. sue47636 berkata:

    salam…selalunya hari ke 12-14.kita bersama suami sebab 2 hari tue ajer telur kita keluar..bagi yang dah keguguran atau plan nak bby makn lah asid folik..insyllah..dan doa itu penting…saya plak penah keguguran 2007 3 bulan selepas saya berkahwin kandungan 12 minggu..sekarang dah punya anak pertama berusia setaun 9 bulan…dan alahamdullh sekarang saya prgnent utk second baby..insyllah bulan nov nie bersalinlah….walaupun pnh keguguran ia tak mematahka semangat saya utk mengandung balik..kepada rakan2 selamat…berusaha…insyllah..ALLAH ITU MAHA KAYA….

    • sue berkata:

      sue47636..sy bersama suami pada hari k13..ptutnya sy period pd 21/8/10..tp 19/8 telah period dan 2hari saje..b4 ni priod sy psingan ttap 27/28 hari dan 6hari.sy taw suami kecwa tp xd rzeki..sy dah 7 bulan kwen…leh kngkwna share x skill dan cr yg baik..and gmana nk + air kite nie..pls rply..

  66. izs berkata:

    org kata lepas D&C ni..nak pregnant balik..samaada sng lekat or mmg lambat..btl ker..btl2 buat sy runsing…..sy mmg nk sgt tmbh baby lg…..anak yg paling kecil pun dh 4 thn…..selepas D&C…berapa lama perlu sy tunggu tuk dpt baby balik..ada kata 2 bulan..ada kata tak perlu plan…once kita dh period after D&C tu..dh blh try…arghhh…konfius

  67. alyna berkata:

    salam…usia pkahwinan sy dah msk 7bln tp xnampak pun tanda2 hamil…kecewa sgt2, mertua tiap2 kali tpn mesti tny dah ada isi ke belum…rasa camne ntah… kdg2 tpaksa dgr dia bg syarahan percuma… di tuduh makan perancang lah, itulah , inilah… skg kalo mertua tpn jd fobia nak jawab… ermm..sedeynya…

  68. ... berkata:

    tak dapek anak misti ado sobab di sebalik takbir ghaib..aku tengok don 2 dah keadaan gantung license..tapi bab tekan nii sentiasa menjadi

  69. diyana berkata:

    akum…..
    saya dh khwm nk msk thn tapi lum tanda2 nk pgnent,dh gi check up semuanye ok…tapi satu je mslh, telur byk keluar tapi x m’besar…sape leh tlg

  70. ekin berkata:

    saya dah 2tahun lebih tak di kurniakan ank..risau uami nak ank nanti.kami berdua tiada masalah.cuma tiada rezeki lagi.keluarga suami sring bertanya2..bila nak ada ank..cube bagi petua insan yang nak sangat ank ni..

  71. nur cahaya berkata:

    salam..sy kawin pd 24/12.09 tp lum ad rez..kwn2 y kawen tarikh dkt2,alhamdulillah da de rez..sdh pun ad tp kene kuatkan ht..husband jk dty dia akn jwb..2 smua rez dr Tuhan..sy tau dia pun sdh bl kwn2 usik..tp sy pun sdh..sy keje everyday dgn ibu2 mgandung n baby..kdg2 j cover kes2 lain.lg sayu ht tgk pregnancy woman tp kene kuatkan kyakinan pd Allah.cm2 tips sy amalkan tp mbe kami jauh jd ssh nk bsm tp InsyaAllah ad rez..tp 1lg sy x try..minum air zam2 bsm huband b4 bsma..kwn ad try,dia lbh brt bdn,period irregular..dia n husband xddk sm coz cm sy x transfer lg..tp alhamdulillah berkat doa senior y k tnh suci Mekah n bw blk air zamzam n dia n husband amalkan..sy mmp dia pregnant..esknya dia call n btau bite gmbr 2..1lg sape2 y ssh nk tau time subur dia lh dptkan ovulation kit kt guardian..tp kene gne hr k 11-15 period tp kene tkr2..klu confius kt kit 2 ad dia jr..slmt mcuba..jgn lpe selalu bdoa n bzikir,puasa,bsedekah..InsyaAllah

  72. anum berkata:

    Saya dh kahwin hampir 6 bulan..masih belum ada rezeki..kecewa tu kecewa la bile datang period tiap2 bulan, tp lepas tu redha je..Sekarang x pasti dah boleh start jumpa doktor ke belum eh..sebab ye la, takut la kot2 ada masalah rahim ke apa ke..lgpon cycle period x tetap..hmm..ke nk tunggu setahun baru jumpa doktor?Lagi satu, dah boleh start ke makan supplement macam Biodex ke?

  73. kucikuro berkata:

    sabor lerr, kalo tubuh badein mu sihat… tak lamo lagie dapek lah…

  74. ZA berkata:

    Saya dah kawin 6 tahun.tp belum dpt zuriat lg.sy sedih tengok org lain gembira dgn anak2 masing.tp sy selalu terguris bila keluar rumah tengok org lain berjalan bersama anak2.tolong bg petua atau pandangan mana tahu boleh membantu.sy dah check doktor kata tak ada masalah.

    • suci berkata:

      ZA: yg boleh kita wat skrg hanya bersabar dsamping
      berusaha dan bertawakal..lain2 kite serahkan
      padaNYA…

    • R cheek berkata:

      boleh cuba petua2 kawan2 kita yg sblm2 ni. Insya-Allah ade rezeki, ade laa. Kaedah rawatan moden pun leh cuba. Cuma sediakan ongkosnye aje.

  75. EZI berkata:

    Salam! Usia saye 31thn. Alhamdulillah 25/5/2010 genap usia p’kahwinan 8thn. Biasenya dlm usia p’kahwinan begini sudah ade 3 4 org anak tap kami blm ade rezki lg. 3thn p’kahwinan pegi buat check up d LPPKN.Kami ade masaalah hormon. Kebetuln waktu check up tu suami keje mlm. Tdo yg x menentu n stress salah 1 faktor kekurangan sperma. Saye pulak period x regular. Setakat ini ikhtiar yg kami buat mkn ubat yg blh menyelesaikn masaalah n b’urut. Ade gak org n mak blk mekah beli ape2 aje yg blh membantu masaalah kami, pun blm ade gak ape2 tande. Memang sedih +an plak kami b’2 anak sulung, memang kehadiran cucu tu d nanti2kn. Bila adik n adik ipar kawen n masing2 pregnant, b’+ lg luka d hat. Hampir putus asa tapi setlh sering membaca cerita2 org yg senasib dgn saye, hat semakin tenang. Sentiase dktkn diri dgn Allah n b’sangka baik dgn Nya. Dia yg mnjadkn kita, Dia lebih mengetahui mana yg baik n mane yg buruk utk hambaNya. Sebagai hamba kita jgn putus asa. Berusahalah setakat t’mampu n berserahlah kpd Nya. Kpd yg telah b’kahwin 1thn tap masih blm ade tande2 pregnant, pegilah buat check up kt Hosptl. Ketahui masaalah kite n buatlah ape2 yg patut selps tu. Moga usaha n doa kite d makbulkan, insya-allah. AMIN.

  76. suci berkata:

    mcm kenal jek abg manja nie…rmi jugak bermasalah mcm saya..taklah rs down…
    alyna: cerita sama mcm sy..ditnya oleh mak mertua, tp wat dee je..sy kawen 5/12/2009 awal sket dr awak..tp still x ngandung lg..nk cuba petua2 yg diberi oleh kwn2 td..moga kita semua berjaya dan dikurniakan zuriat yg SOLEH dan SOLEHAH..AMIN

  77. izs berkata:

    salam…saya nk tnyer sesapa yg pernah terjadi kes mcm sy ni..tolong la bg pendpat..saya dh lewat period 3 hari..then buat upt tp hasil -ve..kenapa yer…2 hr sblm tarikh period sy tu sy sakit pinggang, lenguh2 kaki, breast sakit, sakit belakang, sakit kepala…tp 1 hari sj sakitnyer..lepas dr tu cm sakit2 kepala jer..tak pernah plak nak period sakit cmtu…tp sy just think that i’ll period …tunggu2 x period…tp upt -ve..cm ne yer?..ada sesapa blh tlg jwb x?…

  78. hanz berkata:

    org takde anak sibuk nak anak..remaja da beranak gi buang anak…mende tah skrg ni.

  79. eja jb berkata:

    saya nk btanya…
    sya haid xdtg da dkat 1bln lbih jgk…
    last priod 8.5..2pn 2hari je…
    da buat pgnt test ade 2line terang…
    tp x g jpe dokter lg…
    rasenye mgandung x???
    sbb skrg time pg mst loya nk muntah,,tp xmuntah pn…
    slalu sakit kt bwah perot…

  80. R cheek berkata:

    saya pernah melakukan d&c. selepas tu, saya jalani IUI. Alhamdulillah, dikurniakan pasangan kembar. Mereka dilahirkan tidak cukup bulan (26 minggu). Namun Allah lebih menyayangi kembar sulung pada usia 10 hari. Dikatakan kelahiran pramatang adalah disebabkan kandungan kembar dan juga masalah pintu rahim yang lemah (akibat d&c). Saya ingin mengandung lagi. Apakah langkah yang boleh saya ambil untuk kuatkan rahim?

  81. lina berkata:

    nak cubela petua di atas.. mudah2an allah beri rezeki yg paling saya idamkan tu…

  82. eja jb berkata:

    salam…
    arinie doc mgesahkn sy hamil 2bln 3mgu…
    bsyukur sgt…n doc jgke mse bsalin 17.2.2011…
    smge ank sihat n xnkl2…amin….

  83. macherz berkata:

    Salam…sy da 7bln kawin tapi lum dikurniakan anak…tertekan sgt xtau nak watpe…n nak tnye pomp pun kne kuakan air mani ker untk dptkan anak?kalo pomp x klimaks,lelaki jerk klimak xle dptkan anak ker?

  84. linda berkata:

    salam…….
    saya pun teringin sgt nk kongsi petua tuk ngandung ni dgn kwn2 semua.hrp sudilah berkongsi sesama kita.sy dah sethn stgh kwin tp blm ada rezeki lg la.sy & suami mmg teringin sgt2 nk timang ank sendiri.kami x pnh merncang pun.syok sgt bila tgk adik dah dpt baby kakak pulak tgh bw perut.bila tgk depa terasa sgt2 nk jd mcm 2 ye la ingin merasa mengandung mcm mn dpt peluk anak sendiri mcm mn.kwn2 pn majoritinya semua dh dpt baby.sy dah p chek ngan doktor Alhamdulillah xda apa masalah semua ok.cara kampung pun sy br ja lakukan 2hari lps.sy mengurut ngan buat penawar untuk mengandung.hrp2 dgn cra ikhtiar mcm ni dptlah sy mengadung secpt yg mungkin.sy dah lama bersedia& teringin utk menjadi seorang ibu.mak cik 2 suruh sy berpantang 1 ja jgn minum ais.xpa utk dptkan zuriat utk suami tercinta & tunaikan impian kami sy sanggup lakukan semuanya.mak cik yg berubat 2 pn kta sy & suami 2 2 subur xda apa mslh cm rezeki ja blm smpi lg lega mendengarnya bla tau 2 2 kami ni sht.bla terbaca ruangan ni br sy sedar yg bkn sy sj yg dh lm kwin & belum dikurniakan ank tp rmi lg yg serupa sy.xpa la kwn2 semua, mungkin ada hikmah disebalik dugaan ni kan.marilah kita sama2 berdoa supaya hajat murni kt diperkenankan oleh Allah scpt mungkin.

  85. wida berkata:

    salam..sy baru 6bln berkahwin,tp blum dikurniakan cahaya mata..sblum brkahwin period sy teratur..lpas je kawin trus x teratur,tp still lagi period..suami teringin sgt2 nk bby,mcm tu jgk sy..mgkin blum ade rezki..tp smpai skrng sy msih lagi mencuba dan trus mncuba…petua2 diatas akn sy cuma..t.kasih sbb bg petua2 tu…kini baru sy tau bkn sy je yg brkahwin blum dpt bby,tp ramai lagi..yg pnting berdoa dan berdoa..

  86. ashabulkahfi27 berkata:

    alhmdulillah,,,,komen2 jga petua kalian menaikkan kembali usaha kami berjuang nk dapatkan zuriat,,,doakan

  87. Power67 berkata:

    Kisah dan Taulada.

    Terjadi di perkampungan di pendalaman Afrika terdapat beratus-ratus suku kaum. Pada musim kemarau panjang masing2 kaum tersebut akan megadakan upacara menari untuk meminta tuhan menurunkan hujan.

    Tetapi semua kaum kaum tersebut amat terpegun dan respect dengan satu kaum ni kerana setiap kali mereka menari pasti hujan akan turun. Jadinya semua kaum-kaum tersebut menghantar ketua-ketua mereka untuk meminta tips daripada kaum yang terror ni tadi macammana cara mereka menari sehingga hujan boleh turun dengan mudah.

    maka jawab ketua kaum yang terror tadi dengan penuh rendah diri, ” mudah sahaja… kami akan menari dan menari dan menari sehinggalah hujan turun…..”

    Moral of the story. Jangan give-up guys, keep on dancing and dancing, rawing and rawing, riding and riding until your wife pragnant……….. he he.

  88. yatie berkata:

    saya telah berkahwin 20 mei 2008. pada bulan ogos 2008 saya hamil 3 bulan, tapi ALLAH lebih menyayanginya. saya keguguran :(. saya telah menerima rawatan D&C.selepas dari rawatan itu sehingga sekarang saya masih ada rezeki anak lagi..macam-macam dah saya dengar cemuhan, kata orang pada saya dan hubby.. sedih memang lah sedih.. mereka semua igt saya dan hubby tak mau zuriat :(. Tuhan saja yang tahu perasaab saya ketika itu… saya redha jika ini ujian daripadaNYA.. tolonglah bantu saya :(

    • noktah berkata:

      emm .. jgnlah sdih sngat .Cubalah lihat skeliling awak .. bkan awak sorang sja yg x mmpunyai zuriat..ada ramai lg yg snasib.Skurang kurangnya awak ada suami .Ada org x mrasa langsung nikmat prkahwinan mati kering sorang diri ..

    • dy berkata:

      Salam Yatie.. dh cuba berurut?.. sambil tu try makan produk biodex tu… Slmt mcuba…

    • sue berkata:

      erm..kite yg kwen nie sume nk de baby sndiri..sy jugak cm2..harp2 murah la rezeki kite sume untuk jd papa+mama..amin..

  89. kajol berkata:

    salam… sy da berkawen 8 bln yg lalu.. tp still blom ade rezki lg.. slps 2 bln kawen sy disahkan mengandung, tp mmg bkn rezki sy.. usia kandungan 6 minggu sy keguguran.. tp yg sy peliknye bile pegi spital, dokter kate sy x mengandung n x perlu dicuci, die ckp sy just lambat period.. klu btol sy lambat period, knape sy mengidam dan kenape ade dua line bile wat pregnancy test.. sy btol2 konpius… sampai skang sy berusaha tp Allah blom kasi rezki lg, tp xpe sy n hubby still akan berusaha dan bertawakal…. cume sy agak konpius ngan kes sy yg lalu tu..

  90. Dy berkata:

    Salam;
    Sy rasa sakit pada ari macam nak period tp tak kuar2, dah lmbt 1 mingu sy test sndiri kt umha n positif.. tp blm g klinik g, myB ujung mingu ni baru g klinik sbb sy tengah out stsn… buat masa ni rasanya kandungan sy blm smpi 1bln…tp sakit mcm sengugut tu mmng still ada dan kerap sangat.. kadang2 mcm cramp perut… sangat mngangu terutamanya masa tido malam…normal ke mcm tu? Harap dpt bantuan…:)

  91. Aida berkata:

    Salam..
    sy berumur 27thun,dah berkahwin selama 6bulan,
    tp xader lg tanda-tanda kehamilan..
    sy mmg hadapi masalah haid x teratur dari bujang lg…
    tp aper perlu sy buat,sy teringin sgt nak anak,suami sy pun xsabar…
    tolong lah,aper perlu sy laku kan,utk mcari jalan pyesaian…?

  92. eliana berkata:

    salam.saya dh setahun berkahwin..namun masih belum dikurniakan rezeki untuk menimbang cahaya mata. mmg lah kita beras sedih, kalau boleh tak nak melalui waktu period tu..rasanya dah dekat 20 kali saya bt upt tp semuanya satu line sahaja..sama2lah kita berdoa di bulan ramadhan ini agar kita dikurniakan zuriat yang sihat dan solehah secepat mungkin..

  93. rangers berkata:

    cuba ler datang ke darulsyifa … jumpa ustaz dan mengadu msalah.. kadang2 ada gangguan dan ada juga telur pompuan dimakan jin dan jadi sebab tak lekat2.. so cuba2 lah..

  94. hanim berkata:

    salam semua…saya terharu ble bca kwn2 nyer luahan…begitu juga saya…ujung bln 9 nie genap 4 bulan saya kwen..tp blum da tanda2 lg…tp suami excited nk kan baby…saya risau sgt2 ble kami bleh mendpt brta gembira….kwn2, saudara2 asyik bertnya saje…stiap hari kami berdoa agar dikurniakan zuriat….tp sekrg x nk terlalu pk sgt..sbb de org kate yg pk kan sgt…tue pun bleh menganggu kte nyer kesuburan….tp pe yg kami perlu buat usaha+berdoa +bertawakal….arap kwn yg blum de rezeki lg…mari la kte sama2 berdoa..kalu de rezeki x kan ke mana…ALLAH itu maha adil n maha besar…insyaallah…pda NYA kite pohon….

  95. sang suami berkata:

    salam semua,

    kami suami isteri sudah 2 tahun berkahwin but belum dikurniakan rezeki. lepas check dgn ustaz+dr pakar, isteri saya mempunyai sedikit masalah iaitu diding rahim sedikt nipis. alhamdullilah selain masalah ni kami berdua normal dan subur… minta tuan/puan bagi pendapat berkenaan pemakanan atau rawatan sesuai untuk masalah yang macam ni.. tq

  96. masfakrul berkata:

    aku dah nk masuk 5 bulan kwin… 1 blan pas kwin aku pregnent… aku n hsband hapi n excited nk dpt ank sendiri… tp allah lebih syg kan anak kami 2… msa kndungan gnap 11 minggu, aku gugur…. sedih sgt… msa kat klinik dktor scan, ckap kantung xde baby, rsa mcam nk jtuh je jntung aku nie… bla g hspital aku hrap sgt bla scan nmpak janin aku… tp sedih sgt… mmg ditakdirkan bukan rzeki kami… hmpir sbulan emosi aku x stabil n de masenya tringat kan baby kami 2… nsib baik hsband, fmly n fmly mertua bg smgat… skrang ni kmi tgh berusaha lg utk dpt kan baby… hrap keguguran pertama x dtg kan msalah utk aku pregnant lgi…. nk try asid folik tpi tkut mndtangkan msalah plak… de sape2 bleh explain kan lbih detail psal asid folik?? slain asid folik pe lgi yg bleh kta amalkan….

    • azieram berkata:

      salam masfakrul,sy pun mengalami msalah yg sma…kantung ada, tp baby xder…sy xtau pn sy dh pregnt 2 bln..coz period sy slalu lmbt tp teratur…means tiap2 bln mmg period…doktor ckp normal…asid folik tu utk pekatkan darah…janin pd awl khamilan sgt lemah, jd asid folik adalah utk kuatkan janin dlm rahim..proses kjadian manusia bermula dr setitis air mani yg kmudiannyer menjadi segumpal darah dan seterusnyer membentuk daging dan tulang…perlu diingatkan agar jgn angkat benda2 yg berat, stress, marah2 atau fikir -ve msa mla2 pregnant…blh mempengaruhi janin n bleh gugur…jga pemakanan juga..rujuk la pd org yg lebih arif..banyakkan berdoa n berzikir slalu,dekatkn dri dgn Allah setiap msa dgn ikhlas..kita hanya manusia biasa, yg hnya mampu m’rancang…ingatlah Allah yg menentukan tiap2 sesuatu yg berlaku kpd dri kita…bersbrlah n jgn berputus arap…jgn terlalu excited sgt n berarap sgt..lau ader rezeki, ada la…cepat atau lmbt jer…smua yg ada pd kita pinjman dr yg Maha Esa semata2…Dia lebih berhak….

  97. linda berkata:

    salam semua..apa kbr.. saya tlh berkahwin pd ogos 2008, tp still x de rezeki..awal 2009 aku sambng belajar DPLI selama setahun, awal 2010 aku dpt posting di N9, selama 2 thn aku duduk berjauhan dgn suami, cume pulang weknd.. nk dijadikan cerita gnp 2 thn usia perkahwinan kami aku disahkan mengandung (test sendiri). namum awal nov ni ketika usia kandungan ku gnp 3 bln aku keguguran (kantung tiada janin) dan g wat d&c.. risau gak kate org bile dh cuci ssh nk lekat, tapi stlh aku bnyk bc kt internet pngalaman org, ramai juga yg lekat pas wat d&c. untuk pengtahuan masfakrul folic asid tu mmg bagus terumatanya bg yg merancang kehamilan (3 bln sblm merancang) sy rase sy pregnant ari tu mgkn sbb sy mkn folic asid..slps gugur nie dok kate truskan mkn folic asid…pd rakan2 yg lain yg msh blum dikurniakan zuriat sentiasa lah bersbr..Allah yg lbh tahu ape yg terbaik untk umatNYA..sy pun skrg msh membina kekuatan diri untuk trus kuat dn sentiasa berdoa kpd ALLAH YG MAHA ESA….

  98. ana berkata:

    Salam smua…sy br mrngalami keguguran ketika usia kehamilan hampir 9minggu.Hanya Allah sj yg mengetahui perasaan ketika itu,hampir setahun usia pekahwinan kami.Harapan untuk menimbang cahaya mata slpas usia perkahwinan telah stahun tinggal knangan.Tidak ada rezeki lg buat kami,apa kan daya kami teruskn bdoa pada yg Esa,mudah2an diberi peluang untuk mengandung kmbali.Kepada mereka yg kepingin ingin menerima cahaya mata,bersabar lah,sesungguhnya smua ni ada hikmah disbliknya.Jgn berputus asa dan kuat kn smangat.Mohon pd Allah smoga diberikn kekuatan untuk menjalani stiap detik dgn tabah.

  99. tipah berkata:

    lega ati baca smua nih..masalah yg sama..allah maha mengetahui yg terbaik buat kita..segala dugaan kenalah muhasabah diri yg hina ini..ya allah moga engkau makbulkan doa kami.amin.

  100. Najiah binti Akkil berkata:

    Sy da 33 thn,suami sy 41 thn..sy telah berkahwin slma 4 thn masih belum di kurniakn cahayamata.kami tlh berjumpa Dr tp alhamdullillah tiada masalah mgkin belum rezeki..Kami plan utk IVf kerana tidak mahu mnggu lama,,Doakan usaha kami..Tp sy tertarik dgn usaha spiritual ke Darul Shifa..Masalah sy jg di kongsi bersama kerana kakak kandung dan abg kandung sy jg belum di kurniakn cahayamata wlpun lebih 10 thn usia perkahwinan mereka.Wallah hualam.

  101. ikha berkata:

    Salam smua.. sedih baca mcm2 kisah kat sini.. sya nk cadangkan kpd smua yg tgh berusaha nak mengandung, cuba amek produk biodex..insyallah dalam masa 1-6 bln boleh ngandung.. dgr2 dh dkt 5000 org dah pregnant pas cuba produk ini.. apa2 pun rezeki tu ditgn allah swt, tapi kita jgn sesekali putus asa utk berusaha..

  102. wany berkata:

    Salam semua…
    saya dh kawin 1 thn setengah, blom ada cahaya mata. baru sahaja keguguran pada 1.1.2011 yg lps. sekarang tengah berpantang. Saya nasihatkan kepada mereka2 yang baru je kawin x sampai setahun, tak perlu risau kalau belum dapat anak. Saya dh tunggu setahun setengah, tp akhirnya rezeki masih bukan di pihak saya.

    Teruskan la berusaha. Sebelum saya mengandung pada oktober yang lepas, saya ada dgr ceramah ustaz azhar idrus tentang solat sunat tasbih. Boleh cari kat youtube. Saya buat sekali sahaj SOLAT SUNAT TASBIH, tak lama selepas tu sy disahkan mengandung, walaupun keguguran. Jadi, di samping berusaha secara pemakanan dan fizikal, jangan lupakan solat hajat dan solat sunat. Saya sendiri pon agak liat nak buat ibadat sunat tapi, atasilah kemalasan tersebut supaya Allah merestui kehendak kite.

    Saya nekad, selepas habis nifas ni, nak makan pil hormon utk tetapkan haid, dan cuba dekatkan lagi diri dengan Allah. Semoga usaha kita semua membuahkan hasil.
    Percayalah, mengandung merupakan saat yang paling menggembirakan dan paling menyeksakan (mabuk teruk)…tapi apa sekalipun, saya tetap inginkan cahaya mata.

    Ya Allah….Yassir walaa Tu’assir ( Mudahkanlah dan jangan engkau payah kan)…Ameen

    • wany berkata:

      Jangan lupa jaga pemakanan.

      – Minum byk air suam (Kalau boleh air solat hajat dan Yassin, saya minum air penawar Al-Furqan yang mana telah dikhatamkan alquran dan solat hajat oleh ustaz2 dan pelajar2 sekolah Tahfiz. Sebotol RM5)

      – Makan multivitamin setiap hari.

      – Makan folic acid, kalau rahim tak kuat, makan 2 biji folic acid sehari (10mg)

      – Makan vitamin C sekurang2 nya 500mg sehari sebab Vit.C kat dlm Multivitamin mungkin agak kecil kuantitinya.

      – Banyakkan makan sayur2an especially TAUGEH segar.

      – Jangan makan makanan segera (atau kurangkan), dan juga jeruk2 dan juga coke(boleh sebabkan kemandulan).

      – mkn kismis, kurma dan minum air zam2 sambil selawat dan niat.

      InsyaAllah

      • ANA berkata:

        Salam…situasi kte sama wany,sy merasai pe yg wany rasa..nikmat menjadi ibu walaupun hanya sementara mmg sgt2 menyeronokan,apatah lg usia perkahwinan yg lama mcm kita,sy pon mgalami nasib yg sama pada nov thun lpas,tp terpaksa menerima hakikat kguguran,walaupon perit tp smua ni dugaan pd diri kita stlh lama menunggu chaya mata,pe yg penting tabahkn hati..pasti saat kebahagian untuk menimbang cahaya mata itu pasti ada…yg pting stisa bdoa dan berusaha,jgn berputus asa…

  103. ibaV berkata:

    Salam,

    Saya dah satu setengah tahun kahwin, dah 2 kali mengandung tapi masih belum ada anak.

    Kandungan pertama saya gugur pada minggu yg ke12 pada July 2010… Sekarang ni saya mengandung lagi, dah masuk 8 weeks tapi bila buat ultrasound doctor tak nampak baby’s heart beat! Saya dan suami amat kecewa.. kita rujuk ke clinic private pun doctor kata bad news. Sekarang ni saya hanya tunggu masa utk keguguran kali ke dua!

    Keguguran yg berturut-turut ini membuat saya rasa phobia!

    Saya takut kalau perkara yang sama akan terjadi lagi sekiranya saya pregnant lagi kali ke 3!

    Lepas keguguran ni nanti, saya akan rehat 6 bulan sebelum mencuba lagi…

    Apakah nasihat anda utk saya sebelum saya merancang utk hamil lagi?

    Terima kasih

    • rangers berkata:

      lepas keguguran sepatut ada tempoh rehat sebelum merancang utk mengandung semula.. cuba check dgn dr pakar O&G brapa bulan untuk rehat.. sbb rahim yg baru keguguran sama mcm baru melahirkan anak… perlu masa untuk kuat…

  104. shahani berkata:

    saya setelah 5bln bkahwin bjaya hamil…msk kandungan 2bulan saya keguguran…mule2 bleeding,doc bgatu sy letih coz perjalanan jauh…tapi saye lebeh percaya kepada qada’ dan qadar,kalau belum rezeki kiter,kiter baring sampai cukup 9bln pn belum tentu baby selamat..tapi kalu rezeki kiter…kiter panjat gunung pn insyaALLAH baby selamat..suami selalu pesan..sentiasa bsangka baik ngan ALLAH..rezeki kite ade..tapi belum masanya…sama2 kiter berusaha k…chaiyoo’

  105. shahani berkata:

    kawan2…percaya la dgn kuasa ALLAH..mcm saya haritu mula2 bleeding,doc ckp baby ok…heartbeat ade lagi…mungkin keletihan dan lesu je..tp rezeki takde kan..2minggu pastu btl2 keguguran…kwn2 sy yg keguguran,ade yg tak sempat dtg haid terus mengandung balik..alhamdulillah anak die skrgpn da nk msk 2thn…yg sorang lagi tak smp 5bln da mengandung balik..jadi kite kene yakin…ALLAH tau bile mase sesuai utk kiter…yg penting,usaha,doa dan tawakal…:) sy pn masih dlm mood bpantang nih..:) ubat periuk sangat seksa utk ditelan…

  106. Sha85 berkata:

    Salam.. Perkahwinan saya baru sahaja berusia 2 bulan. Perjalanan haid saya hampir tiada masalah,kitaran yang sempurna. Hampir setiap hari saya dan suami bersama kerana kami berdua sangat berharap tuk mempunyai cahaya mata. Seperti isteri lain yang mengharapkan anak,saya juga kecewa apabila mendapati diri saya period. Saya juga masih belum pernah berjumpa dengan mana2 doktor. Saya faham tentang rezeki dan sbgnya. Suami dan saya sangat berharap.

  107. mas berkata:

    Salam. Perkahwinan saya dah 3 tahun. sampai sekarang masih blum ada rezeki lagi. saya dah buat pemeriksaan kecuali saluran tiup folopio. Dok.kata saya kene check sbb nak tau tiup saya tersumbat or x.saya nak tanya ada x sape2 yang ada pengalaman check tiup folopio?cmne kaedah pemeriksaan tersebut ye? doktor masukkan camera kedalam rahim or scan dari luar je..

  108. ikin berkata:

    salam..sy nie dah 4 bln kawin…teringin sgt nak anak…
    biler period jer..raser sedih hati nie….

    • zaira berkata:

      ermm..masih pengantin baru lagi :) jgn la sedih…insyaallah..usaha dan tawakal..mesti ade nanti allah beri.. :) Mcm zaira..dah kawin setahun 4 bulan..ketika 8 bulan kawin zaira hamil..dan gugur pada kandungan 5 bulan..kini zaira hamil 6 minggu selepas 3 bulan gugur..apa yg zaira amalkan adalah :
      i. zaira kira kitaran haid zaira.(hari pertama bulan sebelumnya sehingga bulan semasa.) cth : dtg bulan 8 feb 2011, bulan seterusnya pula dtg pada 15 Mac 2011..jadi circle zaira adalah 35 hari..so..zaira target next period zaira jatuh pada 19 april 2011. ok, so ape yg patut dibuat adalah….kira pula waktu subur..zaira kira menggunakan ovulation calendar dlm website baiboo..then kiraan waktu subur zaira bermula dari 2 hingga 7 april 2011..so..dlm tempoh tu zaira bersama suami tiap2 hari..dan hasilnya pada 20hb april zaira test upt, positif.
      ii. jgn lupa berdoa…serahkan pada allah..semuanya dtg drpd kehendaknya.

      • rin berkata:

        salam…tq so much atas petua tu….saye pon baru shj keguguran di usia kandungan 5 bln…skrng ni tgh berpantang…..saye pon akan usahakan utk hamil lg kerana saye dah 3 thn kawen dan masih blom ade cahayamata lagi….sedih mmng sedih tp saye kena redha kerana Allah sahaja pengatur hebat d alam ini…..

  109. zila berkata:

    saya dah kawin dan berjauhan dgn suami selama setahun.. haid memang selalu lewat…kadang2 dekat 2 bulan sekali..susah nak kira waktu subur.. selepas tinggal bersama suami selama 3 bulan baru di sahkan hamil 2 bulan… syukur sgt2 mcm tak percaya je dah hamil

  110. amira aziffa berkata:

    salam…11/05 ni genap 2 bulan sy kawen..saya tringin sgt nk dapat bby…suami saya pun sama..die lagi la tringin nk dpt bby…bila sy period sy dapat rasa suami sy mcm kecewa…utk menyedapkan ht die, sy kata la..sabar la..xdak rezeki kiter lagi..lagi pun kiter br jer kawin….ayat ni bkn utk myedapkan hati suami ajer..hati aku jugak sbnrnya…ermmm…ramai dah org ty mcm mner nk lekat kan..tp aku nk ty mkn mknan masam mcm buah mpelam muda leh myebabkan ssh nk preggy ker…aku dr kecil lagi suka sgt buah mpelam muda…ssh nyerr nk melupakan rasa msam mpelam muda tuee…

  111. shah berkata:

    as’salam…
    sya dh 2 thn kwen tp lom ada rzki lgi..tringin sgt nk ada bby…hubby pn x sbr nk bby jgk…dh try biodex 1 set tp lom ada rzki jgk…kalo ada petua or tips leh la kongsi bsma….

  112. dolley berkata:

    salam, saya dah berkhawin 7thn tp sampai sekarang xpernah lagi pegnant… saya dah jumpa doc2 kata telur tak matang dan benih sikit… dah mcm2 ubt saya makan ,berurut pun dah.. semua x berhasil…ni dah nak raya nti berkumpul sanak saudara mesti kena tanya, sedih bila d kata mcm2… adik saya kahwin setahun dah ade anak… tolong la saya

  113. cyda berkata:

    saya sudah berkahwin 4bulan dan disahkan pregnnt 4minggu pada hujung bulan april 2011…. tapi saya tak sempat melahirkannya… kerana keguguran pada 20 jun yg lalu… masa tu saya naik motor n tak lama pastu keluar darah.. tapi kuantiti nya sikit je… saya pergi hospital, and dr tak berani bg kata putus sebb masa scan dr tak nampak heartbeat baby…. esoknya, saya memasak and thari tu darah makin banyak keluar….mungkin sebb saya bnyak berjalan… saya pergi ke dr pakar, tiba je number giliran… air ketumban pecah betl2 depan pintu dr… darah banyak n sy sedih sgt…. sy memg kecewa dengan pihak hospital sebb tak bg ubat kuatkan rahim… and masa kandungan 8mnggu, badan saya lemah sangat… and memg ta larat nak pergi kerja. dr tu boleh cakap, Awak jangan jadikan mengandung sebagai satu alasan untuk awak tak boleh kerja. padahal, kandungan sy lemah…. sekarang, sy masih lg pantang… dr kata kene rehat 3bulan, pastu baru usaha dpt kan baby balik… semoga ada rezeki untuk saya dan semua isteri2 yg inginkan zuriat….

  114. salmah berkata:

    salam…saya nak kan kepastian la mcmane nk dapatkan anak lelaki..ada yg bg petua bersama pada waktu subur iaitu hari ke 14-17 dan ada yg bg petua bersama pada hari tidak subu iaitu hari ke 21-28….mane satu yg betol ya…ada sapa2 leh bantu

  115. nurulasrul berkata:

    salam..sabar la kwn2 semua yer..sy sndiri pn dh 9 bln kawin, tp msh blm dikurniakan rezeki utk mngandung..3 bln lps sy kguguran masa usia kndungan 5 minggu..mmg sedih, n tfikir knapa org lain senang2 jer allah bg, sdgkn sy, diambil semula..tp sy motivate diri sy, spya redha dn sabar, krn pcaya allah akn gntikan dgn yg lbh baik, insyaallah….;)

    kwn2, jdkn masa sblm dkurniakan cahaya mata ini, sbg masa utk kita mngisi diri kita dgn ilmu agama dgn sebaiknya. ilmu agama amat pnting bg bakal ibu dan bapa krn kitalah yg akn mcorakkan ank yg akn lahir itu. syukurlah krn allah msh mberi pluang kpd kita utk mpbaiki diri kita sblm mnerima zuriat, spy zuriat yg lahir nnt mpunyai akhlak yg baik dn tpuji dgn didikan dan asuhan ibu bapa. yg pnting cpt2 buang rasa sedih yg btamu,krn rasa sedih pd sesuatu takdir allah pd kita adalah pintu bg syaitan utk msk ke dlm hati kita, dn sterusnya meracuni hati dn fikiran kita spy mnyalahkan takdir di atas apa yg blaku pd kita. nau’zubillah…sesungguhnya, apa yg allah takdorkan pd kita adalah yg terbaik dr sisinya, bukalah hati kita utk mlihat hikmah dsebaliknya, bkn terus mnyalahkan takdir..;)

  116. ck berkata:

    salam….

    sy suka mbaca email kalian smua….sy juga ingin bkongsi rencah hidup sy dgn kalian….sy sdh bkahwin genap ari ni 10 bln….sy bkahwin 24.12.2010…Sy mungkin beruntung krn sbln slps itu sy disahkan hamil…Hanya Allah shj yg tahu perasaan sy ms tu apabila mgetahui sy prgnt….Sy menjalani khidupan spt biasa bjauhan dgn suami krn tuntuan tugas suami yg bkeja di swak manakala sy di PJ…Alhamdulillah kandungan sy bjln dgn baik shingga la kandungan mencecah 8bln. Sy bersalin awal dr tarikh jangkaan yg spatutnya 22 .10.11 iaitu dlm bln ni, tetapi siapa sangka sy melahir bayi pramatang hanya berat 1.05kg prem 32weeks…Alhamdulillah sy melahirkan baby secara normal krn mmg terasa sakit….Mungkin Allah ingin menguji sy dan suami anak yg sy lahirkn mgalami masalah kesihatan dalaman…ms tu Allah sje yg tahu perasaan sy mmg xde smangat nk mjalani proses pantang krn rsau kdaan anak d icu….hspital yg ank sy tggal tiada kpakaran lalu slps 10 ari dia dpindahkan ke HKL…sbaik tiba d HKL mlm itu juga anakku mjalani pembedahan….bayannkan la smasa pmbedahan bayi ku hanye berat 945gm…Alhamdulillah pmbedahan anakku bjaya pd mlm tu…Aku bersyukur sgt kpd NYA…tetapi nasib tdk myebelahi aku dan suami 4 ari slps pmbedahan ank ku mgalami komplikasi, denyutan jantungnya tdk stabil…semasa menerima kol dr hspital myatakan anak ku tdk stabil dan aku d minta dtg ke hspital…Sayu hati sorg ibu apabila mlihat bayi skecil itu mnanggung sakit….Aku sharian di sisinya…Allah s.w.t lbih myanyangi anak ku tepat jam 11.55pm, 10 sept 2011 anak ku pergi selamanya mgadap ILLAHI…Aku redha dgn ketentuan…AmanahNYA utk aku hanya seketika..Pasti ade hikmah dsebaliknya…Anakku di namakan Siti Nurfaiqah Dayana bt Dzul Fitry….Moga rohmu dicucuri rahmat…Amin….Ibu gembira wlaupn hnye 14 ari smpat mlihat mu sayang…..Moga slps ini rezeki myebelahi aku dan suami…Aku sntiasa bdoa kpd ALLAH s.w.t diberikan peluang kpd aku utk mbesarkan amanah dr ALLAH s.w.t kelak…. Percaya la kalian apa yg blaku pasti ade hikmahnya…Stiap umatNYA ade rezeki masing2 yg tlh dtetapkan….

    • nurulasrul berkata:

      takziah ck dan suami..sungguh berat ujian ini utk di lalui kalian bdua..saya harap, kalian tabah menghadapi semua ini..insyaallah, pasti ada hikmah disebalik ujian ini dan allah akn kurniakan yg lebih baik nnt..;)..smoga kita sama2 dberi kesempatan dan peluang oleh allah untuk membesarkan amanahNya kelak, insyaallah, sama2 la kita berdoa yer..:)

  117. dian berkata:

    Takziah ck dan suami…actually sedikit sebanyak your story dah bagi saya kekuatan..harini rasa sangat down bila sahabat yg baru je berkahwin 1bulan dah mengandung 1 week sedangkan saya dah 5 bulan berkahwin masih belum ada rezeki…mmg masih awal tapi hati begitu berkehendak menimang cahaya mata sendiri..Thanks for sharing your story..InsyaAllah ada rezeki untuk kita semua.

  118. Elly berkata:

    Dulu saya pun ada masalah yg sama, lepas tu berurut dgn makcik kat Ampang & suruh minum air kelapa muda , saya hamil tapi keguguran 2x. Untuk menguatkan rahim saya cuba produk Biodex, saya hamil tapi keguguran . Lepas tu saya terbaca fungsi produk Sendayu Tinggi D’folio & Lucimax, saya hamil selamat melahirkan baby boy Oktober 2009 & baby girl July 2011. Saya cadangkan awak cuba produk Sendayu Tinggi D’folio (untuk masalah rahim) & Lucimax (untuk pelbagai penyakit) 1 botol, time period jangan makan. Lepas period (waktu subur) minum air kelapa muda, 1 gelas pagi & 1 gelas petang malam bersama suami. Jika bulan tersebut tak hamil cuba bulan seterusnya jaga pemakanan untuk kurangkan berat badan.

  119. Elly berkata:

    Dari kajian saya fungsi air kelapa muda ialah bagi melancarkan pergerakan sperma ke ovum. Slmt mencuba

  120. Elly berkata:

    Lucimax adalah kombinasi herba berunsurkan flora dan cendawan. Lucimax adalah raja penawar yang mengubati pelbagai penyakit, membantu menguruskan badan sekaligus membetulkan sistem badan manusia secara sistematik.
    D’folio dirumus khusus dari herba bunga-bungaan yang mempunyai kesan yang lebih efektif daripada kacip fatimah dan manjakani untuk membantu mengatasi masalah kesihatan dalaman wanita dimana ia mampu merapatkan otot dan tisu dalaman vagina, merapatkan tulang punggung dan pelvic selepas proses mengandung dan melahirkan anak, meransang hormon seks wanita, mengurangkan lendir dan keputihan dan menyembuhkan luka dalaman. D’Folia turut membantu menyihatkan dan menyuburkan rahim. Secara tidak langsung apabila rahim sihat wajah juga akan turut nampak lebih sihat dan berseri.

  121. mrs big bikers berkata:

    rs down sesgt arini bila bergaduh tetiba hubby ungkit psl anak…….xtau nk wat mcm mane…..sedih sgt2….saja baca blog n komen2 kat cni…rupanya ramai lg yg senasib dgn saya…kdg2 hati terfikir nk redha je sruh hubby cari yg lain,yg bleh bg dia anak…..sbb dh rasa sedih sgt2 n xsanggup lg nk gaduh psl anak….tolong saya apa saya nk buat…..

    • Bonita berkata:

      Salam Mrs big bikers,

      Saya pun mcm pn jgk 2 tahun kawen takde anak tapi 2 bulan lepas kawin dah mula pi pakar sakit pn kat hospital serdang …….. proses post mortem amik masa 2 tahun appontment demi appointment . lepas semua ujian kesuburan yg dijalankan Dr. kata saya langsung takde masalah nak mengandung……hormon utk pregnant pun sangat tinggi…. Pi pulak jumpa Ustat haji lokman bapak mentua asyraf muslim.. cuba kaedah perubatan islam.. dia kata 100% kesuburan… dia minta suami cek pula 43% suami… then suami pi buat sperm count test.. memang sah masalah dari dia….dua tahun saya stress memikirkan sayalah punca…. sampai saya malas nak pi jemputan kawin atau pi uumah saudara suami yang asyik mengata saya…. sekarang saya rasa lega dan rasa beban yg menghantui saya dah turun :(… Jadi Mrs big bikers… jgn pikul beban ini sendiri…..nak dptkan anak suami adalah main contributer… jgn bg peluang sblm buat post mortem……… lelaki pun boleh bawa masalah it is 60% lelaki sbb kini masalah polution dan radiasi dari telefon yang letak kat poket boleh rencatkan bilagan dan keaktifan sperma….

  122. shielashah berkata:

    salam..

    sedihkan klu tgk kwn2 yg kawen lebih kurang same gn kite dh ade anak.. bru2 ni 3 org kwn sy bersalin dlm bln yg same coz kitorg kawen selang bneberap bln je

    29/5 ni genap setahun kawen tp sy lom lg dikurniakan zuriat. masuk hari ni dah 20 hari missed piyed.. nak UPT takut keciwe.. minggu depan l;ak kene g kursus.. aduss..

    hubby bile xder anak ni sebok la gn keje die smpai sy rase terabai.. cam ne ek??

  123. shafika berkata:

    hai saya dah 6bulan kwen tp msih xder rezeki……bulan pertama kwen rasa loya2..angin tp bila chek 1line jer…….tp saya ada mslah priod kdg2 2 3 bulan xdtg priod….dah g chek doc tp doc bg ubt hormon utk kuar kn priod..tp saya dh benti sb klau saya mkn ubt tu baru priod klau saya xmkn xpriod…mcm bgntung pada ubat tu jer plak so saya benti sb ada ckp ubt tu xbgus sgt kalu amal….boleh share tip utk saya?saya nk sgt anak untk kbhgian rumahtgga saya…….

    • cinta berkata:

      salam….sy dh 3 bln lebih kawin tp sy belum ada rezeki…setiap kali period sy akan sedih sgt sbb setiap bulan sy mengharapkan period sy x dtg…bila bgtau suami yg sy period muka dia agak kecewa…dia btl2 mengharapkan agar kami cepat dapat baby…tp yg sedih kami duduk berjauhan sy di sabah dan suami di semenanjung…kwn2 di opis semua bertanya kadang2 tu sy rasa sedih sgt…bkn kwn2 je yg tanya sedara mara, family..mak sy mmg mengharapkan sy cepat dpt anak…skrg sy mkn asid folic dh dekat 2 bln…tp still x lekat…tlg la sy….

  124. wan berkata:

    assalamualaikum…mari kt berprasangka baik pada Allah….Sesungguhnya semua ni Allah telah atur kan jalan cerita hidup kita semua terutamanya untuk kita-kita yang belum mempunyai zuriat….Begitu juga saya….3x keguguran berturut-turut…Kadang-kadang tak boleh menipu diri….kecewa….lagi-lagi dengan umpat keji orang yang pernah faham apa yang saya alami….Saban waktu saya hadap pertanyaan yang leh buat saya menangis…….tapi…..bila fikir balik..Alhamdullillah..sesungguhnya Allah menduga org-org yang di sayangi……Allah tahu kita semua ni kuat untuk hadap semua ni…..Sama-sama kita doa moga kita akan bergelar ibu suatu hari nanti….Aminnnn….Sesungguhnya Allah SWT itu mahau pengasih pengampun n maha penyayang…

  125. shafika berkata:

    hai…saya ingt bertanya bgaimana untk mengira wktu subur?saya kurang phm la……….priod saya xtetap……siapa2 yg mahir dlm bub mengira wktu subur boleh tolong kira n ajar dekat saya x??priod saya bulan 5 pada 18/05/2012 dan last 24/05/2012 second pada bulan 6 20/06/2012 last 26/06/2012…….mcm mana nk kira nya??bila waktu subur saya memandangkan priod saya bkn normal 28 hari??tolong saya…tq

  126. ayu berkata:

    thanks kepada semua yg telah memberikan petua ini inshaalah saya akan mencubannya…..x sangka ramai yang senasib….

  127. meera berkata:

    alhamdulillah.sy dkurniakn 4org putri.yg kcil skali 2thn 5bln.dn tringin putera plk tp blum ade rezeki.ank2 sy slalu sgt bising nk baby boy boring katanye asik baby girl je.bdak skrg mmg pandei brckp.kpd teman2 yg lain mhpn snsib sme2 kte memohon kpdNYE agr dpermdahkn..amin..

  128. mama_myra berkata:

    samalah ngn sy..
    sy pon ada 3 powerpuff gurls..xtaula bila nak dapt boboboy..
    dorg pon tnya gak..dlm pwot sy boy or girl? ( sy peknan lg)

  129. pacak 7557 berkata:

    Sila baca fakta-fakta yang merisaukan ini :

    70% isteri mengatakan mereka TIDAK PERNAH mencapai

    puncak orgasme/klimaks semasa melakukan hubungan seksual dengan suami mereka.
    65% isteri mengakui sering BERPURA-PURA MENCAPAI ORGASME untuk me
    muaskan hati suami mereka.
    Hanya 15% isteri yang mencapai orgasme lebih sekali dalam seminggu.
    78% daripada isteri mengaku yang mereka lebih suka dibelai-belai
    sahaja dari melakukan seks memandang mereka tidak mencapai kepuasan dari hubungan seksual dengan suami.

    ANDA PERCAYA ATAU TIDAK, FAKTA TETAP FAKTA.
    KINI PRODUK PACAK LANGIT-VIMAX-EXTEND GEL BERADA DIBERA
    PM SAYA JIKA BERMINAT/add saya di fb pacak pacak bera

  130. kasih sepi berkata:

    Salam sume…sy pun senasib dgn kwn2 sume…sy dah 3thn kawin tp masih blom ada zuriat..xpnah rasa prgnant..sedih sngt2…fmily hubby asyik perli jer…tnsion sngt2..puas nangis dah..xtau nk buat cmne…ade k kwn2 bole tlong?

    • nusy berkata:

      Salam Kasih Sepi,

      jangan putus doa pada Allah swt.. ada hikmah disebalik semua plan Allah utk makhluk nye… Saya dah 4 tahun kawin baru pregnant bulan nie alhamdulillah.. Mohon suami juga buat fertility test , sperm count and sperm motility..sbb both hubby and wife contribute to fertility 50%-50%. Saya nak suggest kasih pi klinik homeopathy Dr. Arif (tingkat 2 -ada lif ) depan pasaraya Haniffa Textile yg besar tue di jalan TAR Kuala Lumpur. Ubat alopathy macam clomid akan rosakkan organ2 you. Makesure bawak husband sekali k. Both kene check. Homeopathy medicine takde side effect… dia repair permanently dari sel hingga ke system… all natural. cuma kene Dr. yg betul utk identify your problem.. All the best.. Doa jgn putus k!

  131. Butterfly berkata:

    Salam semua.. jumaat lps saya membuat pemeriksaan rahim (pap smear) sbb dah 2 tahun kawin tp masih belum mengandung. Semasa pemeriksaan, didapati tiub fillapio (Fallopian Tube) sebelah kiri saya bengkak dan juga terdapat kuman. Manakala telur saya tidak matang (mayb sbb dah nak period). Sekarang sedang tunggu result ttg nama kuman tersebut dan berkaitan.

  132. pacak pacak bera berkata:

    18sx…
    Kajian Menunjukkan… 70% Dari Para Suami Gagal Memuaskan Isteri Mereka (Klimaks Tak Sampai) Ketika Melakukan Hubungan Seksual !

    Satu dialog antara sepasang suami isteri…

    Suami : Macam mana Ayang, Ayang puas tak tadi?
    Isteri : Hmm… oklah puas…
    Suami : (Dalam hatinya… “puas jugak isteri aku ni… masih power aku ni…”)
    Isteri : (Dalam hatinya… “ kalau aku cakap tak puas nanti kecik pulak hati dia”)

    semua ini akan berakhir..pm saya jika berminat
    add saya di facebook/pacak pacak bera / pacak langit bera/vimax pacak langit

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 351 other followers

%d bloggers like this: