Majikan teraniaya pembantu rumah lari

Oleh Halina Mohd Noor

BAGAI ada yang tidak kena apabila memperkatakan mengenai pembantu rumah yang lari daripada majikan. Bahkan sudah terang lagi bersuluh, bagaikan ada satu pakatan antara agensi dan pembantu rumah untuk mengenakan majikan demi mengaut keuntungan.

Jelas sekali ada sindiket yang menyediakan ‘laluan’ untuk pembantu rumah melarikan diri selepas majikan mengeluarkan ribuan ringgit untuk mendapatkan khidmat pembantu rumah daripada ejen. Jika tidak, masakan begitu mudah pembantu rumah yang rata-ratanya datang daripada Indonesia sebatang kara dan tidak tahu selok belok negara ini, boleh begitu berani melarikan diri keluar daripada rumah majikan?

Justeru, tidak keterlaluan jika dikatakan mungkin ada pihak yang sudah menanti untuk ‘menjemput’ mereka lalu ditawarkan sebagai pembantu rumah kepada majikan lain. Apa yang pasti, sindiket dan ejen adalah pihak yang paling banyak mengaut keuntungan, manakala majikan juga yang terpaksa menanggung segala kos dan lebih menyedihkan didenda gara-gara pembantu rumah melarikan diri sendiri tanpa dipaksa.

Penasihat Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Prof Datuk Hamdan Adnan, berkata peraturan baru yang lebih tegas dan adil perlu diwujudkan demi membela nasib majikan yang selalunya teraniaya.

“Buat masa ini, tiada peraturan khusus yang jelas untuk memastikan keadilan ditegakkan untuk majikan. Peraturan baru perlu diwujudkan bagi melindungi majikan, pembantu rumah dan ejen. Kita kasihankan majikan yang terpaksa menanggung kos seperti denda akibat pembantu rumah yang melarikan diri.

“Lebih teruk, sudahlah mereka kerugian kos sekurang-kurangnya RM4,000 ketika mendapatkan pembantu rumah ini, jika ingin mendapatkan pembantu baru, terpaksa lagi mengeluarkan wang dalam jumlah yang sama. Ini sudah tentu tidak adil sekali untuk majikan,” katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Ketika ini, majikan yang berhadapan dengan masalah pembantu rumah lari, mereka perlu membayar denda RM250 kepada pihak Imigresen jika ingin membuat permit bagi mendapat pembantu baru.

Selain kewangan, majikan juga berhadapan dengan masalah cuti apabila terpaksa menunggu tempoh yang lama untuk mendapatkan pembantu rumah baru. Beruntunglah jika pihak atasan di pejabat memahami dan sanggup meluluskan cuti yang lama, tetapi jika tidak pasti memeningkan kepala memikirkan siapa hendak menjaga anak ketika pergi bekerja.

Prof Hamdan yang turut menerima aduan mengenai pembantu rumah melarikan diri, tidak menolak kemungkinan wujudnya sindiket yang bukan saja menyeludup pembantu asing malah berpakat untuk melarikan pembantu rumah selepas tamat tempoh jaminan selama tiga bulan.

“Imigresen perlu menimbangkan untuk tidak mengenakan denda kepada majikan jika didapati pembantu rumah lari tanpa sebab munasabah. Peraturan baru ini juga perlu tegas dengan menarik balik lesen ejen terbabit kerana gagal menyediakan perkhidmatan terbaik, manakala pembantu rumah yang lari tadi tidak boleh dibenarkan masuk ke negara ini lagi atau disenarai hitam.

“Jika ini tidak dilakukan, kitar semula pembantu rumah akan berlaku seperti hari ini yang mana mereka lari dan ditawarkan semula kepada majikan lain dan sudah tentu mereka akan lari semula. Akibatnya ramai majikan yang akan menjadi mangsa,” katanya.

Beliau berkata, bagi menangani masalah itu ejen sepatutnya bersikap lebih bertanggung jawab mengenal pasti latar belakang pembantu yang bakal ditawarkan kepada majikan agar tidak timbul masalah pada kemudian hari.

“Patutnya sedari awal pihak ejen sudah tahu apa masalah yang dihadapi pembantu rumah yang bakal bekerja di negara ini. Majikan juga berhak mengetahui latar belakang pembantu rumah yang bakal digaji agar mereka tidak berasa tertipu oleh pelbagai faktor seperti yang berlaku hari ini,” katanya.

Dianggarkan 300,000 pembantu rumah dari Indonesia di negara ini melarikan diri atas pelbagai alasan seperti majikan cerewet, tidak bertimbang rasa dan bertolak ansur, tidak bertanggungjawab atau majikan menyeksa dari segi mental dan fizikal. Mereka berasakan tidak selesa dan mahu melarikan diri.

Mengikut undang-undang di Indonesia, pembantu rumah diwajibkan menjalani kursus latihan, psikologi, pemeriksaan kesihatan. Bagaimanapun ada agensi tidak telus dengan menghantar pembantu rumah tidak melalui syarat itu. Sesetengah agensinya menukar maklumat pembantu rumah seperti usia, penyakit dan ada menghidapi penyakit mental.

Persoalannya, mengapa majikan yang perlu menjadi mangsa? Sebagai pengguna perkhidmatan yang ditawarkan, majikan berhak mendapat yang terbaik. Bagaimanapun, hak majikan langsung tidak dipertimbangkan malah dipermain-mainkan.

FAKTA

Di Malaysia ada 320,000 pembantu rumah berdaftar dengan 95 peratus dari Indonesia

Dilaporkan ada 300,000 pembantu rumah lari.

Pembantu rumah yang dihantar ke negara ini adalah daripada gred E (tidak berkemahiran dan berkemungkinan besar bermasalah)

Majikan perlu membayar denda RM250 jika pembantu lari dalam tempoh jaminan selama tiga bulan. Majikan akan diberi gantian untuk pembantu rumah baru.

Jika pembantu lari selepas tamat tempoh jaminan, agensi tidak akan mengganti pembantu rumah tetapi majikan masih perlu membayar denda RM250.

Majikan perlu membayar sebanyak RM425 jika mahu menukar pembantu lain untuk pasport dan permit.
 

69 Responses to Majikan teraniaya pembantu rumah lari

  1. Farhan berkata:

    Memang Majikan di sini cerewet. Perbandingan dengan cara kehidupan mereka di sana amatlah jauh bezanya walaupun kita adalah serumpun. Hatta sekalipun mereka di sektor pembinaan. Seolah-olah Malaysia ini tempat mereka berlatih atau tempat belajar yang mana ahkirnya tidak pandai-pandai juga, memang patut pun dikategorikan kelas E.

    Berita terbaru kejadian melarikan diri ikut tingkap di kondominium baru-baru ini amatlah memuakkan, dimana majikan dipersalahkan. Cubalah berfikir dengan waras adakah majikan yang banyak habiskan wang semata-mata untuk mendapatkan pembantu untuk didera begitu saja. Kerja harian yang disuruh pun tidak sempurna dikerjakan walaupun setiap hari ditunjuk ajar, terkadang macam dia pula menjadi majikan. Baik di depan mata pijak semut pun tak mati bila on micro cctv pecah habis tembelangnya, selepas saja kita keluar, makan lepas makan – makan, hatta makanan anak-anak pun dia sebat, melentang terkankang depan tv nasib baik boleh lock channel, mana ada buat kerja lagi malah anak-anak dibiarkan saja, bertelanjang depan anak-anak pun boleh, yang amat menyedihkan lagi ialah setiap hari isnin dan khamis puasa sunat tak miss, sembahyang tepat pada waktunya, pernah surat yang dikirimkan ke kampungnya saya buka dan didapati gambat kami serta nama penuh untuk dibomohkan agar ikut apa yang dia hendakkan. Dulu pernah terjadi pada kami sekeluarga dan memang tak masuk akal langsung iaitu ajen (persendirian ) mereka sanggup menggunakan sihir iaitu mendapatkan bantuan jin, syaitan untuk merasuk ke pembantu kita dan kononnya hendak bawa balik ke Indo untuk berubat. Hendak dijadikan cerita, rupanya ia dikitar semula pada saudara kawan sepejabat.

    Terkadang terfikir juga kenapa mereka ditimpa malapetaka seperti Tsunami, gunung berapi, gempa bumi dan macam-macam lagi. Semoga menjadi iktibar pada kita di Malaysia ini. Semoga Allah jauhkannya. Memang menyedihkan yang mana suatu masa dahulu mereka ini amat menjadi idola dan pedoman dari segenap sudut terutamanya seperti agama dan adat kesopanannya. Saya rasa hal ini logik pada majikan sahaja yang merasa perit-pahitnya mendapatkan khidmat pembantu, kami tiada pilihan itu saja yang kami dapat lakukan yang terbaik.

    Pada mereka yang membela nasib pembantu dari Indonesia ( Media, DJ radio, pengacara dan menteri kita sendiri ), adalah disarankan agar dapatkan khidmat mereka dahulu kemudian barulah boleh mengeluarkan sebarang kenyataan. Memang betul kes penderaan berlaku pada majikan berbangsa cina, secara amnya memang patut pun gaji besar sampai mencecah RM500 tetapi hasil kerja entah apa-apa, cuma majikan berbangsa melayu belum ketahap itu lagi memandangkan kita serumpun dan masih ada lagi keimanan walaupun recording cctv amat mencabar keimanan dan hal ini diserahkan pada Allah yang maha adil saja untuk membalasnya.

  2. ummu inas berkata:

    Saya sudah berpengalaman mengambil banyak pembantu rumah Indonesia.Memang saya setuju mereka ini hanya sekadar kelas E,gaji nak besar tapi kerja tak seperti yang diharapkan.Paling teruk perangainye!!Negara kita memang baik,banyak beri kemudahan,siap ada insuran untuk pembantu rumah,kenakan syarat macam2 kepada majikan,tapi siapa yang bela majikan yang sering teraniaya?Berapa ramai majikan yang menderita dengan sikap dan kerja pembantu rumah Indonesia tapi tiada pun pihak berwajib yang ambil kisah..
    Saya pernah mempunyai orang gaji Indonesia yang layak dipanggil “Pencuri”asal apa sahaja yang dia berkenan terus diambil buat harta sendiri.Ada yang jenis suka melawan,dia pulak nak jadi majikan,tak mahu mengaku salah walau terang terang kita tahu dia bersalah…menipu jangan cakaplah..hampir semua bibik indonesia memang hebat menipu.ada yang suka mereka reka cerita buruk dan memfitnah pasal majikan dan hebah pada keluarga,sanak saudara dan jiran tetangga.pengotor,pemalas,hanya tau nak menonton t.v dan baca majalah,paling jijik dapat pembantu rumah yang menggatal,ke mana sahaja dibawa berjalan mula la nak menggoda,dan mengaku pernah MELACUR?macam mana orang yang macam ini pun lepas untuk bekerja di malaysia?Yang dah berumur lebih dari syarat sepatutnya,yang sangat muda yang tak sepatutnya layak datang ke malaysia pun ramai..saya fikir tentu ada dalang di sebalik ini semua..jadi jangan tau tuding jari pada majikan sahaja.Apa kata selidik dan kaji betul betul siapa yang selalu teraniaya..mana ada majikan bodoh habiskan duit yang banyak untuk dapatkan pembantu rumah yang semata2 untuk didera?Hanya Allah yang tahu dan layak membalasnya.

  3. ek ele berkata:

    sian u all…tapi ada satu soalan bingung saya kat u all…kenapa perlu ada maid?…saya
    dah 15 tahun kawin…anak sulong dah 13 tahun yang 2nd dah 7 tahun….tapi tak pernah
    ada maid dengan alasan..

    1) Tak suka ada stranger kat dalam umah
    2) elak bende2 tak elok ni..fitnah / problematic maid..
    ..dll..

    anak saya hantar kat babysitter..dari 2 bulan sampai besar…keje rumah tolong
    lah bini buat….keje menggosok baju memang I yang take over…kira sama2 keje
    sama2 tolong menolong lah….

    tapi kami bleh dikata kan most of the time makan luar aje..
    kat umah weekend camtu…

    try as much as possible not to have maid…

    • maizura z.a. berkata:

      leganya.. Ada jugak ruang utk share cerita psl maid.. umur i 35.. Anak 4 nak masuk 5.. Now maid i dh 7.. (including d present 1)..
      Yg 1st amik thru org tgh 2003.. Kos pun blh thn gak. Tp tahan seminggu je. Skt mental.. Dok gosok kettle je smpai whstling kettle kitorg x brbunyi.
      Next yg ke2, tahan 2 thn.. Kira ok2 je la sbb dpt training b4 dtg.. After 2 yrs x nk sambung.. Yg ke3 org madura.. Nmpk diam, keje ok, pndai msk.. Tp rupa2nya mncuri.. I pun silap sbb d 2nd maid i antar g umah parents ms i g keje (i cikgu mengajar pagi) tp d 3rd i tinggalkan kat umah dgn 3 anak.. After i tgkap dia mncuri, i antar kat ejen n i heard dia lari dr ejen..
      Yg ke4 ejen ganti after almost a year.. Prnah keje dgn cina. Keje blh tahan tp got hearing n sight problem walhal muda lg.. 1st week pun i dh tgkap dia guna phone umah call indon.. Bila i nk g hospital nk brsalin 1 night, jenuh ketuk bilik x bangun2.. Lst2 mak i dtg umah mlm 2 jaga anak2.. Baby umur 20 hari, dia lari dr umah. Rupanya dia ada bgtau mak yg dia x nak keje maid tp nk keje cleaner kat chow kit.. terrer x indon ni?
      Next, yg ke5, i amik maid reject dr cikgu gak.. Org tg balai. Baby i ms 2 br 25 hari. Maid ni nk brgaya aje.. Prnah keje kilang n kdai mkn.. Bila selidik dr cgu bekas majikannya, mmg dia x sesuai jd maid.. Asyik fkr nk baju sutera la, mekap la.. I pun x de mekap.. Abis anak2 i 4 n 5 tahun dimekapnya.. dalam pantang i x tdo siang sbb bz mark paper exam.. Dia, dok tdo je kejenya.. Last2 i find out bekas majikannya batalkan pasport dia.. So, i antar dia g s.alam n advise dia balik johor umah pkciknya..
      Next yg ke6, amik maid reject from ponorogo.. Katanya majikan lama (org kg sblh) dh x prlukan dia.. Keje mmg bagus n x byk ckp.. But later i find out dia dsuruh balik oleh majikan lama sbb ada affair dgn pal mentua majikan.. Dh bersuami tu… Bahaya ni coz if dia pregnant ke apa, husband i akan jd suspek utama.. I antar balik indon n bgtau akan ambik dia if i prlu.. Yg payahnya, dia ada hp n hp lama dia majikan lama dh amik sbg bukti yg dia ada affair dgn byk lelaki.. Tp mana dpt hp baru, i pun x tau.. Bila hntar dia balik indon, mak x bertegur sapa dgn i sbb mak sayang sgt kat dia.. Maklum la.. Muka nmpak baik n rajin keje..
      Now, i amik d 6th maid melalui org tgh (buruh ladang).. Dh setahun.. Boleh disuruh2. Nmpak baik tp so far anak2 dh report mcm2..
      Utk maid ni, every time dia prlu ditegur, i akan panggil n slow talk.. Nmpak mcm dgr kata tp kat belakang blh tahan mmbebel.. Anak2 i report balik kat i.. Prnah mandi x tutup pintu n anak i 1 thn kat dpn bilik air, prnah terambik baju i tp bila i cari, dia sorok kat stor.. Prnah brkemban dpn husband i. In fact kitorg prnah dpt msg dr kwn dia (maid jugak) marah kitorg kononnya kitorg layan dia mcm hamba.. Mana kwn dia dpt info ni kalau bkn dr dia? so far dia contct fmily dia dgn hp we all.. Phone umah ada kat blk kitorg n ada memory so blh detect kalau dia guna phone..
      Sbnrnya dia smakin menjengkelkan tp i prlukn maid until i brsalin okt ni.. Pasni i cari org lain..

      • hanafi berkata:

        KAMI HANYA MEMBEKALKAN PEMBANTU RUMAH YANG BERAGAMA ISLAM SAHAJA. SEBAB KEBANYAKAN PEMBANTU KAMI BERASAL DARI KEPULAUAN JAWA.100% BERAGAMA ISLAM.

        PENTING:
        PEMBANTU KAMI SEMUANYA DARI PENDALAMAN DAN TIDAK TERLATIH,
        TIDAK MENGIKUTI KELAS MEMASAK, TIDAK MENGIKUTI KELAS MENJAHIT,
        TIDAK MENGIKUTI KELAS MENGEMAS, TIDAK PERNAH DATANG ATAU KERJA DI MALAYSIA, ARAB ATAU HONGKONG,

        Pengalaman kami, pembantu yang mempunyai HP mempunyai risiko melarikan diri 70% dari Pembantu yang tidak mempunyai HP.

        Pengalaman kami, pembantu yang berasal dari kota kota besar seperti Medan, Jakarta, Bandung dan Sebagainya mempunyai daya tahan kerja yang sangat lemah dan manja. ( walaupun tidak semua )

        Pengalaman Kami menunjukan bukti bahawa pembantu yang mempunyai pengalaman masuk ke Malaysia atau kenegaralain sangat mudah untuk melarikan diri IKUT JANTAN, dengan memberi alasan yang tidak masuk akal kepada majikan. Jadi Kami tidak berani mengambil RISIKO.

        Pengalaman kami, menunjukan bukti pembantu yang mempunyai saudara mara di Malaysia, mempunyai daya tahan emosi yang lemah ( mudah merajuk dan cepat jemu dengan kerja mereka)

        PEMBANTU KAMI TIDAK PERNAH DI AJAR CARA MENJAGA BABY SECARA FORMAL_ PENGALAMAN HANYA MENJAGA ANAK SENDIRI. PEMBANTU KAMI HANYA TAU MENJAGA ANAK MAJIKAN SEPERTI MENJAGA ANAKNYA SENDIRI.

        JIKA ANDA INGIN PEMBANTU YANG BODOH DAN TIDAK TERLATIH SILA HUBUNGI KAMI.

        Kami tidak akan mempromosi dan memberi gambaran yang positif tentang pembantu kami. Kami hanya sebut realiti sebenar mereka. Seadanya. Jika ok kami kata ok. Jika tidak kami katakan tidak.

        KAMI TIDAK MEMPUNYAI PEMBANTU YANG PANDAI DAN TIDAK PERLU DIAJAR.
        KAMI TIDAK MEMPUNYAI PEMBANTU YANG AKAN TUNJUK PANDAI.

        PEMBANTU KAMI TIDAK MEMPUNYAI NOMBOR TARIKH LAHIR ( 459 ) NOMBOR MISTIK.( Hati-hati pada pembantu yg mempunyai pola number ini walau tidak semestinya, tapi ada potensi mempunyai ilmu santet atau Ilmu Hitam dan mempunyai ILMU PENUNDUK MAJIKAN , serta ilmu pengasih )

        PEMBANTU KAMI TIDAK MEMPUNYAI POLA NUMEROLOGY ( 843 ) POLA NUMBER MUDAH BOSAN DAN BERTUKAR-TUKAR MAJIKAN.

        PEMBANTU KAMI TIDAK MEMPUNYAI POLA NOMBOR TRAUMA
        PEMBANTU KAMI TIDAK MEMPUNYAI POLA NOMBOR PEMBERONTAK
        PEMBANTU KAMI TIDAK MEMPUNYAI POLA NOMBOR KASAR
        PEMBANTU KAMI TIDAK MEMPUNYAI POLA NOMBOR 279 ( No GRO )
        PEMBANTU KAMI TIDAK MEMPUNYAI POLA NOMBOR mata angin 3 ( Gila dan sakit mental )

        POLA NUMEROLOGY hanya sebagai panduan kami gunakan untuk melihat potensi pembantu kami. Kami dedahkan disini sebagai panduan majikan mencari pembantu RUMAH.

    • zurani berkata:

      Untuk ek ele, may be u x perasan.. Utk yg anak ramai, hantar ke nursery kurg sesuai.. i ni cikgu je tp workload sgt mencabar.. Anak 4, umur 2 -10 tahun.

      i agree at first i nyampah ada stranger dlm umah.. in fact until now i ada perasaan mcm 2.. cuma i fkr, ms yg sgt terhad 2 i blh gunakan utk tgk anak2 belajar, buat keje2 sekolah, basuh baju i n husband n masak utk family..

      yg lain mcm kemas rumah, lipat baju n gosok baju anak2 i dh x prlu buat, cuma pantau je..

      i’m lucky. Parents i tinggal dkt je dgn umah we all. so, i antar anak2 n maid g umah mak. so mak blh pantau.. balik sekolah, i amik.

      so, conclusionnya.. mmg setengah org perlukan maid.. bila nk pujuk hati, i akan kata dlm hati yg i perlukan pertolongan maid n i tolong dia dptkn rezeki yg halal.. but realitinya mmg sakit ada org luar dalam rumah kita.. moralnya kalau boleh elak amik maid, elakkan la..

  4. nazrida berkata:

    kenapa ada pembantu rumah?…sbb kekdg nursery tk nk terima anak yg dah besar 7 tahun! Skrg pun ade pmbantu rumah tp yg mkcik le, tk nk ambik bawah 40 tahun sbb anak sume lelaki dn ade yg dah bujang pun!

    Pmbantu rumah saya byk jenis, byk kaler, klu nk buat cd citer drama boleh masuk 40 episod kot! Kalah winter sonata!!

    Tp pgalaman saya, pmbantu rumah indon memang teruk! Dah le tu pandai ilmu hitam lagi tu! Saya tk pernah ambik org indon jd org gaji. Dpd kakak saya cerita, sesetengah org gaji tu, dia akan ludah air minum atau makanan, supaya tuan rumah tunduk pada dia! Dah tu pandai buat nasik kangkang lagi!! … ni cerita betul, sbb kakak saya pernah nampak org gaji jiran dia buat camtu! Dan org gaji tu pernah citer pd dia lg klu nk kasik minum tuan rumah, dia ludah dulu air minum (kopi ke tea ke) baru hidang!!

    Dah tu, klu sidai kain, dia sepit underwear dia skali ngan underwear tuan dia!! Ape tujuan tu?…eee…..kalau saya, saya bagi penampar aje la dan berenti masa tu jugak!!

    Ni bukan nk ape, tp bg ingatan kat sapa2 ade pmbantu rumah indonesia, hati2 la….. ckp betul ni!!

  5. nazrida berkata:

    Tp mintak maaf le, bukan sume org gaji dr indon yg tk baik, byk jugak yg baik hati!!

  6. lyza2474 berkata:

    BETUL TU NAZRIDA .. bukan semua mcm tu cam saya ni baru dlm proses harap dapat yang baiklah.. majikan saya ada pembantu rumah..dia sgt baik saya berharap sgt dapat yang mcm tu.. dulu saya memang tak pernah terniat nak ambik..tapi sejak husband dah kerja di luar negara dan saya akan melahirkan anak ke-4 nanti , mengambilpembantu rumah adalah jalan terbaik …. tawakal kepada Allah, semoga saya dapat yang tidak menyusahkan saya.

  7. ita berkata:

    Saya memang setuju dengan pendapat Farhan.Bila saya baca komen dia, saya rasa terpanggil untuk meluahkan pengalaman saya.Dan yang saya rasa tersentuh dengan tulisan beliau adalah pasal Bencana Alam(tsunami,gempa bumi)-kadang-kadang saya pun terfikir macam ni.

    Saya antara yang merasakan sebagai majikan di tindas kerana pihak media asyik menyalahkan majikan bila amah di dera.Perangai amah ini kadang2 membuatkan saya terfikir, patut pun mereka di dera oleh majikan ynag geram dan tidak tahan dengan perangai mereka.Dulu saya pun kesian baca amah di dera, tapi sekrang tidak lagi selepas saya telah menggunakan 4 orang amah.

    Memang betul kata kawan-kawan di atas. Dia orang ni memang pandai berlakon.Bagi berlakon boleh menang anugerah bintang popular.
    Menipu tak payah katalah, keluar kat mulut semua tipu.Sembayang 5 waktu pun tipu memang pandai.Kalau tak tipu boleh mati kot..
    Ada 1 maid saya datang Malaysia dah bawa ilmu hitam.Masa dia datang I dah dekat bersalin anak ke-2. Baby lahir je, setiap hari menangis bila tiba time magrib sampai subuh.U all bayangkan setiap hari macam tu I jaga baby, ingatkan kembong perut tapi heran nya siang tak nangis.Dah 2 bualn macam tu I bawa jumpa satu tempat jumpa ustaz ambil air jampi dan barulah I tahu perempuan tu ada bawa barang nak tundukkan majikan. Ustaz tu nasihat jangan tanya, tapi dia ada kata amah tu ada simpan benda macam kemenyan hitam.Balik rumah I check baju ,beg dia. I terjumpa macam apa ynag ustaz tu cakap. U all bayangkan perasaan I macamana, selama ini I suffer jaga baby malam sebab ilmu hitam yang si perempuan ni bawa kacau my baby.Lepas dari I renjis air jampi tu keliling rumah dan mandikan baby, alhamdulillah dah ok.

    Kepada kawan-kawan yang pembantu rumah tiba hari pertama tolong check bag dia orang dan pastikan tidak membawa bekal (ilmu hitam ) dari indon.
    Pembantu rumah yang pertama pula selepas 3 bulan 15 hari, tinggalkan my 1st anak masa baru (6 bulan) kat rumah jiran I, larikan diri.Yang I pelik, dia ni memang penakut tapi dari mana datang idea nak melarikan diri.Untuk peringatan kawan-kawan agensi pembantu rumah jangan percaya, selepas I hantar maid I ni kaunseling sebab asyik menangis je nak balik (home sick), maid I nie dah larikan diri selepas balik rumah dari kaunseling 10 hari.Jadi siapa dalang di sebalik maid I larikan diri(fikirkan sendiri).
    Maid no 2 I oklah tapi 2 tahun dia dah balik.
    Nak cerita maid no4 dan yang sekarang ada lagi..ni lagi pening. Dah 1 tahun2 bulan kerja pun, I setiap hari kena bagitahu dan tegur kerja ynag buat tapi tak bersih.
    Barang lektrik kalau bagi pakai, berhati-hati. Dia orang kalau dah rosakkan tak akan mengaku.

    Memang penipu habis, sikit-sikit nak tipu.Makan you tak payah ajar dialah kan.
    Tapi 1 yang I respect dia, kalau dia kena marah dengan I, dia tak tunjuk dengan anak I yang 2 orang (4 tahun dan 2 tahun). Tapi satulah I dah serik dan tak akan percaya maid sampai mati pun. Nasib baiklah rumah mak dekat rumah I, jadi pagi I hantar anak I dan maid pergi rumah mak.
    I tak kata semua maid macam tu tapi percayalah 90% memang macam tu…
    Ingat kawan-kawan yang ada maid tu gembira dan bersenang lenang ke?Tak sebenarnya mereka tu masih sabar, kalau tidak ramailah maid yang kena dera macam Nirmala Bonat(itupun I tak tahulah kena dera@mendera diri sendiri) sebab mereka ni boleh melakukan apa-apa pun untuk kepentingan diri sendiri.
    Tapi mesti ramai fikir, kenapa nak ambil maid kalau dah tahu susahkan.
    Jawapannya:Maid ni ada pun susah ,tak ada pun susah juga.Macam I balik rumah dah pukul 8 malam, nak ajar anak kerja sekolah,mandi ,nak rehat bila masa nak basuh baju,kemas rumah. Husband I selalu out station. Jadi hendak . tak nak tahan jelah dengan perangai dia orang sampai ynag I boleh tahan.Kalau fikirkan sangat boleh jadi gila.

  8. mak timah berkata:

    seluar dalam dengan baju dalam po nak suruh pembantu rumah basuh ke …sepatutnya barang barang milik peribadi ni .. tambahan suami kita punya .. kita yang kena basuh sendiri.Lagi satu bilik utama suami dan kita tidur .. kunci ..jangan bagi mereka masuk.

  9. paktenggek berkata:

    -Ada juga mereka yg datang bukan bertujuan dengan iklas untok bekerja tetapi ‘sambil selam sambil minum ayer’ – jumpa pa we yg berkerja kontrak-kesempatan melancung.
    -ada yg mengambil kesempatan drp majikan mata keranjang bertujuan ‘mengangkang’ yg kemaruk sex,atau datin yg suka hiasan diri-tak perdulikan -membiarkan’batang burok’-kesepian.
    -kita kesian kat mereka mereka tidak sedemikian,sebalik nya sentiasa mencari kesempatan aje.
    -kebanyakan rompakan pecah rumah-komplot maklumat2 di beri oleh mereka.
    -mereka ibarat ‘ayer yg tenang’ tiada NAGA.
    -sembahyang 5 waktu -bukan ticket menonjol sasaorang tu murni jiwa raga nya.
    -ada pak aji yg mengajar org mengaji pun mengambil kesempatan
    -jangan terlalu rapat-sepatut nya berkeadaan ‘majikan perkerja aje’
    -jangan terlalu bermesra sangat.
    -jgn 101% beri kuasa atau percaya cakap mereka.
    -barang kemas- wang ringgit -yg banyak- simpan ditempat yg selamat,kalau boleh bilek dikunci-cuma buka untok dibersihkan semasa berada dirumah saja.
    -selalu berdoa sebelum makan
    INGAT ! MEREKA ADA LAH PELAKUN TERHANDAL-TAK BERTAULIAH-”PIJAK SEMUT PUN TAK MATI”.

  10. ROSET berkata:

    Aku dah pakai 20 maid..ada yg membuat adengan2′aksi’ dlm rumah,ada yg menenggek dgn suami ku yg pertama,larikan barang kemas dan barang berharga,ada yg belakun berpakat kongsi dgn agensi perkerjaan -cari keuntungan, ada yg pinjam duit kata mak sakit di kg – terus cabut lari,ada mencederakan anak…langsung tak lansung,ada yg kunci keluar rumah-bia tahu kata nak beli sesautu-talipon rumah tak berfungsi pakai di luar,ada yg memasuk barangan hayalan dlm minuman (suspect aje)hayalan turut kata, ada yg cabut dgn selai sepinggang…tetapi yg ahkir sekali dari Bangkalan-Madura kata org ”group berbahaya” tetapi aruah ada lah maid terakhir.dah berkerja dgn ku lebeh kurang 15 yrs….(alfatihah)….wallahuallam

  11. ummu masyitah berkata:

    kisah maid ni memang ada macam2.maid ni saya lihat berdasarkan pglmn,memang sukar nak dpt yg serasi dgn kita dan dia ok.rezeki…macam kenalan2 saya,ada yangdapat maid yang baik,jujur dan penyayang.ada juga yangd apat maid penipu
    saya sendiri pun terpaksa ambil maid.kena banyak bersabar dengan kerenah mereka.
    saya sendiri dah 3 kali tukar maid dlm setahun.saya terpaksa ambik maid.ikutkan mmg taknak,sbb 1-takde privacy 2-risiko2 bnyak 3-mrk orang asing yang tak dikatahui asalusulnya. dan mcm2 lg faktor.tetapi klu takde maid,siapa yang nak jaga baby yg baru lahir bila saya dlm wad dan terpengsan?nak taknak trpaksa ambil maid.
    maid pertama,orang sunda,baik,taat,jujur dan penyayang.pernah saya terjaga dari tidur selepas penat berehat,dia masih duduk di sebelahs aya.saya bertanya,kenapa tidak pergi je ?dia cakap dia takut saya pengsan lagi,jadi dia nak jaga saya betul2.hmm..masa tu dia pun tengah mual2 mengandung,jd saya suruh dia rehat tapi dia taknak.dia ada kesan didera suami selain hamil 3 bulan sewaktu datang check fomema 2 minggu dia kerja dgn kami. jd tak lulus fomema,kenalah hantar balik.
    dia merayu nak kerja dgn saya selepas bersalin,tapi saya kata apa2 hal selesaikan dulu maslaah rumahtangganya dulu.
    kedua, dah lulus fomema,ok buat kerja tapi dia taknak keje maid.dia pernah kerja di m’sia dgn chinese.dia lebih suka kerja dgn chinese jd pembantu kedai,boleh jumpa ramai orang.
    sama2 keturunan jawa,masalahnya pula kalau apa2 tak boleh nak minta tolong,.sebab dia cakap dia sedara degan saya,dia ckp mak saya sdh titipkan saya padanya,jadi saya tak boleh perintah dia.ikut suka dia nak buat apa.dia anggap saya macam anak2 jd kena hormatkan dia.
    masalahnya sampai dia mencederakan anak yang berusia 4 tahun dan bayi lebam.dia pandai berkata2 (fitnah)nasib baik saya tak gila meroyan dgn mulutnya (dia dtg ketika saya lg seminggu nak bersalin..dah hantar balik dah).kami serahkan pada Allah akan perbuatannya.
    yang sekarang ni..ketiga,ganti maid yang pertama..dia langsung tak boleh baca dan menulis.tak berpa fasih bahsa indonesia, punya sejarah emosi yang kritikal,didera suami,hingga kedua-dua anak yang dikandungnya meninggal dunia.kalu tegur maidini, kena cakap satu persatu dan sambil melawak.
    masalahnya bila cakap nada slow,dia pun tak buat kerja.diam je.kalau kita agak tegas sikit,sudah menangis,mogok taknak makan minum sampai demam.boleh menangis sambil hadap tembok berjam2 dan kemudian membatukan diri hadap setempat kat tembok rumah bila ditegur dgn baik.mcm org yg ada msalah jiwa pula.
    alhamdulillah skrg dia dah ok.org yang carikannya (maid sedara kpd sedara ibubapa kami)selalu call dia ckp bhs sunda baru dia faham selain doa dan berikan pemakanan tambahan termasuk untuk minda dan sakit puan.sebab dia tak pernah makan ubat sejak kematian anak-anaknya semasa dalam pantang bersalin akibat didera suami.
    kiranya banyaklah juga belanja ubat maid ni…
    rasa macam nak pasang cctv je ish tapi tak mampu.jadi,tawakkal je lah.harap2 maid ini bukan psikosis.
    maid ni pun rezeki juga.macam kawan minta tolong saya carikan maid,kebetulan saya ada contact di sana.alhamdulillah setakat ni ok.rajin maid kawan ini.
    pndapat kawan2 di atas.masalahnya siapakah nak tolong majikan bila maid lari dsbgnya?

  12. molly berkata:

    saya layan maid dengan baik. sekali apa saya makan saya bagi dia makan hatta bila saya keluar makan kat restaurant mewah pun saya bawak dia sama.bila dia mula masuk kerja, dia sepatutnya potong gaji lima bulan tapi dia merayu nak hantar duit kat kampung untuk anak2. saya kesian dan hantar duit sebulan gaji untuk anak dia. lepas dah dapat duit, suami dia takde pun hantar sms ke untuk cakap terima kasih pun. tapi saya tak kisah sangat sebab saya niat untuk tolong orang. kerja? takde kualiti langsung. rumah ssaya tak lah sehebat rumah yang ada maid. tingkat berdebu, lantai kotor tapi saya tak bising sebab asalkan anak2 saya terjaga dengan baik. memang maid ni boleh jaga anak saya tapi kerja rumah hancur.

    tapi sebab dia memang species malas…jadi lepas 6 bulan kerja terus mintak balik.alasan dah penat. ada dia pikirkan saya? masalah saya nak kerja? masalah anak2 saya takde org jaga? langsung takde.bila dia mintak tolong saya dengan segera tolong dia semampu saya. bila saya mintak tolong dia tolak aje mentah. dah la hari tu hari selasa. tak boleh tidak malam tu nak balik jugak. langsung tak nak tunggu weekend. saya layan dia baik dia balas dengan macma ni.

    dah la terpaksa hantar balik. tak dapat pulak ganti rugi. saya bayar 5800 untuk kontrak 2 tahun tapi saya rugi. jadi bila saya dengar ada maid kena dera, tak timbul langsung kasihan kat maid tu. mintak maaf tapi bukan saya tak berhati perut, cuma saya tau mesti maid tu ada banyak buat hal yang menyakitkan majikan dia. mungkin terlamapu banyak sampai melampaui batas. saya rasa mana2 manusia yang baik pun kalau diacabar denga kerenah yang menyakitkan hati akan bertindak di luar dugaan

    • zaidah berkata:

      Saya setuju dengan pendapat Molly. Saya pun layan bibik mcm Molly, gaji tak potong, bayar cash, tapi 4 4 bulan keje,dia lari ikut dapur. Geram tak payah cerita…saya terpaksa ambik pembantu sebab sibuk
      kat opis,sambung belajar lagi, kdg2 kena keje luar
      tapi bila depab nak lari…ada pk pasal kita?

  13. man berkata:

    harus ada peruntukan undang2 dsb nya supaya maid kena letak deposit sebelum kerja sini. ni sebab diaorg dtg semuanya ditanggung beres maka tak terasa lah agaknya beban pada diaorg. tapi tak sesuai la pulak kot, mana diaorg nak korek duit utk such deposit. diaorg dtg sini utk carik duit (tu motivasi diaorg nak ke mari) tapi itu lepas jejak kaki kat rumah majikan lain pulak jadinya.

    tak sure lah sesuai atau tidak tapi harus juga ada database yg mana bakal majikan boleh check info pasal maid yg dah penah kerja sini, yg nak di recycle oleh agen. ni perlu kerjasama majikan utk submit butir2 maid – nama, asal, gambar, no paspot. submit gak ke database ni komen majikan pasal maid — apa masalah dia selalu buat, apa trick dia, apa kepandaian dia, apa yg bagus pasal maid ni, suka cakap sorang2 ke, kalau makan sendawa mcm nak pecah tembolok ke, etc. ke dah ada database yg sebegini?

    maid yg first time dtg sini or mmg orang susah tak timbulkan byk masalah rasanya. ni yg experienced ni yg selalu buat hal. patutnya dah ada pengalaman lagi la bole membantu majikan tapi majoritinya tak begitu. semoga setiap majikan diberikan kesabaran yg tinggi dlm menangani maid yg cam hampeh nih yg mengumpan dirinya utk dijadikan punching/kicking bag

  14. masyitah berkata:

    semoga molly sabar yea.”saya rasa mana2 manusia yang baik pun kalau diacabar denga kerenah yang menyakitkan hati akan bertindak di luar dugaan” setuju tu molly.
    cadangan man tu bagus juga tu.sebab saya pernah terjumpa forum ibu-ibu di seberang yang menulis khas ttg agen2 yang masalah dan maid2 mereka yang di recycle.

  15. rosie berkata:

    Saya turut ingin berkongsi pengalaman. Anak di rumah cuma 2 orang yang kecil dah 6 tahun. Setakat ini maid dah pakai 6 orang. Yang pertama ada suami disini. Orang Bangla lagi, tapi pandai masak. Selalunya bila saya balik lunch time selalu mata bengkak baru bangun tidur. Pernah sekali jiran komplen bilik selalu di on aircond bila saya tiada. Yang kedua orang jawa ok bagus sangat, sempat bekerja selama dua tahun. Ketiga pun ok orang medan tapi suka melawa mengalahkan saya, pantai saya nk ke sogo dia pun nak ikut. Janji nak balik cuti lepas dua tahun lepas tu hampeh batang hidung pun tak nampak masa saya tunggu di airport. Keempat hancus, pemalas nak mampus, makan jangan kira milo tiga paket punboleh habis dalam seminggu. hari-hari kena berleter lepas sebulan kirim salam. Kelima saya ambil yang tua. Kisahnya pun trajis kononnya selalu di dera majikan lama. Saya separuh mati percaya dan kesian sangat, tapi ada masalah suka berkhayal yang bukan-bukan macam ada sesuatu kat diri dia. Takut juga bila husband out station. Tapi suatu hari tu pagi dah cabut lari ngan maid jiran. sakit hati juga nampak baik tiap malam mengaji rupa-rupanya tak leh percaya. Sekarang maid muda baru 20 tahun, tapi dari pegalaman saya tak percaya satu cent pun sebab mereka ni memang tak boleh di bagi muka.

  16. safiya berkata:

    aku pun baru amik maid bln 2/2009 tapi mcm2 hal dia dh buat…aku setuju sgt diaorg ni mmg kaki tipu n pelakon handalan.ank aku yg sulung 6 thn bawak remote astro ke k/garten.maid aku menjerit g minta remote.skolah ank aku ngan rmh aku jarak cuma 100m je.cikgunya call aku kul 5.30pm anak aku x blk lg.sepatutnya blk kul 5pm. bila aku tnya dia cerita sebenar x ngaku..mcm2 cerita yg diberi…
    kesalahan2 yg selalu dia ulang walaupun dah diingatkan berpuluh kali spt di bawah:-
    1)kalau pintu rmh x yah ckp.pagar depan x b’kunci.kunci pintu kekadang b’gayut kt pintu tu jugak.teetiap mlm aku kena jd guard check pintu depan & belakang.
    2)tin susu ank aku,tin milo,nescafe,gula @ apa2 benda yg bertutup,meati tak tutup rapat.
    3)panggil hubby aku “ABANG” walaupun aku dah ingatkan panggil ‘bapak’
    4)kalau ckp ngan dia ade aje yg di jawab.mesti bukan salah dia. disalahkan anak kita @ ade je jawapan yg diberikan secara spontan.boleh sakit jiwa kita dibuatnya.
    5)pengotor.habis potong rumput,cuci longkang b’kebun, angkat baju terus lipat.x mandi pun.lepas dia minum,cawan x basuh terus terlengkup kt tempat pinggan
    6)selamba msk bilik tido aku waktu aku terbongkang tido dgn alasan amik baju kotor nk dicuci…
    7)aku br dapat 3rd baby.dia cakap kt aku pandai jaga baby sbb kt indon dia dh biasa jaga ank kakak dia selepas melahirkan. esoknya mak aku tnya depan2 aku,dia jawab x pandai lak…aku bidas balik cakap dia.penipu betul indon ni.
    8)byk pembaziran.sabun basuh,axion cepat habis.makanan x yah ckp masak nasi n sayur byk pas tu buang. padahal dia sorang jer makan..ank aku hari2 makan ikn @ayam jer.kata kt indon susah. dtg malaysia berlagak mcm org kaya lak.makanan aku x yah ckp.kek aku beli sekejap jer dihabiskan.aku biarkan jer.x kan nak tegur kau org nak makan. bab makan aku x kisah sangat tapi bab membazir yg aku x suka.

    ape komen korang??patut x aku simpan dia @ aku hantar balik jer dia.sebab kekadang aku rasa sakit jiwa bila tengok muka dia….hanya org yg ade maid macam aku yg faham perassan aku…..

    • Edah berkata:

      Saya pun ada maid yang sebijik cerita awak, tapi bab makan , susah nak nampak. Dia makan time tuan rumah tidur, apa lauk yang ditinggalkan, esok mesti ada dalam peti sejuk. Bab menipu, sama dan berlakon,boleh dapat anugerah pelakon terbaik. Tapi, lepas 4 bulan, sudah lari….

  17. aidil berkata:

    aku ambik maid 3 tahun yg lepas.Alhamdulillah boleh percaya.Job scope dia cuma mengemas rumah dan menjaga anak aku aje.kalau nak tengok tv lantak la janji kerja siap.Dia hanya boleh memasak utk dia aje,itu pon kalau dia rajin.kalau dia malas kena la tunggu isteri aku balik baru la boleh masak.

    Bab memasak dan makan minum isteri aku yg buat.
    (berhati2 mana la tahu……)

  18. ija berkata:

    Salam,

    Saya pun nak kongsi cerita. Saya dan suami bekerja. Anak 4 org (1 tahun – 6 tahun). Saya baru amik maid bulan 1 tahun 2009, bukan melalui majikan, tapi melalui business partner boss. Maid saya muda lagi, 20 tahun n belum pernah dtg Msia sblm ni. Mula2 masuk nampak ok, cuma semua kene ajar & kena suruh dan tunjuk nk buat keje mcmn. Jaga anak2 pun nmpk bolehler, cuma bab bagi mkn budak2 cam malas melayang sikit. Keje umah x beraper memuaskan, tapi sya x ksh sgt janji jaga anak2 ok. Saya banyak tolak ansur dgn dia, keje mmg x kemas, time mgmt hancus. Dah tu memang pandai berbohong, dh byk kali saya tangkap. Dah tu menjawab, tension betul. Tapi yg terbaru paling sya x thn, dia baru guna henpon dlm sebulan. Tp smlm sya spot cek dlm inbox & sent items penuh dgn msg dari pakwer dia, Tengah mabuk bercinta rupanya. Geram saya, sbb bila tanya dia kata xder kenal sape2 org Indon kat sini. Dia tipu saya, pakwer dia pun keje kat sini jugak. Risau betul saya. Rasa cam nak hntar balik Indon terus.

  19. Shah berkata:

    Samal semua,
    Jadi bila kerajaan dah decide yg majikan kena beri cuti kepada maid 1day/wk…adakah anda semua fikir seperti apa yg saya fikirkan…? adakah dasar dan kajian yg telah kementerian berkenaan buat telah cukup utk merumuskan yg majikan adalah punca masalah yg dialami oleh maid…? kalau sy yg berada dikedudukan sebagai pembantu rumah…sememangnya inilah peluang yang dinanti2kan…peluang utk merencanakan strategi2 dengan rakan2 maid yg lain mcm mana nak buat “itu-ini” (…bagi maid yg nakal la)..tapi bagi majikan pula…? tidak keterlaluan kalau sy kata, dalam kontrak perjanjian yg ada sekarang nie, utk bw maid masuk ke m’sia dan sepanjang maid ni bekerja dengan kita, tak ada satupun clause yg menyebelahi majikan….perasan atau tidak…? tlg betulkan jika saya tersalah…majikan perlu sediakan itu ini kepada maid, majikan kena tanggung itu ini pd maid, majikan kena beli insuran pd maid….apa ni…? tak ada langsung org yg nak bela majikan bila maid tak perform or buat hal, kalau nak beli insuran boleh….tong2 la 50-50. selain tu ie: maid minta balik selepas habis tempoh guarantee…selepas majikan habiskan rm6-8k utk bw mereka masuk, senang2 minta nak balik….agen lepas cuci tangan. bila dh dapat duit, tak kenal kita lagi….mengadu lah mcm mana pun tentang hal maid. bg saya keputusan yg di buat kerajaan ni adalah keputusan yg dangkal dan langsung tak consider keperitan rakyat yg menjadi majikan kepada pembantu rumah. di mana la pulak slogan rakyat di dahulukan kat sini…pembantu rumah asing “didahulukan” ada la…rakyat nie bekerja suami isteri utk bantu tingkatkan produktiviti negara tapi inilah masalah rakyat yg tak didahulukan…subra…subra…!!

  20. safiya berkata:

    aku sokong kenyataan shah tu…diaorang x patut diberi cuti sbb hari2 diorang ni honeymoon bila majikan pegi keja….boleh kata dalam sehari sebenarnya diaorang ni cuma keja maximum 3 jam jer..selebihnya boleh melepak sambil tengok cerita sinetron & bukak kilang tahi mata….yg kita ni keluar bekerja 8 jam sehari ditambah dengan pegi balik dari bekerja 3 jam sbb jln jam….
    diorang ni baru kena marah skit dah merajuk & buat muka protes & menangis.x biasa kena marah ..kena jaga perasaan diaorang yg sensitive tuh.tapi kita ni kena marah dgn bos kena maki pun x kisah…buat telinga gajah jer…

  21. aidil berkata:

    Salam semua,
    Aku sokong komen ko safiya,
    Bibik nie buat kerja 3~4 jam aje mengemas umah,itu pun kalau dapat yang pantas buat kerja.

    Mengenai cuti aku tak setuju la kalau di beri kpd maid ni.Kita berjalan sana sini pon kena bawa dia support 100%.

    Masaalah utama yg sepatutnya di bincangkan oleh kerajaan m’sia dan Indon ialah MAJIKAN ISLAM, MAID PON ISLAM.MAJIKAN BUKAN ISLAM, MAID HENDAKLAH DARI ORG BUKAN ISLAM.

    MAID ISLAM BEKERJA DGN ORG BUKAN ISLAM MCM MANA NAK JAGA AKIDAH?KENA MASAK DAGING B*B*,NAK MAKAN MCM MANA?.ADAKAH IA DIKIRA DARURAT?MENTERI YG INCHARGE DARI BUKAN ISLAM MEMANG TAK KISAH PON MENGENAI PERKARA INI.TAPI MENTERI YG LAIN ISLAM TAK NAMPAK KE ?BUTA AGAKNYE….

  22. Shah berkata:

    Salam lagi…
    tapi kalau korang sempat tengok survey dlm utusan online…majoriti setuju supaya maid nie diberi cuti 1x seminggu. apa punya org…mungkin mereka yg setuju nie dapat maid yg betul2 bagus kerjanya kot or tak pernah ada maid langsung, tapi nak beri pendapat…kononnya kita majikan nie kejam la. betul lah…mana2 kita pegi pun memang bawa mereka, semua 100% tanggung..makan, hotel, beli itu ini. memang pun diaorg nie kerja 4 jam jer sehari. bila majikan dh balik rumah tu la nampak buat2 sibuk…kemas itu ini kononnya anak2 sepahkan. padahal anak aku layan kartun Ben-10 dia jer. sebenarnya mereka nie yg tak cekap. lupa itu ini…walau dah berkali2 ajar. Patut ada akta utk lindungan majikan jugak la subra…!! Menteri islam yg lain tu buat2 tak nampak sebab aku rasa maid provided to them as sebahagian dr benefit mereka as a minister. lagi pun berani ker maid2 diaorg tu nak buat hal..!! kalau buat hal pun ada org yg uruskan cari maid lain. bukan RM dia…kalau dia byr pun takat Rm7-8k tu buat beli make-up datin jer…remember moto subra “maid di dahulukan”…aku nie kuat sgt kutuk subra..kang masuk ISA pulak..

  23. adzharrr berkata:

    assalamualaikum…

    aku pun nak kongsi gak geram aku kat maid-maid aku dan jugak imegresen sekali…gan agen sekaliii

    maid pertama
    maid percubaan..kerja 2 minggu nak balik indon kata laki eksiden..tak pa la sebab bayar hari dan tak buat proses apa2

    maid kedua
    dipinjamkan sementara untuk buat proses…majikan lama dah tak perlukan lagi…tapi laki dia kat indon plak tak kasi sambung(dah habis 2 tahun).

    maid ketiga
    juga dipinjamkan sementara proses…bayar gaji hari..

    maid keempat
    maid yang betul under aku…setahun kerja gan majikan lain…pas tu krisis gan majikan lama.Aku ambik..cukup setahun keja gan aku,aku sambung permit,bayar levi,fomema..tup tup bapak koma masuk ICU..minta cuti.Atas ehsan dan peri kemanusian aku benarkan cuti 2 minggu hingga sebulan(masa yang agak sesuai sebab wife pantang dan duduk kampung.pas tu telipon dari indon kata tak boleh bali sebab nak nikah pulak dah…Hampehhhhh…nak kompaun gan imegresen lagi

    maid kelima—paling hampeh dan cilaka
    Pasport no – T 128596
    Nama: Maesin

    Agen hantar petang 20/6/2009 dalam pukul 4pm-5pm
    Pagi Selasa antara pukul 1am-630am cabut lari(malam kedua).
    Aku sedar pukul 630am sebab bangun subuh,,,dengan pintu terbuka(kalau pencuri masuk cam mana???).
    Sampai hari ni aku masih marah dan tension.

    Pas ni untuk penggantian..nak kena kompaun lagi.
    Sapalah la nak bela nasib majikan ni.Aku dah bayar ribu-ribu…laporan polis dah buat…tapi apa depa boleh buat

    Aku agak mesti sindiket dah rancang…
    Aku harap imegresen patut ubah undang2 kompaun tak tentu hala nia…
    Imegresen gan polis mesti buat serbuan besar besaran untuk melumpuhkan sindikit serta yang melarikan diri dari majikan ini.

    bila sembang gan imegresen…depa kata ‘nasib la,ni la kena tanggung risiko,kompaun kena la bayaq’- pala otak depa…ingat aku susah payah bayaq itu ini semata2 nak tengok nasib aku luck atau bad luck ka??

    Aku kalau beleter sampai esok pun tak habis….meradang sangat nieeee.
    Aku doakan maid aku yang lari tu tak senang dok kat Malaysia nie dengan status PATI.kalau balik indon secara haram…biar bot pancung tu KARAMMMMMM

    Ahhhhhhhhhhhhhhhh…..kurang la sikit tension

    • elleen berkata:

      betul. sy rasa pun mcm tu jugak, ade sindiket ni dah pakat ngan maid. mcm saya cukup 4 bulan kerja…dah lari. dah la duduk jauh kat pantai timur, tinggal kat kampung pula..pandai dia…brg satu pun tak amik, takut claim mencuri pula…ini pesan agen la kot. agen ni sudah biasa ngan pantai timur.. sebab dia supply pantai timur.

      siapa nak bela majikan2 yang mempunyai maid indonesia ni.. goment siap nak bagi gaji mahal2..walhal sikit punya bodoh dan tak tahu buat kerja si maid dikasinya kita. bilik dan kemudahan semua kita bagi..

      kepada mana2 agen yg brsindiket mcm ni…yg terbaca komen ni. suatu hari anda kena juga, kalo bukan hari ini. kepada maid-maid ynag buat begitu…nak buat camna lagi anda yang tak suka kerja begini…mungkin anda suka duduk kat restoran dan menyewa bilik sendiri, terpulang, namun anda adalah orang tak beramanah (kalo kamu islam, la..)

      sy pun berdoa cam azhar, moga2 maid yg telah tinggalkan anak2 bersendirian kat rumah sy tu, tak senang duduk kat Malaysia ni…nak2 kena majikan cina, lagi best. sy rasa maid sy tu..akan ditonyol2 kepala tu…sebab terlalu lembab, satu kerja tak tahu buat. majikan yg ni…cuma bersabar/tawakal pd Tuhan je.

  24. shaniza berkata:

    Maid? Memang patut tak datang Malaysia. Maid pertama saya dapat yang orang punya. Katanya passport boss lama pegang. Saya pun takut jadi apa2 saya hantar dia kat shopping mall kononnya nak settle ngan boss lama baru boleh tolong proses cara sah. tup tup dia curi barang kemas.. semua….

    No 2, dapat cara sah. bayar tu bayar ni, tup tup dia mengandung. yang geramnya dah lapan bulan masih tak mengaku mengandung, check dgn doctor, sah dia pregnant masa kat indon lagi. ni memang kes naya. Tak mau tanggungjawab, hantar balik kat agensi. Kata agensi boleh ganti tapi kena bayar mcm mula2. Dah perlu sangat, bayar la jugak.. sama macam dulu…

    Maid no 3, memang tak senonoh. Pengotor, clumsy, macam tak train langsung buat kerja rumah. Minggu pertama rupa2nya dia mengaku yang dia dah lama kat Malaysia, walhal saya bayar agensi mintak yang baru punya. Ishhh geram betul…hari2 saya buat spot check, balik lepas 3 -4 jam pi kerja. Nasib baik kerja site masa tu, satu hari dok baring atas katil aku??? Lepak santai…

    Last2 saya hantar balik maid kat agensi dan sampai la ni baik tak yah ada maid, buat sakit kepala ja…

  25. Shah berkata:

    sikap dan kualiti maid dr indon nie patutnya kerajaan m’sia kena la bagitau ke kerajaan indon. mereka nie tak fit langsung utk bekerja di mana2. biar kerajaan dia tahu yg rakyat dia nie tak “berkualiti”. dtg tempat org buat menyusahkan. jangan dok tengok “akibat” dari dera sahaja. kaji kenapa mereka kena dera…sebab tu la ada majikan yg naik hangin hentam mereka ni betul2….hilang gak sabar kita kekadang, bayar beribu-ribu utk ambik mereka tapi mari sini bikin susah kita pulak. tapi dera body contact nie cmana pun aku tak setuju….habis sgt aku suruh mereka dok berdiri kat luar porch…

  26. ladyz berkata:

    tolong la…kepada ‘pihak2′ yg tertentu tu, buat la sesuatu yg boleh membela nasib majikan2 yg teraniaya/tertipu dek maid2 yg tak sedar diuntung nih.. pengalaman aku, maid lari masa baru kerja seminggu, but malamnya,dia call menangis2 nak keja balik. aku pon ok je la(bg peluang ke2 sbb setiap manusia tak lepas dari buat kesilapan).dia siap bersumpah dgn nama allah, and siap bersumpah kalau dia lari lagi, sumpahan akan kena kat anak dia..
    but baru keja 8 bln, dia lari lagi ikut jantan…mmg tak guna.

  27. safiya berkata:

    smalam 4/9/09 kebetulan aku mc…dok ler rmh…maid aku ni tido kt ats…lak tu hari hujan…aku biarkan sampai ler lbh krg 1/2 jam, aku g kejutkan dia..amboi aku kata ada aku pun dia sanggup tido,inikan pula kalu aku x de..aku lecture dia cukup2…aku ckp patut bersyukur dok ngan aku boleh rilek….aku suruh dia g cuci washroom..dia cuci dia punya sambil menangis rupanya…baby aku lak nangis..aku tgh msk kuih…aku panggil dia suruh jaga baby..lama x turun2 aku naik ats,rupanya dia tgh kemas baju nak cabut lari…aku sorok kunci…dgn selamba dia x ckp apa2 cari kunci merata tempat termasuk beg sekolah anak aku…
    aku kata kalu ko nak blk sgt tunggu husband aku blk solat jumaat dulu..pas tu dia tekad nk keluar juga…aku siap hantar dia kt tempat kwn dia (punya baik lagi aku layan kerenah dia) sbb dia kata nak keja lain…siap minta passport kt aku..byk cantik dia…nasib ler ko jadi pendatang haram…lagipun sebenarnya mmg aku cadang2 dlm oct ni aku nk hantar dia blk…tapi rupanya dia yg buat keputusan nekad…
    lantak ko ler…biar kena tangkap polis..padan muka..blk indon naik tongkang pecah….
    next week aku start hantar anak2 aku ke nursery…rasanya lagi bagus..pandai ler anak aku berdikari n ramai kawan….rasanya aku berjanji dgn diri aku sendiri, aku x kan ambil maid lagi walau anak aku dah bertambah ke-4…cukuplah 7 bln aku dah merasai ketensionan ader maid…!!!!!aRGGGHHHHHHHHleganya aku….

  28. shasha berkata:

    Kan ke bagus kalau kita kumpul semua warga malaysia yg pernah jd majikan ni-buat petisyen, bg satu agreed akta pasal majikan pulak. mentang2 majikan keluar duit, dia ingat majikan tak teraniaya? Mentally teraniaya tau!

    Kita buat satu petisyen membangkang polisi yg bukan2 tu,
    pastu hantar kat mohr. At least they should know betapa ramai majikan tersiksa dlm malaysia ni…

  29. kluklaxklan berkata:

    maid yg muda ini dtg sini nak ikut laki/boyfriend nak lepas gian diri, lagi pun yg mentah akui dah berumor dtg kerja sambil”bercuti” tak lama kidmat dah lari.

    Dulu aku pakai maid dah berumor tapi dalm indentity di orang bebas untok umor yg dihajati..alahamdulliah dia sebati hingga tempoh lewati (14 tahun aku rasa maid yg lama kidmat dgn majikan di malasie ini…RIP in 2006..alfatihah ..

  30. kucikuro berkata:

    ..tapi jaga jaga sikit ade yg mereng dan mencuri,anak di sakiti..

  31. s berkata:

    Syabas kluklaxklan.. orang kaya..boss aku punya maid pun bertukar ganti..ada yg lari malam..walu pun ada kelebehan..(agaknya mereka kena buli..)

  32. s berkata:

    Cik Farhan..jgn lah rase parasrupa di ketergerikan serumpun di hati..yg sebenar nya di hati mereka -’bukan’ membuat mereka menjadi orang sini ‘bahan’ untok ditelan..tampa kesian

  33. rinna berkata:

    maid kawan aku diberi cuti seminggu sekali akhirnya dapat penyakit siplis. apa lagi anta balik indon lah.

  34. john berkata:

    dia orang ni kebanyak berpenyakit..maid kawan aku ada hepatatis..skrg dah mati..tapi ada juga mengoda laki..memang lah syok..size kcik ini..

  35. kenaTinggal berkata:

    kepada yg nak tak/tak amik maid…jgn hairan kepada yg amik maid.
    mesti la ade sbb dan alasan yang kuat.
    kalo mak kita dah tua, tak bleh jaga anak, atau anak kita berpenyakit asma, atau kalu kita berkerjaya kena balik lewat. apakan daya…maid jugak terpaksa dicari. kalo kita selalu ditinggalakn outstation suami mcmne nak mintak tolong suami gosokkan baju..
    hello…kena paham la sikit jgn ingat masalah sendiri je…

    terbaru…maid saya dah keluar rumah…tinggalkan anak2 selama 4 jam sebelum saya balik kerja. tau 4 jam tuh…pasal ade CCTV bagi mnceritakan segala-gala.

    hello RUMIYATI, asal dari rembang, jawa tengah…seronok bebas bersama lelaki ya?
    umur dah 35, dah ada anak tapi perangai mcm budak 20 tahun, tak tahu pakaikan diaper, kita ajarkan, tak tahu masak, kita ajar….pengotor, kita ajar suruh bersih2.

    buang air pintu tak tutup, kita tegur.
    badan berbau busuk…kita beli shower foam sama tahap dgn kita..untuk dia bersihkan diri.
    mulut berbau, kita belikan ubat gigi saiz besar, pesan suruh gosok gigi kurang2 2 kali.
    pad tiap2 bulan. baju raya, kasut raya kita belikan,
    YNAG KITA MINTA…hanyalah jaga anak dan kemas rumah, gosok baju..kita tak suruh masak….
    kita suruh guna microwave, mesin basuh, vacum je.

    itu pun tak boleh buat. itupun dah pecah corelle kesayangan, dah hentak seterika ke dinding rumah baru, itupun muka anak dah calar sebab cuai.

    gerammmnya,,,!

  36. main2ajonie berkata:

    Tom ..kata lah..aku beli sahower foam untok die mandi nanti leh lat dan lap dgn lidah bila mem takdo,syok jugak ado met cantek solid molid nie..selalu ambik cutie’,mem lak yg nak gayo tu leh lah gayo tak payah nak sakit badei lage,,mem yg sojuk sex tu lage bagui..enak sekali dapet yg virgin nie..import male..

  37. main2ajonie berkata:

    Nowadays difficult to get agood maid..sepatut nye goverment kena longgar sikit atau import maid -org yatim piautu drp negara islam atau bukan islam… .betul2 susah kebuluran saperti Africa ke..bukan hanya indons yg tak mengenang budi..indon skrg banding dgn dulu2 amat berbeza ketara samasekali dgn idealogy dlm kehidupan dan siraturrahim..bila kita lihat kulit seperti abang adik kamu..bila mereka masuki rumah kamu merompok mereka tak akan lihat rasa pandang kamu dgn perasaan abang adik..lalu memksa buka kain untok di sulai malam..kadgkala kamu di lukai atau di bunuh tampa belas insan kesiani..aku skrg nie pun kawan dgn indon bawahan ternyata perbezaan perasaan di hati naluri mereka ..perbezaan tetap nyata walau semua berkeadaan samar2 sama..aku rasa kawan dgn setengah cina tu lebeh baik..sebab tindak tanduk mereka nyata..tidak dilindungi dlm hati..

  38. main2ajonie berkata:

    ye lerr kalo dah biasa pakei maid..tiba tiba lari dgn pak we bangla lak..senyum aje maid tu..sikit punye nala sunbat penoh..syonara.. majikan yg byk dah berkorban wang ringgit..sikit punya pilu ..leh jadi migrane..laksana kaco terhempas ko batu.. terkilan sunggoh..selalu gah dgn ado nyo maid leh pusing line.gah sikit mampu pakei maid..(kalo dah tak do maid nak korja maso lah pagi potang tgh hali..mak oii sikit punye tension..kalo hubby timbang raso tak po..tapi yg diam diri ajo tu..punyo susah a ati di buat nyo) kalo ado maid balik cuci kaki segala kerja dah di atur beres..kalo serabut kat ofis.. balik tengok rumah dah komes..nasi dah tanak..alauk pun di masak..kain baju dah lipat..semua tak perlu di bikin lagi..dah di aatur..setengah nye hubby pun dah di atur sama…kou tak balik pun tak pa..brgkali kata hubby yg dah bucit dgn senyum lebar..

  39. matdarbus berkata:

    yes.. bila maid dah lari kita jena kejar masa..kena buat segala gaala nya balik..masa2 tampa maid dulu..ia membuat tekanan kita bertambah becampur dgn lain2 kerenah atau masaalah pejabat..kalo ada nak kurang upaya lagi sedih makan hati berulam jantung lah..syg..kalo dapat pasangan yg boleh bertolak ansur tak pe le , tapi yg langsung tak peduli ini atau lepas tangan ni,menghirau langsung yg bemasalah…—-(((nak pulak masing2 berkedudukan penting atau di perlukan di pejabat mengikut masa..lagi haru)))—- dah lah permohonan-gaji-kebajikan kena buat seorang -celaru makan hati jugak..selisih faham tetap akan belaku dlm undertakings harian seterusnye…

  40. nontak berkata:

    I macam cerita kat atas jugak ada anak hilang upaya penoh ..bila maid ambik cuti sikit punye seksa..nak pulak kerenah di pejabat menjadi2 maklum lah kerja kola hitam ni..bini lak melepas segala gala nya.angkuh diri, uhh pening betul buat nye..kalau biasa pakai pembantu tiba2 dia cuti panjang diri ini ni..

  41. elleen berkata:

    to main2ajonie,

    asyik2 cerita hubby main ngan maid,
    ye la, maybe in your case kot…:)
    takda sapa eh yg nak hubby pi main ngan maid.
    pandai2 la jaga2 maid dan hubby sendiri,
    kalo dah serah bulat2 pd maid,
    kena tanggung bulat2 la nampak gaya,

    sedara/sedari sekalian,
    kena ikhlaskan diri, nak pakai maid bukan sebab nak bermewah/tunjukkan byk duit, bleh amik pembantu rumah, kalo taraf datuk tu okay la…nak amik 10 orang pun, who cares?.. lari sorang tinnggal 9 lagi..
    amik lagi…no sweat!

    –>nak harmonikan suasana rumah dek dua suami/isteri cari rezeki, anak2 masih kecil, pg2 tak pyh bertekak dgn suami mintak tolong itu ini, kerja sekolah/pelajaran anak boleh diberi perhatian yang secukupnya/ ada la pakaian bergosok setiap hari/
    ada pakain berlipat bukan terus pakai dari bakul laundary.
    bila semua hiruk pikuk sudah boleh diatasi, anak2 besar boleh jaga diri sendiri,
    boleh la kasi babai kat maid tu…kita pun bukan suka sgt ‘org luar’ duk kat rumah.

    p.s to women out there senasib, hati kena mau ikhlas. to men, pls help your wife in your daily life, pity them.

  42. Shah berkata:

    di harap ruang nie boleh kita manafaatkan utk kita luahkan masalah dan idea bagaimana utk hadapi demi kebaikkan kita semua. kalu nak cerita bab2 XXX pegi channel lain.

  43. pn normah berkata:

    dalam menjalani kehidupan lebih sepatuh abad ni, saya terpaksa menggunakan perkhidmatan pembantu rumah. apatah lagi suami ini amat uzur hingga tidak dapat mengendalikan diri. sudah 4 maid saya gunakan. maid pertama memakai ilmu hitam dan selalu bercakap sendirian. satu hari anak saya mengadu, dia nampak lembaga menyerupai maid ini di ruang tamu, walhal pada waktu yang sama maid itu sedang memasak di dapur. bila ditanya dia mengakui ada memakai tangkal dan terus berhenti kerja selepas dua bulan. maid kedua, recycle. hanya bertahan tiga bulan. setiap ahad minta cuti. saya turut. rupanya dia pergi menggatal dengan jantan. tak kira siapa. maid ketiga , lari selepas dua bulan kerja. tak reti buat kerja langsung. apat yang diajar tak masuk otak. hari-hari saya beleter hingga dia tak tahan. oh betapa leganya bila dia lari. tak menyesal
    kerana terdesak saya ambil maid lari. maid ini pandai jaga orang sakit, tapi kerja rumah cincai.
    sebelum ini dia kerja dengan majikan cina. katanya dia kerja teruk kena bersih tiga rumah, cuci empat kereta, memegang dan memasak babi.katanya majikan cina ini tidak menghormatinya sebagai orang islam. tidak dibenarkan puasa dan sembahyang malah diberikan makanan tidak halal ( ayam cucuk). bila dia kerja dengan saya baru dia tahu perbezaan layanan majikan melayu berbanding bukan melayu. saya ingat dia insaf , tapi rupanya dia tidak amanah dan panjang tangan, terus sya berhentikan selepas empat bulan bekerja.

    malalui maid ke4 ini baru saya tau begitu mudahnya orang2 indon yang duduk di sini secara haram, untuk pulang kepada negara mereka secara sah setelah puas berada di Malaysia.
    mereka hanya perlu membayar antara RM900 hingga RM1500 untuk mendapat paspot terbang atau paspot sotong yang dikeluarkan oleh kedutaan indon di sini.
    dengan ada single journey pass ini mereka boleh pulang bergaya dengan menaiki pesawat atau feri. tongkang tak main la…
    saya mengenali seorang freelance maid indon yang dah 12 tahun tinggal di sini secara haram, sudah sembilan kali pulang kenegaranya dengan cara ini. dia memperolehi pendapatan RM3000 sebulan menjadi pembantu kedai, mencuci rumah dan mengurut. bagaimana dia datang semula?. dia datang dengan paspot pelancung.
    disebabkan adanya kemudahan ini, sudah tentu maid indon tidak teragak-agak untuk melangar syarat-syarat yang ditetapkan keatas mereka sebagai pembantu rumah asing.
    mereka tahu mereka boleh dapat gaji lebih tinggi daripada gaji pembantu rumah. buat partime kerja di pasar, kedai, restoran atau cuci rumah orang tidak kira dimana , asalkan dapat duit banyak. halal dan haram lain kira.

    Cuba fikir berapa banyak wang yang masuk poket orang-orang yang terlibat dalam meluluskan paspot terbang ini?

    saya cadangkan setiap indon yang mahu bekerja sebagai pembantu rumah di malaysia perlu ada penjamin, samada ajen yang mengurus atau pegawai kedutaan. kalay mereka lari , orang-orang ini perlu bertanggungjawab.

  44. awekcun berkata:

    pembatu rumah yg lain lebeh pandei makan simpan..kalo filipina biasa nya okey..otak mereka cair sikit ..cakap inglis berabuk..ikut peraturan ambik cuti ujung minggu gie gereja ato lepas rindu..dia orang berani ikut peraturan..majority keiklasan nyata..tak sembunyi apa2 dlm diri..walu berugama lain…kalo kamu mampu kayo pakei mereka nie…kalo idak pakei indon (1/2) akn membuat atau meranakan diri pengaji..

  45. siria83 berkata:

    salam…
    aku dh bace semua korang punyer luahan kt sini..
    erm…
    makin aku bace makin aku jd takot n benci kt maid aku nihh…bkn takot ape..takot dia buat sumting kt anak aku…baru umur 1thn..

    actually, aku bare je ambik minah indon ni sbg org gaji aku la..bln2 haritu..umur minah ni 30thn (janda)..
    mula2..aku rase dia baik n ikhlas..
    smpi aku,suami,ayah n mak aku setuju nk bg dia hp utk kesenangan dia kol2 ke indon..
    1 day..tersebutlah kisah..
    dia minta aku menghantar dia ke rumah pakciknyer di KL (ampang)..aku dan suami dgn hati yg terbuka n mulia pergilah hntr..aku izinkan dgn syarat 2 jam sahaja masa berjumpa pakciknya itu..
    setelah dia berjumpa dgn pakciknye itu(kononnye), dia mintak plak aku bg dia cuti separuh hari..kononnye pakcik minah indon ni nk bwk dia ketemu dgn isteri dgn 3 org anaknye…aku dh mula pelik..muka jantan itu muda dan tidak lgsg ada ciri-ciri kebapaan..aku pn xbgla dia cuti halfday tu..tp dia merayu jgk..smpi nangis2 kononnye dh lama tidak ketemu(sialan)…aku dan suami terpaksalah turutkan saje..
    kemudian selang beberape hari terdetik hati aku nk buat spot kt bilik dia..
    tibe2…aku tgk bwh bntal dia ada 2biji HP..
    aku dh pelik..so aku pn bacela mesej dlm hp dia..
    WAH WAH WAH..ada pacar rupenye..SYG2, I LOVE U, N waduh2 semua ade..rupenye aku dpt detect rupenyer mamat yg dia katakan pakcik itu adalah PACARNYER…
    mmg dasar janda miang gatal…
    lepas tu aku bertekad nk ambik HP dia…aku pn mintak dia keluarkan HP nye…mulanye aku minta kedua2 HP nye..tp dia kata yg 1 ni rosak..
    so aku pn pecaya la..
    aku ambik 1 jela kn..
    dlm pd tu aku bykla nshtkan dia..supaya jgn berpakwe2 klu nk keje..keje buat cara nk kej..
    aku hrp sgt dia sedarla…
    erm…
    4 bulan kemudian..aku ditakdirkan kene g kursus kt KL 2mgu..
    so aku pn ltk la anak aku kt rumah nenek aku kt KL..
    sbb senang aku nk jenguk anak aku..
    rupenyer masa ketiadaaan aku si minah indon jnda ni jmpa PACARnye itu kt blkg umah nenek aku…CISSSSSSS…
    dia menggunakan kesempatan diatas ketiadaan aku…
    dia siap bercumbuan lg,,,di bwh pokok berdekatan dgn umah nenek aku…dhla dlm bln puase…
    aku dpt tahu dari pakcik n parent aku yg berjaya menangkap mereka..
    maka HP nye itu aku ambil seklai lg…rupenyer dia telah menipu aku lg yg dia menggatakakn HP yg itu rosak..taik btl…
    so skang dia dh xda telefon…
    aku mmg plan nk hntr dia blk indon..aku dh xthn dgn perangai dia,…lg plak aku risau anak aku dgn dia je masa aku n suami pegi keje…
    lg plak ada je nombor2 pelik yg kol ke rumah aku…
    fuhhhh dugaan….
    tlglah kwn2…wat should I do…
    keje mcm hampeh…pekak..babir…berpura2 semua ade…
    @#$@#%^$%^#%$$&^%

  46. ita berkata:

    maid…amah…
    semua memang x boleh pakai…lagi2 klu indon memang bangsa yang kita tak boleh kesian..

    I berkata dari pengalam bukan tuduh tak tentu pasal.
    Sampai maid sekarang maid I dah pakai yang permanent 7-8 orang tapi satu je habis kerja 2 tahun, yang lain semua macam2 masalah.
    Kepada ibu2 yang tinggalkan anak dengan maid,jgn lupa install cctv. murah pun tak apa asalkan kita boleh tahu apa maid tak guna ni buat apa majikan tak ada.

    Jangan terlalu rapat dengan maid..maid dan majikan mesti ada gap.Kita jaga mereka baik kalau dia perangai baik ok.Awal2 datang bagitahu apa ynag majikan suka dan tak suka. Kalau boleh janagn bagi tengok TV kalau majikan tak ada. Lock sahaja channel astro.

    Dan satu lagi saya praktikan srkarang bagi list kerja yang kena buat setiap minggu dan minta mereka tulis sendiri tarikh mereka melakukan kerja jadi tak ada masalah lupa atau tipu dah buat.Alhamdullilah sekarang kurang sikit masalah nak bising pasal tak buat kerja rumah.Tapi macam mana pun bangsa ni memang kena perhatikan dan sentiasa kena bagitahu kerja yang biasa buat tu hari2.

    Satu lagi kwn2 jangan bagi guna HP. HP nilah sebagai penghubung mereka dengan orang luar…macam2 mereka boleh rancang dan senaglah dapat pakwe.

    Sampai hari ni dalam masa 2004-2009 , saya dah beli 6 rice cooker. Jadi bayangkan maid ni bodoh ke tak? Bukan tak ajar nak guna , tapi depan kita lap bersih2. Bila kita tak ada lap ala kadar air, buka je elektrik..bila dah terbakar tak mengaku.. cakap tak tahu.Masak nasi pun untuk dia je makan(saya makan rumah mak).. Sekarang senang ,masak nasi pakai dapur gas.. I memang tak nak beli rice cooker dah sakit hati tau tak.

    My advice to all my fren here.. dulu ada 1 maid yang I yang bila i pindah rumah besar sikit dari rumah dulu (double story juga) dia buat cerita tak boleh kerja sebab urat tangan dia sakit(berlakon je)-dia nak balik indon sebenarnya takut kerja bertambah untuk dia. Jadi I bgtahu kat tak apa awak call indon minta dengan suami dia bayar balik RM5000.00 yang saya bayar kat agen..terus dia diam tak berani buka mulut.

    Pandangan saya dengan maid ni u perlu tegas.. kita tak suka dia tak boleh buat..klu kurang ajar buat juga u sembur je.. tapi i tak pernahlah sampai pukul maid ni marah je…

    Jangan bagi dia cakap dengan orang kita tak kenal macam maid jiran,orang yang lalu depan rumah.. sebab maid ni semua peramah sangat dengan orang luar sebab boleh kutuk majikan masing2.

    I bukan cakap kita selalu betul tapi I rasa kwn2 kat bukan suka dera orang tapi kita di sini kongsi pengalaman dengan indon bersama-sama.

    Maid sekarang dah 5 bulan dengan saya , memang mangkuk sikit.. kalau bagi arahan kena tanya balik faham ke tak?? kalau tak lain yang di buat tapi kerja rumah memang dah ok sekarang sebab i jenis sound direct kalau salah..dan i bagi dia jadual jadi oklah..

    Tapi rumah I memang tip top sebab i jenis tak suka bersepahlah.. jadi dia tahu i punya perangai jadi dia buat bersih2.

  47. faizah berkata:

    salam…

    sy ni baru pun tak baru sgt la ada maid…memang 1 keperluan maid ni bagi sy yg beranak 4…

    takde pengalaman, tapi cuba juga la berhemah dan bertegas dgn maid…buat jadual tugas, menu makanan anak, ajar guna brg elektrik…kdg kerja ok, mables, kdg2 pulak blur, pekak, slow…huhuhu sabar aje la mengenangkan anak2 lebih terjaga, selesa di rumah sendiri berbanding keadaan sebelum ni…pagi2 kena angkut 4-4 naik kereta hantar ke rumah babysitter, ptg angkut balik pulak…mlm2 kena jerkah, tengking sebab kita sibuk nak uruskan rumah, depa sibuk nak susu, nak perhatian…sedih betul kalo ingat kisah sebelum ada maid…

    sy ni alkisahnya tertipu ngan agen maid…sampai skang sejak bulan feb 09 lepas, maid takdpt lagi permit…so skang maid tu statusnya PATI..smlm dia dpt khabar dari kg, 2 org anaknya nak kawin…mintak cuti 2 minggu dgn sy…wajarkah diberi w/pun belum setahun berkhidmat? mcm mana nak uruskan dia balik tu? adakah urusan utk dia kembali ke malaysia mudah?

    sy dan suami nekad mau lepaskan dia balik dan ambil maid baru…serba serbi menyusahkan la maid indon ni…di beri kesenangan tak bersyukur…tak diberi nanti takut mendera anak yg kita tinggal dirumah…huhuh

  48. Shah berkata:

    faizah…
    lepaskan maid tu…dtg x sampai setaun bagi alasan gitu gini….memang dia x nak keja la tu. rasanya dia pun tahu yg dia tu PATI. nasihat sy biar di balik secara x sah juga…naik la tongkang ke apa ker…mcm mana you nak hantar dia balik secara elok sedangkan dia dh duduk sini secara illegal…tanpa permit. silap2 dengan you sendiri nanti kena cekup sebab hold PATI. senang lagi…pulangkan sj pd ejen suruh dia yg hantar maid tu balik. lagi pun kalau ikut cerita you ni maid tu belum register lg kan kat imig m’sia. so you are freeeeee…pastikan semua bukit yg dia pernah wt you di hapuskan…!! sy dh masak sgt pasal pe’el maid indon & ejen2 nya sekali.

  49. wakbangkalan berkata:

    patut laa..kat ruamah aku di taman.. lain2 tompek di pukul dera sampei mati..misti ado perbuatan kianat ato mencuri menyakitkan ati majikan amat sangat….hingga majikan sanggup berbuat sedemikiam rupa..pun ado kurung dalam reban di lain2 tompek ….klass perumahan pertama…..nereka nie kasi kotor rajah melayu ..melayu lain3 keturunan tu..dah lah org kasi tompang kesenangan..macei adik beradik..macei 1 malaysia..tapi perilaku tak mengenang jasa budi tetap ado..kawan degn cino lagi baik..jaso di konang jugak….kita anggap mereka sedarah sedaging seugama ..tapi harus ingat dibonak hati..jiwa raga mereka ini tetap belainan drp kita..walau ado se agamo..mereka tetap merasai…berbangsa indon pekat dlm jiwa mereka..mereka anggap kita bukan sebangsa demo..cuma kita tersenggeh2 memikir bagitu..melain satu malapetaka belaku mereka akui..tapi kalo kito ..atau kecelakaaan menimpa macei kes gegaran gunung berapi.. pelajar kita kat sano tu..tak diperdulikan..dia olang buat sepi aje..tak hirau nak nolong..baru kou olang tau…ye..tapi kalo kat sini beria bonar nak tunjok jaso baik..kalo majikan laki2 lak boleh tumpang sejkaki..sodap sodap mak idonni sompet sompit lak kato demo tu.. ..yg ado hepatatis..genorrhreaa tu..lunak lunak..semacei finger lickin good ..colonel..fried chicken..kato..kuda itam lali koncang demo kato tu laa.. ..bib aku pernah kato..kito org indon lain drp orang malayu malaysia..itu sobab penyamun merompok rogol rumah orang malayu..sebab pada diri mereka..macei kito pandeng semacei musoh..ajo.. ..atau lain2 bangsa lah dimato hati demo….ambik habuan..dulu kawan hambo sairul jawa banting nyoyak kat hambo..askar selangwangi sentiasa akan dapek ..datang menolong kita kalo ado peperangan..kito si serang..aku sonyum dalei atia ajo….tapi di sebalik nyo kito di serang leh demo ado.. ado…lepas tu baru dia akui..perasaan hati jiwa mereka belainan walau pun suku sakat kaum..macei tok mat tu dulu…nak org melayu hidung kemek ajo macei dio ( sebab mungkin dia dah balik kg asal ..nak import keseluruhan nya kesini..i dont know..untok menjadi artis iklan di tv..konon nak monopoli kaum nyo ajo lah tu..yg melayu hidung mancung dan lain2 di singkirkan laa….walau kita membelai kaseh sayang indon maid ni ..dia tetap tidak akan mengakui kita sedarah sedaging dgn mereka..nereka tetap menggangap kita ALIEN daripada nemo walau sedarah sedaging……

  50. junainah berkata:

    Maid saya baru saja lari setelah 5 bulan bekerja, siap demand mintak gaji untuk bulan ke 6 lagi. Dahlah habis 6.3k untuk ambil dia dengan egen. Maid ni siap minta duit dari bulan 1 lagi kerana katanya anaknya minta nak pakai duit. Sebab nak jaga hati dia dan atas dasar percaya dan bertimbangrasa maka saya ikutkan katanya. Tapi maid ni dasar tak sedarkan diri merasakan dirinya gred A tak layak menjadi maid dan mahukan gaji yang lebih tinggi tanpa memikirkan betapa susah dan banyaknya wang yang telah dikeluarkan untuk membawanya bekerja disini. Siap tinggalkan surat lagi nak menunjukkan yang dia tu berpelajaran. Kerja rumah bukannya pandaipun, gosok gigi sendiripun malas. Nasib la dapat maid macam ni saya boleh dapat sakit darah tinggi, sakit jiwa, sakit jantung, sakit hati dan sakit otak. Egen lepas tangan, maid suka hati, bawa lari passport yang dicuri. Ini la agaknya balasan kalau kita terlalu baik dan bertimbang-rasa dengan mereka. Maid sekarang tak macam maid dulu. Maid sekarang suka mengambil kesempatan atas alasan permintaan tinggi di sini dan banyak lubuk yang sangat memerlukan mereka. Majikan sebagai alat untuk masuk kesini tanpa perlu mengeluarkan wang. Kerajaan kita sepatutnya kena tegas kerana 2 negara ini sangat memerlukan diantara satu sama lain. Jangan terlalu akur dengan semua syarat yang diberikan tanpa merujuk statistik maid yang lari yang semakin tinggi sekarang ini. Sejak dari kejadian tu, saya dah serik nak pakai maid. Biarlah saya uruskan rumah dan anak2 sendiri biarpun penat tapi hati tak sakit dan dapat pahala dari Allah.

  51. mas berkata:

    indon2 yg kerja site memerah duit pembantu2 rumah sebangsa dengan mereka…. jelak dah dengan perangai maid yg suruh bankin ke akaun pakwenye yg mengaku konon2nya dah berkahwin… surat nkah sampai sekarang takde….

  52. Hasni berkata:

    Saya rasa le kita ni kena buat persatuan majikan dan serah memorandum kat menteri untuk bela nasib kita pulak…tu sebab kenapa rakyat asing yg negara kureng maju suka kerja kat negara kita. Sbbnya, kerajaan akan dahulukan mereka daripada rakyat sendiri…

  53. Hasni berkata:

    Saya mula ambil maid mulai tahun 2004. Masa anak 2 orang je dan tengah sarat mengandung anak nombor 3. Maid pertama ni orang lombok. Kalau saya balik dari sekolah, apa yg saya perhatikan maid ni duduk melunjur kat tepi pintu sliding sambil nonton tv. anak-anak saya tidak dipedulikan. Saya tegur, merajuk masuk ke bilik. Geram saya dgn perangai yang tak boleh ditegur, setiap kali bangun pagi, saya akan pastikan pintu bilik dia saya kunci dari dlm, supaya dia tak masuk bilik lagi.
    Satu hari dgn maid yang sama, pernah tunjuk pisau potong daging pada anak saya yang sulung. Masa tu anak saya berumur 3 tahun. Dia mengadu pada saya sambil menangis mengatakan bibik tunjuk dia pisau. Pada mulanya, saya anggap sebagai satu cerita simpati dari anak saya. Tapi, bila asyik bercerita tak berhenti-henti, timbul syak dari saya. Saya terus ke dapur tanya pada anak saya yang bibik tunjuk pisau mana. Anak saya tunjuk pisau potong daging. Saya panggil bibik tanya kenapa tunjukkan pisau tu pada anak saya. Dia kata dia cuma tunjuk saje, supaya anak saya dok diam, jangan nakal2. Saya called agen supaya brainwash bibik ni. Agen datang bukan takat brainwash siap tonyoh2 lagi kepala bibik tu.
    Last2 habis pantang, saya hantar bibik balik ke agen. Malas nak pakai bibik. Saya stop bibik dalam 2 tahun.
    Nak masuk anak ke-4, suami suggest guna bibik bagi membantu saya kemas rumah dan jaga anak2 sepanjang saya berkerja. Suami jenis belayar, memang tak lekat kat rumah. Saya masih lagi guna agen berdaftar, cuma agen lain pulak. Kali ni dalam tempoh 2 tahun menggunakan khidmat bibik ni, 4-5 kali saya bertukar-tukar bibik. Konon ambil yang berumur sikit, rupanya tak pandai layan anak dan buat kerja rumah tak boleh banyak-banyak.
    Tukar, agen bagi yang sorang ni pernah kerja restoran cina. Rupanya tujuan datang Malaysia nak cari suami orang malaysia. Pikir2 balik, nanti cari nahas le kalau saya pi kerja, dia bawa pulak laki ke rumah, anak2 saya terbiar.Tukar lagi ambil yang sorang ni pernah kerja kat pasar. Tak larat dia bangun pagi-pagi buta kena kumpul sayur jual kat pasar. Kemudian balik tengahari kena kemas2 rumah. Petang pulak kena siram sayur2 kat ladang. Malam kena tolong majikan buat pau cina. Kesian, saya ambil. Rupanya, dibiarkan pulak anak2 saya main tengah jalan raya. Hampir-hampir nak kena langgar anak saya ni. Masa tu saya tengah masak di dapur. Last2 malas nak bela bibik camni, saya hantar ke agen, bila dah pasti ada ganti. menangis2 bibik kata tak nak tukar majikan. agaknya masa dgn kita, dia berada dlm zon selesa, tapi kerja tak buat sungguh2.
    Dapat bibik baru dari agen yang sama. Menggatal pulak…rupenya masa saya pi kerja, dia bawak le anak2 perempuan saya ke taman permainan depan rumah. rupa2nya bibik ni buat geng longgok kat taman tu dgn bibik2 yg lain. Saya tak tau semua tu, sehinggalah pakcik van tadika anak bagitahu memang dia nampak ada geng longgok kat taman tu. Tapi semuanya bibik. Apalagi, satu hari tu buat spotcheck. Jumpa Guru Besar minta izin nak balik rumah, konon nak bg anak makan ubat. Balik2 tgk pintu pagar letrik buka separuh. Masa tu tak naik kereta snd, pinjam kereta kawan. Memang sah bibik dan anak-anak perempuan tak ada di rumah. tgk2 ada dekat padang permainan. Cepat2 tangkap gamnbar sebagai bahan bukti agen. Salah sorang dari bibik2 tu perasan yang saya dah balik, apalagi bertempiaran le mereka masuk rumah majikan masing2. Yang bibik ni saya kata le akan buat perhitungan balik nanti.
    Balik dari mengajar, menangis2 bibik minta maaf. Called agen. Kena sekeh kepala bibik tu.
    Suami ada beli rumah di kajang. Masa tgh renovation rumah, pekerja-pekerja orang2 indon. Menggatal le bibik ni. Tiap kali bangun pagi, air masak kat rumah dah habis. Rasanya, sebelum tidur dah isi penuh air dalam semua bekas. 3 botol dah masuk peti sejuk. lagi 3, biarkan kat luar. tapi habis 6 botol habis. Buat spotcheck lagi, rupanya dihidangnya kesemua air minuman ke pekerja2 indon. Sound2 le bibik ni. Ada laki kat indon pun menggatal lagi. Rupanya dia tak suka laki kat indon. Suka laki indon yg bekerja kat malaysia.
    Cukup setahun, hantar bibik ke agen, coz permit dia dah tamat.
    Kali ni ambil bibik dari agen tak berdaftar. Dapat yg berumur. Dah ada cucu pun bibik tu. Mulanya kira ok. Bagus dia buat kerja. Cekap. Iye le…dah 5 tahun bekerja msia. Tapi yang menyampahnya, bila kita suruh buat apa yg kita nak, dia melawan dan kemudian ungkit gaji kecil. nasib le, kerja tak sampai setahun dah memandai. Sibuk suruh hantar balik ke agen. Suami tak nak hantar, tapi suami pulak hantar dia balik ke indon. Bengang le perempuan tua tu.
    Ambil lagi bibik lain dari agen banting. Orgnya tinggi lampai. Kira ok le. Tak tau buat kerja. Tak apa, nanti ajar le. Lgpun cuti sekolah dah bermula. dah ada bibik, beli brg2 dapur kat jusco belah malam. bila balik rumah jam 10 malam, heran le tgk anak2 tak tidur lagi, rumah bersepah2. Tanya mana bibik, rupanya dia dah berdengkur atas katil, siap bersellimut. panggil le bibik, pesan kat dia, tidurkan bebudak dulu terutama yg kecil tu dulu, baru dia tidur.
    Dah cuti sekolah, bawa balik kampung kat ipoh. lepas zohor, ada urusan sikit nga suami di pekan ipoh. tinggalkan handset kat rumah, kot2 buat emergency bebudak ni nak call kami. lepas habis urusan, kami nak balik le. kononnya nak pekena le murtabak kat jalan hospital. balik rumah, tengok anak-anak berdiri kat tepi pintu. suruh mereka buka pintu. mereka kata tak boleh buka, sebab tak ada kunci, bibik pun tak ada kat rumah. berderau darah.siannya nengok anak2 kena kurung. memang cilaka betul bibik ni. Bersyukur le tak berlaku apa2 pada anak2. Buatnya rumah terbakar.
    Dah macam2 ngan perangai bibik ni. Rasanya banyak yang buruk dari yang baik. Ini pun baru lepas pakai bibik yang entah ke berapa…nak tunggu anak2 besar je, memang kira nak buang bibik dalam hidup ni…

  54. shah berkata:

    kesian dengar cerita Hasni…memang trauma dh rasanye dengan bibik nie. byk yg x elok dari yg kita harapkan. bibik sy akan tamat kontrak pd jan’11 nie….selepas 2 tahun sy dn isteri bersabar dengan kerenah meroyan dia. lupa sana….lupa sini…tah benda yg dia ingat dlm kerja. keluar tandas kena ingatkan tutup suis lampu….ubat nyamuk kena tutup bila hari siang…dapur lepas panaskan makanan kena tutup gas….tapi at the end kita kena pegi jengok jugak samada dia ikut ke tak….boleh sabar ker…!! keselamatan anak2 tergantung pd kewarasan dia dlm buat kerja. tapi dlm bab2 buat cerita pd jiran, ngadu pd ahli keluarga lain kononnya kami gitu gini…x perlu di suruh. memang dia handal. sy dan isteri dh sepakat….kami terpaksa buat keputusan yg sgt sukar dengan mengorbankan kerjaya isteri sebagai pelaburan utk pastikan keselamatan anak2 dan supaya mereka lebih terdidik oleh asuhan ibu sendiri. tk sanggup sy nak harapkan bibik ( samada yg sekarang or yg baru) utk jg baby kami yg baru nk masuk 3 bulan. mulanya cadang nak cari pengasuh baby jer supaya wife boleh terus kerja…sebab bibik nie nak hantar anak 5 tahun ke taska yg jaraknya cuma 80m dari rumah pun kami x yakin, ini kan nk jg baby. kami kena kuarkan RM lebih setiap bulan utk upah org lain tlg ambik n hantar anak2 ke taska dn ngaji setiap hari. buat pe nak kuar RM lagi utk cari pengasuh sedangkan kalau bibik nie betul2 berfungsi kami akan rasa tenang sikit utk dia jg baby. mungkin ini dh takdir utk kebaikkan kami. sy x niat utk minta semua ibu2 supaya berhenti kerja dn take care of our own kids n family kerana sy faham akan situasi dan keperluan setiap kita berbeza, tapi inilah keputusan dari kami suami isteri. sy tahu isteri sy akan rasa sikit kejanggalan utk beberapa ketika selepas 10 tahun dia berkarier, tapi demi anak2 n keluarga, sy rasa dia akan buat yg terbaik. sy hargai pengorbanan dia….!! buat ibu2 dan suami2 yg lain…sy berdoa moga kita & keluarga kita semua di lindungi Allah dari hal n kerenah kebanyakan bibik yg sgt menyakitkan hati nie.

  55. ,,teringat aku masa mula2 dulu... berkata:

    demo biasae berak atas kayu tepi sungai…kalo tandas tak di flush kan ..biasa laa

  56. Hasni berkata:

    bibik saya yang tah ke berapa ni adalah yang paling lama kerja. dalam 2 tahun je. yang lain2, paling lama pun ada le 6-9 bulan. bibik ni sebelum ni pernah kerja kat arab selama 3 tahun. Patutnya bulan Januari 2011 dia habis permitnya. Suami pesan, dalam cuti sekolah ni, cari le bibik baru dari agen yang kami ambil bibik kat banting. Saya ingat dalam bulan 10 nak deal le ngan agen tersebut. Lepas-lepas raya puasa bibik saya jumpa saya dan husband kata jangan cari bibik baru sebab dia nak sambung lagi kerja ngan kami. Bagi kami kira ok le…so, tak perlu le cari bibik baru. Tapi bibik ni minta izin sebab nak balik kampung. Saya kata boleh balik, tapi masa cuti sekolah le, sebab saya cuti masa tu.
    Pada 30/11/2010 saya hantar bibik tu ke lcct. Dia balik naik flight. Saya bagi cuti pun sampai 9/12/2010. Dia snd yang minta nak balik awalke Msia. Sepanjang dia kat sana, rajin dia hantar mesej bertanya khabar le. rupanya ada udang sebalik batu, pada 8/12/2010, belah malamnya dia hantar mesej kata tak jadi balik sebab kaki dia bengkak sebab jatuh motor. Ok tak apa. Saya pun terpaksa keluarkan duit untuk uruskan pertukaran tarikh balik dia ke Msia. Dia minta lagi seminggu. Tak apa le. Pada 10/12/2010, dia hantar mesej kata tak nak sambung kerja. Saya bertanya le “kenapa masa dulu saya sibuk2 nak cari bibik baru, awak kata jangan cari sebab nak sambung kerja ngan kami?” Dia kata saje je dia kata begitu. Memang le bibik ni jenis bangang. Tapi nasib baik saya ada pegang lagi duit gaji dia sebanyak RM3K. Boleh le guna duit tu buat bayar denda imigresen. Lebih2 nanti baru masuk akaun dia. Apa le menyusahkan orang je. Ini sekolah nak buka, nak cari bibik dalam waktu terdekat bukan senang. Paling2 cepat pun makan masa sebulan lebih gak. Buat masa ni, memang kena hantar yang kecil ke taska, sementara nak dapat bibik baru…hai nasib, nasib…

  57. sakit hati berkata:

    Hi…

    Macam2 cerita maid tanpa ending.Kalau buat survey dengan semua majikan..99% memang mengalami masalah dgn maid ini dan klu ikutkan hati memang sakit jiwa.

    Ada nak cerita pasal maid I nii..

    Ambil kerja lps kena reject dengan majikan Cina.
    Kerja 3 bulan dgn majikan ni lari kat agen kena tampar dan di potong rambut setiap kali buat kesalahan.I pulak maid lambat masuk jadi cuba maid 2 minggu rasa boleh serasi ambik je buat permanent..yelah nanti memilih pun bkn tahu akan dapat yang lagi bagus.
    Kerja OK lah lps 6 bulan di tegur,di marah, di ajar dan di buat jadual. At least tak pening kepala sebab dah pandai ikut jadual.Dengan anak pun OK kadang2 je nak tunjuk besar kepala(nak marah anak orang) kena sound dengan I OK lah..
    Tapi nak cerita masalah lain pulak..beberapa bulan sblm balik tanya nak sambung ke tak ckp nak sambung..dlm proses nak sambung buat document semua..suspect something going on(mcm rasa mula menggatal lah pulah)..klu dia dah masuk tidur..anak i kadang2 panggil buat susu klu I sedang mengajar anak yang seorang tu homework..klr bilik pakai towel je..
    padahal husband ada kat hall tgk TV..kadang2 dah pandai pakai baju jarang nampak bra..
    tidur malam tak pakai bra..klu kita tak tegur memang tidur telanjang kot..sbb klu I ketuk bilik dia mahu 5 minit nak buka pintu sbb masa tu baru sibuk pakai pakaian balik.I pun pening juga ada maid gatal mcm ni…takut jugalah husband ada kat umah..yelah Laki ni manalah boleh percaya kan..??

    Dah ada suami ,anak kat indon tapi rasa macam nak cari laki pulak kat sini..nampak perangai pijak semut pun tak mati.Fikir2 balik tak jadilah nak sambung balik..baik tukar je maid yang baru sbb ni dah mula tunjuk perangai menggatal mcm nak berlaki kat sini.
    Datang cari rezeki kat Malaysia tapi klu boleh laki orang akan di sapu klu beri peluang…hiss mcm2 perangai..

    berhenti dulu nanti nak samabung pulak maid yang latest dari Kupang Indonesia..kawan2 klu ambik maid indon anda di nasihatkan jangan ambik dari daerah KUPANG(pemalas,pelupa,tak suka mandi walaupun badan dah busuk) dan macam2..sambung nanti OK

  58. norizat berkata:

    sy pakai maid indon ne dah byk…mmg bela diaorg ne bole menaikkan darah jer…mcm2 sy dah jmpa..yg prnh jd pelacur la, yg brkrjsama menipu dgn agen la, yg bodoh tahap gaban, yg tak suka mandi (bau dia tak bole ckp),yg brckp siap sumpah nama Allah, yg pakai ilmu hitam (siap msukkan bulu2 dlm mknan yg sy dah msk), yg bila kita krj prg rmh jiran ..sakit betul hati sy ne..dah la keja kat umah sy tu tak byk sekadar meyapu, mengemop, jemur n lipat baju, seterika baju n bersihkan ikan pd hr ahad..gaji rm550 yg lain semua sy buat sendiri..bilik sy..sy tak prh bg masuk so evrthg sy yg buat..msk sy gak..hatta sebijik bwg pun maid tak pernah kupas..tudubg sy pun sy yg cuci n jemur n seterika sdri.. bhg dalam sy pun sy yg cuci..wktu pg tak de org pun kat rmh sy..sy rs tension bila dpt maid yg tak bole nak keja..semuanya nak bersuruh..kalu tak ckp langsung tak buat..bodoh nya plk tahap melampau..smpikan bunga plastik pun dia siram..bila kita marah dia bole suruh kita htr dia blk..mcm la indon tu kat sebelah rmh sy jer..diaorg ne mmg pandai brlakon..depan kita mcm baik sgt tp belakang kt ..lauk yg kt msk tu bole dia sorokkan separuh utk dia melantak..geram…kalu prg mana2 tak prh tak belikan apa2 utk dia..diaorg ne jenis tak tahu brsyukur la..sb tu byk sgt bala kat sana..sb selalu sgt brsumpah atas nama Allah n Al Quran..tak faham la diaorg ne…

  59. GusRUH berkata:

    Masalah pembantu Indonesia pun banyak berlaku kat Singapore ni. Selalu keluar suratkhabar pasal maid Indonesia. Saya punya maid pun sama tak betul. Cekik darah di buatnya.

  60. our site berkata:

    You could certainly see your expertise within the work you
    write. The arena hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. Always follow your heart.

  61. kongkekman berkata:

    selok elok nya , pada mulao2 mengajie kien mereko inie..kito jagei laah..nok baik atao terlalu rapat sageit …seolah olah noak menunjuok yeing kito nie ado laah majikien yg baik..mulia.. berhati perut….ala kadar ajorr…atao buek macei nyonya cino..muko macei ikan bujok..sepatah perkataan puin toak terkeluak darie mulut ..melain kien arahan tetap haran itu inie……memang mereka ini tampak warak dalam gerak geri perilakuan ….tetapi perasaan peiel mereka tidak ….taraf wali de bibir sahajo..ado yg datang sinie noak cari uang semata2 sahaja..toak hairan .lah adao majikan …..kafiak.. ..selalu bertukar ganti maid..hanya ingin merasie bahan bertukar gantie… siok sekalie ..walllahuallam……aku pakei maid yg cun ..montel montel 3 orang bertikar gantie….last sekali…yg kerja selama 17 tahun (sebelum/semasapemutihan)..sebagai buroh am ..aku toak bagie gaji yg tinggi2…untok menjago aruah anaok yg uzur sahajo…tetapie dio bereskan kerhao2 yg laien.. sampei dio kembalie ke ramah
    tullah…alfatihah

  62. click here berkata:

    hi!,I really like your writing very much! share we be in contact extra approximately your article on AOL?
    I need a specialist in this house to resolve my problem.
    May be that’s you! Looking ahead to peer you.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 343 other followers

%d bloggers like this: