Kesan onani terhadap hubungan seks

Saya baru sahaja mendirikan rumah tangga kurang setahun yang lalu. Namun saya mempunyai masalah dalam hubungan intim kerana saya tidak dapat mengekalkan ereksi.

Saya juga mendapat rungutan daripada isteri kerana tidak dapat memuaskan hatinya. Apakah onani yang saya amalkan sejak sekian lama memberikan kesan kepada hubungan seks ini?

———-

Jawapan:

Amalan onani yang telah diamalkan sejak sekian lama boleh memberikan kesan kepada hubungan intim yang normal. Lebih teruk lagi sekiranya onani yang dilakukan menggunakan cara yang ekstrem.

Onani sememangnya berbeza dengan hubungan seks yang normal kerana anda tidak perlu untuk memberikan pertimbangan kepada pasangan anda, malah anda lakukan untuk kepuasan diri sendiri semata-mata.

Hubungan intim yang normal memerlukan anda lebih bertimbang rasa serta mementingkan keselesaan di samping menghormati keinginan pasangan.

Sekiranya anda tidak dapat memenuhi harapan pasangan, tentunya ia boleh menjejaskan kualiti hubungan intim.

Onani yang dilakukan secara ekstrem akan memberikan tekanan berlebihan kepada alat kelamin yang boleh memberi kecederaan kepada saraf. Kecederaan saraf akan menjejaskan pengaliran darah ke zakar yang menjejaskan ereksi.

Ada juga yang melaporkan mereka bukan sahaja sukar untuk mengekalkan ereksi, malah ada kalanya tidak dapat mencapai ereksi.

Kajian ada menunjukkan bahawa mereka yang beronani bukan sahaja menjejaskan kualiti hubungan intim, tetapi juga lebih berisiko untuk mendapat mati pucuk.

Seharusnya anda menghentikan amalan onani dan mulakan amalan-amalan yang lebih sihat seperti dengan kawalan minda dan rangsangan seks yang lebih sihat. Jauhi rokok, pil ekstasi dan alkohol.

Terdapat kajian yang menunjukkan gingko boleh menggalakkan kesan oksida nitrik bagi membantu merehatkan dinding salur darah supaya aliran darah dapat ditingkatkan.

Hasil penemuan mengenai Horny goat weed pula mendapati ia dapat memperbaiki fungsi erektil di kalangan lelaki.

Sumber: Mingguan Malaysia


Pancutkan Isteri Anda. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Rahsia Malam Pertama. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Pancutkan Suami. Keterangan lanjut, sila klik sini.

86 Responses to Kesan onani terhadap hubungan seks

  1. anek berkata:

    gini aku dari mulai SMA suda sering melakukan yang namanya ONANI.. yang saya mau tanya apakah klu sering onani tidak menggangu kesehatan, and apa solusinya biar kebiasaan onani itu di tinggalkan…

  2. rico berkata:

    saya sering melakukan onani hampir setiap hari apakah ada pengaruh dg prkembangan penis soalnya saya merasa penis saya tidak membesar.

  3. paan berkata:

    apakah beza antara onani dengan mimpi basah..saya selalu mengalami mimpi basah.macam mana nak elakkanya

  4. Ahmad berkata:

    saya ingin bertanya.. saya selalu kerap melakukan onani.. apa yang lebih teruk lagi saya lakukannya sekali seminggu. saya dapati pada bahagian kepada zakar saya lembit semasa terangsang.. adakah saya mengalami mati pucuk? saya ingin juga memincat nasihat bagaimana untuk elakkan onani. ini kerana, sekiranya saya tidak beronani, saya tidak dapat melakukan aktiviti harian saya dengan baik. terima kasih

  5. sitinubishah berkata:

    bila lakukan hubungan seks, faraj saya tidak basah . saya merasa puas tetapi tidak ada air y terpancut atau keluar pd waktu itu kdg2 saya mula basah setelah 10 ke 15 min hubungan tamat. suami saya hairan sebab saya kata puas, ttp tiada bukti…

    • joey berkata:

      sy berumur 20 tahun dan sering onani…saya juge de girlfrend…sy slalu tbygkn dy swaktu onani n kkdang sy onani dpn dye….saya cube tuk tngglkan tabiat nie tp x bjye….hope someone boleh bntu sy..

      • bro berkata:

        x susah bro….muhasabah diri….kawal nafsu ngn wat benda lain….sibuk kan diri…..dekatkan diri ngn tuhan

  6. inoue berkata:

    saya sering onani…
    setelah sekian lama saya dapati zakar saya seperti bengkak dan nanah…
    adakah ia boleh diubati dengan sendiri atau membuat rawatan di hospital?
    kemudian saya rasa sakit semasa ianya terangsang dan ejakulasi…
    saya takut dan insaf…

    • jim berkata:

      inoue… tumpang tny.. bengkak saudara tue mcm mana? sbb saya rasa saya pn terjadi benda yg sama.. bernanah tue plak warna putih kah?

  7. kim berkata:

    tolong saya saya sering jinak2 ngan onani tapi x tahu nak bt apa?saya juga sering nak tengok gambar aksi melancap dan lain2 lagi?.mcm mana ni saya nak tangani semua ni?

  8. kayeye berkata:

    xsahla wat benda tuh, x elok..

    bg yg da terjebak tuh, kalu pompuan, carila suami, kalu laki, carikla isteri..

    tu salah satu cara nak tangani sikap suka onani nih…

    aku nih sbnrnye xdela against sgt bab2 onani nih, sbb die dilarang agama, sbb tu la aku tegah huhu..

    sbb ade pro n con nye, tp byk con la drpd pro..

  9. XXXXMAN berkata:

    ONANI BEST UNTOK ORANG RASA*JIJIK ^ MELAKUAN HUBONGAN SEX…DIA RASA PUAS HATI DAN DIA DAPAT MENJAUHI DIRI DRP DRP ZINA…..OK LAH TU

  10. XXXXMAN berkata:

    nak buat cam mano bahan tak do..kemudian dah syok .jadi biaso ajo.kurang2… tak do anak daro kono tala.ok lah tu…bantei ajo … tilam bantal ko ..dah puas …lalu lah awek cantik lagu mano pun… .bogel lah mu…macei ayam bogel atas meja…tak do hirau dek demo…..bondo dah tundok bumi drp menongkat langit

    Teman dongar onani baik untok jauhi drp zina , cancer prostate..
    tapi kata smaa..barangkali akan mengahkibatkan mati pucuk….power main berkurang an-bilo dah kawin.hilang selera main.ayer terkeluak copek..ini yang buek bini cari makan kek luak sano tu…

    walaubagfaimano pun kata ahli sain baik untok kesihatan….kato nyo lago tepok dada tanyo selera lah yeh….gasak aje tilam tu man…beli timun yg baik punya mah

  11. XXXXMAN berkata:

    kalu perempuan lambat laun jadi lesbian…teringat aku kes timun patah tu…ooi

  12. murni berkata:

    assalamu’alaikum…
    saudara2 yg mengunjungi laman web ini…..

    hukum ONANI adlh HARAm………………
    terdpt dalil2 yg menyokong penyataan sy ini….
    diharap ambil perhatian…
    dan jgn ambil lewa peringtan n hukum2 Allah……

    wasssalm…..

  13. syuhkriee berkata:

    ko cakap memeng la senang……. kalau dah 2 tahun x main, gajah pun naik meroyan kalau air x keluar……nak cakap mcm mana, bukak mulut ada aje alasan, cakap lebih lebih kang gaduh lak….nak tak nak melancap aje la…. janji air keluar…..
    murni ni male atau famale.?

  14. nazwa berkata:

    Bukan x fhm dgn org yg buat perkara tu,tp di sinilah ALLAH mahu menguji kekuatan hambanya mematuhi perintahnya…jika org lain blh mentaati,knpa kta x…

  15. syuhkriee berkata:

    Mentaati perintahnya memang yang patut di buat…. tetapi kalau dah x mampu mana boleh sekat hak lelaki …………bukan ujian bagi aku tapi dugaan, surah al imran ayat 14…”dijadikan indah pada pandangan manusia kecintaan, wanita, anak anak, harta, itulah kesenangan hidup di dunia dan disisi allah”maka jika x dapat nikmat dari perkhawinan apa maknanya…….. hidup hanya sekali broooo…tanyalah pada lelaki atau wanita… betapa pentingnya seks dalam alam rumahtangga untuk kerukunan..kenapa PECERAIAN dewasa ini menjadi topik utama.. masalahnya satu x puas main…duit, makan, pakai, rumah boleh cari tapi yang satu ni kalau x dijaga sendiri mau ingat……lagilah yang tau hukum hakam… makan luar takut….perkara paling mudah lancap…kalau ikut hati mau kena belasah bini, bawak gi pejabat kadi.. tapi anak anak cam mane….SENDIRI FIKIR….

  16. v8 berkata:

    oh! sadis!
    haaa i2lah…, kadang2 2 terfikir gak.., kita kahwin bukan semata2 krn nafsu…, tapi, kerana tuntutan nafsu gak kita mesti kahwin…, tapi bila dah sah, mcm benda 2 susah sangat nak dikongsikannnn… kan kan kan??????.
    kepada isteri2 seduniaaaa…, jgn abaikan sex eee????, klu x pada isteri pd siape lg suami nak mintakkkk…?, x kan nak guna ‘tangan’ sndr gak?, baik hidup membujanggggg….

  17. v8 berkata:

    mcm nilah, mmg ‘kureng’ best sebenarnye bila lelaki panas isteri sejuk, bila isteri yg panas suami plk sejuk. tapi kan, sebagai suami @pun isteri…, x kisahlah dipihak sesiapepun, kalau ada yg nak kita kena bagi.., sebab ianye hak kita dan juga hak dia, cuma keikhlasan tu perlulah mase kita bagi.., sesiape yg suami letih/penat biar isteri je yg ambik peranan, mcm tu gak bila isteri penat biar suami yg buat… layan je semane yg mampu, tapi keikhlasan mesti ada…

    #sori, klu ada comen yg dah berjawab tp aku jwb lagi…, x sempat nak baca dari awallll.., sepintas lalu je ni..

  18. _xxx_ berkata:

    Salam Pgi keceriaan…

    onani….bg perempuan….apa kesan nya jgka pendek…?
    jangka panjang..?
    ndan sepanjang hayat…?

    aku perlu tahu,….

    semenatara masih muda nihhh…eloklah aku cegah …dan nak pulih balik sedia kala…
    insaf dan taubat dah amal..?
    tapi tak berkesan..
    sekarang tengah try nak disiplinkan solat….dan mengisi masa terluang…
    tuntutan nafsu…aku perlu mengawalnya…berkahwin bukan lah jalan penyelesaian nya….
    perjalanan ku masih jauh…

    bantu lah aku….

  19. kebayan berkata:

    xxx .. macam mana boleh terlibat dengan seperkara sebegini .. adakah anda suka menghayalkan sesuatu ..tabiat onani bagi perempuan tidaklah sampai ke sepanjang hayat .. kerana bila tiba satu peringkat nanti perempuan akan mengalami perubahan hormonnya yang mempergaruhi fizikal dan emosinya dan ketika itu nafsu seksnya akan kurang .Tapi .. untuk tempoh tempoh yang maseh muda ini .. laluilah kehidupan dengan melakukan perkara yang normal ..untuk jiwa yang tenang ..

  20. Amir waqi berkata:

    Salam,weh korng sume, byk5x b’taubat lh..haram b’onani tu..if u all x tahan ngat,byk kn selawat..it really work u know!

  21. brightside berkata:

    nak tny apa sbb suami tgk porn?adakah sbb isteri x pandai layan ataupun isteri dh x cantik mcm pelakon dlm porn tu?boleh bagitau dak?lagi satu kalau laki lama x main air dia byk mana?pekat ke cair?

  22. Ina berkata:

    salam
    Ina n hubby beza 15 tahun, kawin dah 20 tahun. ina ni jenis yg kuat gak n maintain..jaga badan n aset ina betul2. masalahnya hubby dah slow sangat.seminggu sekali pun susah nak bagi..ina sabar n puasa je selalu..rasa berdosa kena puaskan diri sendiri secara oral..tapi x selalu..nak hilangkan stress mula sembang2 kat ym..n kenal ramai suami2 yg gersang.Ina sabar n selalu muhasabah diri jgn sampai terjebak cuma ina layan sembang je.. salah ke Ina

    • fakru berkata:

      boleh bg ym

      • ain berkata:

        ina u sama ngan i .sejak 6 bln yg lalu, hubby i tiba2 je tak sekuat dulu. asyik dier je yg rasa. i tak rasa apa2….tak brp k………..s. so kdg 2 i terpaksa lepas kat bilik i. bkn sengaja tapi tak dpt nak tahan……..terseksa batin. hari2 rasa gersang… macam mana nak buat. kaang 2 i layan porno..any way ym tu apa

  23. kayeye berkata:

    ina,

    bagi kayeye la, sembang2 x salah, tp kalu perasaan tuh da terpaut kat org lain selain laki ina, tu da kire berdosa besar..

    nasihat kayeye, kurang2kanla bersembang pasal benda2 cani, coz nnt bile hati da terpaut kat org len, tu yg jadik berdosa tuh…

    lg satu, kalu di luar pengetahuan suami pun, kire berdosa.. kalu tetiba suami tanye, tgh watpe, ina mst berbohong kan, xkan ckp sembang ngan laki lain..

    so, elak2 kan la… solutionnye, citerla mslh u tuh kat hubby u, jgn org len… da nama suami isteri, everything must share la together.. dun bring other ppl lak…

  24. jj berkata:

    x salah ina kalau setakat sembang tapi sambil2 cari la ubat untuk hb

  25. ek ele berkata:

    tapi kalau tanya saya….elok lah takyah sembang tu..pasal keadaan ina ni adalah fragile…di ambang
    utk tersilap kalau terdorong….faham maksud saya kan..

    so elok lah masuk internet tu focus untuk cari booster
    untuk laki tu..supaya dia nak aje selalu…

  26. Ina berkata:

    salam

    tq sahabat ina yg baik hati sume bagi nasihat..InsyAllah ina masih bertahan dan moga Allah kuatkan iman dlm menghadapi dugaan ini. Apa yg ina nampak n kesal juga terlalu ramai kaum suami yg mengaku terabai oleh pasangan masing2 yg cari makan diluar dan sentiasa mecari mangsanya. kekadang terfikir gak kenapa ramai pasangan x seimbang..dari segi naluri keinginannya termasuk lah ina sendiri..

    • ain berkata:

      ina..itula yg i terfikir.kenapa wujudnya pasangan yg tdk tahu menjaga pasangan msg2. mrk tk tahu apa tangjawab sbg isteri atau suami. hbgn intim adalah penting.krn bagi ila kan inilah syurga dunia.tak payah cari benda lain. kebahagian ada disitu. knp mrk tak paham. i kdg2 terpaksa mintak………..boleh ke mcm tu. malu rasanya perempuan yg berlebih2. suami tak sepatutnye membiarkan isteri meminta..dier kena tahu itu adlah sedekah.

  27. eddey berkata:

    oketlah tu ina asal jangan terlajak dahlah,
    jangan jadi mcam saya ni, kalau dah terlajak susah nanti

  28. lieda berkata:

    x payah la wat onani 2… kalo rasa dah gatal kawin sahaja…

  29. abgotai berkata:

    buat ina, biasa tu…wife sy kira lagi kuat…hari2 pun dia nak…tak larat juga sy…mula2 dia selalu buat sendiri…tapi skrg sy selalu onanikan dia baru nampak tenteram/tenang…
    ina pun boleh mintak hubby puaskan secara onani lebih nikmat dari puaskan sendiri..

  30. gandent berkata:

    onani….inget lah tuhan.nikah aja biar ngurangin onani.

  31. bard berkata:

    assalamualaikum,
    cintai tuhan…sayangi manusia…
    kita tidak boleh berckp ikut nafsu…
    agama perlu letak didepan…
    nafsu memng selalu berkeinginan kpd perkara2 itu…
    tp kita perlu control…
    bl kita kenal Tuhan baru kita fhm apa amaksud Tuhan…
    kita akan malu dgn Tuhan…

  32. kiki berkata:

    sy 20 thn n sy kerap onani. sy dh try avoid. try tulis cerpen. but kdg2 sy akn stop sbb rse nk sgt. sy mudah terangsang..sy nk tobat.tp..agh..sy smyg cukup waktu. Allah terima tak amalan sy? tlg..su cuba buat mcm2 utk isi masa lapang but kdg2 sblm tdo sy tak blh nk elak utl beronani. ape sy nk buat..=(

  33. elmos berkata:

    hmmm..sy ada masalah gak…sy nie sering onani..nak diikutkan 2 kali sehari mst buat….lepas buat tu sy rasa menyesal sgt..tp ms tgh steam xleh plak nak lawan nafsu…..dah byk kali berazam tuk tgl kan benda ni…tp xleh jgak…cmne nie???tlg nasihat kan sy ye

    • ingintahu berkata:

      Tu lah saya pun gitu jugak.. tak tahu lah nape.. padahal ada suami. mungkin suami kurang memuaskan saya. Sebab itu saya beronani. Tetapi sering setelah onani saya rasa sakit sangat badan ni..

      • jamz berkata:

        selagi belum jadi ape2 memang xserik dan mmg xleh kawal tapi bila dah jadi masalah pada alat sulit mmg tobat xnak buat dah…pada yg bujang hargailah senjata anda sebelum layu di hujung mekar.bila dah xleh pakai menyesal xsudah hidup pun xder makna lagi..

      • mofar berkata:

        suruh suami berubat..makan supplement n bersenam.. mula mula kahwin dulu pun prestasi aku kurang memberangsangkan kan..tapi sekarang oklah..dah tembak pun keras lagi

  34. jamz berkata:

    kepada si isteri,jika anda xpuas jgn malu2 bagitau si suami..jgn lakukan onani untuk puaskan nafsu tnpa pengetahuan suami.jika anda berahsia sampai bila pun anda xkan puas dengan suami.jadi berterus teranglah,suami anda pasti akan cuba lakukan yg lebih baik selepas ini…

  35. zackmacho berkata:

    jangan onani nanti mati pucuk.

  36. lq berkata:

    nak tanya sket kalu melancap sokmo…cepat klimaks ker???

  37. unknown a.k.a no name berkata:

    slm,
    ak fhm korg sume..
    ak pown onani gak..
    blh dkatkn stiap hri dlu..
    tp skrg nie tgh cube nk jauhi amalan nie..
    tp xleh la..aghh..
    tp dh kurang skang..
    yg penting igt Allah dan azabNya..
    dn jauhila mlayan porno..
    sbb porno nie mmg mnaikkan nafsu..
    hit me back:)

  38. Jelita berkata:

    kesian kao unknown aka no name. KEsian sebab 2 perkara..

    Pertama .. awak kahwin lah copat2 supaya tak perlu wat onani..

    Kedua.. kecian awak takde nama kan?? kita kasi nama nak?

  39. unknown a.k.a no name berkata:

    haha..
    org pggl ak lie je..
    pggl lie je k?

  40. jentolak berkata:

    hi…

  41. laki-lucky berkata:

    semua orng ader problm yg same!
    tp x jumpe penyelesaian yg efisen…
    umur baru 20 cam ner nak kawen!?
    blm berkemampuan…
    cam ner nak wat nie!!!

  42. surgaidamei berkata:

    kemampuan ? sampei gol pun tak cukup,kalo dua2 ada pendapatan, sikit pun tak apa ..ALLAH akan beri lebeh kemudian lepas kawin.. dah nyam suka sama suka kawan mu lak, nak nak merasa makei lak,tambah lak dgn adengei adeigei mimpi malei, go ahead make urr day, cara halal lah..kalo caro hareim nie, ada malapetaka kecil bosa akan sedia menanti menimpa dalei kehidupan mu ( ala nak makei benda nie ado lah raso risikan setan aje..dah tersasul nyesal ke mati..tolong lah jadi diri mu sekeping kain kapan putih hingga ke liang lahat,jangei kotori dgn noda2 itei..rase nikmat sekejab aje..seksa nya..sepanjei idup..always feel guilty in your mind, tills your last breath atau sepanjang jalei ke infinity in life ..

  43. surgaidamei berkata:

    Maybe…Selalu nya belaku pada remaja umor kebawah 25 tahun kebawah untok melegakan keadaan atau yg blum berkemampuan untok berkawin,(maybe, kalo yg muda urat saraf maseh kuat boleh sembuh di kemudian hari tapi bagi yg berumor tu maybe akan menimbulkan pemasaalah sebab ..maybe urat saraf injuries..bila dah kawin hati nak ‘gun’ tak bagun..mak oii seksa nya..atau tak tahn lamo (ini yg membuat bini kepunan atau kemaruk nak nak nak..seksa nya die..) menjadi curang..ayor cepat keluor sebelum partner satisfied.) inginkan atau keinginan terjadi secara perasaan mengilakan ..datang kemahuan secara atomatik..terpacak aje macam pyramid dlm selimut ..boleh nampak di pagi atau malam hari tampa di sedari..,ahkibat ternampak atau bila terpandang ayam golek atas meja..siang ari,selera naik mendadap hingga ke mimpian malam, darah muda bertenaga lak tu…gian. ..keadaan blum besdia atu berkemampuan lak tu ,onani is the best solution to ease the ‘flame of desires’ ..tapi jgn merana di kemudian hari…walahuallam

  44. sam berkata:

    Wah duh surgaidamei, u ni memang teror , seram sejuk aku rasa, nak ketawa pun ada,tesipu sipu pun ada,okey

  45. surgaidamei berkata:

    ASMK sam, suka suka aje nie tak lah terniat dalam hati,pandangan murni dari hati, macam Dato Sri rais yatim kata terus terang “Jelas dan nyata”.

    Anggap lah borak2 aje, masok teliga kanan keluar teliga kiri dah lah.. SELAMAT HARI RAYA AMPUN MAAF AKU MINTA..KALAU ADA KATA2 YG MENGGINGUNGKAN HATI.. Wlkswmlwktuh.

  46. nasihatEn.Kacang berkata:

    Nama saya En.Kacang…sy akan menyelesaikn sgala msalah anda…utk menghilgkn nafsu nie…Firstly korang kena cari makwe atau pakwe…dan berhenti dari main senjata korang…nk lebih mklumat…sy blh bantu anda…En.Kacang

  47. matahari berkata:

    pnh sy terbace dlm buku, katanya,
    melakukan onani adlh perkara yg kedua terkutuk slpas zina…
    kiranya seseorng itu tidak dpt mengawal nafsunya, lalu melakukan zina, dosanya amat besar….
    kiranya seseorng itu tdak dpt mengawal nafsunya, lalu melakukan onani, dosanya juga menghampiri zina…
    sekiranya sudah beristeri, isteri boleh memuaskan suami megunakn tgn, tp, mmg haram bg suami untk mgunekan tgn sndri untk memuaskn dri sndri…wallahu’alam..
    jika sy terjumpa buku tu, akn sy kongsi bersama isinya….
    tp…saudara2 seagamaku….jauhilah perbuatan yg dilaknat Allah…jauhilah perbuatan yg dimurkai Allah….azab Allah itu benar…

    kata2 imam al-Ghazali…
    “carilah hatimu ketika membaca al-Qur’an….
    jika kamu tidak menjumpai hatimu ketika membaca al-Qur’an….
    carilah hatimu ketika mengerjakan solat…
    jika kamu tidak menjumpai hatimu ketika mengerjakan solat,
    pintalah pd Allah akan hati yg baru..dan bertaubatlah..”

    Allah maha pengampun lg maha penyayang akn hamba2nya….
    sekali kite berbuat dosa, lalu memohon keampunan, nescaya akn diampunkan….
    jika kita mengulangi lg kslhn kite…lalu bertaubat dan memohan keamounan skali lg…nescaya akn diampunkn juga..dan begitulah seterusnya….wallahu’alam….

  48. keropok karipap.. berkata:

    ermm..
    info yg amat brguna matahari..
    ssungguhnya manusia x trlari dr ksilapan..
    se’lok2nya jauhilah ksilapn ini..
    xde function gak onani ni..
    sedap lyn?mmg sdp..
    tp dh kawen nti,pergh..
    mnangis air mta drh pon..
    xde bgune..
    aha.
    slm

  49. zizan berkata:

    jom join affiliate http://www.jombinabadan.com letak iklan kat blog dapat komisen kalau ada org beli

  50. suffer berkata:

    emm..
    bg llaki,jgn la bazirkn air mni..kot2 yg kuar tue ank soleh..kn rugi…
    kpuasan dr onani pn x lah lma mne pn..
    pkir2 la dosa yg kt wat…
    cuba lwn nafsu kt..msti ada kbaikan punyer
    kalo kt cegah lbih awl…
    jgn nnt dah ada effect,bru nak nyesal..pkir2kn laa..

    • dr.cinta berkata:

      klaka tapi betul>>>bg llaki,jgn la bazirkn air mni..kot2 yg kuar tue ank soleh..kn rugi…

      kalau bg pompuan lak saye nk ckp camni>>>jgn la buat ye..nanti menyesal tak berlagu bile bentuk mahkota dah BERUBAH..kesian kat suami di malam pertama

      peringatan ONANI ni diasaskan oleh org kafir..dan Allah dah kate kalau perbuatan kite ni same ngn kafir maka berdosa gak kan..soo pikir2la sndri..nak jadi kafir ke kite???ikut nafsu dan buat onani macam org kafir gak….better ikut cara yg dah dituntut Islam dan diajarkan Rasulullah saw..kalau tak tahan nafsu..PUASA la kamu…dn kalau takley stop..cube gak..bertaubat..dn yg penting jgn dok sorang2 kalau depan tenet jangan la gatai2 nak tgk bnde2 yg merangsang nafsu..kalau masuk chating ignore je ID(nama2) yg gersang2 …kite ade akal boleh pakai..jangan bertuhankan nafsu…takleh kawal air?????????? knape takleh kawal air???sebab dah dirangsang kenapa dirangsang sbb otak kite yg merangsang die..kan boleh pikir.boleh disiplinkan dri..LEMAH SANGAT KE UMAT ISLAM???

  51. malik zabaniah berkata:

    salam semua.Bismillahirahman nirrahim. Punca asal onani berlaku akibat gelora nafsu kerana selalu lihat perkara yang menaikkan nafsu seperti movie yang ada unsur seks ringan dan unsur seks berat. Walaupun onani dapat mengelak dari zina tp jika selalu amal onani akibat selalu lihat hal yang menaikkan shahwat kesannya tk elok juga kerana nafsu gelora akibat tidak menjaga pandangan mata dan asyik lihat hal lucah. pelajar tahfiz Alquran sebagai contoh mereka tidak mungkin melakukan onani walaupun mereka ada nafsu seperti orang lain kerana mereka menjaga pandangan mata sejak dari awl lagi. Tip yang Allah swt ajar untuk berhenti onani dalam surah annur ayat 30-31 itulah antara cara untuk berhenti selain selalu puasa sunat dan berkahwin. kerana tuhan ciptakan zakar pasangannya faraj bukannya objek lain. pendapat penulis. Mesti ubah gaya hidup yang sihat.

  52. keropok karipap berkata:

    hermm.
    nk tye skit kpd org yg dh bkahwin yg pnh kerap bronani..
    sy cme nk tye kpd org yg lbh bpnglmn sbb sye blm kawin n ssh nk bhenti onani nie..
    alhamdulillah dh krg skang..
    ermm..
    soalan sye..
    adakah korg dpt ank dgn mudah or ssh nk sangkut?
    n brp lma prnh amalkan onani nie?
    thx

  53. serina berkata:

    Salam….

    Onani tu bukan mengelakkan zina tapi mmg dah dikira zina dah tu….Sbb memasukkan sesuatu dalam kemaluan…

  54. matahari berkata:

    thnx keropok karipap…;)
    im just sharing with kamu2 semua…
    n mgkin ad di antara kwn2 kt cni lbh tua dr sy..heee…
    tp…pape pn….kte spatutnye berubah pd yg lbh baik lg kn..

    sbnrnye rmai yg xthu onani ni haram d sisi islam…

    n fakta tu membuatkn sy agk terkilan sbg seorng seIslam…;(

    klu kte bantu agama Allah…
    Allah akn bntu kte…n slh satu untk kte membantu agama Allah ialah membersihkn dri kte sbg seorng mslim dlu dr sgala jenis maksiat….membuatkn islam terpelihara…dr dosa…
    insyaAllah…pertolongn Allah ad dgn kte…;)

    cume nk kongsi ckit…tp ni maybe lari tjuk ckit…;)
    lecturer sy smpaikn….

    kte melihat perang d cna cni membabitkn negara islam…
    xkurng juga bencana alam yg menimpa….
    kte slalu bertanye…nape Allah xtlng islam??..
    nape Allah x bntu hapuskn je israel dr muka bumi nie sdgkn Allah mampu untk wt mcm tu klu Allah nk…

    ni krn…Allah menjanjikn pertolongn Allah untk org mu’min…
    n bkn org muslim….
    n mu’min kah kte stkt nie??..
    negara kte rmai org muslim..tp bper rmai je yg mu’min??…
    hmm…sy sndri pn xmengaku dri mu’min lg…xlayak lg untk bergelar seorng mu;min jika dbndingkn dgn shbt2 rasulullah saw suatu ketika dlu….

    jika kite hidup pd zaman rasulullah dlu pn…
    cukup kuat ke iman kte sperti saidina abu bakr yg sntiasa membenarkn kata2 rasulullah n mempercayainye??…
    klu kte…kte percye ble ktekn seorng kwn kte yg sgt rapat tetbe bgtw kt kte yg smlm dye berjmpa ngn Allah n naik ats burung buro’…dye melihat neraka n syurga…dgn hnye satu mlm…percye ke kte???…(ni mse peristiwa isra’ mi’raj)
    sy sndri pn xkn percye klu kwn baik sy sndri ckp cmtu..huhuhu…
    lucu kn….kdng2 kte xtfkir pn mnde remeh cmni kn…hmmm…

    mari kte same2 renungkn…n bantulah agama Allah..
    mengelakkn ma’siat aldh jln pling mudah untk membantu…;)

    p/s: sy syg saudara2 seIslam sy…heee…

    • farid berkata:

      thanks matahari… sy sygkan saudara seislam sy jugak…tgh mencari tang imam ghazali termasuk lak kat laman ni…terkezut den…santai jap…hehehe…

      cara nak elak onani:

      1: solat(wajib)
      2: solat sunat
      3: puasa sunat(wajib bg nak kawal nafsu.)
      4: jgn mkn terlampau kenyang. (perut kenyang akan menjadikan kta lalai dan leka)
      5: disiplin (istiqamah melakukan sesuatu.. Allah mengasihi hambaNya yg apabila melakukan sesuatu amalan walaupun sikit tetapi kekal..contoh..lau terasa nak puasa isnin khamis..puasalah sampai bila2..jgn tinggal..
      6: Tahajjud (Wajib) (orang yang mengamalkan tahajud akan dihapuskan sifat buruk dlm diri selain pelbagai hikmah lain seperti iman kuat, percayakan hari kebangkitan) orang yang tak bertahajud bermakna menolak akan wujudnya hari kebangkitan.. lau nak bantah ckp sy ni bantahlah sebab kelebihannya dpt pd dri awak sendri dan bkn sy..
      7: Muhasabah diri (wajib) ketika nak tidur…

      itu sje pandangan sy dlm ruangan ni… ingatlah akan kata2 sy ni “kita mungkin takkan menjadi seorang yang soleh ataupun seorang yang mulia ataupun seorang yang disanjung tapi kita boleh menjadi orang yang MEMBAIKI AMALAN kan??” renung2kanlah…

      ni blogs sy… bce lah… tak rugi pun
      http://www.khalaqas.blogspot.com

      BERSAMALAH KITA MELURUSKAN SAF KERANA ORANG YANG MELURUSKAN SAF NESCAYA ALLAH MELURUSKAN HATINYA DAN APABILA HATI LURUS NESCAYA ALLAH MELURUSKAN IMANNYA…

      insyaAllah…

      wassalam…

      -farid-

  55. matahari berkata:

    heee…..

  56. wajib berkata:

    apa heee…??
    >Agak tidak paham la korang

    saya baru umur 5 tahun

  57. light finder berkata:

    Sebagai seorang muslim jga,,
    sya jga sygkan saudra seagma sya,,
    jdi d cni sya nak mngajak smua saudra sya berhijrah drpda buruk kpda yang lebih baik..
    Pda pndangan sya, smasa mlakukan onani kta sperti tak mmpu mngawal dri kta. Tp, sbenarnya pcyalah kta mmpu mncegahny.. Pkara2 yg musti kta lkukan bgi mencegH ONANI ialah mngelak dri drpd mlihat pkara2 mnaikkan nafsu,,strosnya mnjga pndangan kta..selain berusha mnjdikan kta sbagai hmba ALLAH yg sbtol2nya..(Orang yang tinggalkan pandangan berlebihan,,nescaya dia akn dbri kekhusyukan hati) sya mmpu tulis d cni mngajak itu, mngajak ini, tp, ingatlah takda orang yang dpt mngubah kta melankan dri kta sndri..
    Anda mgkin tertnya2,,sya sdah cba berubah tp xboleh,,ingatlah, kggalan sbenar adalah bila kta berhnti untk mncuba.. Kta d dnia sperti seorang asing,,d mna kta dtg d cni adalah sbagai sbb untk mncri bkalan kta bgi perjanan kta yang jauh d akhirat kelak. Fkir2knlah, xkan kta xmaw bwa bekal pnting bgi perjlanan kta yang jauh dan kkal slamanya e2.Jika kta mrasa nikmat mlakukan mksiat cba slami hti anda dan tnya adakah aku sggup mnggung siksaan azab ALLAH d sana,,dsbbkan hnya kepuasan smentra.. Kta dcptakn ALLAH sbaik2 kjdian tp, ingatlah firman ALLAH s.w.t..dcptakn mnusia e2 sbaik2 kjadian lalu aku jtohkannya mnjdi srendah2 makhluk melainkan mreka yang beriman dan beramal soleh.. Sgala yg sya tulis ni, bkan untuk org lain sja,,tp, untk dri sya sndri jga. Marilah sma2 kta mmbntuk dri kta mnjdi mu’min sejati.AMIN!!

  58. ingintahubelum kawin berkata:

    sy ni belum kawin…
    sebab boring sgt.. i slalu chatsex, sampai i teransang n rasa basah kat bawah…
    adakah itu juga dpanggil onani?
    i just chat tu je..tlglah jwp…

    • dr.cinta berkata:

      mule2 chatsex..mule2 basah je..lame2 chatter plak ajar camne buat onani..pastu ajak kuar..pastu dating..pastu ringan2..pastu BUAT…

      ingat syaitan AMAT AMAT AMAT licik dlm menyesatkan org islam…mule2 die hasut sket2 lame2 jadi parah

      chatsex tu pon jatuh kategori berdose gakk…memang anda tak buat ape2 cume basah je katenye..tapi anda tau ke chatter yg tgh chat ngn anda tu buat ape???kalau anda chat dgn die smpai die melancap atau terbayang words2 anda pastu buat ngn skendel die..anda pon tumpang bertambah dose…..but Allah Maha Pengampun……bertaubatlah..dan cegah is better sebelom menyesal….. (^_^)

  59. perogolmalam101 berkata:

    itu dah lumlah dunio dong..kalo ado duit berkemampuan kawin ..aje walou umok masek mudo…itu ajo caro elak onani seterus nya..kalo tak berkemampuan ..apa nak buek ..tala tilam ..bantal pasir ket sungai pun leh jadi….elak kan dosa bosa…kalo dah semayeing posa tak menjadi…kalo idak meremg jugak..leh jadi perogolmalein..anak luak nikah ..dlm tong sampah…

    • dr.cinta berkata:

      susah juga nak cakap dgn org yg suke menegakkan benang yg basah….kan kawan2 kat atas dh terangkan n kongsikan cara2 nak cegah onani…….knape jd perogol??Sebab iman tak kuat..n sdri yg suke rangsangkan dri sndri cth: chatsex,tgk gmbr lucah,kat hpon ade game lucah ke, kalau jalan tgk kat breast pompuan seksi ke….semua Allah dh jawab…dari cara nak jage dri dari terangsang dan jadi perogol smpailah care nak cegah buat onani… (^_^)

  60. sza berkata:

    sy alami mslh sama..kdg2 xdpt nk kontrol..skrg sy janji dgn diri sy,xkan lg wat bnda haram tu..kesan byk..smoga sy terhindar drpd nya…doa2kanla sy tergolong org yg diterima taubat oleh NYA…thnx…

  61. SLayer_meTAL berkata:

    Ape la onani cube korang pk yg best mcm game ps 3 fuhh memang best!..buat prangai mcm budak kecik haha. Btl xcye cube.

  62. SLayer_meTAL berkata:

    Ape la onani cube korang pk yg best mcm game ps 3 fuhh memang best!..buat prangai mcm budak kecik haha. Btl xcye cube…

  63. bro berkata:

    ahahahahaha….bile bace sume komen2 ni bez gak kan…..sebenarnye suke ati korg la nak wat pe pun kat dunia ni….siyes….nak wat jahat ke baik ke ape ke…wat je….xde sape larang korang….xde hal la nak onani pun….aahahahaha….tp satu je la…memg leh wat sume benda tapi every single things yang korang wat akan ade balasan…tu da memg dijanji kan….jadi fikirlah kalau korg onani ape balasan korang akan dpt…renung2 kan dan selamat beramal

  64. hujan berkata:

    apakah kesan kepada otak apabilo moninggalkan onani?

  65. peacelover berkata:

    assalamualaikum… SONANG JER… INSYAALLAH, PUASA SUNAT BANYAK2, kalahlah nafsu kepingin tu… : )

  66. ziCo berkata:

    awak2 semua,,,,tolonglah saya,,!!!!cmne nk benti dri melancap ni,,,,ptt la slame ni rse ltey cepat jek,,,,jln jauh cket cpat penat,,,,naik tannga cket penat,,,huh,,,,ni smue mlancap pye psal,,,,,dala tiap2 ary buat,,,tolong saya,,,,,,cmne nk buang tabiat kotor ni,,???????

  67. azman berkata:

    salam..
    ketemu lagi…
    Dalam menangani isu melancap ini, kadang kala ianya sebagai ketagihan sepertimana ketagihan candu aje..
    yang orang x perasan..
    apa pun orang nak cakap, kalau sendiri rasa tau la, walau ada isteri pun belum tahu dapat kepuasan..
    apa pun orang cakap, tak semudah yang merasakan..
    jangan tunjuk hebat kalau belum merasakan…
    yang dapat hebat alhamdullulah,
    pertahankan ..
    perpatah orang tua ada mengatakan.. perkhawinan itu kekal apabila suami mendapat layanan seks sempurna, bukan paras rupa, wang, ilmu dan sebagainya..
    sedangkan dalam islam pun menghuraikan “kalau suami nak bersama diatas belakang unta pun isteri kena tunaikan..” bertapa isu itu adalah sebuah isu yang kritikal..
    bukan omong semata mata,..
    tengok la tiger wood bayar berapa juta kepada bekas isteri, kenapa????
    apa yang dia cari..??

  68. ameer berkata:

    sy sering mimpi sy ley wt sy kua air mani…kdang2 dlm smggu 2 3 kli…sy nk tawu ape kesan lau salu mimpi mcm ni…sy tkot da effect nati kt zakar n mlm tkot xdpat puas kn istri…
    hope da orang tawu jwapan nye…pnting tuk sy…

  69. mrjohn berkata:

    semoga semua yang alami mslh “ini” sntiasa mndekatkn diri dgn Allah(dgn berpuasa, brzikir, buat benda baik..tolgorg..bersukan) klo trgsang cpat2 kuar g jln2..

  70. method berkata:

    Good post however I was wanting to know if you could write a litte more
    on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
    Appreciate it!

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 345 other followers

%d bloggers like this: